St.meld. nr. 32 (2003-2004)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2003

Til innholdsfortegnelse

8 Beslutning om mandat for OSSEs antiterror-nettverk

Ministerrådet,

som innser at det er behov for å styrke samordningen av antiterror-tiltak og informasjonsutveksling mellom OSSEs deltakerstater og i deres hovedsteder,

som minner om beslutning nr. 1 (MC(10). DEC/1) av 7. desember 2002 fra Ministerrådets tiende møte, om gjennomføring av OSSEs forpliktelser og aktiviteter i kampen mot terrorisme,

beslutter å opprette et antiterror-nettverk (CTN) innenfor OSSE, i samsvar med nettverkets mandat, som er oppført i vedlegget til denne beslutning.

D8.1 Mandat for OSSEs antiterror-nettverk

OSSEs antiterror-nettverk (CTN) har først og fremst som formål å styrke samordningen av antiterror-tiltak og informasjonsutveksling mellom OSSEs deltakerstater. Det tar særlig sikte på å styrke kontakten mellom deltakerstatenes delegasjoner, tjenestemenn i hovedstedene som arbeider med antiterror-tiltak, og OSSEs antiterrorenhet (ATU) 1.

Nettverket gjør det lettere å foreta rettidig utveksling av opplysninger om antiterror-programmer, opplæring og juridiske tiltak som OSSE og deltakerstatene har iverksatt, og om analyser av utviklingstrekk i terrorbildet som bygger på de kilder som måtte være tilgjengelige. Det vil først og fremst bli lagt vekt på å støtte og utfylle arbeidet i antiterror-komiteen i FNs sikkerhetsråd ved å gjennomføre Sikkerhetsrådets resolusjon 1373. CTN er ikke tenkt som en kanal for etterretning eller annen fortrolig informasjon, og nettverket skal heller ikke utføre oppgaver som ivaretas av andre internasjonale og regionale rettshåndhevingsnettverk.

Hver regjering skal utpeke en hovedkontaktperson som gjennom deltakerstatens OSSE-delegasjon skal være det viktigste kontaktpunktet i forhold til ATU i antiterror-saker. Hovedkontaktpersonen skal sørge for at meddelelser fra ATU videresendes til de kompetente myndigheter i vedkommende hovedstad, og at ATU og delegasjonene på tilsvarende måte blir underrettet i rett tid om det som skjer i deltakerstaten. For å lette samordningen vil meddelelser via antiterror-nettverket mellom ATU og en hovedkontaktperson i prinsippet bli formidlet gjennom OSSEs delegasjon i den berørte stat.

ATUs ansvar

1. Å underrette deltakerstatene om muligheten for antiterror-opplæring på bilateralt og multilateralt plan, og å samarbeide med hovedkontaktpersoner for å kunne dra full nytte av slike programmer.

2. Å samordne og tilrettelegge OSSEs antiterror-virksomhet, herunder hjelp til kapasitetsoppbygging samt opplæring og arbeidsmøter om beredskap, med sikte på å utnytte ressursene effektivt og unngå dobbeltarbeid.

3. Å gi hovedkontaktpersoner rettidig tilbakemelding på informasjon og anmodninger om tiltak.

4. Å sørge for at hovedkontaktpersonene, gjennom delegasjonene, blir holdt fullt ut informert om alle viktige hendelser i kampen mot terrorisme som vil kunne berøre OSSE-området, ved jevnlig å sende ut et nyhetsbrev fra ATU med e-post, og ved å holde OSSEs ATU-hjemmeside oppdatert.

5. Å foreta en nærmere samordning med hovedkontaktpersonen, via den berørte delegasjonen, når en tjenestemann fra ATU drar på tjenestereise til en deltakerstat.

Hovedkontaktpersonenes ansvar

1. Å sikre at meldinger fra ATU når fram til de rette offentlige kontorer, og at svar til ATU oversendes til rett tid.

2. Å underrette ATU om vesentlige tiltak som treffes på nasjonalt plan for å bekjempe terrorisme, herunder ny antiterror-lovgivning 2, antiterror-opplæring eller bistandsprogrammer, samt eksempler på nasjonal «beste praksis».

3. Å oversende opplysninger om seminarer, arbeidsmøter og konferanser om temaer knyttet til antiterror-virksomhet som arrangeres av deltakerstatene, og som er åpne for deltakere utenfra.

4. Å være hovedkoordinator for antiterror-seminarer, -arbeidsmøter og -konferanser i OSSE når hovedkontaktpersonens deltakerstat er med.

5. På vegne av den berørte deltakerstat å samordne, sette opp prioriteringer for og oversende opplysninger om behov for og anmodninger om opplæring og bistand knyttet til antiterror-saker der OSSE vil kunne støtte eller hjelpe.

Kommunikasjonsmidler og støtte

ATU vil når det er mulig og hensiktsmessig benytte internettbasert teknologi i kommunikasjonen med hovedkontaktpersonene og andre om OSSEs antiterror-nettverk, med e-post som det vanligste verktøyet. Hovedkontaktpersonene oppmuntres imidlertid til å gå jevnlig inn på OSSEs og CTCs nettsider. ATU vil etter behov gi deltakerstatene anbefalinger om møter for hovedkontaktpersonene, med forbehold om at Det faste råd gir sin tillatelse, og at finansieringen er i orden, enten i forbindelse med andre årlige møter i OSSE, for eksempel den årlige tilsynskonferansen om sikkerhetsspørsmål, eller som et eget arrangement.

ATUs stab vil i 2004 få en ekstra stilling i kategorien P-1, som støtte til utvikling og videreføring av CTN.

Fotnoter

1.

De forente nasjoners antiterror-komité (CTC) har støttet opprettelsen av denne type regionale nettverk for å styrke samarbeidet og samordningen. Sekretariatet for Den interamerikanske antiterror-komité (CICTE), innenfor Organisasjonen av amerikanske stater, har allerede opprettet et regionalt nettverk mellom nasjonale kontaktpunkter på sin halvkule. ATU setter pris på og verdsetter råd og bistand fra CICTE i arbeidet med å opprette et antiterror-nettverk innenfor OSSE.

2.

ATU benytter seg av de offisielle meldingene om ratifisering som foreligger på nettsidene til depositarene for antiterror-instrumenter, slik at opplysningene om ratifisering blir mest mulig nøyaktige.

Til forsiden