Prop. 155 LS (2020–2021)

Endringer i verdipapirfondloven mv. (gjennomføring av EØS-rett, administrative sanksjoner og andre forvaltningstiltak) og samtykke til godkjenning av fire beslutninger i EØS-komiteen om innlemmelse i EØS-avtalen av forordninger om verdipapirfond og alternative investeringsfond

Til innholdsfortegnelse

2 Bakgrunn for lovforslaget

2.1 Nye EU-regler på fondsområdet

EU har over tid utviklet et regelverk for kollektive investeringsfond som del av arbeidet med å skape et indre marked for finansielle tjenester. Et nytt, konsolidert direktiv om verdipapirfond (2009/65/EF – UCITS) trådte i kraft i EU i 2011, og regulerer verdipapirfond som kan markedsføres over landegrensene i EØS (UCITS-fond). I norsk rett er direktivet gjennomført i verdipapirfondloven og -forskriften.

Alternative investeringsfond er fond som ikke er UCITS-fond. Forvaltere av slike fond er i EØS regulert gjennom direktiv om forvaltere av alternative investeringsfond (2011/61/EU – AIFM), som trådte i kraft i EU i 2013. Direktivet regulerer i utgangspunktet alle forvaltere av alternative investeringsfond. Dette inkluderer hegdefond, private equity, eiendomsfond, råvarefond, infrastrukturfond og andre fond. Direktivet er gjennomført i norsk rett i lov og forskrift om forvaltning av alternative investeringsfond (AIF-loven og -forskriften).

I tillegg til dette regelverket har EU vedtatt tre forordninger som regulerer bestemte typer alternative investeringsfond, i tillegg til pengemarkedsfondsforordningen.

Forordning om europeiske venturekapitalfond (forordning (EU) nr. 345/2013 – EuVECA) og forordning om europeiske fond for sosialt entreprenørskap (forordning (EU) nr. 346/2013 – EuSEF), trådte i kraft i EU i 2013. Formålet med EuVECA-forordningen er å fremme vekst og nyskaping i små og mellomstore bedrifter. Et rammeverk for venturekapitalfond var en sentral del av EUs handlingsplan for små og mellomstore bedrifter fra 2011 (COM (2011) 870).

Formålet med forordningen om fond for sosialt entreprenørskap (EuSEF-forordningen) er å lette tilgangen til kapital for fond som investerer i foretak som har et sosialt formål, og dermed øke fremveksten av slike foretak. Forordningen har sin bakgrunn i EU-kommisjonens «Social Business Initiative» fra 2011 (COM (2011) 682).

Både EuVECA- og EuSEF-forordningen er endret ved forordning (EU) 2017/1991. Endringene innebærer blant annet at også AIF-forvaltere med konsesjon kan forvalte EuVECA-fond og EuSEF og at fondenes investeringsunivers utvides.

EUs forordning om europeiske langsiktige investeringsfond (forordning (EU) 2015/769 – ELTIF) trådte i kraft i EU i 2015. Innføringen av ELTIF-forordningen er ment å skulle legge til rette for en alternativ finansieringsmåte for prosjekter, som kan komme i tillegg til eller i stedet for bankfinansiering og andre former for finansiering. Eksempler på aktuelle prosjekter er infrastruktur og forskning og utvikling.

Alle tre forordningene regulerer undertyper av alternative investeringsfond.

EUs forordning om pengemarkedsfond (forordning (EU) 2017/1131) trådte i kraft i EU i 2017. Pengemarkedsfond kan organiseres som fond både etter UCITS- og AIFM-direktivene. Strategien til pengemarkedsfond er å tilby avkastning på linje med pengemarkedet, og fungerer bl.a. som et verktøy for kortsiktig plassering av overskuddslikviditet. I EØS-området har pengemarkedsfond en forvaltningskapital på om lag 1000 milliarder euro, og er en viktig kilde til kortsiktig finansiering for utstedere som finansinstitusjoner, selskaper og offentlig sektor. Enkelte pengemarkedsfond søker å opprettholde en uendret netto andelsverdi, og under finanskrisen i 2008 ble enkelte svakheter i reguleringen av slike fond synliggjort. Som følge av uro omkring hvorvidt man ville kunne realisere investeringen sin til forventet verdi forsøkte mange investorer å ta ut investeringene sine på samme tid (det ble en «run» på fondene). Flere fond fikk utfordringer med å oppfylle alle innløsningskrav, og dette bidro til likviditetskrise og smittevirkninger til realøkonomien.

