Prop. 154 S (2014–2015)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 186/2015 av 10. juli 2015 om innlemmelse i EØS-avtalen av beslutning (EU) nr. 585/2014 om innføring av den samvirkende eCall-tjenesten på EU-plan

Til innholdsfortegnelse

1 Innledning

EØS-komiteen vedtok ved beslutning nr. 186/2015 av 10. juli 2015 å endre EØS-avtalens vedlegg XIII (Transport) ved å innlemme europaparlaments- og rådsbeslutning (EU) nr. 585/2014 om innføring av den samvirkende eCall-tjenesten på EU-plan.

eCall er det europeiske nødmeldingssystemet for automatisk varsling av en trafikkulykke fra kjøretøyet til en alarmsentral. Ved en ulykke vil det automatisk kunne overføres et standardisert datasett med opplysninger om kjøretøyets posisjon, retning mv. (minimum set of data) til nødnummeret, samtidig som en taleforbindelse etableres mellom kjøretøyet og nødsentralen. eCall skal også kunne utløses manuelt av de som er i kjøretøyet. Det er ikke mulig å spore eller overvåke kjøretøy som er utstyrt med eCall, da systemet ikke sender ut signaler før det aktiveres i forbindelse med en ulykke, eller dersom nødmeldingen blir utløst manuelt.

Formålet med eCall er en reduksjon i antall drepte og hardt skadde i vegtrafikken ved at medisinsk bistand ankommer ulykkesstedet raskere, og på den måten reduserer ulykkens alvorlighetsgrad. Det sekundære formålet er å fremme framkommeligheten ved å redusere trafikale problemer som kan oppstå ved trafikkulykker.

Beslutning nr. 585/2014 om den samvirkende eCall-tjeneste på EU-plan inngår i EUs lovgivningspakke (fire rettsakter) som innfører et paneuropeisk nødanropssystem eCall for nye kjøretøy i Unionen. Denne rettsakten omhandler krav til myndighetene om å rapportere valg av nasjonal eCall-nødalarmsentral og nødvendig oppgradering av alarmsentralinfrastrukturen for å motta og håndtere eCall-anrop i tråd med de krav og spesifikasjoner som er fastsatt i kommisjonsforordning 305/2013.

Gjennomføringen av EØS-komiteens beslutning i norsk rett krever lovendring og bevilgningsvedtak. Det er derfor nødvendig å innhente Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning i medhold av Grunnloven § 26 andre ledd.

EØS-komitébeslutningen og rettsakten i uoffisiell norsk oversettelse følger som trykte vedlegg til proposisjonen.