St.meld. nr. 32 (2000-2001)

Evaluering av faget Kristendomskunnskap med religions- og livssynsorientering

Til innholdsfortegnelse

7 Opplæring i religion og livssyn mm. i enkelteeuropeiske land

I dette kapitlet blir det gitt en kortfattet oversikt over hvordan religions- og livssynsopplæringen blir organisert på grunnskolenivå i den offentlige skolen i enkelte europeiske land (Sverige, Danmark, Island, Finland, Tyskland og England foruten Norge). Skissen beskriver bl.a. ulike fagmodeller, konfesjonstilknytning, grad av obligatorisk opplæring og fritaksmuligheter, ansvarsdeling og samarbeid mellom skole og kirke i opplæringen, utarbeiding av fagplan/læreplan, religions- og livssynsundervisningens innhold og hvilke verdigrunnlag og fellesverdier som legges til grunn for faget. Situasjonen på dette feltet i Frankrike blir også kort omtalt.

Ulike modeller modifiseres av varierende lokal praksis og glidende overganger/varianter i de enkelte land. Avslutningsvis gis en oversikt i tabell 7.1 med stikkordmessig tekst over ulike sider ved faget i de omtalte landene. Materialet er i det alt vesentlige hentet fra evalueringsrapporten til HVo/Diaforsk, og har vært forelagt de respektive landene for kvalitetssikring og ajourføring.

7.1 Modeller for organisering og ansvarsdeling mellom skolen og trossamfunn

I forhold til den offentlige skolen kan det skilles prinsipielt mellom tre hovedmodeller for organisering og ansvarsdeling mellom skolen og kirken (tros- og livssynssamfunn):

  • Skolens fag: Her har den offentlige skolen det hele og fulle ansvar for opplæringen, og konsulterer eventuelt trossamfunnene etter behov. Denne modellen gjelder i all hovedsak Norge, Sverige, Danmark, Island og England.

  • Kirkens fag: Her vil kirken (trossamfunnet) i hovedsak ha ansvaret for opplæringen. Ingen av de omtalte landene har dette som hovedmodell.

  • Samarbeid mellom skole og kirke (trossamfunn): Innholdet i opplæringen bestemmes av skolen og kirken i samarbeid. Skolen har ansvaret for organiseringen og gjennomføringen av opplæringen, men det er kirkelig tilsyn med at undervisningen foregår i samsvar med dens lære. Med sin konfesjonsdelte undervisning kan Finland i all hovedsak knyttes til denne modellen. I Tyskland er faget i utgangspunktet skolens fag, men det er i de fleste delstater nært samarbeid med kirke og trossamfunn.

7.2 Modeller for organiseringen av opplæringen (obligatorisk fag - fritak, alternative undervisningsfag, valgmuligheter)

Når det gjelder organiseringen av opplæringen i faget, kan det prinsipielt skilles mellom fire hovedmodeller i forhold til mulige fritak mm.:

  • Obligatorisk fag:Her er det i utgangspunktet obligatorisk opplæring. For dem som fritas helt eller delvis, er det ikke noe alternativt undervisningsfag. Norge, Sverige, Danmark, Island og England kan i all hovedsak knyttes til denne modellen.

  • Valgpliktsfag: Også her legges det i utgangspunktet opp til en obligatorisk opplæring, men det er åpent for valg mellom ulike skolefag organisert etter konfesjons-/livssynstilhørighet. Finland og enkelte delstater i Tyskland har en slik modell.

  • Frivillig fag: Her er opplæringen frivillig, og faget har da ikke status som ordinært skolefag. En slik frivillig ordning med undervisning i regi av kirker og trossamfunn finnes ikke i Norden, men i deler av Tyskland og i Østerrike.

  • Fritid for undervisning i eget trossamfunn: Her kan det tenkes en ordning med fritid noen timer i uka, slik at barn skal kunne få undervisning i kirkens/trossamfunnenes egen regi utenfor skolens område. Frankrike har lenge hatt en slik ordning, og i en årrekke fastholdt et skarpt skille mellom det verdslige og det religiøse domene i samfunnet. I Frankrike pågår nå en debatt om eventuell innføring av religions- og livssynsundervisning i den offentlige skolen.

