Prop. 138 L (2019–2020)

Lov om økonomisk støtte til mediene (mediestøtteloven)

Til innholdsfortegnelse

1 Proposisjonens hovedinnhold

Kulturdepartementet legger i denne proposisjonen frem forslag til en ny lov om mediestøtte. Loven skal legge til rette for et mangfold av redaktørstyrte journalistiske medier over hele landet, ved å bidra til forutsigbare økonomiske rammer for medienes virksomhet og en styrket uavhengighet i forvaltningen av mediestøtten.

Norge har en lang og sterk tradisjon for uavhengige og seriøse medier. Det er særlig viktig å opprettholde mangfoldet av nyhetsmedier med høy kvalitet og troverdighet ettersom disse mediene er av stor betydning for å opprettholde den frie offentlige meningsbrytningen og opinionsdannelsen. Å legge til rette for et mangfold av redaktørstyrte journalistiske medier og redaksjonell uavhengighet bidrar dermed til å ivareta forpliktelsen etter Grunnloven § 100 siste ledd, hvor det fremkommer at «[d]et påligger statens myndigheter å legge forholdene til rette for en åpen og opplyst offentlig samtale.»

Lovforslaget følger opp Meld. St. 17 (2018–2019) Mangfald og armlengds avstand – Mediepolitikk for ei ny tid (heretter Mediestøttemeldingen), hvor regjeringen foreslo en ny modell for den direkte mediestøtten. Den direkte mediestøtten omfatter per i dag finansieringen av NRK, finansieringen av en kommersiell allmennkringkaster og flere tilskuddsordninger for mediestøtte.

Modellen som beskrives i Mediestøttemeldingen har tre hovedelementer: (1) Etablering av faste, langsiktige rammer for mediestøtten ved å lovfeste en modell for fireårige styringssignal, (2) tilrettelegging for en mer helhetlig mediepolitikk ved at de mediepolitiske virkemidlene gjennomgås i en budsjettproposisjon med meldingsdel hver fjerde år og (3) styrking av medienes redaksjonelle uavhengighet ved å opprette et uavhengig forvaltningsorgan, mediestøtterådet. De nærmere rammene for modellen, inkludert hvor langt mediestøtterådets uavhengighet skal rekke og organiseringen av rådet, skulle ifølge meldingen tegnes opp i en lovproposisjon.

Som det vil gjøres nærmere rede for i det følgende, har departementet på grunnlag av høringsinnspillene kommet til at lovforslaget ikke bør omfatte opprettelse av et mediestøtteråd. Medienes redaksjonelle uavhengighet styrkes i stedet ved at Medietilsynets og Medieklagenemndas uavhengighet ved behandlingen av enkeltsaker om mediestøtte lovfestes og ved en mer helhetlig og prinsipiell tilnærming til mediestøtten gjennom fastsettelsen av fireårige styringssignaler.

I tillegg innebærer lovforslaget at tilskuddsordningene og deres formål lovfestes.

Til forsiden