Prop. 145 L (2012–2013)

Endringer i naturmangfoldloven og friluftsloven

Til innholdsfortegnelse

6 Endring i naturmangfoldloven § 62

6.1 Bakgrunn og gjeldende rett

Ved budsjettbehandlingen for budsjettåret 2010 ble det innført en ny modell for lokal forvaltning av verneområder i Norge. Bakgrunnen er nærmere omtalt i Prop. 1 S (2009-2010) s. 218-226 for Miljøverndepartementet, samt Innst. 9 S (2009-2010) s. 59-60. Modellen for lokal forvaltning innebærer at det kan opprettes særskilte organer, dvs. nasjonalpark- eller verneområdestyrer, bestående av representanter fra hver kommune, fra berørt(e) fylkeskommune(r), og med representasjon fra Sametinget i samiske områder, som får delegert myndighet til å forvalte verneområder. Fylkesmannen har klagerett over vedtak fattet av slike særskilt opprettede organer. Klageretten er fastsatt i delegasjonsvedtakene.

6.2 Forslaget i høringsnotatet

I høringsnotatet vises det til at klageretten pr. i dag er hjemlet i delegasjonsvedtakene som legger forvaltningsmyndigheten til nasjonalpark- og verneområdestyrer. Miljøverndepartementet anser det som hensiktsmessig at dette også presiseres i naturmangfoldloven § 62, som er den generelle bestemmelsen i loven om myndighet og klagerett. Bakgrunnen for at denne reguleringen ikke allerede er presisert i loven skyldes at det ved vedtakelsen av naturmangfoldloven fortsatt var uklart hvorvidt og eventuelt hvordan modellen for forvaltning av nasjonalparker og andre store verneområder skulle utformes, herunder om nasjonalpark- og verneområdestyrene skulle opprettes som kommunale organer. Bestemmelsen har derfor ingen særskilt regulering av fylkesmannens klagerett over vedtak fattet av slike særskilt oppnevnte organer, i motsetning til vedtak fattet av kommuner etter delegasjon. Det foreslås derfor en tilføyelse i naturmangfoldloven § 62 tredje ledd om klagerett over vedtak fattet av særskilt opprettede organer opprettet i medhold av § 62 annet ledd.

6.3 Høringsinstansenes syn

Direktoratet for naturforvaltning, Fylkesmannen i Nord-Trøndelag Fylkesmannen i Finnmark, Nasjonalparkstyret for Øvre Pasvik, Sabima og Økokrim støtter forslaget.

Fiskeri- og kystdepartementet har ingen merknader til selve endringen, men ber om at Fiskeridirektoratet gis en tilsvarende klagerett for planer om marint vern som vedtas etter § 39.

Utmarkskommunenes Sammenslutning viser til at det er uryddig at vernestyrenes sekretariat har et ansettelsesforhold hos et organ som har klagerett over styrenes vedtak, og ber om at denne ordningen revurderes.

Norges Fjellstyresamband viser til at det er uryddig at sekretariatet til styrene har et ansettelsesforhold hos fylkesmannen, og ber om at dette revurderes.

6.4 Departementets vurderinger

Departementet viser til at lovforslaget innebærer en kodifisering av den klagerett som allerede følger av delegasjonsvedtakene knyttet til opprettelsen av nasjonalpark- og verneområdestyrene. Departementet vurderer det som hensiktsmessig at klageretten også er fastsatt i loven, og viser til utkastet til endring i naturmangfoldloven § 62 tredje ledd.