Prop. 154 S (2014–2015)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 186/2015 av 10. juli 2015 om innlemmelse i EØS-avtalen av beslutning (EU) nr. 585/2014 om innføring av den samvirkende eCall-tjenesten på EU-plan

Til innholdsfortegnelse

5 Økonomiske og administrative konsekvenser

Gjennomføringen av EØS-komiteens beslutning vil gi administrative og økonomiske konsekvenser for det offentlige, mens det er en forutsetning at håndteringen av eCall-anrop skal være gratis for brukere av eCall-tjenesten.

Det vil medføre kostnader for det offentlige å innføre eCall knyttet til tilrettelegging i eCall-alarmsentralene som skal motta og håndtere eCall-anrop. Kommisjonen har i konsekvensanalysen (eCall Impact Assessment – SEC(2011)1019 final), som følger tiltaket, beregnet kostnadene for oppgradering av eCall-alarmsentralene per stat til anslagsvis 1,1 mill. euro i gjennomsnitt. Kostnadene er knyttet til etablering av mottak for eCall-anrop, tekniske oppgraderinger, opplæring av operatører på eCall-alarmsentralen mm.

Kostnader forbundet med krav til ekomnettet forutsettes dekket av mobiltilbyderne, jf. kommisjonsrekommandasjon 2011/750/EU. Alle nye personbiler og mindre varebiler som typegodkjennes etter 31. mars 2018 skal ha innebygd enhet for standarden for pan-europeisk eCall, jf. europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 2015/758. Kostnadene forbundet med å installere eCall i disse kjøretøyene skal dekkes av kjøretøyprodusentene. Etter innføring av eCall-tjenesten vil kostnadene ved tiltaket avhenge av årlig antall eCall-anrop. I 2014 ble det registrert 144 202 nye personbiler og 29 611 nye varebiler i Norge, og på bakgrunn av dette anslås det at antall eCall-nødanrop i Norge vil være relativt begrenset de første årene etter innføring av eCall. Medlemsstatene er forpliktet til å sikre at kostnader ved håndtering av eCall-anrop ikke belastes brukerne av tjenesten.

Det er vanskelig å beregne ytterligere etableringskostnader eller kostnadsplassering utover anslaget fra Kommisjonen, på 1,1 mill euro i gjennomsnitt per stat, da det per i dag ikke er endelig avklart hvilken nødalarmsentral i Norge som skal motta og håndtere eCall-anrop.

Samlet sett legges det til grunn at obligatorisk innføring av eCall-tjenesten er samfunnsøkonomisk lønnsomt. Nyttevurderingen er basert på de samfunnsøkonomiske kostnadene av trafikkulykker med drepte og hardt skadde og tiltakets potensial for å redde liv og redusere skadeomfanget. Effekten er imidlertid avhengig av utbredelsen av eCall, og tiltaket vil først være lønnsomt når en tilstrekkelig andel av kjøretøyparken er utstyrt med eCall.