Prop. 82 S (2018–2019)

Finansiering og utbygging av E6 på strekningen Ulsberg – Melhus i kommunene Rennebu, Midtre Gauldal og Melhus i Trøndelag

Til innholdsfortegnelse

8 Samferdselsdepartementets vurdering

Utbygging av E6 Ulsberg – Melhus sentrum vil bidra til en trafikksikker og effektiv transportåre mellom Oslo og Trondheim. Prosjektet vil videre bidra positivt til å styrke Trøndelag som ett felles bo- og arbeidsmarked. Trøndelag fylkeskommune og kommunene Rennebu, Midtre Gauldal og Melhus har sluttet seg til at strekningen E6 Ulsberg – Melhus sentrum delfinansieres med bompenger.

Nye Veier har som oppgave å bygge veier mer kostnadseffektivt, sammenhengende og raskere. I Selskapets arbeid med prosjektet har fokus vært på å optimalisere den samfunnsøkonomiske lønnsomheten i prosjektet. Det planlegges nå å bygge ut mesteparten av strekningen med fire felt og hastighet på 110 km/t. Det vil forbedre den samfunnsøkonomiske lønnsomheten i prosjektet og kan samtidig gjøres til en lavere kostnad enn det som var anslaget da Nye Veier overtok prosjektet.

Samferdselsdepartementet viser til at det som hovedregel ikke skal etableres bomsnitt på sideveier/avlastet veinett, jf. Nasjonal Transportplan 2014–2023. I den sammenheng er det positivt at sideveisbommene ved de to bomstasjonene i sør fjernes, og at taksten i sideveisbommene er betydelig redusert sammenlignet med hva som ble lokalpolitisk vedtatt. Ved de tre andre bommene er det betydelig mer lokal trafikk som er bundet til dagens E6 på grunn av at denne er adkomstvei til boliger eller annen randbebyggelse langs dagens E6. Samtidig er ikke reisetidsbesparelsen like stor på ny vei nord for Støren som den er sør for Støren. På grunn av disse forholdene er det beregnet en betydelig trafikkavvisning i de tre bommene nord for Støren dersom en ikke har bom på sidevei. Lokale myndigheter har sluttet seg til det foreslåtte bompengeopplegget som inkluderte fem sideveisbommer.

I tråd med etablert praksis, skal forutsetningene for innkrevingsopplegget være nøkterne og gi en robust finansieringsplan. Denne proposisjonen tilfredsstiller den nye takst- og rabattstrukturen som fastlagt i Prop. 1 S Tillegg nr. 2 (2015–2016) og det rentenivået som er presisert i Prop. 1 S (2016–2017)

På denne bakgrunn slutter Samferdselsdepartementet seg til bompengeopplegget slik det fremgår av denne proposisjonen.