St.prp. nr. 64 (2001-2002)

St.prp. nr. 64— Om lokaldemokrati, velferd og økonomi i kommunesektoren 2003 (kommuneproposisjonen)

Til innholdsfortegnelse

5 Regelverksgjennomgang

5.1 Barne- og familiedepartementet

Barnevernregelverket

I forbindelse med oppfølgingen av lovendringsforslagene i NOU 2000:12 Barnevernet i Norge vil Barne- og familiedepartementet legge fram for Stortinget en proposisjon om endring av barnevernregelverket der forenklingsperspektivet/større handlingsrom for kommunesektoren vil bli tilstrebet.

Barnevernloven § 5-2 om institusjonsplaner

Regelen i barnevernloven § 5-2 vil bli vurdert kritisk med tanke på opphevelse. En eventuell opphevelse må ses i sammenheng med den framtidige organiseringen av fylkeskommunens oppgaver på barnevern- og familievernområdet. Det ble 13.02.02 sendt ut et høringsnotat som drøfter fire ulike modeller. De fire alternativene er: 1) Fortsatt fylkeskommunalt ansvar, 2) Samlet statlig overtakelse av alle oppgavene, 3) Samlet kommunal overtakelse av alle oppgavene og 4) Delt ansvar mellom stat og kommune (gjelder bare barnevernet). Regjeringen har ikke tatt stilling til valg av modell og har bedt om høringsinstansenes syn på fordeler og ulemper knyttet til de ulike modellene. Det er lagt opp til en godkjenningsordning for barneverninstitusjoner knyttet opp mot spesifikke kvalitetskrav.

Barnehageregelverket

Barne- og familiedepartementet er i gang med en bred gjennomgang av barnehageloven med tanke på å vurdere forenkling og modernisering av lovverket, med sikte på å fremme en odelstingsproposisjon med eventuelle forslag til endringer. Gjennomgangen av loven har også sin bakgrunn i og må ses i nær sammenheng med omleggingen av finansieringen av barnehagesektoren. Det vises for øvrig til omtalen av denne omleggingen i kapittel 14 i denne proposisjonen.

Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr

Direktoratet for brann- og elsikkerhet – DBE – (tidligere Produkt- og Elektrisitetstilsynet) har samarbeidet med Statens helsetilsyn for å avklare rapporteringsrutiner vedrørende farlig lekeplassutstyr. Behovet for slike rutiner følger av den meldingsplikt som er hjemlet i kommunehelsetjenesteloven og forskrift om miljørettet helsevern i skoler og barnehager med videre. Etter en samlet vurdering har etatene kommet til at det ikke er ønskelig med en formalisert rapporteringsrutine, men at man kommuniserer når aktuelle saker tilsier det.

Lov av 19. juni 1997 nr. 62 om familievernkontorer § 4. Personell

Stortinget har etter forslag fra Regjeringen i Ot.prp. nr. 83 (2000-2001) fjernet kompetansekravene til personell ved familievernkontorene i lovens § 4.

5.2 Fiskeridepartementet

Revisjon av havne- og farvannsloven

Fiskeridepartementet oppnevnte den 18.12.00 et utvalg som fikk i oppdrag å komme med forslag til en revidert havne- og farvannslov. Innstillingen ble avgitt 06.03.02. Saken er nå under behandling i Fiskeridepartementet, og det forventes at et lovforslag blir sendt på høring ved utløpet av 2002.

5.3 Helsedepartementet og Sosialdepartementet

Når det gjelder forslag til endringer i regelverket som Helsedepartementet og Sosialdepartementet har forvaltningsansvaret for, vises det til endringer foreslått i Ot.prp. nr. 54 (2001-2002) fra Helsedepartementet, som ble fremmet for Stortinget 22.03.02.

En del av de reglene som ble initiert endret/opphevet eller vurdert endret/opphevet i St.meld. nr. 31 (2000-2001) finner regjeringen imidlertid ikke grunnlag for å oppheve eller endre. Dette gjelder følgende:

  • Alkoholloven § 1-9 om at departementet kan gi forskrifter om kontroll med salg, jf. forskriftsbestemmelse om alkoholutvalg § 10-1, jf. forskrift om alkoholutvalg § 10-3 (om at utvalget oppnevnes av kommunestyret og om funksjonstid).

  • Alkoholloven § 1-12 om at avgjørelser om tildeling av bevilling, og om tiden for salg og skjenking, kan bare delegeres til formannskapet/ til faste utvalg eller kommunerådet i kommuner med parlamentarisk styringsform.

  • Kommunehelsetjenesteloven § 6-1 om undervisning og praktisk opplæring.

  • Kommunehelsetjenesteloven § 6-2 om videre- og etterutdanning.

  • Tannhelsetjenesteloven § 6-1 om undervisning og praktisk opplæring.

