Prop. 61 S (2018–2019)

Salg av Aerospace Industrial Maintenance Norway AS til Kongsberg Defence & Aerospace AS

Til innholdsfortegnelse

3 Aktørene

3.1 Om Aerospace Industrial Maintenance Norway AS

AIM Norway AS er 100 pst. eid av staten ved Forsvarsdepartementet, og leverer vedlikeholds- og modifikasjonstjenester på fly, helikoptre, komponenter og bakkeutstyr til Forsvaret og andre kunder. Viktige satsingsområder er vedlikehold til de nye kampflyene F-35, nye redningshelikoptre samt ambisjoner om ekspansjon innenfor sivilt flyvedlikehold.

AIM Norway AS ble opprettet 15. desember 2011 ved at Luftforsvarets hovedverksted på Kjeller (LHK) i Skedsmo kommune ble omdannet til statsforetak. LHK har spilt en viktig rolle i norsk luftfartshistorie siden 1916. Etableringen av AIM Norway SF hadde som mål å tilføre virksomheten rammevilkår som satte den i stand til å være med på å konkurrere om oppdrag på nye helikoptre og nye kampfly.

Pr. 31. desember 2018 hadde AIM Norway AS 342 årsverk. Disse er organisert innenfor områdene flyvedlikehold, motorvedlikehold, elektronikkvedlikehold, mekaniske prosesser, ingeniørtjenester og F-35-produksjon.

Siden omdanningen i 2011, har AIM Norway AS jobbet aktivt med å utvikle seg som en konkurransedyktig leverandør, herunder vinne nye kontrakter og utvide kundegrunnlaget. Viktige milepæler i denne sammenheng var bl.a. da det amerikanske forsvarsdepartementet i 2014 kunngjorde at Norge, ved AIM Norway SF, ble gitt mulighet til å etablere en kapasitet for å vedlikeholde F135-motorer. I tillegg signerte selskapet i juni 2015 en rammeavtale med Finmeccanica, Agusta Westland, om samarbeid knyttet til Norges nye redningshelikoptre. Videre har selskapet gjennom det siste året etablert seg innenfor det sivile markedet for flyvedlikehold. Det ble i november 2015 igangsatt en prosess for å omdanne AIM Norway SF til aksjeselskap, jf. Stortingets behandling av Innst. 60 S (2011–2012), jf. Prop. 3 S (2011–2012). Selskapet ble aksjeselskap fra 1. august 2016.

AIM Norway AS kjøpte i 2016 forsvarsbedriften Belgium Engine Center SPRL (BEC) i Belgia av den amerikanske flymotorleverandøren Pratt & Whitney. I 2018 hadde BEC 93 ansatte og en omsetning på om lag 336 mill. kroner. BEC er en stor leverandør av vedlikeholdstjenester, både til Belgias forsvar og andre europeiske land, på F100-motoren til kampfly som F-15 og F-16. BEC er nå et datterselskap under AIM Norway AS.

AIM Gruppen hadde i 2018 en samlet omsetning på 919 mill. kroner og en driftsmargin før renter, skatt, avskrivninger og nedskrivninger på 11 pst.

3.2 Om Kongsberg Gruppen ASA

Kongsberg Gruppen ASA er et børsnotert internasjonalt konsern som leverer høyteknologiske systemer og løsninger innenfor offshore, olje- og gassindustrien, handelsflåten, forsvar og romfart. Staten eier 50,001 pst. av aksjene i selskapet, og eierskapet forvaltes av Nærings- og fiskeridepartementet. Markedsverdien til selskapet var pr. 13. mars 2019 om lag 24,1 mrd. kroner.

Konsernet er organisert i tre forretningsområder: Kongsberg Defence & Aerospace (KDA), Kongsberg Maritime og Kongsberg Digital. Kongsberg Gruppen ASA samarbeider med globale kunder innenfor forsvars-, maritim-, olje- og gass-, fiskeri- og romfartsindustrien. Selskapet har som mål å ivareta og øke interessentenes verdier gjennom å drive lønnsom, vekstorientert industriell utvikling i et langsiktig, bærekraftig og internasjonalt perspektiv

KDA er leverandør av forsvarsprodukter og systemer for kommando og kontroll, overvåking, romfart, taktisk kommunikasjon, fjernstyrte våpenstasjoner og missiler samt avanserte kompositt- og mekanikkprodukter for fly og helikopter. Selskapets produkter og systemer benyttes under vann, på havoverflaten, på land, i luften og i verdensrommet. Segmentet hadde i 2018 en omsetning på 6,1 mrd. kroner.

Kongsberg Gruppen ASA eier 49,9 pst. av det finske selskapet Patria hvor den finske stat innehar resterende eierkontroll (50,1 pst.). Patria er en internasjonal leverandør av teknologiløsninger og tjenester innenfor forsvar, sikkerhet og luftfart. Største kunde er det finske forsvaret.

Patria tilbyr full livssyklus vedlikehold til fly og helikopter. Organisasjonen er på rundt 2 800 ansatte og eier 50 pst. av aksjene i det internasjonale luftfarts- og forsvarsselskapet Nammo AS med hovedkontor i Norge. Patria har tilstedeværelse i Finland, Sverige, Norge, Polen, UAE, USA, Sør-Afrika og Estland. Totalomsetningen i 2018 for Patria var på 476 mill. euro.