Prop. 82 S (2018–2019)

Finansiering og utbygging av E6 på strekningen Ulsberg – Melhus i kommunene Rennebu, Midtre Gauldal og Melhus i Trøndelag

Til innholdsfortegnelse

3 Dagens situasjon og omtale av utbyggingen

3.1 Dagens situasjon

E6 Ulsberg – Melhus starter ved Ulsberg i Rennebu kommune og ender i Melhus sentrum i Melhus kommune. Prosjektet strekker seg gjennom kommunene Rennebu, Midtre Gauldal og Melhus. Strekningen er ca. 68 km lang, og er en sammenhengende strekning bortsett fra strekningen Vindåsliene – Korporals bru i Midtre Gauldal som bygges ut av Statens vegvesen.

Dagens E6 på strekningen Ulsberg – Skjerdingstad (Melhus) er en to-felts vei som går gjennom flere tettsteder og har lengre strekk med nedsatt fartsgrense. Strekningen har en høy andel tungtransport som frakter gods mellom Trøndelag og Østlandet. Eksisterende E6 har varierende standard, fra svært dårlig til brukbar, med ujevn kurvatur, stigning og bredde, samt et stort antall kryss og avkjørsler. Veien fungerer i dag både som hovedvei og som lokalvei og det ligger en hel del støyutsatte boliger langs strekningen. Strekningen har mange ulykker og til tider redusert framkommelighet. Årsdøgntrafikken varierer i dag fra om lag 11 000 ved Melhus til om lag 5 000 ved Ulsberg.

Fartsgrensen varierer mellom 50, 60, 70 og 80 km/t. Forbi Støren er det en kortere strekning med fartsgrense 90 km/t.

3.2 Omtale av utbyggingsprosjektet

Strekningen E6 Ulsberg – Melhus er behandlet i KVU/KS1 E6 Oppland grense- Jaktøya og Rv 3 Hedmark grense – Ulsberg. Det ble her anbefalt sammenhengende utbygging av 2/3-felts motorvei med midtrekkverk sør for Støren og firefelts motorvei nord for Støren. Det skulle videre legges til grunn fartsgrense 90 km/t sør for Støren og 100 km/t nord for Støren.

Etter at Nye Veier AS overtok prosjektet har selskapet arbeidet med løsninger for å redusere kostnader og øke nytten i prosjektet. Ved å bygge med hastighet på 110 km/t på mesteparten av strekningen fra Ulsberg til Melhus sentrum, og redusere kostnadene vesentlig, økes den samfunnsøkonomiske lønnsomheten i prosjektet. Dette kan gjennomføres til en utbyggingskostnad som er betydelig lavere enn kostnadsanslaget som forelå da Nye Veier AS overtok ansvaret for strekningen. Samferdselsdepartementet har i brev av 2. mars 2018 lagt til grunn at Nye Veier tilpasser veistandarden på sine prosjekter i Trøndelag ut fra en helhetlig tilnærming med mål om vesentlig økt samfunnsøkonomisk lønnsomhet. Ved å bygge ny 4-felts vei på hoveddelen av veistrekningen vil man lengre levetid for veien og økt nytte gjennom bedre trafikksikkerhet og fremkommelighet. Gjennom den optimaliseringsprosessen prosjektet har gjennomgått etter at selskapet overtok prosjektet har, basert på de måltall for kostnader som selskapet legger til grunn, netto-nytte over budsjettkroner gått fra -0,63 til -0,47. Anslagene for nytte og kostnad er ikke eksternt kvalitetssikret etter de siste optimaliseringstiltakene og legger ikke til grunn bompengefinansiering.

Ved behandlingen av statsbudsjettet for 2018 ble ansvaret for utbygging av strekningen Skjerdingstad – Melhus sentrum lagt til Nye Veier AS. Opprinnelig var Nye Veier ansvarlig for prosjektet fra Ulsberg til Skjerdingstad. Gjennom å se utbyggingen av Skjerdingstad – Melhus S i sammenheng med selskapets utbygging av E6 videre sørover utløses et potensial for betydelige gevinster.

Da Nye Veier overtok prosjektet forelå det 5 reguleringsplaner på strekningen. Nye Veier jobber med optimalisering av hele prosjektet og planlegger med å omregulere store deler av prosjektet for å legge til rette for økt samfunnsøkonomisk lønnsomhet.

Reiselengden for det samlede prosjektet vil bli redusert fra dagens om lag 68 km til om lag 64 km, en reduksjon på om lag 4 km. Reisetiden fra Ulsberg til Melhus sentrum vil bli redusert med om lag 20 minutter i forhold til dagens vei, en reduksjon på om lag 35 pst.