7.3 Dimensjoner i fagprofileringen

Det kan sies å være to hoveddimensjoner i fagprofileringen, avhengig av fagets vekt på konfesjonalitet i forhold til kunnskaps-/utviklingsorientering. Normalt har faget elementer fra begge disse dimensjonene:

  • Konfesjonell/tverrkonfesjonell profil:Her er undervisningen i samsvar med en bestemt konfesjons lære, eller tverrkonfesjonell (økumenisk, multireligiøs, pluralistisk). Finland og de fleste delstater i Tyskland har et konfesjonelt tyngdepunkt. Delstaten Brandenburg i Tyskland nevner ikke kristendommen eller den kristne tradisjon uttrykkelig som verdigrunnlag i sin skolelovgivning eller forfatning.

    Norge, Danmark og Island har visse konfesjonelle elementer siden evangelisk-luthersk lære og tradisjon framheves som særlig viktig. Sverige er nærmere en felleskristen (ikke evangelisk-luthersk) formidling, uten konfesjonell forankring. I alle de nordiske land er den religiøse dimensjon nedtonet, mens kristendommens betydning for kulturarven generelt er vektlagt sterkere enn før. England ligger nær opp til en rent tverrkonfesjonell eller pluralistisk dimensjon; det gjelder i noen grad også enkelte tyske delstater.

  • Kunnskaps-/opplevelsesprofil:Ingen nordiske land profilerer faget alene mot kunnskap eller utvikling. Samtlige land legger imidlertid vekt på kunnskapselementet og på personlig identitetsutvikling. Det er særlig Norge og Danmark - og i noen grad Sverige - som legger vekt på opplevelsesaspektet, særlig knyttet til den estetiske dimensjonen i faget.

7.4 Modeller for skolens og samfunnets verdigrunnlag - verdibasis

Det kan skilles mellom fire former eller modeller for definisjonen av skolens og samfunnets verdigrunnlag. I de fleste land vil det være innslag av elementer fra flere av disse verdigrunnlagene, med betydning for utformingen og praktiseringen av opplæringen i skolen:

  • Kristen moral eller kulturarv

  • Verdier og prinsipper som er felles for ulike religioner

  • Nasjonale lover og forfatningsprinsipper

  • Universelle menneskerettigheter og demokratiske prinsipper

Balanseringen av elementer fra disse forskjellige verdigrunnlagene vektlegges noe forskjellig i de ulike landene. Flere land har også henvisninger til mål om å ta vare på naturen og miljøet, toleranse, likestilling, humanistisk kulturarv mm. Gjennomgående synes det å være en klar nedtoning av tradisjonell konfesjonsforankring og økt vekt på felles verdier som springer ut av flere religioner og livssyn. I England er faget i ferd med å bli supplert med elementer fra mer ordinær samfunnskunnskap («Citizenship education»).

Uansett modell ser det ut til at det vil være noen foreldre som ønsker fritak for hele eller deler av religions- og livssynsundervisningen i den offentlige skolen.

7.5 Oppsummering: Religions- og livssynsfagets utforming m.m. i ulike europeiske land

De landene som er omtalt foran, har ulike modeller for organisering og ansvarsdeling mellom den offentlige skolen og trossamfunnene, ulike modeller for organiseringen av faget (obligatorisk fag - fritaksordninger, valgmuligheter), ulik fagprofilering (konfesjonell/ikke-konfesjonell), ulikt verdigrunnlag mm. Felles for de fleste landene er en nedtoning av fagets tradisjonelle konfesjonsforankring og en utvikling i retning av et kunnskapsfag i skolens regi. Landene praktiserer også fritaksordninger (unntatt Sverige), men med ulike forutsetninger og i ulikt omfang.

Tabell 7.1 gir en oppsummering og samlet oversikt med noe mer detaljerte opplysninger om ulike sider ved religions- og livssynsfagets utforming i Sverige, Danmark, Island, Finland, Tyskland, England og Norge.

Det er store utfordringer i dette faget i de fleste landene, da samfunnene blir mer og mer heterogene med hensyn til livssyn, religion, kultur og verdioppfatninger. I alle landene står man overfor viktige verdivalg når det gjelder religion og livssyn, moralspørsmål og samfunnets tradisjoner; noe de fleste innbyggere har oppfatninger om. Uavhengig av historie, tradisjoner, befolkningssammensetning og skolesystemer synes det å være spenninger knyttet til faget i alle land. Alle landene utfordres derfor på sine veivalg - felles er letingen etter gode modeller.

