Prop. 157 LS (2015–2016)

Endringer i ekomloven og samtykke til godkjennelse av EØS-komiteens beslutning nr. 92/2016 av 29. april 2016 om innlemmelse i EØS-avtalen av forordning 2015/2120 om tilgang til et åpent internett og internasjonal gjesting, og gjennomføringsforordning 2015/2352 om mobiltermineringstakster

Til innholdsfortegnelse

8 Hjemmel for ny forskrift om sektoravgift og gebyr til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

8.1 Innledning

Ekomloven § 12-1 foreslås endret for å gi rettsgrunnlag til endring av forskrift om gebyr til Post- og teletilsynet (nåværende Nasjonal kommunikasjonsmyndighet). Finansdepartementet har i rundskriv R-112/15 presisert skillet mellom gebyrer og sektoravgifter. Forslag til endring i § 12-1 er ment å sikre rettsgrunnlag til å skille mellom sektoravgifter og gebyr og å ta inn sektoravgifter slik at Nasjonal kommunikasjonsmyndighets selvfinansiering kan videreføres.

8.2 Gjeldende rett

Ekomloven § 12-1 gir hjemmel til at Nasjonal kommunikasjonsmyndighet kan kreve gebyr til dekning av kostnader for forvaltningsoppgavene de utfører. Det fremgår av bestemmelsens første ledd at det kan kreves gebyr til dekning av kostnader knyttet til forvaltningsoppgaver etter ekomloven. Stortinget vedtar årlig hvilket beløp Nasjonal kommunikasjonsmyndighet kan kreve inn. Det fastsatte beløpet kreves inn fra de som har plikt til å betale gebyr. Forskrift om gebyr fastsetter den forholdsmessige fordelingen av kostnadene for de som betaler gebyr. Forskriften skiller ikke mellom gebyr og sektoravgift etter gjeldende rett.

8.3 Høringsnotatets forslag

På bakgrunn av Finansdepartementets Rundskriv R-112/15 av 7. oktober 2015 som presiserer skillet mellom sektoravgifter og gebyr er det behov for å endre ekomloven § 12-1 slik at den gir hjemmel til innkreving av sektoravgifter i tillegg til gebyrer. Gebyrordninger er i henhold til rundskrivet ment brukt når et offentlig organ utfører en klart definert tjeneste overfor betaleren, og det ikke betales for noe annet eller mer enn den konkrete tjenesten. Et viktig prinsipp i den forbindelse er at betalingen ikke skal overstige kostnaden ved å produsere og levere tjenesten, og disse kostnadene ved en kostnadseffektiv drift skal dekkes fullt ut.

Sektoravgifter skal finansiere fellestiltak overfor en næring eller sektor og betales av aktører som tilhører eller har en nær tilknytning til sektoren, for eksempel for å dekke kostnadene ved tilsynsorganenes virksomhet. Hovedformålet med sektoravgiftene er helt eller delvis å finansiere utgiftene til bestemte tiltak. Satsene skal således fastsettes slik at sektoravgiften oppfyller sitt finansieringsformål, og deretter løpende justeres slik at finansieringen fortsatt blir ivaretatt. Sektoravgifter skal beregnes på grunnlag av samlede kostnader for tiltaket eller virksomheten etter fradrag for andre inntekter. Det skal heller ikke for sektoravgifter legges inn krav til overskudd i beregningsgrunnlaget. For utdypende veiledning se:

https://www.regjeringen.no/globalassets/upload/fin/vedlegg/okstyring/rundskriv/faste/r_112_2015.pdf

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop.-10-l-20152016/id2459460/?ch=1&q=

Departementet har igangsatt et arbeid med ny forskrift for sektoravgift og gebyr. For Nasjonal kommunikasjonsmyndighets vedkommende tas det sikte på at disse reglene skal tre i kraft 1. januar 2017, slik at det er tid til å gjennomføre de nødvendige administrative og regnskapsmessige endringene i myndighetens innkrevingssystemer med mer.

