Prop. 52 L (2014-2015)

Endringer i brann- og eksplosjonsvernloven, tolloven og straffeloven 2005 (utgangsstoffer for eksplosiver mv.)

Til innholdsfortegnelse

2 Lovforslagets bakgrunn

2.1 Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 98/2013 av 15. januar 2013 om markedsføring og bruk av utgangsstoffer for eksplosiver

Terroraksjonene i Madrid (2004) og London (2005) førte til at EU i 2006 utarbeidet en handlingsplan for bekjempelse av terrorisme. I 2008 ble det utviklet en handlingsplan for sikring av eksplosiver som inneholder nærmere 50 ulike forslag til forebyggende og beredskapsmessige tiltak. Forslagene følges opp i EU gjennom nye direktiv og forordninger. Å begrense tilgangen på utgangsstoffer har vært sentralt i EUs oppfølging av eksplosivhandlingsplanen.

Ammoniumnitrat er det første stoffet i Norge som er regulert med sikte på å begrense tilgangen til utgangsstoffer som kan brukes til å lage eksplosiver. I 2011 ble det innført forbud mot å omsette ammoniumnitrat med 16 pst eller mer nitrogen fra ammoniumnitrat til andre enn profesjonelle brukere. I Norge er øvrige stoffer eller stoffblandinger som kan misbrukes til å lage eksplosiver i utgangspunktet regulert ut fra andre hensyn enn at de kan komme på avveie eller i urette hender.

EU vedtok 15. januar 2013 Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 98/2013 om markedsføring og bruk av utgangsstoffer hvor det, i tillegg til ammoniumnitrat, legges begrensninger på ytterligere 14 kjemiske stoffer og stoffblandinger. Formålet med forslaget er å redusere risikoen for angrep utført ved hjelp av utgangsstoffer for eksplosiver, og dermed forbedre EU/EØS-borgernes sikkerhet. Forslaget skal også sikre lik kontroll med adgang til disse stoffene i hele EU/EØS-området, og forhindre terrorister og kriminelle i å utnytte forskjeller i EU/EØS-statenes sikkerhetsregler.

Forordningen fastsetter harmoniserte regler i hele EU/EØS-området som skal begrense tilgangen til og bruk av utgangsstoffer for eksplosiver. Utgangspunktet i forordningen er å begrense tilgangen til disse stoffene for privatpersoner, samt sørge for rapportering av mistenkelige transaksjoner gjennom omsetningskjeden. Forordningen gir imidlertid visse valgmuligheter med hensyn til reguleringen av tilgangen til stoffene.

Restriksjoner i privatpersoners tilgang til utgangsstoffer for eksplosiver

Det er to vedlegg til forordningen som lister opp utgangsstoffer for eksplosiver, hvor vedlegg 1 angir de som skal være omfattet av restriksjoner. Stoffene i vedlegg 1 skal i utgangspunktet ikke gjøres tilgjengelige for privatpersoner, jf. artikkel 4 nr. 1. Forordningen åpner imidlertid for at medlemslandene kan gjøre unntak fra denne hovedregelen ved å innføre visse begrensninger i form av et tillatelses- eller registreringssystem, jf. artikkel 4 pkt. 2 og 3. Dersom stoffene i vedlegg 1 gjøres tilgjengelig for privatpersoner er det krav om påføring av en særskilt merking som synliggjør at kjøp, besittelse eller bruk er underlagt begrensninger. For stoffer under konsentrasjonsgrensene angitt i vedlegg 1 stilles det ingen krav i forordningen.

De stoffene som er angitt i vedlegg 2 er kun omfattet av meldeplikt ved mistenkelige transaksjoner. For stoffene i vedlegg 2 er det ikke satt konsentrasjonsgrenser, med unntak av ammoniumnitrat. Både stoffene i vedlegg 1 og 2 skal omfattes av en ordning med rapportering av mistenkelige transaksjoner.

For å møte utviklingen innen området legges det i forordningen opp til mekanismer som gjør at det ved behov kan legges begrensninger på ytterligere stoffer.

