St.prp. nr. 41 (2000-2001)

Konsekvensutredning for jernbanetunnel i Gamlebyen i Oslo og omtale av Ringeriksbanen

Til innholdsfortegnelse

7 Høringsuttalelser

Til konsekvensutredningen som lå ute til høring i perioden 30.9.-1.12.1998, kom det inn i alt 39 uttalelser og til tilleggsutredningen som lå ute i perioden 10.12.1999-7.2.2000 kom det inn 31 uttalelser. Kommunedelplan for Oslo S - Gamlebyen - Bryn lå ute til høring sammen med konsekvensutredningen.

Merknadene er svært varierte og spenner helt fra grunnleggende forutsetninger til detaljer som ikke kan avklares på dette plannivået. Nedenfor gis en kort orientering om hovedtrekkene i hørings-uttalelsene til konsekvens- og tilleggsutredningen og enkelte kommentarer fra Samferdselsdepartementet.

7.1 Rammebetingelser/tiltaksdefinisjon - utredningskvalitet

Høringene viser at det nå er gjennomgående bred enighet om at de gjennomførte konsekvensutredningene gir et tilstrekkelig grunnlag for å velge mellom de ulike løsningsalternativene og fatte de nødvendige vedtak. Det er påpekt underveis i prosessen at forutsetningene om å opprettholde driftsbanegården i Lodalen og å beholde dagens driftskonsept på Oslo S har hatt stor innvirkning på planene for jernbanetunnel i Gamlebyen. Videre er det påpekt at tunnel gjennom Gamlebyen burde vært sett i sammenheng med forslaget om å etablere et nytt jernbanekonsept («dyptunnelalternativet») gjennom Oslo som innebærer etablering av en ny tunnel og stasjon under Akerselva og dagens sporområde på Oslo S.

Samferdselsdepartementet legger til grunn at med utvidelsen av Nationaltheatret stasjon vil det være tilstrekkelig banekapasitet i Oslotunnelen de nærmeste 30-40 årene og at det derfor ikke er riktig å koble nye banekonsept inn i planforutsetningene for Gamlebyen. Når det gjelder driftsbanegården i Lodalen er den lagt inn som en forutsetning i utredningsarbeidet og dette kompliserer løsningene betydelig. En flytting av driftsbanegården fra den optimale plasseringen den har i forhold til Oslo S, innebærer også betydelige negative konsekvenser for jernbanedriften, uten at disse er tallfestet.

7.2 Forholdet til kulturminner

Riksantikvaren mener at konsekvensutredningene ikke gir tilfredsstillende grunnlag for en vurdering av alternativene gjennom Minneparken og anser utredningsplikten i så måte ikke oppfylt. Konsekvensene for Ladegården og Bispegården står helt sentralt i saken og faren for skader på middelalderrommene under disse bygningene anses ikke avklart. Riksantikvaren legger derfor til grunn at traseene gjennom Minneparken ikke kan gjennomføres uten vesentlig konflikt med Ladegården/Bispegården og/eller Bispegården/Olavsklosteret.

Riksantikvaren mener videre at en fortsatt full drift på Hovedbanen/Brynsbakken gir en klar negativ belastning for kulturmiljøet i Gamlebyen. Hovedbanen anses som et viktig kulturminne som bør bevares som struktur, evt. med færre spor og/eller som kombibane.

7.3 Traséføring for nytt dobbeltspor Oslo S - Hauketo (Folloporten)

Etter at Stortinget har behandlet Gamlebyprosjektet skal det utarbeides en konsekvensutredning som grunnlag for å avklare traséføringen for Folloporten mellom Oslo S og Hauketo. Stortingets vedtak vil legge grunnlaget for hvordan Folloporten føres gjennom Gamlebyen inn til Oslo S. Oslo kommune mener at dersom ikke Gamlebyprosjektet vedtas, gir denne utredningen ikke det nødvendige grunnlag for å avklare fremføringen av Folloporten.

Riksantikvaren anbefaler at dersom Gamlebyprosjektet ikke blir vedtatt gjennomført, bør arbeidet med Folloporten ta utgangspunkt i en trasé under Loenga. Middelalderbyen blir da lite berørt og anleggsarbeidene kan drives uten store konflikter med Gamlebyen.

