Prop. 73 L (2022–2023)

Endringer i integreringsloven mv. (presiseringer)

Til innholdsfortegnelse

10 Merknader til de enkelte lovbestemmelsene

10.1 Endringer i integreringsloven

Til § 2

Endringen i første ledd bokstav a innebærer en utvidelse av definisjonen av asylsøker, som følge av at det ikke søkes om beskyttelse etter en bestemt paragraf, men generelt etter utlendingsloven kapittel 4.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 4

Endringen i tredje ledd gjenspeiler at fylkeskommunen skal sørge for opplæring i norsk og samfunnskunnskap for flere enn de som går fulltid i videregående opplæring, jf. endringer i § 30 andre ledd.

Se også de generelle merknadene i punkt 5.4.

Til § 5

Endringen i tredje ledd innebærer en presisering av forskriftshjemmelen, slik at det fremgår at det også kan gis forskrift om fritak fra plikten til å delta i opplæringen.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 8

Endringen i andre ledd innebærer at det presiseres at personer som får innvilget oppholdstillatelse som nevnt i § 9 første ledd bokstav a, altså oppholdstillatelse etter utlendingsloven § 28, etter å ha hatt en oppholdstillatelse som familiemedlem, jf. § 9 første ledd bokstav f, unntas fra kravet om å være bosatt etter avtale mellom kommunen og integreringsmyndighetene. Dette omfatter for eksempel personer som har hatt oppholdstillatelse som familiemedlem og som deretter får innvilget avledet flyktningstatus etter utlendingsloven § 28 sjette ledd og de som får innvilget flyktningstatus etter utlendingsloven § 28 første ledd bokstav a eller b på selvstendig grunnlag. Personene bor allerede i kommunen.

Se også de generelle merknadene i punkt 3.4.

Til § 9

Endringen i første ledd bokstav d innebærer at «i påvente av dokumentert identitet» presiseres i bestemmelsen som en avgrensning av hvilke personer med begrenset oppholdstillatelse som omfattes av målgruppen for introduksjonsprogram. Dette innebærer ikke realitetsendringer.

Etter nytt andre ledd omfatter første ledd bokstav f også familiemedlemmer til personer som har fått permanent oppholdstillatelse på grunnlag av en oppholdstillatelse som nevnt i bokstav a til e. Dette innebærer ikke realitetsendringer, ettersom bestemmelsen praktiseres slik i dag. Det forutsettes at de øvrige vilkårene for rett og plikt til deltagelse i introduksjonsprogram er oppfylt.

Nåværende § 9 andre ledd blir tredje ledd.

Se også de generelle merknadene i punkt 3.4.

Til § 13

Endringene i andre og tredje ledd er språklige justeringer og innebærer ikke realitetsendringer.

Nytt syvende ledd innebærer at departementet kan gi forskrift om hva som regnes som utdanning på videregående nivå etter bestemmelsen. Forskriftsfesting av definisjonen vil gjøre den mer tilgjengelig enn når den kun fremgår av forarbeidene til integreringsloven, jf. Prop. 89 L (2019–2020).

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 17

Endringen i tredje ledd innebærer en presisering av forskriftshjemmelen, slik at det også fremgår at det kan gis forskrift om fri fra introduksjonsprogrammet og om fravær, fri og permisjoner skal medføre tillegg i programtiden. Departementet kan også gi forskrift om rett til introduksjonsstønad ved fravær, fri og permisjoner.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 22

Endringene i første og andre ledd innebærer at begrepet «deltakeren» erstattes av «deltageren», for å sikre konsekvent begrepsbruk i loven.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 29

Endringen i tredje ledd innebærer en presisering av forskriftshjemmelen, slik at den også gir grunnlag for å regulere andre forhold om fritak fra plikten til deltakelse i opplæringen enn hvilken dokumentasjon som er nødvendig. Det kan for eksempel gis forskrift om nærmere vilkår for å få fritak og hvordan fritak påvirker retten til opplæring.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 30

Endringen i første ledd er en språklig justering for å tydeliggjøre at personene må være folkeregistrert i kommunen for at kommunen skal ha plikt til å treffe vedtak om og sørge for opplæring i norsk og samfunnskunnskap.

Endringene i andre ledd innebærer både språklig justering og en presisering av hvem som skal sørge for opplæringen i norsk og samfunnskunnskap for personer som mottar tilbud som kombinerer grunnskoleopplæring og videregående opplæring. Opplæringsloven § 4A-1 andre ledd er et eksempel på et slikt tilbud.

Utgangspunktet etter andre ledd andre punktum er at fylkeskommunen skal sørge for opplæringen i norsk og samfunnskunnskap, dersom fylkeskommunen har hovedansvaret for tilbudet etter opplæringsloven. Det må vurderes konkret om fylkeskommunen har hovedansvaret for tilbudet. Relevante momenter vil blant annet være om deltageren går i introduksjonsprogram og har sluttmål om å fullføre hele eller deler av videregående opplæring, hvor stor andel av opplæringstiden som går til fag på videregående nivå, hvor mye av den fysiske opplæringen som foregår i fylkeskommunens lokaler og hvilke lærere som underviser deltageren.