Tabell 7.1 Ulike sider ved religions- og livssynsfagets utforming i enkelte europeiske land

LandFagets navnFaget konfesjonelt eller ikke-konfesjoneltObligatorisk fag - grad av fritaksmulighetAlternativ religions/ livssynsopplæring i skolens regiAnsvarsdeling mellom skole og kirke i opplæringenAnsvar for utarbeidelse av fagplan/læreplanInnholdet i religions- og livssynsopplæringenFagets verdigrunnlag - fellesverdier
SverigeReligionskunnskapIkke-konfesjonelt (siden 1919), nær en felleskristen formidlingObligatorisk fag. Ikke fritaksmulighetNeiOrdinært skolefag - den offentlige skolen fullt ansvarSkolemyndighetenes ansvar, men i dialog med kirken/trossamfunnFaget skal gi kunnskap om kristendommen, øvrige verdensreligioner og ikke-religiøse livssyn, og kunnskap om kristne tradisjoner mv. og forståelse av hvordan samfunnet er blitt påvirket av Bibelen og kristen tro. Etter hvert større vekt på trosdimensjonen i ulike religioner og livssynVerdigrunnlaget det samme som for skolen generelt: «menneskelivets ukrenkelighet, individets frihet og integritet, alle menneskers likeverd, likestilling mellom kvinner og menn, solidaritet med svake og utsatte». Allmenne verdier som også knyttes til kristen tradisjon og humanisme
DanmarkKristen-doms-kunnskapRegnes som ikke-konfesjonelt, men evangelisk-luthersk lære framhevesObligatorisk fag, men fritaksmulighet som få benytter seg av (liberal praksis mht. private skoler). I 7. og 8. klasse ikke religionsopplæring i skolen, siden mange da følger kirkens konfirmasjonsopplæringNei, men foreldre da plikt til å påse at elevene får slik opplæring på annet visOrdinært skolefag siden 1975 - den offentlige skolen fullt ansvarSkolemyndighetenes ansvarKunnskap om kristendommen sentralt. Kunnskap om andre religioner og livssyn på mellom- og ungdomstrinnet. Livsfilosofi og etikk inn i læreplanen. Den religiøse dimensjonen og fortellingstradisjonen sentralViktig mål å forstå allmenmenneskelige spørsmål innenfor både kristendom og andre religioner og livssyn. Særlig framheves at elevene skal få forståelse for «kristendommens betydning for værdigrundlaget i vor kulturkreds»
IslandKristendom, etikk, moral og andre religionerIkke-konfesjonelt, men evangeliskluthersk lære framhevesObligatorisk fag i utgangspunktet, men med mulighet for fullt fritakNeiOrdinært skolefag - den offentlige skolen fullt ansvarSkolemyndighetenes ansvar, men noe deltakelse fra kirkenKristendomskunnskap fremdeles største kunnskapsområde i faget. Kunnskap om andre religioner fra 1976 del av undervisningen på ungdomstrinnet; er nå med i fagplanen fra 1. klasse. I læreplan fra 1999 også stoff om filosofi på ungdomstrinnetI formålsparagrafen for skolen heter det bl.a. at demokrati, toleranse og kristen moral utgjør sentrale elementer i skolens verdigrunnlag
FinlandReligionKonfesjoneltKonfesjonsdelt opplæring, som skal gis i samsvar med trosbekjennelsen til flertallet av elevene. Faget er obligatorisk for elever som tilhører et trossamfunn, men ikke for elever som ikke er medlemmer av trossamfunn. Sistnevnte skal ha opplæring i «livsåskådningskunnskap» (når minst tre elever har fritak fra religionsfaget)Når minst tre elever i kommunen ønsker fritak, skal skolen tilby opplæring etter egen tro eller i livsåskådningskunnskapOrdinært skolefag, men konfesjonelt forankret. Den offentlige skolen fullt ansvar, men kirkelig tilsyn med at opplæringen er i samsvar med egen læreSkolemyndighetenes ansvar, men med bidrag fra kirken/ trossamfunn i det nasjonale læreplanarbeidetI faget «evangelisk-luthersk religion» skal elevene gis allsidig kunnskap om ulike religioner og livssyn, forståelse av hva religion er, og gi grunnlag for refleksjon over livssynsspørsmål og etikk. Kristendom og kristen kulturarv står sentralt. I det alternative faget «ortodox religion» er det hovedvekt på ortodoks tro og tradisjonVerdigrunnlaget for skolen bredt definert, med utgangspunkt bl.a. i FNs menneskerettigheter, menneskeverdet og respekt for naturen