Pengemarkedsfondsforordningen skal bidra til stabilitet i finansmarkedene i EU. Formålet med forordningen er å forebygge fremtidig systemisk risiko og styrke investorvernet ved å gjøre pengemarkedsfondene mer robuste mot større innløsningskrav i krisetider. Forordningen skal bidra til å sikre likviditeten i pengemarkedsfond slik at investorer skal kunne innløse sine andeler samtidig som verdien av andelene opprettholdes.

2.2 Regelverk om administrative sanksjoner og andre forvaltningstiltak

Det har i tiden etter finanskrisen skjedd en betydelig utvikling i EØS-retten når det gjelder hvilke virkemidler de nasjonale finanstilsynene skal ha tilgjengelig for å reagere mot brudd mot regelverket på finansmarkedsområdet.

Bakgrunnen for dette felles reaksjonssystemet er redegjort for i EU-kommisjonens meddelelse av 8. desember 2010, kalt «Reinforcing sanctioning regimes in the financial service sector». Det oppstilles der et mål om en helhetlig forsterkning og samordning av sanksjonsbestemmelsene på finansområdet. Som departementet også har redegjort for i Prop. 96 LS (2018–2019), pekes det blant annet på at det er variasjoner og svakheter i de nasjonale sanksjonsregimene. Blant annet mangler mange nasjonale myndigheter hjemmel til å ilegge overtredelsesgebyr, eller har for lave satser for slike gebyrer. Andre mangler mulighet til å sanksjonere både foretak og personer. Det vises også til at nasjonale myndigheter tar ulike hensyn i betraktning når de vurderer om administrative sanksjoner skal ilegges og hvordan de skal utmåles. Det ble også vist til at det er stor forskjell på effektiviteten av håndhevingen av slike regelverk, om sanksjoner i praksis ilegges, og om det er lagt til rette for strafferettslige eller administrative sanksjoner eller en kombinasjon av disse. Det er også en rekke nyere EØS-rettsakter som krever at nasjonale tilsynsmyndigheter også skal kunne forby en person å være del av ledelsen i et foretak som er under tilsyn ved overtredelse av regelverket.

Finanstilsynet har i dag hjemmel til å ilegge overtredelsesgebyr og ledelseskarantene som reaksjon på lovbrudd på en rekke områder. Dette skyldes delvis en utvikling av EØS-rettens utforming av bestemmelser om sanksjonering og andre forvaltningstiltak på finansmarkedsområdet, se nærmere om dette i Prop. 96 LS (2018–2019) punkt 7.1.1. Rettsaktene stiller i større grad krav om regler om nærmere angitte tilsynsvirkemidler og forvaltningstiltak ved overtredelse av regelverket.

Det har også skjedd en utvikling av bruk av administrative sanksjoner og andre forvaltningstiltak i nasjonal forvaltningsrett. Departementet viser blant annet til kapittel IX i forvaltningsloven om administrative sanksjoner. I lovforslaget, Prop. 62 L (2015–2016) Endringer i forvaltningsloven mv. (administrative sanksjoner mv.), foretok Justis- og beredskapsdepartementet en bred gjennomgang av rettslige spørsmål i tilknytning til administrative sanksjoner. Proposisjonen hadde som siktemål å legge til rette for mer enhetlig behandling av saker om administrative sanksjoner innenfor betryggende rettslige rammer. Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK) utgjør en del av det rettslige rammeverket. Ved gjennomgang av reglene om tilsyn, administrative sanksjoner og andre forvaltningstiltak har departementet lagt til grunn prinsippene i Prop. 62 L (2015–2016).

