St.meld. nr. 24 (2007-2008)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2007

Til innholdsfortegnelse

16 Ministererklæring om støtte til FNs globale antiterrorstrategi

  1. Vi, medlemmene av OSSEs ministerråd, ser fortsatt med uro på den vedvarende trusselen fra terrorister i OSSEs område.

  2. Vi stadfester OSSEs gjeldende forpliktelser om å bekjempe terrorisme og bekrefter at antiterrorvirksomhet fortsatt skal være en prioritert oppgave i OSSE.

  3. Vi erkjenner at De forente nasjoner har en ledende rolle i den internasjonale kampen mot terrorisme, og støtter opp om FNs globale antiterrorstrategi, som Generalforsamlingen vedtok 8. september 2006, og som vi anser som veiledende for OSSEs antiterrorvirksomhet, fordi FN-strategien skisserer en helhetlig og global tilnærming til bekjempelse av terrorisme ved å omtale ikke bare hvordan terrorisme kommer til uttrykk, men også hvilke omstendigheter som kan bidra til dens spredning, innenfor en ramme basert på menneskerettigheter og rettsstatens normer, og ved at den oppfyller alle forpliktelser etter folkeretten, særlig internasjonale menneskerettigheter, internasjonalt vern for flyktninger og internasjonal humanitærrett.

  4. Vi minner om FN-strategiens helhetlige og globale tilnærming til bekjempelse av terrorisme ved å omtale ikke bare hvordan terrorisme kommer til uttrykk, men også hvilke omstendigheter som kan bidra til dens spredning, herunder, men ikke begrenset til langvarige og uavklarte konflikter, avhumanisering av ofre for terrorisme, uansett form og utslag, manglende rettssikkerhet og brudd på menneskerettighetene, diskriminering på grunn av etnisk opprinnelse, nasjonalitet eller religion, politisk utestenging, sosioøkonomisk marginalisering og fravær av godt styresett, samtidig som vi erkjenner at ingen av disse omstendighetene kan unnskylde eller rettferdiggjøre terrorisme.

  5. Vi merker oss at FNs generalforsamling oppmuntrer regionale organisasjoner til å «støtte gjennomføringen av strategien, blant annet ved å mobilisere ressurser og ekspertise».

  6. Vi minner om forpliktelsen til å gjennomføre alle resolusjoner som FNs sikkerhetsråd vedtar om internasjonal terrorisme, samtidig som vi erkjenner at mange stater fortsatt vil trenge hjelp til å gjennomføre resolusjonene.

  7. Vi støtter OSSE-sekretariatets innsats for å fremme gjennomføring av strategien, særlig det årlige høynivåmøtet i «trepart-pluss»-format mellom Europarådet, Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa og De forente nasjoner (februar 2007 i Wien) og rundebordskonferansene for antiterroreksperter fra regionale organisasjoner og antiterrorsentre, som ble arrangert av OSSEs antiterrorenhet (ATU) og fant sted i København (juli 2006) og Vilnius (juni 2007).

  8. Vi uttrykker tilfredshet med at OSSEs tilnærming til kampen mot terrorisme er i tråd med FN-strategiens tilnærming, blant annet fordi den fremmer rettsstatens normer, respekt for menneskerettighetene og effektive strafferettssystemer – alle grunnleggende premisser for vår felles kamp mot terrorisme. Vi sier oss også tilfreds med at alt det arbeidet OSSE nedlegger for å bekjempe terrorisme, kan anses som et bidrag til gjennomføring av FN-strategien. OSSE, særlig deltakerstatene, om nødvendig med hjelp fra Organisasjonens sekretariat, institusjoner og feltoperasjoner, skal fortsette å gjennomføre sine antiterrorforpliktelser og kan blant annet konsentrere innsatsen, om enn ikke utelukkende, om følgende oppgaver:

  9. OSSE skal fortsette å fremme de internasjonale bestemmelsene mot terrorisme, særlig de universelle konvensjonene og protokollene mot terrorisme, og oppfordrer deltakerstatene til å bli part i og gjennomføre sine forpliktelser etter disse instrumentene.

  10. Sekretariatet har i perioden 2005–2007, og i samarbeid med FNs kontor mot narkotika og kriminalitet (UNODC), arrangert en rekke møter på overordnet, subregionalt og nasjonalt nivå i OSSE for å styrke det rettslige samarbeidet internasjonalt i straffesaker forbundet med terrorhandlinger ut fra prinsippet om at gjerningspersonen skal utleveres eller straffeforfølges, og ut fra en erkjennelse om at FN-strategien legger særskilt vekt på straffeforfølgning og rettslig samarbeid i den forbindelse. Sekretariatet skal nå videreføre sitt program for rettslig samarbeid med særlig, om enn ikke utelukkende, vekt på hjelp til å lære opp rettstjenestemenn på subregionalt og nasjonalt plan.

