Prop. 114 L (2022–2023)

Endringer i lov om offentlige anskaffelser (forskriftshjemler om arbeidslivskriminalitet)

Til innholdsfortegnelse

3 Forslag til ny § 5a i anskaffelsesloven

3.1 Gjeldende rett

Anskaffelsesloven § 5 gir departementet hjemmel til å vedta forskrifter om ulike samfunnshensyn, blant annet miljø, menneskerettigheter og arbeid mot arbeidslivskriminalitet.

Bestemmelsens tredje ledd gir hjemmel for departementet til i forskrift å pålegge statlige, fylkeskommunale og kommunale myndigheter, og offentligrettslige organer, å stille krav om begrensninger i antallet ledd i leverandørkjeden ved utførelsen av offentlige kontrakter i bransjer med særlige utfordringer knyttet til arbeidslivskriminalitet. Med arbeidslivskriminalitet menes handlinger som bryter med norske lover om lønns- og arbeidsforhold, trygder, skatter og avgifter, gjerne utført organisert, som utnytter arbeidstakere eller virker konkurransevridende og undergraver samfunnsstrukturen, jf. Prop. 51 L (2015–2016) Lov om offentlige anskaffelser (anskaffelsesloven) merknader til § 5 tredje ledd.

Med hjemmel i § 5 tredje ledd er det gitt regler om begrensning i antall ledd i leverandørkjeden, jf. forskrift 12. august nr. 974 om offentlige anskaffelser (anskaffelsesforskriften) §§ 8-13 og 19-3. Lovens § 5 tredje ledd gir ikke hjemmel til å gi forskrift med krav om kontraktsvilkår.

3.2 Forslaget i høringsnotatet

I høringsnotatet foreslo departementet en ny hjemmel i anskaffelsesloven for å gi forskrift om tiltak for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Det var etter departementets vurdering hensiktsmessig at fremtidige forskriftsbestemmelser om bekjempelse av arbeidslivskriminalitet har samme forskriftshjemmel. Departementet foreslo derfor å oppheve § 5 tredje ledd og innføre en egen hjemmel for forskriftsbestemmelser knyttet til arbeid mot arbeidslivskriminalitet i ny § 5a.

Departementet foreslo i ny § 5a annet ledd en hjemmel til i forskrift å pålegge statlige, fylkeskommunale og kommunale myndigheter, og offentligrettslige organer, en plikt til å stille kontraktsvilkår om betalingsform ved utførelsen av offentlige kontrakter. Formålet var å bekjempe arbeidslivskriminalitet, og forslaget i annet ledd ga hjemmel til å innføre forskrift om krav som gjelder i alle bransjer.

Videre foreslo departementet i ny § 5a tredje ledd en hjemmel til å gi forskrift om å pålegge statlige, fylkeskommunale og kommunale myndigheter, og offentligrettslige organer, en plikt til å stille begrensninger i antallet ledd i leverandørkjeden ved utførelsen av kontrakter i bransjer med særlige utfordringer knyttet til arbeidslivskriminalitet. Forslaget innebar en videreføring av dagens § 5 tredje ledd.

Endelig foreslo departementet i ny § 5a fjerde ledd en hjemmel til å gi forskrift om plikt til å føre kontroll med at kontraktsvilkår og begrensninger i ledd i leverandørkjeden blir overholdt, og å iverksette tiltak overfor leverandøren ved manglende overholdelse.

3.3 Høringsinstansenes syn

Det er få høringsinstanser som har kommentert forslaget om å innføre en ny § 5a i anskaffelsesloven. Hitra kommune, Innlandet fylkeskommune, Norsk Arbeidsmandsforbund, og Oslo kommune støtter de foreslåtte lovendringene.

Maskinentreprenørenes Forbund mener det må konkretiseres tydelig hvilke tiltak departementet skal kunne gi i forskrift, og fremhever at dette er særlig viktig med tanke på at tiltakene kan være av inngripende karakter.

Statens vegvesen har en kommentar knyttet til hvilke kontraktsvilkår som kontrollplikten i forskriftshjemmelen i forslag til nytt fjerde ledd omfatter. Statens vegvesen legger til grunn at kontrollplikten er ment å omfatte kontraktsvilkår som er fastsatt i forskrift, men mener det kan være hensiktsmessig at kontrollplikten også omfatter kontraktsvilkår fastsatt av oppdragsgiver selv. Dette begrunnes dels med at kontraktsvilkår skal følges opp for å unngå «rabatt» i kontraktsutførelsen og risiko for ulovlig direktekjøp, og dels fordi slik kontrollplikt også forenkler adgang til dokumentasjon med tanke på personvernreglene.

3.4 Departementets vurdering

Etter departementets vurdering er det hensiktsmessig at forskriftsbestemmelser om bekjempelse av arbeidslivskriminalitet har samme forskriftshjemmel. Ingen av høringsinstansene har hatt innvendinger til ny hjemmel i anskaffelsesloven for forskriftsbestemmelser knyttet til arbeidslivskriminalitet.

Myndigheten til å gi forskrift etter forslaget til ny § 5a er foreslått lagt til departementet, slik den også i dag er i anskaffelsesloven § 5 tredje ledd.

Forslag til ny § 5a har et avgrenset saklig virkeområde. Maskinentreprenørens Forbund påpeker viktigheten av at det er tydelig angitt i lov hva som kan reguleres i forskrift, og den foreslåtte hjemmelen er da også begrenset til å gi bestemmelser om konkrete forhold. Det kan gis bestemmelser om kontraktsvilkår om betalingsform, begrensninger i antall ledd i leverandørkjeden, plikt til å føre kontroll med at kontraktsvilkår og begrensninger i ledd i leverandørkjeden blir overholdt, og å iverksette tiltak overfor leverandøren ved manglende overholdelse. Etter departementets vurdering er dette en tydelig avgrensning av hjemmelsbestemmelsen.

Departementet merker seg Statens vegvesens høringsinnspill om at kontrollplikten også bør gjelde kontraktsvilkår som ikke følger av forskrift. Dette ville innebære en betydelig utvidelse av oppdragsgivers kontrollplikt, som eventuelt bør utredes grundig. Departementet vil derfor ikke foreslå en slik endring nå.

Departementet foreslår enkelte endringer i strukturen og ordlyden til ny § 5a sammenliknet med forslaget som ble sendt på høring. Det foreslås en innledende omtale av hvilke oppdragsgivere bestemmelsen gjelder for. Deretter følger en opplisting av ulike forhold som kan reguleres i forskrift med hjemmel i bestemmelsen. Dette innebærer ingen materiell endring sammenliknet med forslaget som ble sendt på høring.