Prop. 145 L (2012–2013)

Endringer i naturmangfoldloven og friluftsloven

Til innholdsfortegnelse

3 Endring i naturmangfoldloven § 34 om myndighet til å foreta mindre endringer i verneforskrifter mv.

3.1 Bakgrunn og gjeldende rett

I den tidligere naturvernloven av 1970 var myndigheten til å treffe vedtak om vern lagt til «Kongen». Det samme gjaldt myndigheten etter naturvernloven §§ 21 til 23 til merking, ferdselsreguleringer og å gi dispensasjoner. Ved kgl.res. 3.7.1987 ble Kongens myndighet for så vidt gjelder bestemmelser om skjøtsel, mindre grenseendringer og andre endringer i fredningsbestemmelser som ikke strider mot formålet med vernet, delegert til Miljøverndepartementet. Kongens myndighet etter naturvernloven §§ 21 til 23 ble også delegert til Miljøverndepartementet. Ved brev av 3.11.1988 ble denne myndigheten videre delegert til Direktoratet for naturforvaltning.

Direktoratet foretar regelmessig mindre opprettinger og justeringer i verneforskrifter fastsatt etter de tidligere naturvernlover med hjemmel i nevnte delegasjon. Dette er eksempelvis praktisk i forbindelse med grensemerking av verneområder.

I naturmangfoldloven er myndigheten til å fatte vedtak om områdevern lagt til «Kongen i statsråd», jf. naturmangfoldloven § 34 første ledd. Kongen er i henhold til § 34 fjerde ledd gitt myndighet til, innenfor rammen som gjelder for den enkelte vernekategori, å forby eller regulere virksomhet som i seg selv eller sammen med annen bruk kan motvirke formålet med vernet. Formuleringen ”Kongen i statsråd” innebærer at adgangen til å delegere myndighet til å foreta mindre endringer i verneforskrifter fastsatt med hjemmel i naturmangfoldloven er avskåret.

3.2 Departementets vurderinger

Det er etter departementets oppfatning hensiktsmessig at loven åpner for at myndigheten til å foreta mindre endringer i verneforskrifter etter naturmangfoldloven skal kunne delegeres på tilsvarende måte som for verneforskrifter fastsatt etter de tidligere naturvernlovene. Det vil over tid kunne anses som lite praktisk at enhver mindre endring i verneforskrifter fastsatt etter naturmangfoldloven må foretas av Kongen i statsråd.

Eksempelvis kan grenseendring for mindre arealer være aktuelt i forbindelse med oppfølging av grensemerking av verneområdene. Jordskifteretten foretar på oppdrag fra vernemyndigheten, og i samråd med berørte grunneiere, grensemerking i terrenget. Det er da ikke uvanlig at det oppdages feil og unøyaktigheter i opprinnelig vernekart, som medfører at vernekart og jordskiftekart ikke stemmer overens. For å bringe den vedtatte vernegrense i tråd med jordskiftekart og fysisk merking, vedtas en mindre grenseendring med hjemmel i delegeringen.

Departementet foreslår derfor at det fastsettes i § 34 at Kongen kan foreta mindre endringer i forskrifter om verneområder fastsatt i medhold av naturmangfoldloven. Dette omfatter myndighet til å endre verneområdets navn, rette feil og unøyaktigheter i beskrivelsen av det vernede området og foreta grenseendringer som omfatter mindre arealer (utvidelse eller innskrenkninger) som ikke har nevneverdig betydning for private interesser.

I tråd med alminnelig delegasjonslære kan Kongen delegere denne myndigheten videre. Det vises til forslag om § 34 nytt sjette ledd.

Forslaget har ikke vært på høring, da høring anses åpenbart unødvendig etter utredningsinstruksen punkt 5.4 bokstav c.