Prop. 154 S (2014–2015)

Samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 186/2015 av 10. juli 2015 om innlemmelse i EØS-avtalen av beslutning (EU) nr. 585/2014 om innføring av den samvirkende eCall-tjenesten på EU-plan

Til innholdsfortegnelse

6 Konklusjon og tilråding

Gjennomføringen av beslutningen om innføring av den samvirkende eCall-tjenesten på EU-plan forventes å bidra til en reduksjon i antall drepte og hardt skadde i vegtrafikken – ved at medisinsk bistand kan ankomme ulykkesstedet raskere og på den måten reduserer ulykkens alvorlighetsgrad. eCall er et trafikksikkerhetstiltak som kan bidra til å nå regjeringens mål om å halvere antall hardt skadde og drepte i vegtrafikken innen 2023.

Det forventes at den samvirkende eCall-tjenesten på EU-plan vil minske redningstjenestenes reaksjonstid og dermed redusere antall drepte og hardt skadde i trafikkulykker. Det forventes også at den samvirkende eCall-tjenesten på EU-plan vil gi besparelser for samfunnet, ved at tiltaket vil sikre en bedre håndtering av ulykker, samt redusere trafikktrengsel og antall følgeulykker.

Det er trolig ved møte- og singelulykker utenfor tettbygde strøk i Norge at eCall vil være mest effektivt for rask responstid ved trafikkulykker. De fleste som dør etter en trafikkulykke, dør i løpet av den første timen etter ulykken. Kort responstid og god kvalitet på tjenestene fra nødetatene er derfor avgjørende for overlevelse og reduksjon av skadeomfang. Det er ikke uvanlig at den skadde er i sjokk, er bevisstløs eller av annen grunn ikke er i stand til selv å varsle om ulykken.

eCall-tjenesten kan også være et hensiktsmessig redskap for å kunne veilede berørte på ulykkesstedet, uavhengig av om de er i stand til å foreta en oppringning til nødalarmsentral fra mobiltelefon. I andre tilfeller, der kommunikasjonen mellom forulykkede og alarmsentralen hemmes av språkbarrierer og/eller manglende kunnskap om ekstakt lokalisering, vil også eCall-systemet bidra til formidling av kjøretøyets korrekte geografiske posisjon.

I konsekvensanalysen som følger eCall-initiativet er det beregnet mellom 1% og 10% reduksjon i dødsfall, og mellom 2% og 15% reduksjon i alvorlighet i skader, for tiltaket som helhet. Videre fordeler som er identifisert, er reduserte trafikkavviklingskostnader, bedre sikkerhet for redningstjenester og reduserte kostnader for SOS-infrastruktur. Det er beregnet et nytte/kostnadsforhold på 1,74 for tiltaket som helhet ved full gjennomføring av eCall-tjenesten.

Samferdselsdepartementet tilrår at Norge i EØS-komiteen går inn for å innlemme beslutning nr. 585/2014 om innføring av den samvirkende eCall-tjenesten på EU-plan i EØS-avtalen vedlegg XIII. Utenriksdepartementet slutter seg til dette.