St.meld. nr. 32 (2003-2004)

Om samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2003

Til innholdsfortegnelse

6 Forholdet til middelhavslandene og andre partnerland

Algerie, Egypt, Israel, Jordan, Marokko og Tunisia er OSSEs middelhavspartnere og Afghanistan (fra våren 2003 etter særlig amerikansk ønske), Japan, Sør-Korea og Thailand asiatiske partnerland. Japan står i en særstilling med fast møte- og talerett i Det faste råd. Bakgrunnen for dette er landets rolle som en stor bidragsyter til internasjonal bistand, hvor også OSSEs feltprosjekter tilgodeses.

Dialogen med partnerlandene har ikke gitt de ønskede politiske resultater og vært av mer symbolsk karakter. I 2003 ble spørsmålet om et tettere samarbeid satt høyere på dagsorden. USA har ønsket å engasjere OSSE i gjenoppbyggingsarbeidet i Afghanistan, særlig med hensyn til politiopplæring og tilretteleggelse og gjennomføring av valg. Dette har ført til en bredere diskusjon om hvorvidt organisasjonen bør engasjere seg utenfor eget område. Bakgrunnen er det nye trusselbildet og økt interesse for å dele OSSEs erfaringer med andre. Russland har imidlertid stilt seg avvisende til å bruke budsjettmidler på ikke-medlemmer. Planer om å sende OSSEs politirådgiver til Kabul for å vurdere spørsmålet om opplæring av afghansk politi ble stanset etter russisk motstand.

Trolig med bakgrunn i diskusjonen om Afghanistan stilte Russland seg også skeptisk til et tettere samarbeid med middelhavspartnerne. Under forutsetning av at finansieringen av nye tiltak - i hovedsak begrenset til seminarer for å formidle OSSEs erfaringer i sikkerhetsspørsmål - ikke vil gå på bekostning av aktiviteter innen OSSEs eget område, gikk Russland med på å utvide dialogen med middelhavspartnerne noe.

Til tross for de russiske forbehold lyktes det under ministermøtet i Maastricht å bli enige om invitere partnerlandene mer hyppig som observatører til møtene i Det faste råd og Forum for sikkerhetsspørsmål. Det ble også enighet om å vurdere hvordan OSSE kan dele organisasjonens normer, prinsipper og forpliktelser med andre regioner og da særlig nabo-områder. Diskusjonen om et utvidet samarbeid med partnerlandene vil trolig fortsette i 2004.

Til forsiden