  11. Gjennom Forum for sikkerhetssamarbeid (FSC), og i nært samarbeid med Sikkerhetsrådets komité nedsatt i henhold til resolusjon 1540, skal deltakerstatene fortsette å fremme full gjennomføring av FNs sikkerhetsrådsresolusjon 1540 (2004), gitt trusselen om spredning av masseødeleggelsesvåpen som er i hendene på terrorister. Sikkerhetsforumet skal også styrke samarbeidet for å bekjempe den risiko som følger av ulovlig handel med håndvåpen og lette våpen (SALW), blant annet bærbare luftforsvarssystemer (MANPADS) og konvensjonell ammunisjon. Deltakerstatene skal arbeide for full gjennomføring av relevante gjeldende politiske og militære forpliktelser, særlig de forpliktelser som er nedfelt i atferdskodeksen for de politiske og militære sidene ved sikkerheten og i OSSEs dokument om håndvåpen og lette våpen.

  12. Sett på bakgrunn av at OSSEs antiterrorenhet har utarbeidet et omfattende program for kontroll med reisedokumenter som er fullt og helt i tråd med FN-strategiens oppfordring om å trappe opp innsatsen og samarbeidet for å bedre kontrollen med fremstilling og utstedelse av legitimasjonspapirer og reisedokumenter, skal Antiterrorenheten styrke innsatsen for å lette innføringen av tekniske plattformer som gjør det mulig å søke i Interpols database for stjålne og tapte reisedokumenter direkte fra en grensepost, bidra til at statene sender inn opplysninger om tapte og stjålne dokumenter til Interpol, og fortsette å arbeide for tekniske oppgraderinger av reisedokumenter og for at det innføres omfattende og sikre behandlings- og utstedelsesrutiner som er i tråd med Den internasjonale organisasjonen for sivil luftfarts (ICAO) standarder, og som beskytter menneskers identitet og styrker sivile registreringssystemer, slik at prinsippet om likebehandling blir ivaretatt.

  13. Deltakerstatene skal samarbeide fullt ut i kampen mot terrorisme, i samsvar med sine forpliktelser etter folkeretten, for å oppspore personer som støtter, medvirker til, deltar i eller forsøker å delta i finansieringen, planleggingen, forberedelsene til eller gjennomføringen av terrorhandlinger, eller som tilbyr trygt tilholdssted, og også for å nekte slike personer trygt tilholdssted og stille dem for retten ut fra prinsippet om at gjerningspersonen skal utleveres eller straffeforfølges. Deltakerstatene skal treffe hensiktsmessige tiltak i samsvar med aktuelle bestemmelser i nasjonal rett og folkeretten, herunder internasjonale menneskerettighetsstandarder, før de innvilger en asylsøker flyktningestatus, for å sikre at vedkommende ikke har planlagt, medvirket til eller deltatt i gjennomføringen av terrorhandlinger. I tråd med folkeretten skal de påse at personer som begår, organiserer eller medvirker til terrorhandlinger, ikke misbruker flyktningestatusen, og at påstander om politiske motiver ikke anerkjennes som grunn til å avslå en begjæring om utlevering av en antatt terrorist.

  14. Deltakerstatene i OSSE er fortsatt dypt bekymret over at Internett brukes til terrorformål, og skal derfor fortsette å utveksle informasjon om denne trusselen og treffe andre tiltak i samsvar med Ministerrådets beslutning nr. 7/06 om å bekjempe bruk av Internett til terrorformål.

  15. OSSE vil støtte eventuelle tiltak fra FNs terrorismekomité/Terrorismekomiteens eksekutivdirektorat for å fremme gjennomføring av Sikkerhetsrådets resolusjon 1624 (2005).

  16. OSSE skal fortsatt delta i prosesser med henblikk på å løse langvarige konflikter, som er én av flere omstendigheter som kan bidra til terrorisme.

