Prop. 157 LS (2015–2016)

Endringer i ekomloven og samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 92/2016 av 29. april 2016 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning 2015/2120 om tilgang til et åpent internett og internasjonal gjesting, og gjennomføringsforordning 2015/2352 om mobiltermineringstakster

Til innholdsfortegnelse

3 Stortingets samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning

3.1 Nærmere om innholdet i rettsaktene

3.1.1 Forordning (EU) 2015/2120

Forordningen omhandler nettnøytralitet og internasjonal gjesting.

Prinsippet om nettnøytralitet innføres for første gang i det felleseuropeiske regelverket og skal bidra til å sikre et åpent og ikke-diskriminerende internett. Nettnøytralitet betyr at alle skal ha mulighet til å bruke internett på like vilkår. Internettilbyder skal i henhold til forordningen håndtere all trafikk likt, uten diskriminering, begrensninger eller forstyrrelser og uavhengig av avsender, mottaker, utstyr, applikasjon, tjeneste eller innhold.

Forordningen regulerer blant annet internettilbydernes anledning til å benytte trafikkstyring. Tiltak for å styre internettrafikken er tillatt under visse betingelser. Relevante unntak fra bestemmelsen omfatter (a) håndhevelse av annet regelverk, (b) ivaretakelse av sikkerhet og integritet, og (c) styring av trafikken under overbelastningssituasjoner i nettet. Forordningen beskriver videre muligheten til å tilby «andre tjenester enn internettilknytning» (såkalte spesialiserte tjenester – for eksempel IP-TV) i parallell med internettilknytningen. Forordningen inneholder minimumskrav til hvilken informasjon som skal fremgå av avtalene om tilgang til internett.

Forordningen endrer parlaments- og rådsforordning 531/2012 om gjesting i offentlige mobilnett. Forordningen innebærer at det fra 15. juni 2017 ikke skal koste mer å ringe eller motta samtaler, sende SMS eller bruke datatjenester på reise i utlandet enn det det gjør å benytte tilsvarende tjenester nasjonalt. For at dette skal kunne skje, må kommisjonen innen sommeren 2016 legge frem en analyse av grossistmarkedet for internasjonal gjesting og foreslå nødvendige tiltak som gjør det mulig å avskaffe ekstrakostnader for internasjonal gjesting på sluttbrukernivå.

Forordningen innebærer prisreduksjoner for internasjonale gjestingstjenester fra 30. april 2016 for medlemslandene. I en overgangsperiode fra 30. april 2016 til 14. juni 2017, skal prisene for å ringe, sende SMS og bruke datatrafikk, ikke overstige nasjonale priser, eventuelt med et begrenset pristillegg. Forordningen regulerer videre hva summen av nasjonale priser og pristillegget maksimalt kan være og setter et pristak for tillegget for mottak av samtaler. Det er heller ikke tillatt å ta et tillegg for mottak av SMS eller meldinger til talepostkassen. Forordningen regulerer også takseringsperiode for utgående samtaler, databruk og MMS.

Når overgangsperioden opphører vil tilbyderne ha anledning til å legge til grunn en «rimelig bruk policy» for å hindre misbruk av internasjonal gjesting (for eksempel ved permanent gjesting). For gjesting som går utover rimelig bruk, vil det kunne legges til et lite tillegg tilsvarende tilleggene som gjelder for overgangsperioden. Nærmere regler for rimelig bruk vil bli fastsatt av kommisjonen gjennom en gjennomføringsrettsakt som skal legges frem innen 15. desember 2016. Det åpnes i forordningen for å gjøre unntak fra prisreglene for enkelttilbydere i helt spesielle tilfeller og etter søknad til den nasjonale reguleringsmyndighet.

Transparensbestemmelsene i forordning (EU) 531/2012 oppdateres med informasjon om rimelig bruk, samt eventuelle tillegg som følge av at unntaksbestemmelsen blir benyttet. Bestemmelsene om atskilt salg av internasjonal gjesting i forordning (EU) 531/2012 begrenses til kun å omfatte datatjenester.

3.1.2 Gjennomføringsforordning (EU) 2015/2352

Kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2015/2352 fastsetter det maksimale pristillegget mobiltilbydere kan belaste sluttbruker for mottak av gjestingssamtaler. Maksimalprisen skal i henhold til forordning (EU) 2015/2021 tilsvare det vektede gjennomsnittet av maksimale termineringspriser i hele EU.

3.2 EØS-komiteens beslutning

I henhold til EØS-komiteens beslutning nr. 92/2016 av 29. april 2016 skal EØS-avtalens vedlegg XI (elektronisk kommunikasjon, audiovisuelle tjenester og informasjonssamfunn) endres.

EØS-komiteens beslutning inneholder en fortale og fire artikler. I innledningen blir det vist til at EØS-avtalen, og særlig artikkel 98, gjør det mulig å endre vedleggene til avtalen gjennom beslutning i EØS-komiteen.

Artikkel 1 fastsetter at europaparlaments- og rådsforordning (EU) 2015/2120 av 25. november 2015 om fastsettelse av tiltak for tilgang til et åpent internett og endring av direktiv 2002/22/EF om universelle tjenester og brukerrettigheter knyttet til elektronisk kommunikasjonsnettverk og -tjenester og forordning (EU) 531/2012 om gjesting i offentlige mobilnett i Unionen samt kommisjonens gjennomføringsforordning (EU) 2015/2352 om fastsettelse av det veide gjennomsnittet av de høyeste mobiltermineringstakstene i hele Unionen, skal innlemmes i EØS-avtalens vedlegg XI.

Artikkel 2 fastsetter at teksten til forordningen og gjennomføringsforordningen på islandsk og norsk, som skal kunngjøres i EØS-tillegget til «Den europeiske unions tidende», skal gis gyldighet.

Artikkel 3 fastsetter at beslutningen trer i kraft etter at EØS-komiteen har mottatt alle meddelelser etter EØS-avtalens artikkel 103 nr. 11.

Artikkel 4 fastslår at beslutningen skal kunngjøres i EØS-avdelingen av og EØS-tillegget til «Den europeiske unions tidende».

3.3 Forholdet til norsk rett

Gjennomføringen av forordningene i norsk rett gjør det nødvendig med endringer i ekomregelverket. Når det gjelder nettnøytralitet, så omtales gjeldende rett nedenfor under punkt 4. Nettnøytralitet er ikke tidligere lovregulert i EU eller i Norge. Internasjonal gjesting er allerede regulert i EU gjennom forordning (EU) 531/2012 og gjennomført i norsk rett, jf. ekomforskriften § 2-7. Bestemmelsene i forordningen om internasjonal gjesting vil på lik linje med tidligere forordninger om internasjonal gjesting bli gjennomført i ekomforskriften.

Fotnoter

1.

Forfatningsrettslige krav angitt.

Til forsiden