Prop. 212 L (2020–2021)

Lov om nasjonale saksbehandlingsregler i saker om offentlig støtte (støtteprosessloven)

Til innholdsfortegnelse

11 Regulering av OECD-avtalen om normale konkurranseforhold i skipsbyggingsindustrien og WTO-avtalen om subsidier og utjevningsavgifter

11.1 Gjeldende rett

Dagens lov om offentlig støtte regulerer ikke bare offentlig støtte i EØS-rettslig forstand, men også tiltak som faller innenfor virkeområdet av OECD-avtalen om normale konkurranseforhold i skipsbyggingsindustrien og WTO-avtalen om subsidier og utjevningsavgifter. Dette følger uttrykkelig av § 1 om lovens virkeområde. De fleste bestemmelsene i loven er uttrykkelig avgrenset til tiltak som omfattes av EØS-avtalen. Loven § 2 første ledd oppstiller imidlertid en meldeplikt til departementet for tiltak som omfattes av OECD-avtalen om normale konkurranseforhold i skipsbyggingsindustrien. Etter § 2 annet ledd kan departementet pålegge støttegiver å utarbeide rapporter over tildeling av støtte som faller innenfor både EØS-avtalen, OECD-avtalen og WTO-avtalen om subsidier og utjevningsavgifter. Det følger videre av loven § 5 annet ledd at støtte som finnes å være i strid med OECD-avtalen og WTO-avtalen kan kreves tilbakeført.

11.2 Forslaget i høringsnotatet

I høringsnotatet foreslo departementet en bestemmelse om tiltak regulert under OECD-avtalen om normale konkurranseforhold i skipsbyggingsindustrien og WTO-avtalen om subsidier og utjevningsavgifter som viderefører og klargjør gjeldende regulering av disse avtalene i en og samme bestemmelse. Av forslagets første ledd fremgår det at tiltak som er meldepliktig i henhold til OECD-avtalen om normale konkurranseforhold i skipsbyggingsindustrien, skal meldes til departementet av den som skal iverksette tiltaket. Av annet ledd følger det at departementet kan pålegge tiltakshaver å utarbeide rapporter over iverksatte tiltak som omfattes av OECD-avtalen om normale konkurranseforhold i skipsbyggingsindustrien og WTO-avtalen om subsidier og utjevningsavgifter. Det fremkommer av tredje ledd at departementet kan fatte enkeltvedtak om reversering av ytelser som er ytt i strid med OECD-avtalen eller WTO-avtalen om subsidier og utjevningsavgifter.

I høringsnotatet viste departementet til at det fortsatt er behov for en nasjonal regulering av Norges forpliktelser etter både OECD-avtalen og WTO-avtalen for å sikre at avtalene overholdes. For OECD-avtalens del bemerket departementet at bestemmelsene i dagens lov utgjør den nasjonale gjennomføringen av avtalen, og at en eventuell opphevelse dermed ville fått konsekvenser for Norges ratifikasjon av avtalen. Dessuten mente departementet at det er viktig å ha den nødvendige nasjonale lovgivningen på plass dersom avtalen skulle tre i kraft.

Departementet fremholdt videre at det, ved å utskyte reguleringen av OECD-avtalen og WTO-avtalen i en egen bestemmelse, ville komme tydeligere frem at lov om nasjonale saksbehandlingsregler i saker om offentlig støtte først og fremst gjelder EØS-avtalens regler om offentlig støtte. Departementet viste i den forbindelse til at forpliktelsene under de tre avtalene er svært ulike, og dermed lite egnet for felles regulering. Ved å samle reguleringen av OECD-avtalen og WTO-avtalen i en egen bestemmelse tydeliggjøres skillet mellom støtte under EØS-avtalen og støtte under andre avtaler, og de forpliktelsene som gjelder for hver av disse kategoriene.

11.3 Høringsinstansenes syn

Kommunesektorens organisasjon (KS) mener lov om nasjonale saksbehandlingsregler i saker om offentlig støtte bør være en lov om Norges EØS-forpliktelser på støtteområdet, og ikke regulere tilskudd og tiltak som faller utenfor EØS-avtalen. KS mener derfor at den foreslåtte bestemmelsen om OECD-avtalen om normale konkurranseforhold i skipsbyggingsindustrien og WTO-avtalen om subsidier og utjevningsavgifter bør reguleres i en egen lov.

11.4 Departementets vurdering

Departementet opprettholder høringsforslaget og begrunnelsen som ble gitt der.

Det er fortsatt behov for en nasjonal regulering av Norges forpliktelser etter både OECD-avtalen og WTO-avtalen for å sikre at disse avtalene overholdes. For OECD-avtalens del utgjør bestemmelsene i dagens lov den nasjonale gjennomføringen av avtalen, og en eventuell opphevelse ville følgelig fått konsekvenser for Norges ratifikasjon av avtalen.

Både WTO-avtalen og OECD-avtalen regulerer, på lik linje med EØS-reglene om offentlig støtte, Norges internasjonale forpliktelser på området for næringslivsstøtte, for å ivareta hensynet til internasjonal konkurranse. Det er derfor hensiktsmessig at også de nasjonale prosessreglene knyttet til håndhevingen av disse avtalene, reguleres i en felles prosesslov om offentlig støtte, slik som etter gjeldende lov om offentlig støtte.

Lovforslaget etablerer et tydelig skille mellom de bestemmelsene som gjelder henholdsvis EØS-forpliktelsene og WTO- og OECD-forpliktelsene, ved at sistnevnte fullt ut reguleres i §§ 15 til 17 i lovforslaget.

Til forsiden