Ot.prp. nr. 78 (2003-2004)

Om lov om endringer i lov 24. juni 1994 nr. 39 om sjøfarten (sjøloven) og enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

7 Særlig om Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten

7.1 Sjølovkomiteens forslag

Dagens regler om gransking ved Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten etter sjøloven § 485 er omhandlet foran i punkt 4.2.2, og det vises til det som sies der.

Sjølovkomiteen foreslår at Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten innlemmes i Havarikommisjonen for sjøulykker, og at mandatet da bør omfatte et bredere spekter av ulykker med fiskefartøy enn det som ligger til den faste kommisjonen i dag. På side 54 i NOU 1999:30 uttaler Sjølovkomiteen om dette:

«Uansett hvilken modell som velges for en ny havarikommisjon, mener Sjølovkomiteen at Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten bør søkes innarbeidet. Mandatet med fiskebåter bør imidlertid omfatte flere ulykker med fiskebåter enn det som er tilfellet i dag for å møte det behov kommisjonen gjennom praksis har sett nødvendigheten av. Samtidig bør formålet med undersøkelsene reduseres til å dreie seg om å avdekke forhold av betydning for sjøsikkerheten.»

7.2 Høringsinstansenes syn

Forslaget om å legge undersøkelsen av alle ulykker med fiskefartøy inn i den faste havarikommisjonen sammen med andre sjøulykker, støttes av Fiskeridepartementet, Fiskebåtredernes Forbundog Norges Fiskarlag,mens Norges Fiskarkvinnelagog Nordland fylkes fiskarlagikke kommenterer dette spesielt. Heller ingen andre høringsinstanser kommenterer forslaget.

Fiskeridepartementet uttaler:

«Fiskeridepartementet slutter seg til Sjølovkomiteens forslag om at Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten innarbeides i Havarikommisjonen for sjøulykker, eventuelt som egen avdeling. Departementet anser at dette vil legge til rette for en god samling av kunnskap og erfaring om sjøulykker i Havarikommisjonen for sjøulykker, som også vil komme undersøkelse av sjøulykker innen fiskeflåten til gode. Ved en slik innarbeiding forutsetter departementet at mandatet for Havarikommisjonen for sjøulykker når det gjelder undersøkelse av sjøulykker med fiskebåter blir mer omfattende enn tilfellet er i dag for Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten, jf. at de fleste forlis har vist seg å gjelde mindre fartøyer.»

Fiskebåtredernes Forbunduttaler:

«Fiskebåtredernes Forbund støtter forslaget om å innarbeide Den faste undersøkelseskommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten i den nye havarikommisjonen.»

Norges Fiskarlaguttaler:

«Norges Fiskarlag viser til det omfang og betydning som norsk fiskerinæring har, samt de mange driftsformer som næringa representerer, og forutsetter at kommisjonen blir sammensatt slik at fiskerikyndig kompetanse blir tilfredsstillende representert. Norges Fiskarlag vil også henlede oppmerksomheten på at svært mange ulykker i fiskeflåten skjer blant de mindre fartøyer. Kommisjonen må derfor også granske ulykker innen denne flåten når det anses nødvendig.»

7.3 Departementets vurderinger

Forslaget om å innlemme Den faste havarikommisjonen for visse ulykker innen fiskeflåten i den faste havarikommisjonen vil innebære en styrking av undersøkelsene etter ulykker med fiskebåter, og støttes av fiskerinæringen. Departementet går derfor inn for at disse ulykkene legges inn i den nye havarikommisjonen, i tråd med Sjølovkomiteens forslag. Reglene i gjeldende sjølov § 485 annet ledd om en særskilt havarikommisjon for fiskeflåten foreslås dermed opphevet.

De reglene som foreslås når det gjelder hvilke ulykker den faste havarikommisjonen kan eller skal undersøke, jf. utkastet § 476 annet til fjerde ledd, innebærer at det skal skje undersøkelser av alle ulykker der noen som følger med skipet, har eller antas å ha mistet livet eller kommet betydelig til skade. Forslaget innebærer at området for når det skal skje undersøkelser etter ulykker med fiskebåter utvides vesentlig i forhold til i dag. I tillegg kan havarikommisjonen ellers foreta undersøkelser av andre ulykker når den finner grunn til det. Dette kan være aktuelt i forhold til fiskebåter, hvor for eksempel en undersøkelse av visse typer nestenulykker over en periode kan gi havarikommisjonen verdifull innsikt i risikofaktorer knyttet til fiskefartøyer.

Til forsiden