Prop. 52 L (2014-2015)

Endringer i brann- og eksplosjonsvernloven, tolloven og straffeloven 2005 (utgangsstoffer for eksplosiver mv.)

Til innholdsfortegnelse

12 Merknader til de enkelte bestemmelsene

12.1 Merknader til endringer i brann- og eksplosjonsvernloven

Til § 9 annet ledd annet punktum:

Bestemmelsen presiserer og utfyller kommunens plikt til å sørge for etablering og drift av et brannvesen som kan ivareta forebyggende og beredskapsmessige oppgaver etter loven på en effektiv og sikker måte. Den er også knyttet til kommunens plikt til å gjennomføre en risiko- og sårbarhetsanalyse. Risiko og sårbarhetsanalysen gjennomføres for en periode om gangen og skal sørge for at bemanning og utrustning står i forhold til risiko- og sårbarhetsforholdene i kommunen. Kravet til evaluering forutsetter imidlertid et kontinuerlig fokus på hendelser av betydning for det forebyggende arbeidet og den operative håndteringsevnen i brannvesenet.

Plikten til å evaluere vil ikke omfatte enhver utrykning fra brannvesenet, men hendelser av et visst omfang hvor det vil kunne hentes ut læringsaspekter og erfaringsoverføring.

Plikten stiller et visst krav til struktur på evalueringen. Den vil også utløse kravet til dokumentasjon i § 10. Det vil likevel i stor grad være frihet for den enkelte kommune og det enkelte brannvesen til å bestemme hvordan plikten skal oppfylles.

Til § 10 tredje ledd:

Overskriften i § 10 er endret for å fange opp nytt tredje ledd om rapporteringsplikt.

Nytt tredje ledd bidrar til å utfylle kommunens plikt til dokumentasjon etter bestemmelsen og tilsynsmyndighetens rett til å kreve opplysninger i § 33. Ordlyden er ment å dekke alle opplysninger som kan være av betydning for det nasjonale brann- og eksplosjonsvernarbeidet. Rapportering av ressurser gjelder personell og teknisk utstyr som viser brannvesenets håndteringsevne, for eksempel brannmannskaper, brannbiler, redningsbiler, slokkeutstyr og dykkerutstyr. Opplysninger om hendelser kan gjelde alle forhold som viser risiko og skadeomfang på personer og materielle verdier. Evalueringer gjelder brannvesenets gjennomgang av lokale hendelser, jf. ny § 9 annet ledd annet punktum, og tar sikte på nasjonal erfaringsutveksling. Opplysninger om de fleste hendelser vil gå automatisk fra 110-sentralene til tilsynsmyndigheten uten at brann- og redningsvesenet trenger å rapportere. Ved hendelser der brann- og redningsvesenet har vært i innsats må det suppleres med noe tilleggsinformasjon. Hva slags opplysninger som skal rapporteres vil være avhengig av type hendelse og alvorlighetsgraden.

Til § 13 fjerde ledd:

Bestemmelsen åpner for at kommunen kan utvide tilsynsmyndigheten til byggverk m.m. som ikke faller inn under definisjonen av særskilte brannobjekter. Enkeltvedtak kan benyttes for å føre tilsyn med ett eller flere bestemte brannobjekter, jf. forvaltningsloven § 2 første ledd bokstav b. Som utgangspunkt ligger denne myndigheten hos kommunestyret. Denne myndigheten kan imidlertid delegeres til andre organer eller administrasjonen i kommunen.

Til § 20 a:

Første ledd gir en plikt til virksomheter som håndterer utgangsstoffer for eksplosiver som omfattes av restriksjoner, til å sørge for at stoffene ikke kommer på avveie eller havner i urette hender. Sikringen skal skje gjennom tekniske og organisatoriske tiltak, og sørge for at stoffene ikke skal kunne brukes til produksjon av eksplosiver og øke sannsynligheten for at ulovlige forsøk på å tilegne seg stoffene oppdages.

Stoffer som reguleres i forordning (EU) nr. 98/2013 om markedsføring og bruk av utgangsstoffer for eksplosiver, vedlegg 1, bør sikres fysisk og være innelåst ved oppbevaring eller lagring. Det samme gjelder for stoffer og stoffblandinger med 16 vektprosent eller mer nitrogen fra ammoniumnitrat som omfattes av forordningen vedlegg 2.

Annet ledd gir departementet myndighet til å gi forskrifter for å kunne gi nærmere krav til virksomheters håndtering av utgangsstoffer. Blant annet tilrettelegger forskriftshjemlene for å kunne implementere forordning (EU) nr. 98/2013.

Til § 42:

I § 42 første og annet ledd er ordet «bøter» byttet ut med «bot» for å være i tråd med dagens formulering av straffebestemmelser. Denne endringen innebærer ingen realitetsendring. Første og annet ledd har også byttet plass, da det er hensiktsmessig å regulere de minste overtredelsene i første ledd.

Nytt tredje ledd føyer til en straffebestemmelse som forskutterer endringen i straffeloven 2005 § 190 annet ledd som er likelydende. Endringen skal fange opp de overtredelser som anses for å være mest alvorlige etter brann- og eksplosjonsvernloven, samt for å oppfylle kravene om effektive og proporsjonale sanksjoner som forutsetningsvis følger av forordning (EU) nr. 98/2013 artikkel 11. Se mer om dette i kap.9.