Utbyggingen omfatter komplett veianlegg som innebærer veibygging, bruer, tunneler, sideterreng, tilførselsveier, kryss, tilstøtende gang- og sykkelveier, tekniske installasjoner samt eventuelle nødvendige tiltak på side- og lokalveier. Dagens E6 vil i framtidig situasjon i stor grad fungere som lokalvei og omkjøringsvei og forutsettes omklassifisert til fylkesvei.

Veiutbyggingsavtalen mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS regulerer omfanget av utbyggingsprosjektet.

Veiprosjektet sin samfunnsøkonomiske netto nytte er beregnet til om lag -8,6 mrd. 2019-kr. Netto nytte pr. investert krone (anleggskostnad), basert på kostnadsnivå fastsatt i veiutbyggingsavtalen, er beregnet til -0,63. Uten bompenger er prosjektets samfunnsøkonomiske netto nytte beregnet til om lag -9 mrd. 2019-kr. Prosjektets samfunnsøkonomiske netto nytte er altså høyere med bompenger enn uten. Dette vil kunne forklares med at den reduserte trafikantnytten som oppstår ved innføring av bompenger er lavere enn innsparte offentlige overføringer og reduserte skattekostnader.

I den videre utviklingen av prosjektet vil det bli gjort tiltak for å søke å forbedre den samfunnsøkonomiske nytten ytterligere. I dette inngår muligheten for enkelte traseendringer og fokus på å redusere bru- og tunnellengder, samt ytterligere optimalisering av massebalanse i prosjektet. Alle større endringstiltak vurderes ut ifra et nytte-kostnads perspektiv med mål om å forbedre prosjektets samfunnsøkonomiske lønnsomhet.

Det er gjennomført kvalitetssikring av kostnadsoverslag. Den eksterne kvalitetssikringen er gjennomført november 2017 på vegne av Nye Veier AS. Nye Veier har kalkulert prosjektet til å ha en forventet kostnad (P50) på 15 414 mill. kr i 2019-prisnivå. Kvalitetssikrer angir en forventet kostnad (P50) 15 029 mill. kr i 2019-prisnivå. Ekstern kvalitetssikrer angir at kostnadene til hovedpostene i anslaget har en lavere kostnad, hvor blant annet kostnadene til tunnel og masseflytting er redusert. Videre har ekstern kvalitetssikrer pekt på effekten av Nye Veier sin gjennomføringsmodell som den usikkerhetsfaktoren som kan bidra mest til kostnadsreduksjon. Videre prosjektutvikling (plangrunnlag) vurderes som den enkeltfaktoren som i størst grad eksponerer prosjektet for kostnadsøkning.

I tillegg til den ovennevnte kvalitetssikring av kostnadsoverslag har selskapet fått gjennomført ekstern kvalitetssikring av finansiering, trafikkunderlag og samfunnsøkonomi. Konklusjonen fra disse kvalitetssikringene er at finansieringen av prosjektet er robust. Ekstern kvalitetssikrer angir at det er omtrent like sannsynlig at satser eller innkrevingsperiode må reduseres som at de må økes. Ekstern kvalitetssikrers vurderinger av forventet kostnadsnivå er lagt til grunn for arbeidet med veiutbyggingsavtale for prosjektet.

I veiutbyggingsavtalen for prosjektet som er inngått mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS, har partene avtalt at utbyggingen skal gjennomføres innenfor en økonomisk ramme (P85) på 17 147 mill. 2019-kr. Det er i denne prisen tatt utgangspunkt i en forventet kostnad (P50) på 15 029 mill. 2019-kr.

Da Nye Veier AS overtok porteføljen var gjeldende kostnadsvurdering, foretatt av Statens vegvesen, en forventet utbyggingskostnad på vel 16,5 mrd. 2019-kr. Dette var basert på vedtatt standardvalg i forbindelse med KVU/KS1. Dette anslaget ble lagt til grunn i den lokale saksbehandlingen av bompengesaken. I tillegg ble det lagt til vel 400 mill. kr for strekningen Skjerdingstad – Melhus sentrum slik at det totale kostnadsanslaget ble satt til 16,9 mrd. 2019-kr.

Gjennom veiutbyggingsavtalen mellom Samferdselsdepartementet og Nye Veier AS har den forventede kostnaden for prosjektet E6 Ulsberg – Melhus sentrum blitt redusert med 1,9 mrd. kr i forhold til det opprinnelige kostnadsanslaget fra Statens vegvesen. I tillegg til denne økonomiske besparelsen legges det nå opp til en høyere standard med gjennomgående fire felt på hele strekningen og 110 km/t på mesteparten av strekningen. Selskapet har klare mål om å redusere utbyggingskostnaden ytterligere. En slik kostnadsreduksjon vil kunne komme trafikantene til gode gjennom lavere bompengetakster.