St.meld. nr. 24 (2007-2008)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2007

Til innholdsfortegnelse

18 Utenriksminister Jonas Gahr Støres innlegg på det 15. møtet i OSSEs ministerråd, Madrid, 29. november 2007

Herr formann

Jeg vil få takke deg for den fremragende jobben du og teamet ditt har gjort i egenskap av formannskap. Dette har vært nok et år med store utfordringer for OSSE. Men Spania under utenriksminister Moratinos’ dyktige lederskap har mestret oppgaven på en utmerket måte.

I tider preget av store utfordringer og vanskeligheter bør vi minne oss selv om hvorfor OSSE er viktig for oss.

Organisasjonen er viktig fordi den fører 56 land sammen i en kontinuerlig politisk dialog om spørsmål som er sentrale for stabiliteten i vårt område. I gode og dårlige tider har vi maktet å bevare OSSE som en åpen kanal for kommunikasjon og dialog.

Organisasjonen er viktig fordi den innbefatter så mange ulike forhold – sikkerheten, den politiske og menneskelige dimensjon – vi må ta stilling til for å kunne bygge og konsolidere stabiliteten i vårt område. Her er OSSE unik.

Og hvorfor er OSSE viktig for Norge?

Fordi organisasjonen i stor grad har bidratt til å skape forutsigbarhet og tillit over landegrensene, til dels også Norges egne grenser. Utenriksminister Lavrovs henvisning til Barentsregionen er en god illustrasjon på hva denne konferansen har maktet å utrette.

Fordi organisasjonen har bidratt til å bygge demokratiske samfunn og derigjennom å styrke de politiske og økonomiske båndene mellom oss, også i Norges eget nærområde.

Alt dette må vi hegne om fordi det vil være av avgjørende betydning for oss i årene som kommer. OSSE er tuftet på standarder og verdier vi alle deler. De kommer til uttrykk i de forpliktelser vi har påtatt oss. Dette er forpliktelser vi må oppfylle.

Frie og rettferdige valg er grunnleggende for demokratiet. Den metoden OSSE har utviklet for å overvåke valg, er internasjonalt anerkjent som «gullstandarden». Den må vi ta godt vare på.

Norge har full tillit til ODIHRs profesjonalitet, upartiskhet og ekspertise. Vi må sørge for at ODIHR bevarer sin integritet og uavhengighet, uansett skiftende politiske vinder. Få valg kan sies å være feilfrie. Vi må alle arbeide sammen med ODIHR, stole på deres profesjonalitet og ikke betvile deres integritet. Vi beklager at forholdene var slik at ODIHR valgte å la være å sende observatører til valget på ny nasjonalforsamling i Russland, og vi ber ODIHR innstendig om å finne en løsning på problemet før neste års presidentvalg.

Ethvert demokrati trenger et levende sivilsamfunn. Forrige uke, under mitt besøk i Moskva, hadde jeg møte med Helsingforskomiteen på Sakharov-senteret. Ikke-statlige organisasjoner er helt nødvendige for at våre demokratiske samfunn skal fungere som forutsatt. Og de er en integrert del av vårt arbeid i OSSE. Denne rollen må opprettholdes. En regjerings moralske styrke må måles mot den samme regjeringens vilje til å respektere et pluralistisk sivilsamfunn.

Til grunn for våre demokratiske verdier ligger respekt for ytrings- og forsamlingsfriheten og for de demokratiske opposisjonskreftene. De siste ukene har vi vært vitne til at mediene i flere land er blitt kneblet, og at opposisjonskreftene er blitt hindret i å praktisere sine demokratiske rettigheter. Enhver slik handling er i strid med våre forpliktelser og med det samarbeidsklimaet vi alle må være med og bidra til.

Vi lever i en vanskelig tid. Men vi må ikke glemme at det også finnes lyspunkter. La meg nevne bare noen få: Høykommissæren for nasjonale minoriteter har som viktig oppgave å fremme fred og respekt i deltakerstatene. OSSE-representanten for frie medier bidrar til å sikre pluralistiske samfunn. Spesialrepresentanten for bekjempelse av menneskehandel gir et verdifullt bidrag i kampen mot denne moderne formen for slaveri. Feltsendelagene bistår deltakerstatene i arbeidet med samfunnsreform. Det forhold at feltsendelaget i Kroatia snart kan avslutte sitt oppdrag, vitner om at laget gjør en verdifull innsats.

Feltsendelaget i Kosovo er særlig viktig i disse dager. Det vil være behov for en vedvarende og sterk internasjonal tilstedeværelse i landet, uansett utfallet av forhandlingene om provinsens status. Det er ikke vanskelig å forestille seg at det vil bli enda større behov for OSSEs sendelag i fremtiden enn det har vært hittil.

Norge støtter forslaget om at OSSE bør bidra med opplæring for å styrke sikkerheten i grenseområdene mellom Afghanistan og nabostatene. OSSE har betydelig erfaring på området og kan derfor tilføre en merverdi.

Det er nå viktig arbeid på gang for å sikre bedre samordning av det internasjonale engasjementet i Afghanistan. Vi må sørge for at OSSEs innsats blir en integrert del av en godt koordinert internasjonal innsats.

CFE-avtalen har bidratt til en helt ny stabilitet og åpenhet i Europa. Vårt umiddelbare mål må nå være å få alle parter til å ratifisere den tilpassede avtalen. Den fremgangen som er oppnådd, er oppløftende – etter at forhandlingene har stått i stampe i en årrekke. Det løsningsforslaget som nå er lagt fram, tar hensyn til samtlige parters legitime bekymringer. Det er viktig at vi alle gjør det vi kan for å få på plass en avtale på dette grunnlag. Men inntil vi kommer så langt og den tilpassede avtalen kan tre i kraft, oppfordrer jeg samtlige parter innstendig til fortsatt å etterleve den gjeldende avtalen.

Norge er beredt til å ratifisere den tilpassede avtalen på grunnlag av det foreliggende løsningsforslaget. Men jeg vil gjerne understreke at den tilpassede avtalen utgjør en integrert helhet. Den må gjennomføres fullt ut. For Norge er alle de tre elementene i CFE-avtalen viktige, både utvekslingen av informasjon, verifiseringsordningene og styrketaket. Bestemmelsene om flankeregimet er særlig viktige for mitt land.

Her vil jeg gjerne komme med en generell betraktning:

Et effektivt regime for våpenkontroll hører like mye hjemme på sikkerhetsagendaen i fremtiden som den har gjort i fortiden. Det er minst like relevant og minst like viktig.

Avslutningsvis vil jeg forsikre vår finske kollega, Ilkka Kanerva, om at han har Norges fulle støtte når han nå overtar vervet som OSSEs formann for 2008. Vi ser fram til å arbeide sammen med ham og hans team. OSSE har vært til inspirasjon for så mange, både i og utenfor vårt område. Vi må sørge for at organisasjonen forblir ikke bare en kilde til inspirasjon, men også et forum preget av politisk vilje og evne til å sikre vår regions fremtid.

Takk for oppmerksomheten.

Til forsiden