Prop. 61 S (2018–2019)

Salg av Aerospace Industrial Maintenance Norway AS til Kongsberg Defence & Aerospace AS

Til innholdsfortegnelse

5 Motordepot

5.1 Innledning

Det flernasjonale F-35-partnerskapet har lagt til grunn et todelt vedlikeholdskonsept som skiller mellom hva det enkelte partnerland skal ivareta på brukernivå og hva partnerskapet ivaretar gjennom felles løsninger. Dette innebærer blant annet at det etableres felles vedlikeholdskapasitet i partnerskapets regi for vedlikehold på depotnivå og oppgraderinger av F-35 som partnernasjonene ikke skal ivareta selv. Partnernasjoner kan konkurrere seg til vedlikeholdskontrakter på et såkalt «best value»-grunnlag, slik AIM Norway AS konkurrerte seg til å etablere ett av tre motordepot i Europa for understøttelse av motoren til F-35 i 2014. Tildelingen skjedde etter at norske myndigheter i samarbeid med AIM Norway AS over tid arbeidet aktivt for å nå opp i konkurransen. Motordepotet er nå under etablering inne på Rygge flystasjon.

Dette kapittelet redegjør for investeringsbehovet tilknyttet nødvendig utstyr, og infrastruktur for å bygge opp fasiliteter for motordepot, og hvordan dette er tenkt ivaretatt i planen for nedsalg av statlig eierskap i AIM Norway AS.

5.2 Beskrivelse av motordepot

AIM Norway AS etablerer motordepotet på egen tomt inne på Rygge flystasjon, og har igangsatt bygging av verkstedbygg som etter planen vil stå ferdig innen utgangen av 2020. Videre består motordepotet av en testcelle (Rygge 1 AS), som skal benyttes sammen med såkalte slavemoduler, for å verifisere motorfunksjon etter en reparasjon/vedlikehold på verkstedet. I motordepotet benyttes spesialutstyr og verktøy som eies av amerikanske myndigheter. Forsvarsdepartementet skaffer dette utstyret til veie gjennom programkontoret for F-35, Joint Program Office (JPO). JPO legger til grunn at slikt spesialutstyr og -verktøy inngår i en felles materiellbeholdning i partnerskapet. JPO inngår videre avtaler med Pratt & Whitney om leveranse av støttetjenester i forbindelse med etablering av de regionale depotene. Det flernasjonale partnerskapet har blitt enige om at investeringene i spesialutstyr og tjenester dekkes av den enkelte nasjon.

Motordepotet etableres gjennom tre datterselskaper i AIM Norway AS som vil ha eierskap til henholdsvis eiendom (Rygge Eiendom AS), testcelle (Rygge 1 AS) og verkstedbygg (Rygge 2 AS). Det er lagt opp til at staten overtar eierskapet til Rygge 1 AS ved at aksjene deles ut som tingsutbytte forut for salg av aksjene i AIM Norway AS.

Samlet forventet investering i motordepotet er estimert til i overkant av 1,1 mrd. kroner (se tabell 5.1 under).

Tabell 5.1 Estimat for investeringer i motordepot (mill. kroner)

Kostnadstype

Total

Verkstedsbygg og kommersielt utstyr

339

Spesialverktøy og tjenester

334

Testcelle

312

Slavemoduler

84

Tomt og grunn

49

Sum

1 118

Kilde: Investeringskalkyle pr. februar 2019 – AIM

5.3 Rygge 1 AS – testcelleselskapet

5.3.1 Verdi av tingsutbytte i form av aksjer i Rygge 1 AS

Rygge 1 AS ble etablert i 2018 med en aksjekapital på 30 mill. kroner. I forkant av en eventuell utdeling av aksjer som tingsutbytte til Forsvarsdepartementet er det lagt opp til at AIM Norway AS øker egenkapitalen i Rygge 1 AS til 140 mill. for å fremskaffe nødvendig finansiering av gjennomførte og forestående investeringer i testcelleanlegget ut 2019.

Tingsutbyttet gjennomføres til bokførte verdier. Verdiene av aksjene i Rygge 1 AS vil være lik egenkapitalen i selskapet på utdelingstidspunktet. Det legges opp til at all konserninternt mellomværende gjøres opp og at det ikke er ekstern gjeldsfinansiering i selskapet på utdelingstidspunktet. Selskapets eiendeler vil på utdelingstidspunktet bestå av kontanter og anlegg under utførelse. Verdien av selskapets bokførte anleggsmidler ivaretas gjennom etableringen av en utleieavtale for testcellen. Verdien av tingsutbyttet kommer til direkte fratrekk på salgsvederlaget for aksjene i AIM Norway AS da selger beholder disse verdiene etter aksjesalget.