På denne bakgrunn foreslås det at § 12-1 om gebyr endres til også å gi hjemmel til innkreving av sektoravgifter. Videre foreslås det også for denne bestemmelsen en endring slik at navnet Post- og teletilsynet endres i tråd med at det nå heter Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

8.4 Høringsinstansenes syn

Nasjonal kommunikasjonsmyndighet påpeker at:

«(..) det ved utforming av ny forskrift om gebyr og sektoravgift til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet må sikres at det er samsvar mellom hjemmelsgrunnlaget i ekomloven § 12-1 og hva det kan kreves gebyr og sektoravgifter av i ny forskrift.»

Telenor forutsetter at endringen av gebyrforskriften:

«(…) ikke innebærer en skjerpelse av de samlede gebyr- og avgifter for bransjen, men tar sikte på en reduksjon. Prinsipielt mener Telenor at den inntekten Staten tar inn fra frekvensauksjoner og frekvensavgifter bør tilbakeføres til sektoren og at behovet for gebyrfinansieringen av Nkom gjennom sektoravgifter og gebyrer kan bortfalle.»

Telenor påpeker videre at det er viktig med høy grad av transparens, og at Nasjonal kommunikasjonsmyndighets offentliggjøring av årlige budsjett ikke gir den grad av åpenhet og trygghet som behøves. Det burde være:

«(…) en plikt for Nkom til å fremlegge spesifisert dokumentasjon på hva gebyrene faktisk inneholder og grunnlaget for beregningen bør enten fremgå direkte i lovteksten, eller i det minste fremgå som premiss i forarbeidene til loven.»

Telia antar at:

«endringen vil innebære at Nkom presiserer og begrunner bruken av sektoravgift. Det konstateres for øvrig at sektoravgiften skal beregnes på grunnlag av samlede kostnader for tiltaket eller virksomheten etter fradrag for andre inntekter, og at det heller ikke for denne avgiften legges inn krav til overskudd i beregningsgrunnlaget.»

8.5 Departementets vurdering

Når det gjelder Telenors prinsipielle synspunkter om at «inntekten staten tar inn fra frekvensauksjoner og frekvensavgifter bør tilbakeføres til sektoren, og at behovet for gebyrfinansieringen av Nkom gjennom sektoravgifter og gebyrer kan bortfalle», vil departementet bemerke at det i denne omgang ikke fremmes forslag om at Nasjonal kommunikasjonsmyndighets selvfinansiering skal bortfalle. Omleggingen fra gebyr til sektoravgift og gebyr tar ikke først og fremst sikte på en reduksjon av Nasjonal kommunikasjonsmyndighets budsjett med påfølgende nedbygging av etatens virksomhet. Innføringen av sektoravgifter skal sørge for en videreføring av finansieringen av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet gjennom dekning av kostnadene ved etatens virksomhet. Den nye ordningen skal sørge for en god og rettferdig fordeling mellom de som betaler gebyr og sektoravgift enten de er en del av (eller har nær tilknytning til) post- eller ekombransjene, eller er privatpersoner som benytter begrensede ressurser som tilrettelegges av Nasjonal kommunikasjonsmyndighet.

Til Telenors henvisning til Nasjonal kommunikasjonsmyndighets årlige budsjett og ønske om transparens, spesifisert informasjon og dokumentasjon på hva sektoravgiftene og gebyrene faktisk inneholder, viser departementet til at Nasjonal kommunikasjonsmyndighets årsrapport gir en gjennomgang av Nasjonal kommunikasjonsmyndighets virksomhet gjennom året som har gått, hvilke prosjekter som er gjennomført og hvilke som er pågående. Det gis videre en fremstilling av nøkkeltall fra årsregnskapet. Ny forskrift om gebyr og sektoravgift tar sikte på å gi informasjon om de ulike gebyrer og sektoravgifter som vil bli krevet inn. For øvrig vil Nasjonal kommunikasjonsmyndighet følge de alminnelige regler for begrunnelse ved pålegg av gebyr og sektoravgifter.

Når det gjelder Telias antagelser viser departementet til beskrivelsen og begrunnelsen ovenfor.

Til forsiden