Virksomheters plikt til å rapportere om mistenkelige transaksjoner

Forordningen oppstiller et krav om at såkalte markedsdeltakere skal ha rett til å avvise en mistenkelig transaksjon, jf. artikkel 9 nr. 3, og at de skal rapportere om betydelig og uforklarlig svinn eller tyveri av utgangsstoffene for eksplosiver, jf. artikkel 9 nr. 4. De pålegges videre en plikt til å rapportere mistenkelige transaksjoner til et nasjonalt kontaktpunkt.

Etter forordningen artikkel 9 nr. 1 gjelder meldeplikten både for utgangsstoffene i vedlegg 1 og 2, eller med blandinger eller stoffer som inneholder stoffene, uavhengig av angitte konsentrasjonsgrenser. For ammoniumnitrat gjelder allikevel angitt konsentrasjonsgrense, og rapporteringsplikten gjelder kun for stoffer eller stoffblandinger med 16 vektprosent nitrogen eller mer fra ammoniumnitrat.

Opprettelse av nasjonalt kontaktpunkt for mistenkelige transaksjoner

Forordningen stiller krav om at medlemslandene etablerer en ordning for rapportering av mistenkelige transaksjoner av alle stoffene i vedlegg 1 og 2, jf. artikkel 9. I situasjoner hvor en kjøper oppfører seg mistenkelig kan markedsdeltakeren nekte å selge stoffet til denne personen. Forordningen artikkel 9 nr.1 fastsetter at stoffene som er oppført i vedleggene, eller med blandinger eller stoffer som inneholder dem, skal meldes i samsvar med denne artikkel. Forordningen forutsetter at det etableres ett eller flere kontaktpunkt for mottak av meldinger om mistenkelige transaksjoner. Kontaktpunktet skal registrere slike meldinger og foreta nødvendige undersøkelser for å få verifisert om transaksjoner, eller forsøk på transaksjoner er legitime. Betydelig og uforklarlig svinn eller tyveri av stoffene i vedlegg 1 og 2 skal også rapporteres. I slike tilfeller forutsettes det at de nasjonale kontaktpunktene, når de finner det hensiktsmessig, gjør bruk av Europols Early Warning System.

Sanksjoner

Forordningen artikkel 11 forutsetter at landene har regler for å kunne sanksjonere ved overtredelser av forordningens bestemmelser. Det forutsettes at sanksjonene skal være effektive og proporsjonale i forhold til overtredelsen, samt ha en avskrekkende virkning. Forordningen oppfordrer videre landene til å iverksette forebyggende informasjonstiltak.

2.2 Gjennomføring i Norge

Forordningen trådte i kraft i mars 2013 og det følger av forordningens artikkel 19 at rettsakten må være implementert i EU-landene senest 2. september 2014. Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å implementere alle rettsakter som av norske myndigheter er vurdert å være EØS-relevante. Forordningen er behandlet i Spesialutvalget for Samfunnssikkerhet og er funnet å være EØS-relevant og akseptabel.

EØS-komiteen fattet 12. desember 2014 beslutning 269/2014 om å innlemme Europaparlaments- og rådsforordning (EU) nr. 98/2013 av 15. januar 2013 om markedsføring og bruk av utgangsstoffer for eksplosiver i EØS-avtalen, ved en endring i EØS-avtalen vedlegg II kapittel XV og XXIX. Samtidig med denne proposisjonen fremmes det en egen proposisjon om Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komiteens beslutning, Prop. 53 S (20142015).

2.3 Terrorangrepet 22. juli 2011

I NOU 2012: 14 Rapport fra 22. juli-kommisjonen ble det påpekt at:

«Terrorangrepet 22/7 ble utført ved bruk av en hjemmelaget bombe og skytevåpen. Gjerningsmannen anskaffet seg disse på lovlig vis. Det er derfor naturlig å spørre om samfunnets barrierer på dette området fungerte, og om de er tilstrekkelige.»

