St.meld. nr. 32 (2003-2004)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2003

Til innholdsfortegnelse

4 Den økonomiske dimensjon

Innen den økonomiske dimensjon arbeider OSSE først og fremst med i å identifisere og informere om potensielle sikkerhetstrusler med bakgrunn i økonomiske og miljømessige forhold i deltakerlandene. Arbeidet med økonomiske og miljørelaterte spørsmål er derfor en del av organisasjonens brede tilnærming til konfliktforebygging. Sendelagene har i tillegg gjennomført enkelte mindre prosjekter innen miljøvern og næringsliv.

De siste årene har forståelsen økt for sammenhengen mellom økonomiske og miljømessige forhold og den overordnede sikkerhetspolitiske situasjonen. Særlig har landene i Kaukasus og Sentral-Asia ønsket å bruke den økonomiske dimensjonen - og da særlig prosjektarbeidet - for å styrke den økonomiske utviklingen. Dette har gradvis vunnet gehør hos de øvrige deltagerland, men med betydelige forskjeller i tilnærming. Mens landene «øst for Wien» først og fremst legger vekten på markedstilgang, økonomisk integrasjon, utenlandske investeringer og bistand, fremholder man fra vestlig hold sikkerhetsrelaterte utfordringer, godt styresett og OSSEs komparative fortrinn.

Det årlige økonomiske forum i Praha står sentralt i OSSEs arbeid på dette området. Hvert år holdes det i forkant tre seminarer for å forberede konferansen. I 2003 var tema for Det økonomiske forum kampen mot ulovlig handel med småvåpen og narkotika, bekjempelse av menneskehandel og nasjonale og internasjonale virkninger av slik handel. Diskusjonen dreide seg særlig om offentlig og privat sektors rolle og hvordan OSSE kan bidra til å bekjempe denne virksomheten.

I OSSEs strategidokument for økonomiske og miljømessige spørsmål, som ble vedtatt under ministermøtet i Maastricht i desember 2003, gjennomgås organisasjonens forpliktelser og fremtidige arbeid. Strategien kommer med en rekke anbefalinger: Det tas til orde for økt samarbeid innen handel, transport, energi, kommunikasjon, finans, investeringer, forskning og teknologi. Det er videre enighet om at deltakerlandenes økonomier bør integreres ytterligere i den globale økonomi gjennom WTO-medlemskap, og det tas til orde for sterkere integrasjon på det regionale og subregionale nivå. Det ble for øvrig enighet om å arbeide for lettelser i markedsadgangen og å støtte de internasjonale ordninger (herunder Det internasjonale pengefondets arbeid) for å unngå økonomiske kriser. Det legges vekt på behovet for å styrke et godt styresett og å dele erfaringer om dette, fremme innsyn i offentlig forvaltning, bekjempe korrupsjon og utvikle godt forretningsmessig klima. Dokumentet inneholder dessuten henvisninger til behovet for å sikre en bærekraftig utvikling i tråd med Agenda 21 og toppmøtet i Johannesburg, blant annet ved å utarbeide nasjonale strategier for bærekraftig utvikling.

Til forsiden