7.4 Anbefaling om løsningskonsept og gjennomføring

Løsningskonsept

Høringen viser at de fleste instanser mener at dersom prosjektet skal gjennomføres bør en ta utgangspunkt i et II-alternativ som fjerner all jernbanetrafikk i Gamlebyen og ikke et I-alternativ som innebærer fortsatt togtrafikk på to spor. Vegdirektoratet påpeker imidlertid at kostnadsforskjellen på nærmere 1 500 mill. kroner er så betydelig at det bør være en viktig parameter i den videre vurdering av alternativene.

Høringsinstansene er relativt entydige i sin anbefaling om at dersom prosjektet jernbanetunnel gjennom Gamlebyen skal gjennomføres, bør en ta utgangspunkt i II Loenga (evt. I Loenga). Disse alternativene medfører ingen nye inngrep i Minneparken med fare for å påføre de mest sårbare kulturminnene Ladegården og Bispegården skader. Loenga I/II vil i hovedsak kunne legges i et område hvor kulturlagene allerede er gravd opp, men vil måtte ta spesielt hensyn til Clemenskirke-ruinene. Alternativene vil samtidig gi store forbedringer i Klypen/Loenga. Riksantikvaren vil varsle innsigelse mot de andre alternativene dersom disse foreslås videreført.

Videre anbefales I/II Loenga fordi disse løsningene kan etableres uten større driftsforstyrrelser for togtrafikken og at disse alternativene har den korteste byggetiden, samtidig som anleggsområdet i hovedsak vil bli utenom det sentrale Gamlebyområdet.

Gjennomføring

Oslo kommune og Fylkesmannen i Oslo og Akershus mener at det må tas en beslutning om tunnelprosjektet slik at arealer ikke båndlegges unødig og at framtidig byfornyelse ikke forsinkes. Kommunen kan ikke akseptere at korridorer av et slikt omfang skal holdes åpne på ubestemt tid. Kommunen mener videre at dersom Stortinget opprettholder sitt vedtak om tunnel i Gamlebyen, ønsker kommunen at endelig valg av trasé skjer gjennom et planarbeid hvor videreføring av «Kommunedelplan for Oslo S - Gamlebyen - Bryn vil være et egnet planredskap.

Oslo kommune har i sin uttalelse krevd at avbøtende tiltak mot støy og strukturlyd/vibrasjoner vurderes som en alternativ tiltakspakke til hovedalternativene før det tas en endelig beslutning om prosjektet. Følgende tiltak nevnes: Nytt godsspor, vibrasjonsdemping langs dagens spor, utbedring av fotgjengerundergangen ved Harald Hårdrådes plass og innbygging av sporområdet i kulvert gjennom Loenga (Klypen).

Fylkesmannen i Oslo og Akershus påpeker at dersom Stortinget vedtar at Gamlebyprosjektet ikke skal gjennomføres, er det nødvendig å gjennomføre ytterligere miljøtiltak knyttet til jernbanetrafikken i området. Fylkesmannen støtter derfor Jernbaneverkets forslag om at det da må gjennomføres tiltak mot strukturstøy og vibrasjoner. Redusert toghastighet og bygging av nytt godsspor bør vurderes.

Akershus fylkeskommune, Oslo sporveier m.fl, påpeker at prosjektet ikke gir forbedringer for jernbanen verken kapasitets- eller driftsmessig og at Gamlebyprosjektet derfor ikke bør prioriteres på bekostning av andre mer lønnsomme samferdselsprosjekter i Osloområdet. Det påpekes også i høringen at prosjektet må anses å være et byutviklingsprosjekt og derfor ikke må belastes samferdselssektorens budsjetter.

NSB fraråder at prosjektet gjennomføres, spesielt fordi det er et samfunnsøkonomisk dårlig prosjekt, og fordi de reisende vil oppleve forstyrrelser i store deler av anleggsfasen.

Gamlebyen beboerforening, Miljøbyen Gamle Oslo og kontaktutvalgene mener at prosjektet bør gjennomføres. Miljøbyen Gamle Oslo mener at en fremover må konsentrere seg om én løsning.

Til forsiden