22. juli-kommisjonen anbefalte at taushetspliktbestemmelser ikke bør være til hinder for at andre offentlige etater kan tipse Politiets sikkerhetstjeneste (PST) der etatene oppfatter at det er grunn til å undersøke om det foregår terrorplanlegging, jf. NOU 2012: 14 Rapport fra 22. juli-kommisjonen s. 459. Bakgrunnen er at mens PST har en vid adgang til å åpne forebyggende saker, så kan andre etaters taushetsplikt, som ofte stiller høyere krav til mistanke, forhindre at PST får tilgang til nødvendig informasjon for å kunne avdekke og forebygge terror, jf. NOU 2012: 14 s. 388.

Kommisjonens anbefalinger er fulgt opp i Meld. St. 21 (20122013) Terrorberedskap. Det fremgår av Meld. St. 21 pkt. 7.13.2 at det skal etableres strengere regulering og kontroll med bombekjemikalier og at det skal arbeides for å forby privatpersoners tilgang til en rekke slike stoffer. I meldingen blir det videre uttalt at det kan reises spørsmål ved om beviskravet i tolloven kan gjøre det problematisk for tolltjenestemenn å rapportere en eventuell bekymring, og at det bør vurderes om kravet «grunn til å undersøke» kan være et bedre alternativ enn kravet om «rimelig grunn til mistanke», jf. Meld. St. 21 pkt. 6.5.2.

2.4 Nasjonale tiltak

På oppdrag fra Justis- og beredskapsdepartementet har Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utarbeidet rapportene «Vurdering av regulering og kontroll med tilgang til ammoniumnitrat» og «Forslag til regulering av bombekjemikalier», jf. Meld. St. 29 (20112012) Samfunnssikkerhet. I rapportene fremmet DSB flere forslag til regulering og kontroll av utgangsstoffer som kan misbrukes til å lage eksplosiver, som gir et godt grunnlag for å vurdere skjerpede tiltak. Enkelte av forslagene gjelder hvordan EUs nye forordning skal gjennomføres i norsk rett. Andre forslag gjelder innføring av nasjonale tiltak. Det presiseres at tiltakene må vurderes i sammenheng.

Utgangspunktet er at det skal være forbudt for privatpersoner å få tilgang til utgangsstoffer for eksplosiver som følger av vedlegg 1 til forordningen, og som kan misbrukes til å lage eksplosiver. På bakgrunn av forordningen og nasjonale vurderinger arbeides det med følgende tiltak:

  • Generelt forbud for privatpersoner

  • Oversikt over importører, produsenter og forhandlere

  • Informasjon om transaksjoner og sluttbrukererklæring

  • Registrering og merking av stoffer

  • Krav til fysiske og organisatoriske sikringstiltak

  • Tilsynsaktivitet

  • Kontaktpunkt for rapportering av mistenkelige transaksjoner

  • Informasjon, opplæring og veiledning

  • Forskning og utvikling

  • Regelverksendringer

Denne lovproposisjonen redegjør for hvilke lovendringer som er nødvendig for å gjennomføre en slik tiltakspakke, samt opprettelse av kontaktpunkt for rapportering av mistenkelige transaksjoner. Departementet gjør oppmerksom på at forordningen som sådan vil bli implementert i en egen forskrift, hvor det også vil inntas nærmere nasjonale bestemmelser.

2.5 Høringsrunden

Justis- og beredskapsdepartementet sendte 9. desember 2013 ut et forslag til endringer i brann- og eksplosjonsvernloven, tolloven og straffeloven 2005 på høring.

Høringsnotatet ble sendt til følgende høringsinstanser:

  • Departementene

  • Datatilsynet

  • Direktoratet for arbeidstilsynet

  • Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

  • Direktoratet for byggkvalitet

  • Høyesterett

  • KRIPOS

  • Miljødirektoratet

  • Oljedirektoratet

  • Petroleumstilsynet

  • Politidirektoratet

  • Politiets sikkerhetstjeneste

  • Riksadvokaten

  • Statens landbruksforvaltning

  • Toll- og avgiftsdirektoratet

  • Sivilombudsmannen

  • Fylkesmennene

  • Høgskolen Stord-Haugesund

  • NTNU

  • Universitetet i Oslo

  • Universitetet i Bergen

  • Universitetet i Tromsø

  • Universitetet for miljø- og biovitenskap

  • Kommunene

  • Oslo kommune, Brann- og redningsetaten

  • Tromsø kommune, Brann og redning

  • Norges Brannskole

  • Forsvarets Forskningsinstitutt

  • Bergen brannvesen

  • Brannvesenet Sør-Rogaland IKS

  • Skien Brannvesen

  • Trøndelag brann- og redningstjeneste IKS

  • Branntjenestens Yrkesorganisasjon

  • Norsk Brannbefals Landsforbund

  • Avfall Norge

  • Kommunenes Sentralforbund

  • Landsorganisasjonen i Norge

  • Norsk Industri

  • Næringslivets Hovedorganisasjon

  • Næringslivets sikkerhetsorganisasjon

  • Tekna

  • Norsk Petroleumsinstitutt

  • Norsk Bonde- og Småbrukarlag

  • Apotekerforeningen

  • Bensinforhandlernes Bransjeforening

  • Norsk Brannvernforening

  • Handels- og servicenæringens

  • landsforening

  • Logistikk og Transportindustriens Landsforening

  • Norsk Kjøleteknisk Forening

  • Norsk Naturgassforening BA

  • Norsk forening for farlig avfall

  • Norsk Energi

  • Fiskeri og havbruksnæringens landsforbund

  • Norges Gullsmedforbund

  • Norges Motorsportforbund

  • Norsk Gartnerforbund

  • Norsk Landbruksrådgivning

  • Institutt for Energiteknikk

  • Matmerk

  • Sintef Byggforsk

  • Sintef

  • Bransjerådet for fjellsprengning

  • Felleskjøpet Rogaland Agder

  • Norske Felleskjøp SA

  • AGA AS

  • Arcus Kjemi AS

  • AS Norske Shell

  • Atlas Copco AS

  • Apothekernes Laboratorium AS

  • Borealis AS

  • Borregaard AS

  • Brenntag Nordic AS

  • Conoco Phillips Jet AS

  • Chiron AS

  • Clas Ohlson Hovedkontor AS

  • DNV GL AS

  • DPI Industrier A/S

  • Elkem Aluminium ANS

  • Esso Norge AS

  • EKA Chemicals Rjukan AS

  • Farma Holding AS

  • Fiskå Mølle AS

  • Gudbrandsdalens Uldvarefabrik AS

  • Gasnor AS

  • Gassco AS

  • Hafslund ASA

  • Hydro Aluminium AS

  • Hjelle Kjemi AS

  • Innvik Sellgren AS

  • Jernia ASA

  • Jotun AS

  • LPG Norge AS

  • Lyse Gass AS

  • Lilleborg Profesjonell AS

  • Maxbo AS

  • Norsk Gjennvinning Norge AS

  • Norsk Gassenter AS

  • Nor-Cargo AS

  • Norsk Hydro ASA

  • Norske Skog ASA

  • Norgesfor AS

  • Nemco Certification AS

  • Nogusra AS

  • Norcem AS

  • Norsk Medisinaldepot AS

  • Norske Skogindustrier ASA

  • Norwegian Modellers AS

  • Progas AS

  • Pharmaq AS

  • Reichhold AS

  • Renor AS

  • Schenker Linjegods AS

  • Södra Cell Tofte AS

  • Statoil ASA

  • Statoil fuel and retail AS

  • Sigma-Aldrich Norway AS

  • VWR International AS

  • Yara Norge AS

  • Yara Praxair AS

  • Yara Norge AS, Yara Porsgrunn Hydro

  • YX Energi Norge AS

Departementet mottok 32 høringsuttalelser, hvorav 25 hadde merknader/kommentarer til høringsforslaget. 7 har ikke hatt merknader. Noen av merknadene er imøtekommet gjennom mindre endringer i lovtekst, merknader til bestemmelsene samt presiseringer i proposisjonens foredrag.

Til forsiden