Etter forslaget oppstiller nytt tredje ledd en strafferamme på bot eller fengsel inntil 2 år for den som forsettlig eller grovt uaktsomt, gjentatt eller på en graverende måte overtrer brann- og eksplosjonsvernloven §§ 5, 19, 20 og 20 a. Brann- og eksplosjonsvernloven § 5 regulerer den enkeltes plikt til å forebygge og begrense skadevirkningene ved brann, eksplosjon eller annen ulykke. Skadepotensialet kan være meget stort ved overtredelse av handlingsnormen, og en strafferamme på to år vil signalisere at brudd på denne bestemmelsen er alvorlig. Pliktsubjektet er privatpersoner.

Brann- og eksplosjonsvernloven §§ 19, 20 og § 20 a regulerer plikter i virksomheter som håndterer farlig stoff og farlig gods. En overtredelse av disse bestemmelsene bør ha en øket strafferamme da de fanger opp handlingsnormer som ved en overtredelse vil ha et meget stort skadepotensiale.

Skyldkravet er forsett eller grov uaktsomhet. Dette samsvarer med skyldkravet i våpenloven § 33.

Fjerde ledd forskutterer ikrafttredelsen av straffeloven 2005 § 191. Bestemmelsen regulerer når en overtredelse av § 42 tredje ledd skal regnes som grov og gi grunnlag for en straff av fengsel inntil 6 år. Ved opplistingen av momenter som skal tillegges særlig vekt ved vurderingen av om handlingen er grov, er det tatt utgangspunkt i våpenloven § 33 annet ledd. Om bakgrunnen for bestemmelsen vises det til Ot.prp. nr. 8 (20072008) punkt 10.10.3, samt kap. 9 ovenfor.

12.2 Merknader til endringer i straffeloven 2005

Til § 190

Straffeloven 2005 § 190 er vedtatt, men ikke i kraft. Det foreslås en endring i overskriften for å fange opp de overtredelser som foreslås i § 190 annet ledd.

I første ledd er henvisningen til våpenloven endret ved å ta bort dato og nummer, da denne loven er under revisjon.

Endringene i annet ledd bringer bestemmelsen på linje med endringer i brann- og eksplosjonsvernloven § 42 nytt tredje ledd. Endringen sørger for at bestemmelsen omfatter de overtredelser som anses for å være mest alvorlige etter brann- og eksplosjonsvernloven. For øvrig vises det til merknadene til brann- og eksplosjonsvernloven § 42.

Til § 191:

Straffeloven 2005 § 191, som er vedtatt, men ikke i kraft, rammer ulike former for grov ulovlig befatning med skytevåpen, ammunisjon og eksplosiver. Om bakgrunnen for bestemmelsen vises til Ot.prp. nr. 8 (20072008) punkt 10.10.3. Etter forslaget utvides bestemmelsen til også å omfatte grov ulovlig befatning med utgangsstoffer for eksplosiver. Forslaget samsvarer med forslaget til endring i brann- og eksplosjonsvernloven § 42, se merknad til denne og omtale i kap. 9.

12.3 Merknader til endringer i tolloven

Til § 12-1 annet ledd bokstav f:

I annet ledd bokstav f annet punktum endres grunnlaget for å gi opplysninger fra «rimelig grunn til mistanke om overtredelse som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder» til «grunn til å undersøke om noen forbereder, begår eller har begått en handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder». Begrepet «straffbare handlinger» er tatt ut for å sikre at opplysninger også kan gis i forebyggende virksomhet. Dersom tollmyndighetene ved gjennomgang av bagasje for eksempel ser tegninger eller annet som kan gi grunn til å undersøke om den reisende forbereder en terrorhandling, kan slik informasjon uten hinder av taushetsplikten gis politi og påtalemyndighet. Det stilles ikke krav om mistanke om en allerede begått straffbar handling, eller at opplysningene i seg selv er av straffverdig karakter.

Når PST ber om å få opplysninger utlevert etter tolloven § 12-1 bokstav f annet punktum, skal det legges til grunn at vilkårene for utlevering av taushetsbelagt informasjon er oppfylt.

Opplysningene kan etter forslaget gis politi og påtalemyndighet. I annet ledd bokstav f tredje punktum foreslås det inntatt en bestemmelse om at opplysninger også kan gis Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap når vilkårene etter § 12-1 annet ledd bokstav f annet punktum er oppfylt. Det vil si det må være «grunn til å undersøke om noen forbereder, begår eller har begått en handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder». Bestemmelsen vil være særlig aktuell ved mistanke om terrorvirksomhet eller annen alvorlig kriminalitet.

Tilføyelsen i bokstav f tredje punktum er ikke er ment å innskrenke den informasjonsutvekslingen som i dag skjer mellom tollmyndighetene og offentlig myndighet etter § 12-1 annet ledd bokstav b.

12.4 Til lovvedtaket del IV

Det fremgår av lovvedtaket del IV at endringer i brann- og eksplosjonsvernloven § 42 tredje og fjerde ledd har virkning frem til lov om straff 20. mai 2005 nr. 28 trer i kraft.

Nytt tredje og fjerde ledd i brann og eksplosjonsvernloven føyer til straffebestemmelser som forskutterer endringen i straffeloven 2005 §§ 190 annet ledd og 191. Disse bestemmelsene har kun virkning frem til lov om straff 20. mai 2005 nr. 28 trer i kraft. Straffebudene vil da ivaretas gjennom den nye straffeloven.

Til forsiden