St.meld. nr. 24 (2007-2008)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2007

Til innholdsfortegnelse

15 Ministererklæring om OSSEs samarbeidspartnere

  1. Vi, utenriksministrene i deltakerstatene i OSSE, ser med glede på samarbeidspartnernes økte engasjement i Organisasjonen, og har merket oss at det i årenes løp er lagt et solid fundament for et styrket partnerskap. Vi må bygge videre på Sluttakten av 1975 fra Helsingfors, Helsingfors-dokumentet fra 1992, Budapest-dokumentet fra 1994, Sikkerhetspakten for Europa fra 1999, OSSEs strategi for å møte trusler mot sikkerheten og stabiliteten i det 21. århundre fra 2003, ministerrådsbeslutning nr. 17/04 om OSSE og OSSEs samarbeidspartnere samt andre relevante dokumenter og beslutninger som understreker betydningen av dialog og samarbeid med samarbeidspartnerne, med sikte på større utbredelse av OSSEs normer, prinsipper og forpliktelser blant partnerne.

  2. Vi ser fortsatt med uro på truslene mot sikkerheten og stabiliteten i og rundt OSSEs område. Vi minner på ny om den gjensidige avhengigheten mellom sikkerheten i OSSE-området og sikkerheten for samarbeidspartnerne, og vi oppfordrer til ytterligere innsats for å styrke forbindelsene mellom samarbeidspartnerne og deltakerstatene, slik at vi blir bedre i stand til å svare på nye og tradisjonelle trusler mot sikkerheten.

  3. Vi støtter samarbeidspartnernes innsats for å fremme OSSEs normer, prinsipper og forpliktelser i sitt eget område, og oppmuntrer dem til å ta ytterligere skritt for å gjennomføre dem på frivillig grunnlag. Vi oppfordrer samarbeidspartnerne til å rapportere om gjennomføringen på aktuelle møter i OSSE. Vi anbefaler å videreutvikle de årlige middelhavsseminarene og konferansene med våre samarbeidspartnere i Asia, slik at de blir en effektiv kanal for kommunikasjon mellom land i ulike deler av verden. Vi oppmuntrer partnerne til fortsatt engasjement i spørsmål av felles interesse for OSSE og deres eget område. Vi anbefaler også i større grad å dele våre erfaringer fra forebyggende diplomati og tillitsskapende tiltak, i tillegg til å styrke samarbeidet med relevante regionale organisasjoner.

  4. Vi oppfordrer OSSEs formannskap til å benytte seg fullt ut av muligheten til å invitere samarbeidspartnerne til å delta på møter i OSSEs beslutningsorganer og i berørte underliggende uformelle organer fra sak til sak, og til å bidra med muntlige og/eller skriftlige innlegg, i samsvar med OSSEs forretningsorden. Vi roser i den forbindelse formannskapet i Det faste råd og i Forum for sikkerhetssamarbeid (FSC) for deres bestrebelser på å legge til rette for at samarbeidspartnerne jevnlig kan delta på møtene i de to organene.

  5. Gjennom de respektive kontaktgruppene vil vi holde samarbeidspartnerne jevnlig oppdatert om de drøftinger som finner sted i forkant av aktuelle ministerrådsbeslutninger. Vi ber kontaktgruppenes ledere underrette Det faste råd om aktuelle saker og hvert år å legge fram en rapport for Ministerrådet. I pakt med punkt 49 i Sikkerhetspakten for Europa oppfordrer vi også Det faste råd til å behandle anbefalingene fra kontaktgruppene, middelhavsseminarene og OSSEs konferanser med samarbeidspartnerne i Asia.

  6. Vi forutsetter at OSSEs videre engasjement med samarbeidspartnerne gjennomføres innenfor rammen av de tilgjengelige ressurser og unngår virksomhet som allerede utføres av andre internasjonale organisasjoner.

  7. Vi merker oss og verdsetter utfallet av OSSE-konferansen i Mongolia i 2007 for å styrke den kooperative sikkerheten mellom OSSE og samarbeidspartnerne i Asia. Vi ber om at Organisasjonen utreder muligheten for en bredere anvendelse av anbefalingene og forslagene fra denne konferansen. Vi ser fram til den neste konferansen mellom OSSE og samarbeidspartnerne i Asia.

  8. Likeledes ser vi fram til middelhavsseminaret 2007 om bekjempelse av intoleranse og diskriminering og fremme av gjensidig respekt og forståelse, som finner sted i Tel Aviv 18.–19. desember 2007.

  9. Vi ser med glede på at kontaktgruppenes ledere har tatt initiativ til å arrangere et felles møte mellom gruppene, det første i sitt slag, for å gjøre opp status for samarbeidet mellom OSSE og OSSEs samarbeidspartnere.

  10. Vi oppfordrer samarbeidspartnerne til å styrke samkvemmet med deltakerstatene og OSSEs operative strukturer innenfor alle tre dimensjoner. I den forbindelse vil utvekslingen av informasjon om beste praksis og konkrete erfaringer kunne styrkes ytterligere, særlig ved å legge til rette for at eksperter fra samarbeidspartnerne kan delta i OSSEs aktiviteter. Vi er rede til å behandle anmodninger om bistand fra samarbeidspartnerne på områder der OSSE har særlig ekspertise.

  11. Vi ser med tilfredshet på Det faste råds beslutning om å opprette et partnerskapsfond, noe som vil lette det videre arbeidet for økt deltakelse fra samarbeidspartnernes side. Vi oppfordrer deltakerstatene og samarbeidspartnerne til å bidra til fondet.

  12. Idet vi minner om Det faste råds beslutning nr. 233 av 11. juni 1998, inviterer vi samarbeidspartnerne til å sende representanter til å delta i valgobservasjon, og oppfordrer OSSEs parlamentarikerforsamling og Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) til å sørge for at de innlemmes i valgovervåking i regi av OSSE.

  13. Vi ser med glede på at OSSEs parlamentarikerforsamling har tatt initiativ til å arrangere et årlig parlamentarikerforum for middelhavsområdet, og oppfordrer Parlamentarikerforsamlingen til å vurdere om det ikke også bør arrangeres et forum for Asia. Vi oppfordrer videre samarbeidspartnerne til å delta på disse arrangementene.

  14. Vi oppfordrer OSSEs formannskap og kontaktgruppenes ledere til, i samarbeid med Generalsekretæren, å fortsette å støtte dialogen med samarbeidspartnerne og å lette forbindelsen mellom partnerne og OSSEs operative strukturer for å kunne møte felles trusler mot sikkerheten og stabiliteten og fremme gjennomføring av OSSEs normer, prinsipper og forpliktelser på frivillig grunnlag.

  15. Vi minner om Det faste råds beslutning nr. 430 av 19. juli 2001, og erklærer at vi fortsatt er åpen for å vurdere fremtidige søknader om partnerskap fra interesserte land.

Til forsiden