Dersom ansvaret for tilbudet er delt mellom kommunen og fylkeskommunen på en slik måte at det ikke kan fastslås hvem som har hovedansvaret, følger det av tredje punktum at det er fylkeskommunen som skal sørge for opplæringen i norsk og samfunnskunnskap, med mindre kommunen og fylkeskommunen avtaler noe annet. Dersom det ikke foreligger en avtale mellom kommunen og fylkeskommunen skal altså fylkeskommunen sørge for opplæringen i norsk og samfunnskunnskap. Det er per i dag kommunen som må registrere i Nasjonalt introduksjonsregister at deltageren går i videregående opplæring, slik at tilskuddet tilfaller fylkeskommunen.

Se også de generelle merknadene i punkt 5.4.

Til § 31

Endringen i andre ledd innebærer en presisering av forskriftshjemmelen, slik at det fremgår at departementet kan gi forskrift om den enkeltes norskmål, i tillegg til veiledende minimumsnivåer i norsk for ulike grupper deltagere.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 32

Endringen i første ledd innebærer at fristen for rett til gratis opplæring i norsk regnes fra den datoen deltageren har fått tilbud om oppstart av opplæringen, istedenfor fra tidspunktet retten og plikten inntrådte. Tilbud om opplæring kan enten komme fra kommunen eller fylkeskommunen, jf. ansvarsfordelingen i § 30. Det er den første datoen for tilbud om oppstart som er utgangspunktet for fristen. Dersom en deltager får tilbud om oppstart av opplæring i kommunen og så begynner i videregående opplæring på fulltid, tar fristen utgangspunkt i datoen i vedtaket fra kommunen. Fristen er henholdsvis tre år, jf. første punktum eller 18 måneder, jf. andre punktum, begge med tillegg av godkjent permisjon.

Nytt tredje ledd innebærer at departementet kan gi forskrift om hva som regnes som utdanning på videregående nivå etter bestemmelsen. Forskriftsfesting av definisjonen vil gjøre den mer tilgjengelig enn når den kun fremgår av forarbeidene til integreringsloven, jf. Prop. 89 L (2019–2020).

Se også de generelle merknadene i punkt 4.4.

Til § 33

Endringen i første ledd innebærer at opplæringen i samfunnskunnskap skal gjennomføres innen ett år fra den datoen deltageren har fått tilbud om oppstart av opplæringen, istedenfor fra tidspunktet retten og plikten inntrådte. Endringen har sammenheng med endringen i § 32. Det tas også inn at fristen utvides med godkjent permisjon, slik det allerede følger av § 32 om norskopplæringen.

Se også de generelle merknadene i punkt 4.4.

Til § 37

Endringen i andre ledd innebærer at fristen for å gjennomføre avsluttende prøve i samfunnskunnskap regnes fra samme tidspunkt som fristen for å gjennomføre opplæringen, jf. § 33. Det vil si innen ett år fra den datoen deltageren har fått tilbud om oppstart av opplæringen, med tillegg av godkjent permisjon. Det videreføres at fristen ikke gjelder når fylkeskommunen har ansvar for opplæringen i samfunnskunnskap etter § 30 andre ledd.

Endringen i femte ledd innebærer en presisering av forskriftshjemmelen, slik at det fremgår at departementet også kan gi forskrift om andre forhold ved prøvene enn innholdet og gjennomføringen. Det kan for eksempel gis forskrift om oppmelding til prøver. Det fremgår fortsatt av forskriftshjemmelen at departementet kan gi forskrift om reaksjoner ved overtredelse av bestemmelser om gjennomføringen av prøvene.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 43

Endringen i første ledd synliggjør at private aktører som utfører oppgaver for stat, fylkeskommune eller kommune regnes som offentlige organer også når det gjelder utlevering av personopplysninger gjennom tilgang til nasjonale personregistre. Med «tilgang til» registrene menes både mulighet til å se opplysninger og til å registrere. Det er organets oppgaver og behov som avgjør hvilken type tilgang det skal ha til registeret.

Se også de generelle merknadene i punkt 6.4.

Til § 44

Henvisningen til Kompetanse Norge oppdateres fordi direktoratet fra 1. juli 2021 er en del av Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 47

Første ledd andre punktum oppheves som følge av at tolkeloven har trådt i kraft og integreringsloven ikke lenger regulerer at avgjørelser om oppføring i og utestengelse fra Nasjonalt tolkeregister er enkeltvedtak.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

Til § 50

Endringene i første og tredje ledd innebærer at begrepene «deltakere» og «deltakeren» erstattes av «deltagere» og «deltageren», for å sikre konsekvent begrepsbruk i loven.

Se også de generelle merknadene i punkt 7.3.

10.2 Endringer i midlertidig lov om tilpasninger i introduksjonsloven

Til § 2

Endringen innebærer at første og andre ledd om utvidet introduksjonsprogram for deltagere som startet programmet før 1. januar 2020 oppheves. Bestemmelsene er ikke lenger aktuelle. Nåværende § 2 tredje og fjerde ledd blir første og andre ledd.

Se også de generelle merknadene i punkt 8.4.

Til § 3

Endringen innebærer at bestemmelsen om utvidet norskopplæring oppheves. Bestemmelsen er ikke lenger aktuell.

Se også de generelle merknadene i punkt 8.4

Til § 4

Endringene oppdaterer bestemmelsen i tråd med opphevelsen av § 2 første og andre ledd og § 3.

Se også de generelle merknadene i punkt 8.4

Til § 11

Endringene oppdaterer bestemmelsen i tråd med opphevelsen av § 2 første og andre ledd og § 3.

Se også de generelle merknadene i punkt 8.4

Til forsiden