5.3.2 Estimater for investeringer

Prosjektkalkylen for F-35-motordepotet inkluderer en total investering på 312 mill. kroner for testcellen i henhold til kalkyle pr. februar 2019 (se tabell 5.2 under).

Tabell 5.2 Estimat for investeringer i testcelle (mill. kroner)

Kostnadstype

2018

2019

2020

2021

Total

Testcellekontrakt med Pratt & Whitney

36

69

95

72

272

Historiske og fremtidige prosjekteringskostnader

10

4

5

2

20

Øvrige kostnader

-

19

19

Sum

46

92

100

74

312

Kilde: Investeringskalkyle pr. februar 2019 – AIM

5.4 Vilkår for fremtidig utleie av testcellen til Aerospace Industrial Maintenance Norway AS

Etter ferdigstillelse er det lagt til grunn at testcellen vil leies ut fra Rygge 1 AS til AIM Norway AS for bruk i AIM Norway AS sine F-35-depottjenester. Kjøper av depottjenestene fra AIM Norway AS vil være det flernasjonale kampflyprogrammet gjennom Pratt & Whitney. Prisingen av denne tjenesten ventes basert på et kost pluss-prinsipp, der testcelleleien inngår som del av kostnadsgrunnlaget for AIM Norway AS som operatør.

Avtalen om utleie av testcellen vil være en modifisert «barehouse»-avtale. Det vil si at leietaker AIM Norway AS står ansvarlig for løpende driftskostnader, vedlikehold og øvrige kostnader i leieperioden og vil ha anledning til å fakturere disse kostnadene videre mot kunde.

Estimert årlig leie er i første år avtalt til 4,29 pst. av totalinvesteringen i testcellen, hvilket er estimert til å gi en årlig leie på 13,4 mill. kroner. Ved eventuelle endringer i endelig investeringsbeløp vil den årlige leien fra oppstartsåret endres tilsvarende. Dersom Rygge 1 AS i driftsperioden pålegges ytterligere investeringer eller kostnader, vil disse utgiftene legges til avtalt leienivå. Den årlige leien vil bli inflasjonsjustert.

Utleiekontrakten er ventet inngått over 5 år (pluss opsjoner), for å være i samsvar med forventet lengde på understøttelseskontraktene i det flernasjonale F-35-programmet. AIM Norway AS kan reforhandle vilkårene for leie av testcellen etter 5 år i den grad leiekostnaden ikke er i samsvar med det som kan godkjennes av det flernasjonale kampflyprogrammet. Avtalen gir også anledning til å avslutte leieavtalen for testcellen om det flernasjonale kampflyprogrammet ikke oppfyller forutsetningen om minimum arbeidsomfang for AIM Norway AS som leverandør av depottjenester.

En operatøravtale mellom Forsvarsdepartementet og AIM Norway AS, der AIM Norway AS sin overordnede rolle og ansvar som operatør av depotet reguleres, bidrar til å ivareta statens langsiktige interesser. Med det flernasjonale programkontoret for F-35 som hovedansvarlig for leveranse av understøttelsesløsningen for F-35, og en 40 års horisont på programmet, bør staten som eier av Rygge 1 AS dermed kunne legge til grunn en langsiktig horisont for driften av depotet og utleie av testcellen til bruk i tjenestene til det flernasjonale F-35-programmet.

5.5 Finansiering av motordepot

AIM Norway AS er forutsatt å dekke om lag 862 mill. kroner av de samlede investeringene til etablering av motordepot. Dette inkluderer hele investeringen i verkstedbygg, tomt og spesialutstyr samt 140 mill. kroner av testcellen, som har en totalkostnad på om lag 312 mill. kroner (se tabell 5.1).

Slavemodulene som inngår i depotet har en kostnad på om lag 84 mill. kroner og er finansiert gjennom vedtatt budsjett for 2019, jf. Stortingets behandling av Innst. 7 S (2018–2019) til Prop. 1 S (2018–2019) for Forsvarsdepartementet.

Resterende finansieringsbehov i testcellen på 172 mill. kroner er det behov for at staten bidrar med etter at Forsvarsdepartementet har tatt over eierskapet av testcellen.