I tråd med utviklingen innenfor EØS-retten og alminnelig forvaltningsrett har det også på finansmarkedsområdet blitt vedtatt regler om administrative sanksjoner og flere typer av forvaltningstiltak. Det sentrale formålet med regelendringene har vært å gi Finanstilsynet adgang til å reagere med effektive og proporsjonale tiltak, for å sikre tilliten til finansmarkedet generelt, markedenes integritet, finansiell stabilitet og investorbeskyttelse.

I lys av denne utviklingen utarbeidet Finanstilsynet høringsnotatet Overtredelsesgebyr og ledelseskarantene i finansforetaksloven mv., hvor Finanstilsynet blant annet fremhever behovet for slike tiltak på sentrale områder hvor det etter gjeldende rett ikke er tilgjengelig. Dette gjaldt blant annet verdipapirfondloven og lov om forvaltning av alternative investeringsfond, som følges opp i denne proposisjonen.

2.3 Høringer

Departementet har gjennomført flere høringer i tilknytning til forslagene som fremmes i denne proposisjonen. Nedenfor redegjøres det for gjennomføringen av de relevante høringene som følges opp i denne proposisjonen.

2.3.1 Høring av Finanstilsynets høringsnotat om gjennomføring av EuVECA og EuSEF

Et høringsnotat utarbeidet av Finanstilsynet med forslag til gjennomføring i norsk rett av forventet fremtidige EØS-forpliktelser som tilsvarer EuVECA-forordningen og EuSEF-forordningen ble sendt på høring 23. april 2015 med frist 24. juli 2015. Høringsnotatet og høringsbrevet ble sendt følgende instanser:

  • Justis- og beredskapsdepartementet

  • Nærings- og fiskeridepartementet

  • Brønnøysundregistrene

  • Datatilsynet

  • Finanstilsynet

  • Folketrygdfondet

  • Forbrukerombudet

  • Forbrukerrådet

  • Norges Bank

  • Norges Handelshøyskole

  • Statistisk sentralbyrå

  • Universitetet i Bergen

  • Universitetet i Oslo

  • Universitetet i Tromsø

  • Aksjonærforeningen i Norge

  • Den Norske Advokatforening

  • Finans Norge

  • Finansieringsselskapenes forening

  • Handelshøyskolen BI

  • Nasdaq OMX Oslo ASA

  • Norske Finansanalytikeres Forening

  • Norsk Kapitalforvalterforening

  • Norsk Tillitsmann ASA

  • Norsk Venturekapitalforening

  • NOS Clearing ASA

  • Næringslivets Hovedorganisasjon

  • Oslo Børs

  • Oslo Clearing ASA

  • Verdipapirfondenes forening

  • Verdipapirforetakenes Forbund

  • Verdipapirsentralen ASA

Følgende høringsinstanser har gitt merknader til høringsforslaget:

  • Statistisk sentralbyrå

  • Finans Norge

  • Norsk Venturekapitalforening

Følgende høringsinstanser har uttalt at de ikke har merknader eller ikke ønsker å delta i høringen:

  • Justis- og beredskapsdepartementet

  • Brønnøysundregistrene

  • Norges Bank

  • Advokatforeningen

2.3.2 Høring av Finanstilsynets høringsnotat om gjennomføring av endringsforordningen til EuVECA- og EuSEF-forordningene

Et høringsnotat utarbeidet av Finanstilsynet 13. august 2018 med forslag til gjennomføring i norsk rett av forventet fremtidige EØS-forpliktelser som tilsvarer forordning (EU) 2017/1991 om endring av forordningene om venturekapitalfond (EuVECA) og sosiale entreprenørskapsfond (EuSEF) ble sendt på høring 15. januar 2019 med frist 26. februar 2019. Høringsnotatet og høringsbrevet ble sendt følgende instanser:

  • Alle departementene

  • Brønnøysundregistrene

  • Datatilsynet

  • Finanstilsynet

  • Folketrygdfondet

  • Forbrukerombudet

  • Forbrukertilsynet

  • Konkurransetilsynet

  • Norges Bank

  • Regelrådet

  • Skattedirektoratet

  • Statistisk sentralbyrå

  • Aksjonærforeningen

  • Bedriftsforbundet

  • Den norske advokatforening

  • Den norske Revisorforening

  • Finans Norge

  • Finansforbundet

  • Finansieringsselskapenes forening

  • Hovedorganisasjonen Virke

  • Landsorganisasjonen i Norge

  • Nasdaq OMX Oslo ASA

  • Nordic Trustee

  • Norsk Kapitalforvalterforening

  • Norsk Venturekapitalforening

  • Norske finansanalytikeres forening

  • Næringslivets Hovedorganisasjon

  • Oslo børs

  • Pensjonskasseforeningen

  • Sparebankforeningen i Norge

  • Verdipapirfondenes forening

  • Verdipapirforetakenes Forbund

  • Verdipapirsentralen

Følgende høringsinstanser har gitt merknader til høringsforslaget:

  • Norsk Kapitalforvalterforening

  • Verdipapirfondenes forening

Følgende høringsinstanser har uttalt at de ikke har merknader eller ikke ønsker å delta i høringen:

  • Forsvarsdepartementet

  • Helse- og omsorgsdepartementet

  • Justis- og beredskapsdepartementet

  • Landbruks- og matdepartementet

  • Utenriksdepartementet

  • Skattedirektoratet

  • Statistisk sentralbyrå

2.3.3 Høring av Finanstilsynets høringsnotat om gjennomføring av ELTIF-forordningen

Et høringsnotat utarbeidet av Finanstilsynet med forslag til gjennomføring i norsk rett av forventet fremtidige EØS-forpliktelser som tilsvarer forordning (EU) 2015/760 om europeiske langsiktige investeringsfond (ELTIF-forordningen), ble sendt på høring 21. april 2016 med frist 25. juli 2016. Høringsnotatet og høringsbrevet ble sendt følgende instanser:

  • Alle departementene

  • Banklovkommisjonen

  • Brønnøysundregistrene

  • Datatilsynet

  • Finanstilsynet

  • Folketrygdfondet

  • Forbrukerombudet

  • Forbrukerrådet

  • Konkurransetilsynet

  • Norges Bank

  • Regelrådet

  • Statistisk sentralbyrå

  • Den Norske Advokatforening

  • Den norske Revisorforening

  • Finans Norge

  • Finansforbundet

  • Finansieringsselskapenes forening

  • Landsorganisasjonen i Norge

  • Nasdaq OMX Oslo ASA

  • Nordic Trustee

  • Norsk Venturekapitalforening

  • Norske Finansanalytikeres Forening

  • NOS Clearing ASA

  • Næringslivets Hovedorganisasjon

  • Oslo Børs

  • Oslo Clearing ASA

  • Verdipapirfondenes Forening

  • Verdipapirforetakenes forbund

  • Verdipapirsentralen

  • Norsk Kapitalforvalterforening

Følgende høringsinstanser har gitt merknader til høringsforslaget:

  • Forbrukerombudet

  • Forbrukerrådet

  • Advokatfirmaet Thommessen AS

  • Advokatforeningen

  • Finans Norge

  • Norsk Venturekapitalforening

  • Pensjonskasseforeningen

Følgende høringsinstanser har uttalt at de ikke har merknader eller ikke ønsker å delta i høringen:

  • Arbeids- og sosialdepartementet

  • Forsvarsdepartementet

  • Helse- og omsorgsdepartementet

  • Justis- og beredskapsdepartementet

  • Klima- og miljødepartementet

  • Kunnskapsdepartementet

  • Utenriksdepartementet

  • Brønnøysundregistrene

  • Statistisk sentralbyrå

2.3.4 Høring av Finanstilsynets høringsnotat om gjennomføring av pengemarkedsfondsforordningen

Et høringsnotat utarbeidet av Finanstilsynet med forslag til gjennomføring i norsk rett av forventet fremtidige EØS-forpliktelser som tilsvarer forordning (EU) 2017/1131 om pengemarkedsfond, ble sendt på høring 26. januar 2018 med frist 30. april 2018. Høringsnotatet og høringsbrevet ble sendt følgende instanser:

  • Alle departementene

  • Datatilsynet

  • Finanstilsynet

  • Folketrygdfondet

  • Forbrukerombudet

  • Forbrukerrådet

  • Konkurransetilsynet

  • Norges Bank

  • Regelrådet

  • Skattedirektoratet

  • Statistisk sentralbyrå

  • Aksjonærforeningen

  • Bedriftsforbundet

  • Den norske Revisorforening

  • Finans Norge

  • Finansforbundet

  • Finansieringsselskapenes forening

  • Hovedorganisasjonen Virke

  • Landsorganisasjonen i Norge

  • Nasdaq OMX Oslo ASA

  • Nordic Trustee

  • Norsk Kapitalforvalterforening

  • Norsk Venturekapitalforening

  • Norske finansanalytikeres forening

  • Næringslivets Hovedorganisasjon

  • Oslo børs

  • Pensjonskasseforeningen

  • Sparebankforeningen i Norge

  • Verdipapirfondenes forening

  • Verdipapirforetakenes Forbund

  • Verdipapirsentralen

Følgende høringsinstanser har gitt merknader til høringsforslaget:

  • Skattedirektoratet

  • Statistisk sentralbyrå

  • Finans Norge

  • Norske finansanalytikeres forening

  • Verdipapirfondenes forening

Følgende høringsinstanser har uttalt at de ikke har merknader eller ikke ønsker å delta i høringen:

  • Helse- og omsorgsdepartementet

  • Justis- og beredskapsdepartementet

  • Klima- og miljødepartementet

  • Kunnskapsdepartementet

  • Landbruks- og matdepartementet

  • Samferdselsdepartementet

  • Utenriksdepartementet

  • Brønnøysundregistrene

  • Datatilsynet

  • Norges Bank

  • Regelrådet

2.3.5 Høring av finanstilsynets høringsnotat om overtredelsesgebyr og ledelseskarantene i finansforetaksloven mv. og departementets høringsnotat om administrative sanksjoner

Et høringsnotat utarbeidet av Finanstilsynet med forslag til regler om overtredelsesgebyr og ledelseskarantene i verdipapirfondloven og lov om forvaltning av alternative investeringsfond ble sendt på høring 21. april 2020 med frist 21. august 2020. Et høringsnotat utarbeidet av Finansdepartementet om administrative sanksjoner ved overtredelse av EuVECA, EuSEF, ELTIF og pengemarkedsforordningen ble sendt på høring 9. november 2020 med høringsfrist 21. desember 2020.

Begge høringsnotatene og høringsbrevene ble sendt følgende instanser:

