Prop. 55 S (2021–2022)

Endringer i statsbudsjettet 2022 under Olje- og energidepartementet (ekstraordinære strømutgifter)

Til innholdsfortegnelse

4 Forslag til bevilgningsendringer

Stortinget har vedtatt en midlertidig strømstønadsordning for husholdninger som skal kompensere for ekstraordinære strømutgifter, jf. Prop. 44 L (2021–2022) og Prop. 45 S (2021–2022). Ordningen gjelder husholdningenes strømforbruk fra og med desember 2021 til og med mars 2022.

Den foreslåtte utvidelsen av den midlertidige stønadsordningen for ekstraordinære strømutgifter innebærer å inkludere fellesmålt husholdningsforbruk i boligselskap i ordningen. De bevilgningsmessige konsekvensene av en slik utvidelse er beregnet til om lag 300 mill. kroner. Det understrekes at bevilgningen er usikker.

Kap. 1820 Norges vassdrags- og energidirektorat

Post 75 Stønad til husholdninger for ekstraordinære strømutgifter, overslagsbevilgning

Strømstønadsordningen er fastsatt i lov som en rettighetsbasert ordning, jf. Prop. 44 L (2021–2022) Midlertidig lov om stønad til husholdninger som følge av ekstraordinære strømutgifter (strømstønadsloven). Det vises videre til Prop. 50 L (2021–2022) om endringer i strømstønadsloven, hvor det blant annet foreslås å øke stønadsgraden under ordningen for forbruk i perioden januar, februar og mars 2022 fra 55 prosent til 80 prosent. I Prop. 51 S (2021–2022) fremmet regjeringen forslag om å øke bevilgningen på posten med 3 400 mill. kroner til 8 900 mill. kroner som følge av forslag om økt stønadsgrad for husholdninger og oppdatert anslag for utgifter under ordningen som følge av høyere strømpriser enn forutsatt ved etablering.

Det foreslås nå å øke bevilgningen på posten med 300 mill. kroner for å inkludere fellesmålt husholdningsforbruk i boligselskap i den midlertidige strømstønadsordningen. For Sør-Norge er det lagt til grunn faktisk pris i desember på 177 øre per kWt og terminpriser for månedene januar, februar og mars på henholdsvis 138 øre per kWt, 131 øre per kWt og 103 øre per kWt. Faktisk pris for desember og terminpriser for januar, februar og mars for Midt- og Nord-Norge er under terskelverdien på 70 øre per kWt. Statens samlede utgifter under ordningen vil avhenge av den faktiske gjennomsnittlige elspotprisen i de ulike prisområdene samt stønadsmottakernes faktiske strømforbruk.

Mål og målgruppe for stønadsordningen

Målet med stønadsordningen er å bidra til en reduksjon av utgiftene til strømforbruk i den månedlige strømregningen for private husholdninger tilknyttet distribusjonsnettet, dersom strømprisen overstiger en fastsatt terskelverdi. Ordningen gjelder for strømforbruk fra og med desember 2021 til og med mars 2022. Målgruppen for stønadsordningen er private husholdninger og ordningen gjelder ikke fritidsboliger eller næringsvirksomhet. Fellesmålt husholdningsforbruk i boligselskap inkluderes i ordningen, jf. midlertidig forskrift om strømstønad til fellesmålt husholdningsforbruk i boligselskap som følge av ekstraordinære strømutgifter. Det kreves ikke søknad.

Tildelingskriterier og oppfølging

Stønadsordningen baserer seg på gjennomsnittlig månedlig strømpris i prisområdet der husholdningene hører til. Stønaden inntrer dersom strømprisen i det aktuelle prisområdet over en måned overstiger en fastsatt terskelverdi. Terskelverdien er satt til en aritmetisk gjennomsnittlig månedlig strømpris på 70 øre per kWt før avgifter. Med strømpris menes her elspotpris i det prisområdet husholdningen tilhører. Ordningen gir en stønad når gjennomsnittlig strømpris overstiger terskelverdien. Kunden mottar ikke stønad dersom elspotprisen kun i kortere perioder er høyere enn terskelverdien.

Stønadsgraden er satt til 55 prosent av strømprisen som overstiger terskelverdien for strømforbruk i desember 2021. Departementet legger til grunn en stønadsgrad på 80 prosent fra og med januar til og med mars 2022.

For fellesmålt husholdningsforbruk i boligselskap gis ikke stønad for forbruk som overstiger 5 000 kWt per måned per boenhet. Boligselskapene skal rapportere overskridelse av forbrukstaket til nettselskapet. Boligselskaper med et visst innslag av annet forbruk enn husholdningsforbruk, skal innrapportere dette til sitt nettselskap.

RME forvalter stønadsordningen og er ansvarlig for tildelingen av stønad via det enkelte nettselskap og for oppfølging og tilsyn med ordningen, herunder opplegg for oppfølging og kontroll. Stønadssatsene RME beregner kommer til fratrekk på husholdningenes strømregning via faktura fra nettselskapet eller kraftleverandøren.

Stønadsordningen vil bli evaluert blant annet når det gjelder måloppnåelse, ressursbruk og gjennomføring.