NorgeKristendomskunnskap med religions- og livssyns-orientering (KRL)Ikke-konfesjonelt, men evangelisk-luthersk lære framhevesObligatorisk fag. Fritak for deler av faget, som få benytter seg avNeiOrdinært skolefag - den offentlige skolen fullt ansvarSkolemyndighetenes ansvarFaget består av fem deler: Bibelkunnnskap, Kristendommens historie, Kristen livstolkning i dag, Andre religioner, Etikk/filosofiEtter § 1-2 Formålet med opplæringen i opplæringsloven skal skolen i samarbeid og forståelse med hjemmet hjelpe til med å gi elevene en kristen og moralsk oppdragelse, og fremme menneskelig likeverd og likestilling, åndsfrihet og toleranse, økologisk forståelse og internasjonalt medansvar
TysklandTradisjonelt navnet «Religion» når det ikke er alternativer, men varierer mellom delstatene. I Brandenburg «Lebensgestaltung, Ethik und Religionskunde».Varierende bilde, ulike delstatsmodeller. Som regel er elevene forpliktet til religionsundervisning i egen konfesjon. I Bremen opplæring i fellesfag for alle kristne elevgrupper (økumenisk/tverrkonfesjonelt) som et ordinært skolefagDe som ikke ønsker opplæring etter evangelisk, katolsk eller jødisk tro, kan i enkelte delstater få opplæring i etikk/filosofi (i noen delstater også fritak fra etikkfaget). I noen delstater arbeides det med innføring av islamkunnskap som alternativ (valgpliktsfag)Ja, se foran. I enkelte delstater (f.eks. Berlin) forestår trossamfunn selv frivillig religionsopplæring i skolen - dette har da ikke status som ordinært skolefagI utgangspunktet ordinært skolefag, men nært samvirke mellom delstatsskolemyndigheter og de ulike trossamfunn. I enkelte skoler forestår kateketer eller prester opplæringen, under skolens formelle ansvarSkolen ansvar, men trossamfunn har stor innflytelse i utforming av læreplan og skolebøker mv.Den konfesjonelle religionsopplæringen (evangelisk, katolsk, jødisk og etter hvert også islamsk) formidler kunnskap om trossamfunnenes egen lære og selvforståelse, men har de seneste årene også inkludert kunnskap om andre religioner. Etikkfaget legger vekt på filosofisk tenkning, menneskesyn og teorierI de fleste delstater skal skolen legge til grunn kristne verdier, kristen kulturarv og moral. Enkelte delstater uten ettertrykkelig henvisning til kristendommen eller den kristne tradisjon i skolelovgivning eller forfatning, har også andre modeller for religions- og livssynsundervisning. Dette gjelder særlig delstater i tidligere DDR (Brandenburg)
EnglandReligious Education (RE)Alle skoler skal gi tilbud om religionsundervisning og en felles andakt hver dag, med «broadly Christian character», uten konfesjonstilknytning. Tradisjon for samlet religionsundervisning med en tverrkonfesjonell (i dag også interreligiøs) profilRett til fritak helt eller delvis fra både religionsundervisning og felles andakt (collective worship); dette gjelder også lærereNeiSkolemyndig-hetenes ansvarUtvikles lokalt av komiteer (Standing Advisory Councils on Religious Education) som består av lokale skolemyndigheter, den anglikanske kirken, andre viktige trossamfunn i lokalsamfunnet og lærerorganisasjonene. Det forutsettes konsensus om ny læreplan skal godkjennesNasjonale krav om at religionsundervisningen skal «gjenspeile det faktum at de religiøse tradisjoner i England i all hovedsak er kristne», men at de også skal gi opplæring om andre store religioner som er representert i landet. Lokale fagplankomiteer gir store lokale variasjoner i fagets innhold - varierende fra en bibel- og konfesjonspreget opplæring til «multi-faith approach». Det er lovfestet at «Citizenship education» (samfunnskunnskap) skal bli en utfyllende del av RE-faget på høyere skoletrinn (secondary) fra 2002; dette vil bl.a. innbefatte undervisning i borgernes rettigheter og plikter i et demokrati, deltakelse i politiske prosesser mm.Det er opp til skolene lokalt å konkretisere hvilke verdier de vil legge til grunn for opplæringen. Skolemyndighetene kom i 1995/96 fram til et verdicharter for felles verdier i den offentlige skolen, etter brede konsultasjoner. Her ble bl.a. menneskerettigheter, lovgivning og «det felles beste» med respekt for individet og miljøet trukket fram som viktige verdier. Disse knyttes ikke spesielt til kristendommen eller andre bestemte tradisjoner, men framstår som fellesverdier definert gjennom dialog. Verdicharteret fungerer bare som innspill til skolene
Til forsiden