  • Alle departementene

  • Arbeids- og velferdsdirektoratet

  • Brønnøysundregistrene

  • Datatilsynet

  • Direktoratet for forvaltning og økonomistyring

  • Finanstilsynet

  • Folketrygdfondet

  • Forbrukerrådet

  • Forbrukertilsynet

  • Handelshøyskolen i Bodø

  • Høgskolen i Sørøst-Norge

  • Høgskulen på Vestlandet

  • Konkurransetilsynet

  • Likestillings- og diskrimineringsombudet

  • Lotteri- og stiftelsestilsynet

  • Norges Bank

  • Norges handelshøyskole

  • Regelrådet

  • Regjeringsadvokaten

  • Riksrevisjonen

  • Riksadvokaten

  • Skattedirektoratet

  • Statistisk sentralbyrå

  • Stortingets ombudsmann for forvaltningen

  • Tilsynsrådet for Advokatvirksomhet

  • Universitetet i Agder

  • Universitetet i Bergen

  • Universitetet i Oslo

  • Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet

  • ØKOKRIM

  • Akademikerne

  • Aksjonærforeningen i Norge

  • Arbeidsgiverforeningen Spekter

  • Bankenes sikringsfond

  • Bedriftsforbundet

  • Caritas Norge

  • Changemaker

  • Coop Norge SA

  • Deloitte AS

  • Den norske advokatforening

  • Den norske aktuarforening

  • Den norske Revisorforening

  • Econa

  • Eiendomsmeglerforetakenes forening

  • Energi Norge

  • EVRY

  • Finans Norge

  • Finansforbundet

  • Finansieringsselskapenes forening

  • Finansmarkedsfondet

  • Forum for Utvikling og Miljø

  • Handelshøyskolen BI

  • Havtrygd Gjensidig Forsikring

  • Hovedorganisasjonen for universitets- og høyskoleutdannede

  • Hovedorganisasjonen Virke

  • Huseiernes landsforbund

  • Industri Energi

  • Initiativ for etisk handel

  • Juridisk rådgivning for kvinner

  • KnowledgeGroup AS

  • Kommunalbanken Norge

  • KPMG AS

  • KS

  • Landsorganisasjonen i Norge

  • Nasdaq OMX Oslo ASA

  • Nordic Association of Electricity Traders

  • Nordic Trustee

  • Norges Bitcoin- og Blockchainforening

  • Norges Bondelag

  • Norges eiendomsmeglerforbund

  • Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon

  • Norges Interne Revisorers Forening

  • Norges Juristforbund

  • Norges Kommunerevisorforbund

  • Norges Rederiforbund

  • Norges Røde Kors

  • Norges Skogeierforbund

  • Norges takseringsforbund

  • Norsk Bergindustri

  • Norsk Crowdfunding Forening

  • Norsk Hydro ASA

  • Norsk Journalistlag

  • Norsk Kapitalforvalterforening

  • Norsk landbrukssamvirke

  • Norsk olje og gass

  • Norsk Presseforbund

  • Norsk Redaktørforening

  • Norsk Sjøoffiserers Forbund

  • Norsk Venturekapitalforening

  • Norsk Øko-Forum

  • Norske boligbyggelags landsforbund AL

  • Norske finansanalytikeres forening

  • Norske Forsikringsmegleres Forening

  • Norske Kredittopplysningsbyråers Forening

  • NTL-Skatt

  • Næringslivets Hovedorganisasjon

  • Oslo børs

  • Oslosenteret

  • Pensjonskasseforeningen

  • Personskadeforbundet LTN

  • Plan Norge

  • Publish What You Pay Norway

  • Redd Barna

  • Regnskap Norge

  • Skattebetalerforeningen

  • Skatterevisorenes Forening

  • Småbedriftsforbundet

  • Sparebankforeningen i Norge

  • Statens Pensjonskasse

  • Statoil Norge AS

  • Storebrand

  • Støttekomiteen for Vest-Sahara

  • The Nordic Association of Marine Insurers (CEFOR)

  • Verdipapirfondenes forening

  • Verdipapirforetakenes Forbund

  • Verdipapirsentralen

  • Virke Inkasso

  • Yara International ASA

  • Yrkesorganisasjonenes sentralforbund

  • Økonomiforbundet

Følgende høringsinstanser har gitt merknader til Finanstilsynet høringsforslag:

  • Justis- og beredskapsdepartementet

  • Forbrukertilsynet

  • Skattedirektoratet

  • Advokatforeningen

  • Finans Norge

  • Kommunalbanken AS

  • NHO

  • Norsk Presseforbund

  • Norsk Journalistlag

  • Norsk Redaktørforening

  • Norske Forsikringsmegleres Forening

  • Mediebedriftenes Landsforeningen

  • Pensjonskasseforeningen

  • Tv2 AS

Følgende høringsinstanser har uttalt at de ikke har merknader til Finanstilsynets høringsforslag eller ikke ønsker å delta i høringen:

  • Forsvarsdepartementet

  • Helse- og omsorgsdepartementet

  • Klima- og miljødepartementet

  • Utenriksdepartementet

  • Arbeids- og velferdsdirektoratet

  • Brønnøysundregistrene

  • Statistisk sentralbyrå

  • Den Norske Aktuarforening

  • Norges Bondelag

  • Norsk Kapitalforvalterforening

  • Økonomiforbundet

Følgende høringsinstanser har gitt merknader til Finansdepartementets høringsforslag:

  • Advokatforeningen

  • Finans Norge

  • Verdipapirfondenes forening

Følgende høringsinstanser har uttalt at de ikke har merknader eller ikke ønsker å delta i høringen:

  • Forsvarsdepartementet

  • Forsvarsdepartementet

  • Helse- og omsorgsdepartementet

  • Justis- og beredskapsdepartementet

  • Kunnskapsdepartementet

  • Utenriksdepartementet

  • Skattedirektoratet

  • Statistisk sentralbyrå

  • Den norske aktuarforeningen

  • Finanstilsynet

  • Kommunalbanken

2.3.6 Høring av Finanstilsynets høringsnotat om forslag til lov- og forskriftsendringer på fondsområdet

Et høringsnotat utarbeidet av Finanstilsynet med forslag til enkelte lov- og forskriftsendringer på fondsområdet, herunder forslag til bestemmelse i AIF-loven om innhenting av politiattester, ble sendt på høring 24. november 2015 med frist 21. mars 2016.

Høringsnotatet og høringsbrevet ble sendt til følgende instanser:

  • Alle departementene

  • Brønnøysundregistrene

  • Datatilsynet

  • Direktoratet for økonomistyring

  • Finanstilsynet

  • Folketrygdfondet

  • Forbrukerombudet

  • Forbrukerrådet

  • Handelshøyskolen BI

  • Handelshøyskolen i Bodø

  • Høgskolen i Sogn og Fjordane

  • Norges Bank

  • Norges Handelshøyskole

  • Skattedirektoratet

  • Statens Pensjonskasse

  • Statistisk sentralbyrå

  • Stortingets ombudsmann for forvaltningen

  • Universitetet i Agder

  • Universitetet i Bergen

  • Universitetet i Oslo

  • Universitetet i Tromsø

  • Aksjonærforeningen i Norge

  • Bedriftsforbundet

  • Den Norske Advokatforening

  • Den Norske Aktuarforening

  • Den norske Revisorforening

  • Finans Norge

  • Finansforbundet

  • Finansieringsselskapenes Forening

  • Hovedorganisasjonen Virke

  • KS

  • Landsorganisasjonen i Norge

  • Nasdaq OMX Oslo ASA

  • Nordic Association of Electricity Traders (NAET)

  • Regnskap Norge

  • Norsk Kapitalforvalterforening

  • Nordic Trustee

  • Norsk Venture

  • Norsk Øko-Forum

  • Norske Finansanalytikeres Forening

  • Norske Forsikringsmegleres Forening

  • NOS Clearing ASA

  • Næringslivets Hovedorganisasjon

  • Oslo Børs

  • Oslo Clearing ASA

  • Pensjonskasseforeningen

  • Skattebetalerforeningen

  • Sparebankforeningen i Norge

  • Verdipapirfondenes Forening

  • Verdipapirforetakenes Forbund

  • Verdipapirsentralen

  • Økonomiforbundet

Følgende høringsinstanser har gitt merknader til høringsforslaget:

  • Norsk kapitalforvalterforening

  • Norsk venturekapitalforening

  • Norske finansanalytikeres forening

  • Pensjonskasseforeningen

  • Verdipapirfondenes forening

Følgende høringsinstanser har uttalt at de ikke har merknader eller ikke ønsker å delta i høringen:

  • Arbeids- og sosialdepartementet

  • Forsvarsdepartementet

  • Helse- og omsorgsdepartementet

  • Justis- og beredskapsdepartementet

  • Kunnskapsdepartementet

  • Landbruks- og matdepartementet

  • Utenriksdepartementet

  • Brønnøysundregistrene

  • Statistisk sentralbyrå

  • Finans Norge

  • Landsorganisasjonen i Norge

Til forsiden