Prop. 114 L (2022–2023)

Endringer i lov om offentlige anskaffelser (forskriftshjemler om arbeidslivskriminalitet)

Til innholdsfortegnelse

6 Merknader til de enkelte bestemmelsene

Til § 5a

Bestemmelsen er ny og gir departementet hjemmel til å gi forskrift med formål om å fremme hensynet til arbeidsforhold og sosiale forhold, jf. § 5, og motarbeide arbeidslivskriminalitet. Arbeidsforhold og sosiale forhold skal forstås likt som tilsvarende ordlyd i nåværende § 5. Med «arbeidslivskriminalitet» menes handlinger som bryter med norske lover om lønns- og arbeidsforhold, trygder, skatter og avgifter, gjerne utført organisert, som utnytter arbeidstakere eller virker konkurransevridende og undergraver samfunnsstrukturen. Dette tilsvarer nåværende § 5 tredje ledd.

Pliktsubjekter etter bestemmelsen er statlige, fylkeskommunale og kommunale myndigheter og offentligrettslige organer. Departementet kan i forskrift pålegge de nevnte oppdragsgiverne en plikt til å stille angitte vilkår.

Det følger av bokstav a at departementet kan gi forskrift om plikt til å stille kontraktsvilkår om betalingsform ved utførelsen av offentlige kontrakter for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Dette gjelder generelt for alle bransjer. Bokstav a har som formål å bekjempe arbeidslivskriminalitet gjennom økt sporbarhet og transparens i offentlige kontrakter. Betaling som ikke har tilknytning til utførelsen av kontrakten omfattes ikke. Betaling til generell administrasjon, planlegging, rådgivning og andre tilknyttede tjenester faller dermed utenfor.

Bokstav b viderefører dagens § 5 tredje ledd om begrensninger i antallet ledd i leverandørkjeden ved utførelsen av kontrakter i bransjer med særlige utfordringer knyttet til arbeidslivskriminalitet. Den er ment videreført uendret.

Endelig kan departementet etter bokstav c gi forskrift om plikt til å føre kontroll med at kontraktsvilkår og begrensninger i ledd i leverandørkjeden blir overholdt, og å iverksette tiltak overfor leverandøren ved manglende overholdelse. Plikten som kan pålegges etter bokstav c er ikke begrenset til vilkår om betalingsform i bokstav a. Plikt til å føre kontroll mv. kan også pålegges ved andre pålagte kontraktsvilkår så lenge de fremmer hensynene i første ledd.

Ny § 5a skiller seg fra forskriftshjemmelen i § 6, ved at sistnevnte kun gjelder for tjeneste- og bygge- og anleggskontrakter.

Til § 6

Forslaget innebærer endringer i første og annet ledd, og utvider departementets forskriftskompetanse med formål å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Departementet gis myndighet til å pålegge krav om spesifikke kontraktsvilkår i anskaffelser gjennomført av angitte oppdragsgivere.

Som følge av endringene er det foreslått en justering i overskriften til § 6, ved at «mv.» føyes til etter «arbeidsvilkår».

Første ledd første punktum statuerer virkeområdet for forskriftshjemmelen og hvem som er mulige pliktsubjekter, og angir en liste over hvilke vilkår, rettigheter og hensyn som skal sikres ved et krav om regulering i kontrakt. Det følger av den innledende teksten at forskriftene må begrenses til tjeneste- og bygge- og anleggskontrakter, og videre at det er statlige, fylkeskommunale og kommunale myndigheter og offentligrettslige organer som kan pålegges plikter til å ta inn angitte kontraktsvilkår ved sine anskaffelser.

Første ledd bokstav a er en videreføring av forskriftshjemmelen i dagens første ledd. Den er ment videreført uendret.

Første ledd bokstav b er ny og innebærer at oppdragsgivere som angitt i første ledd første punktum skal stille kontraktsvilkår om at alle leverandører og underleverandører plikter å overholde reglene om arbeidstakerstatus, jf. arbeidsmiljøloven § 1-8 første ledd, jf. § 2-1, samt §§ 14-9, 14-12 og 14-13 om ansettelse og innleie for personer som direkte medvirker til å oppfylle kontrakten. Det er særlig avgrensningen mot selvstendige oppdragstakere som er viktig fordi loven ikke får anvendelse for denne gruppen. For arbeidstakere som er utsendt til Norge i forbindelse med tjenesteyting gjelder arbeidsmiljølovens bestemmelser om innleie, jf. forskrift 16. desember 2005 nr. 1566 om utsendte arbeidstakere (utsendingsforskriften) § 3 første ledd bokstav a. Kravet til kontraktsvilkår om tilknytningsform er ikke ment å gi leverandørene som arbeidsgiver nye materielle plikter, men å stille krav om at de overholder plikter de allerede har.

Første ledd bokstav c er ny og skal sikre at lov om obligatorisk tjenestepensjon blir overholdt. Dette innebærer at aktuelle oppdragsgivere skal stille kontraktsvilkår om at leverandører og underleverandører har tjenestepensjonsordning i henhold til lov om obligatorisk tjenestepensjon. Alle arbeidstakere som direkte medvirker til oppfyllelse av kontrakten skal være omfattet. Offentlige oppdragsgivere skal bare stille krav om obligatorisk tjenestepensjon i den utstrekning den aktuelle leverandøren er forpliktet til å ha en slik ordning etter OTP-loven. Bestemmelsen oppstiller ikke nye materielle krav til å opprette tjenestepensjonsordning for virksomheter som leverer tjenester til det offentlige. Det understrekes at plikten til å opprette tjenestepensjonsordning etter OTP-loven ikke gjelder utenlandske virksomheter med utsendte arbeidstakere i Norge.

Første ledd bokstav d er ny og innebærer at de nevnte oppdragsgivere skal stille kontraktsvilkår om HMS-kort i bygge- og anleggskontrakter, samt i kontrakter med renholdsvirksomheter. Kravet til HMS-kort er ikke en ny plikt som tilkommer leverandørene og underleverandørene. Pliktene følger allerede av forskrift om HMS-kort på bygge- og anleggsplasser og forskrift om godkjenning av renholdsvirksomheter m.m. Nyvinningen ved å innta kontraktsvilkår om HMS-kort er at oppdragsgiverne pålegges å kontrollere at kravene er oppfylt, samt sanksjonere brudd innenfor rammene av forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter og den aktuelle kontrakten med leverandøren. Kontrollen skal ved dette effektiviseres og bidra til å forhindre sosial dumping, svart arbeid og ulovlige arbeidsforhold.

Ny bestemmelse i § 6 annet ledd annet punktum gir departementet hjemmel til å gi forskriftsbestemmelse om leverandørenes dokumentasjonsplikt. Dokumentasjonsplikten gjelder nødvendig dokumentasjon fra leverandører eller underleverandører som skal sette oppdragsgiver i stand til å kontrollere at kontraktsvilkårene inntatt i § 6 første ledd blir overholdt. Leverandørene plikter å bidra med nødvendig dokumentasjon når oppdragsgiver etterspør dette. I «nødvendig» ligger det en begrensning ved at overflødig informasjon ikke skal utleveres. Bestemmelsen befester leverandørens plikt til å dokumentere etterlevelse, setter oppdragsgiver i stand til å oppfylle sin kontrollplikt, og etablerer nødvendig behandlingsgrunnlag for leverandøren etter personvernforordningen.