  17. OSSE skal fortsatt arbeide for å bekjempe voldelig ekstremisme og radikalisering som fører til terrorisme. Intoleranse og diskriminering må håndteres og bekjempes av OSSEs deltakerstater og operative strukturer innenfor rammen av deres respektive mandater. Det faste råd skal i løpet av 2008, og med OSSE-sekretariatets og -institusjonenes hjelp, se nærmere på hvordan Organisasjonen med sin flerdimensjonale tilnærming kan bidra til økt kunnskap om fenomener som voldelig ekstremisme og radikalisering som fører til terrorisme, ved å utveksle erfaring landene imellom.

  18. OSSE skal fortsatt arbeide for å bedre sikkerheten rundt den internasjonale forsyningskjeden, særlig ved å støtte og lette det kapasitetsbyggende arbeidet som utføres av Verdens tollorganisasjon (WCO) for å kunne gjennomføre organisasjonens rammeverk for sikkerhet og lettelser i verdenshandelen. Organisasjonen vil gjøre sitt beste for å tjene som en plattform for samordning og samarbeid mellom berørte internasjonale organisasjoner og nasjonale myndigheter med henblikk på å utforme og anvende en integrert tilnærming til sikring av forsyningskjeden.

  19. OSSE skal fortsatt forplikte seg til å arbeide for offentlig-private partnerskap i kampen mot terrorisme og fortsatt bestrebe seg på å trekke privat sektor (sivilsamfunn og næringsliv) med i sin antiterrorvirksomhet.

  20. Kontoret til koordinatoren for økonomiske og miljømessige aktiviteter i OSSE (OCEEA) skal, i samarbeid med FNs kontor mot narkotika og kriminalitet (UNODC), Verdensbanken, Spesialgruppen for finansielle tiltak (FATF), Euro-Asian Group (EAG) og andre aktuelle partnere, fortsatt og på anmodning bistå deltakerstatene med å bygge opp kapasitet for å kunne bekjempe finansiering av terrorisme, blant annet ved å styrke de finansielle kontrollordningene og ved å gjennomføre FATFs ni særlige anbefalinger om finansiering av terrorisme og FATFs 40 anbefalinger om hvitvasking av penger.

  21. OSSE vil samarbeide nært med UNODC og dermed sørge for at trusselen fra narkotikahandel blir stående på dagsordenen, og vil følge opp arbeidet og de gode resultatene som er oppnådd på dette feltet i 2006 og 2007.

  22. Kontoret for demokratiske institusjoner og menneskerettigheter (ODIHR) skal fortsatt og på anmodning bistå deltakerstatene med å sikre at deres tiltak mot terrorisme er i tråd med menneskerettighetene, i henhold til deres OSSE-forpliktelser. ODIHR skal fortsatt gi teknisk bistand og råd om de menneskerettslige sidene ved utforming og gjennomføring av nasjonal lovgivning for å bekjempe den trusselen som følger av terrorisme, voldelig ekstremisme og radikalisering som fører til terrorisme, og skal fortsatt legge til rette for dialog mellom statlige og ikke-statlige aktører med sikte på å finne fram til nye områder for samarbeid og gjensidig bistand.

  23. OSSEs institusjoner skal fortsette den overordnede innsatsen for å bekjempe intoleranse og diskriminering og fremme gjensidig respekt og forståelse, blant annet gjennom prosjekter og programmer som favner alle deler av samfunnet.

  24. OSSE skal fortsatt ta opp spørsmål om solidaritet med ofre for terrorhandlinger, og skal i så måte ta utgangspunkt blant annet i Det faste råds beslutning nr. 618 om solidaritet med ofre for terrorisme og ta til etterretning resultatet av høynivåmøtet om ofre for terrorisme, som fant sted i Wien i september 2007.

  25. Vi bekrefter at OSSE og OSSEs sekretariat, institusjoner og feltoperasjoner stadig er beredt til å samarbeide nært med FN-systemet og med andre internasjonale og regionale organisasjoner for å få gjennomført FNs globale antiterrorstrategi. OSSE vil fortsatt støtte FN i kampen mot terrorisme og vil samarbeide med andre internasjonale og regionale organisasjoner som er aktive innen feltet, ved å bidra til at deltakerstatene kan få hjelp fra organisasjonene til kapasitetsbygging, og ved å støtte opp om og fremme organisasjonenes antiterror- og sikkerhetsstandarder, betegnet som beste praksis for å bekjempe terrorisme. OSSE vil også bidra til at det etableres nettverk mellom antiterroreksperter fra deltakerstatene og internasjonale og regionale organisasjoner for å styrke samarbeidet og oppnå økt synergieffekt, og dermed gi sitt bidrag til den globale kampen mot terrorisme.

Til forsiden