Prop. 143 L (2020–2021)

Endringer i lov om interkommunale selskaper mv. (fjernmøter og elektronisk signering av protokoller)

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunnen for lovforslaget

Koronapandemien har medført behov for å kunne tilpasse møteavviklingen i kommunale folkevalgte organer og i interkommunale selskaper for å ivareta smittevernhensyn. Helt siden pandemiens begynnelse har det vært gitt midlertidige unntak fra kommuneloven og IKS-loven, og noen av unntakene ønsker departementet nå å innføre som permanente løsninger.

Departementet fastsatte i mars 2020 midlertidig forskrift 13. mars 2020 nr. 277 om gjennomføring av fjernmøter i folkevalgte organer i kommuner og fylkeskommuner for å begrense spredning av Covid-19 (fjernmøteforskriften). Forskriftens § 5 bestemte at folkevalgte organer kunne gjennomføre fjernmøter også i de tilfellene organet var pålagt å lukke møtet. Forskriften hadde varighet til 1. august 2020, og adgangen til å behandle slike saker i et fjernmøte falt dermed bort.

Stortinget vedtok i april 2020 midlertidig lov 14. april 2020 nr. 27 om unntak fra kommuneloven, IKS-loven og partiloven (tiltak for å avhjelpe konsekvensene av utbruddet av Covid-19), som hadde varighet til 16. september 2020. Stortinget vedtok etter dette midlertidig lov 6. november 2020 nr. 126 om unntak fra kommuneloven og IKS-loven (tiltak for avhjelpe konsekvenser av covid-19). I denne midlertidige loven er det to bestemmelser som er gitt som følge av nasjonale restriksjoner og tiltak for å minimere fysisk kontakt og ansamlinger av mennesker. Loven gjeninnførte to unntak, som på grunn av smitteutviklingen høsten 2020, viste seg å være nødvendige. Den midlertidige loven gir folkevalgte organer utvidet adgang til å behandle saker i fjernmøte. Loven åpner blant annet for at folkevalgte organer kan behandle saker som skal foregå for lukkede dører etter kommuneloven § 11-5 andre ledd i fjernmøte, jf. § 1. Loven åpner også for at organer i IKS-er kan ha fjernmøter, jf. § 2. Det følger direkte av ordlyden i loven at den oppheves 1. juni 2021, jf. § 3. Departementet har vurdert om loven skal forlenges, eller om de midlertidige unntakene skal innføres som permanente løsninger i hhv. kommuneloven og IKS-loven.

Det er ikke uvanlig at kommunestyrer, fylkesting eller andre folkevalgte organer har møter i juni eller over sommeren. Ettersom smittesituasjonen er uavklart, og det fremdeles er en viss usikkerhet knyttet til utviklingen i smittesituasjonen i tiden fremover, kan det være smitteverntiltak som gjør det vanskelig å møtes til fysiske møter i denne perioden. Det kan dermed bli behov for å avholde møter som fjernmøter i folkevalgte organer på grunn av pandemien også etter sommeren.

For at kommunestyret, fylkestinget og andre folkevalgte organer skal kunne behandle alle typer saker i denne perioden hvor fysiske møter ikke bør gjennomføres, foreslår departementet at bestemmelsen i den midlertidige loven § 1 videreføres. Departementet foreslår at loven videreføres til 10. november 2021, slik at den ikke oppheves før Stortinget er samlet igjen.

Interkommunale selskap har fått unntak fra IKS-loven i den midlertidige loven. Loven åpner for at representantskapet og styret i et interkommunalt selskap etter IKS-loven kan ha fjernmøter, og at det er mulig å benytte elektronisk signatur for å underskrive møteprotokollene fra disse møtene, jf. § 2. Departementet mener at den teknologiske utviklingen, og den generelle utvidede adgangen til fjernmøter etter kommuneloven og for andre typer foretak, tilsier at adgangen til fjernmøter i interkommunale selskap innføres som en permanent ordning. Erfaringene og tilbakemeldingene fra perioden hvor dette har vært tillatt, viser at det er en ønsket og hensiktsmessig endring.

Departementet foreslår videre å rette opp feil henvisninger i lov 10. februar 1967 om behandlingsmåten i forvaltningssaker, lov 26. juni 1992 nr. 86 om tvangsfullbyrdelse og lov 22. juni 1962 nr. 8 om Stortingets ombudsmann for forvaltningen.