  • Sosialtjenesteloven § 2-3, første pkt. Kommunen har ansvar for nødvendig opplæring av sosialtjenestens personell.

  • Sosialtjenesteloven § 7-8 om at departementet kan gi veiledende retningslinjer om bygning og utstyr, om bemanning og de ansattes utdanning m.m..

  • Alkoholloven § 1-7d med krav om at kommunen skal utarbeide en alkoholpolitisk handlingsplan, samt forskriftshjemmel om innholdet av kommunal alkoholpolitisk handlingsplan.

  • Sosialtjenesteloven § 7-2 om fylkeskommunens plan for institusjoner som nevnt i § 7-1 (rusmiddelinstitusjoner).

Det vil imidlertid bli arbeidet videre med forenklinger i regelverket.

I tillegg til forenklingene som er nevnt i Ot.prp. nr. 54, vil Helsedepartementet og Sosialdepartementet foreta følgende forenklinger i regelverket:

Opptrappingsplan for psykisk helse, jf. St.prp. nr. 63 (1997-98) med krav om at kommunen, for å få utløst øremerkede tilskudd under denne ordningen, må planlegge tiltak som nedfelles i årsbudsjett/økonomiplan

De øremerkede tilskuddene tilknyttet planen innlemmes 2007. Plankravet beholdes ut planperioden. Helsedepartementet vil vurdere om saksbehandlingsreglene kan forenkles i den perioden tilskuddet forblir øremerket.

Handlingsplan for eldreomsorgen med krav om at kommunene må treffe vedtak om styrking som må nedfelle seg i årsbudsjett og økonomiplan for å få utløst statlige midler

Sosialdepartementet vil la reglene bortfalle etter planperiodens utløp. Midlene innlemmes 2002. For øvrig vises det til kapittel 19 om avslutning av handlingsplanen for eldreomsorgen.

Kap. 673 post 62 Tilskudd til utskrivning av unge funksjonshemmede fra aldersinstitusjoner (saksbehandlingsregler), samt kap. 673 post 63 Tilskudd til utskriving av unge funksjonshemmede fra aldersinstitusjoner (krav om spesifikke rapporteringsordninger tilknyttet statlige tilskudd)

Sosialdepartementet vil la kravet falle bort etter planperiodens utløp. 2002 blir siste tildelingsår.

Kap. 670 post 61 Handlingsplan for helse- og sosialpersonell

Planen opphørte etter planperiodens utløp (2001). Tilskudd til etter- og videreutdanning av helse- og sosialpersonell i kommunene gis som samlede tilskudd fra fylkesmannen. Dette gir lokal handlefrihet for kommunene.

Forskrift om tuberkulosekontroll av 20. oktober 1996

Forskriften vil i sin helhet bli opphevet og erstattet av ny forskrift om tuberkulosekontroll som ventes fastsatt ved kgl.res. sommeren 2002. Planlagt ikrafttredelse er 1. januar 2003. Det blir også utarbeidet veiledning på området.

Forskrift av 1. januar 1995 nr. 68 om drikkevann og vannforsyning (drikkevannsforskriften)

§§ 6 og 9

Vannverkseiers informasjonsplikt etter § 6 er opprettholdt i ny drikkevannsforskrift av 4. desember 2001, men med noe endret innhold. Det skal informeres om forhold som kan medføre helsemessig risiko samt vesentlige endringer i vannkvaliteten og tilfelle der vannforsyningssystemet ikke tilfredsstiller forskriftens krav. Delegasjonsforbudet etter § 9 er opphevet, men godkjenningsinstituttet er opprettholdt.

Forskrift av 1. desember 1995 om miljørettet helsevern i barnehager og skoler- omfatter også grunnskoler og kommunale barnehager

Forskriftens generelle krav er at virksomhetene skal være helsemessig tilfredsstillende. Forskriften vurderes med utgangspunkt i Utdannings- og forskningsdepartementets arbeid med elevenes arbeidsmiljø.

Forskrift av 14. november 1988 nr. 932 om sykehjem og boform for heldøgns omsorg og pleie §§ 4-1 og 4-2, blant annet med krav om heis og WC

Sosialdepartementet vil vurdere bestemmelsen i sammenheng med en generell gjennomgang av regelverket for sykehjem. Arbeidet er ikke påbegynt.

Forskrift om forsamlingslokaler av 23. november 1962

Helsedepartementet sendte i april 2002 utkast til ny forskrift om miljørettet helsevern på høring. Forskriftsutkastet omfatter blant annet forsamlingslokaler, og den gjeldende forskriften foreslås opphevet.

Sykehjemsforskriften av 14. november 1988 § 3-2, blant annet om at lege og sykepleier skal være tilknyttet boformen

Sosialdepartementet vil vurdere bestemmelsen i sammenheng med en generell gjennomgang av regelverket for sykehjem. Arbeidet er ikke påbegynt.

Lov av 5. august 1994 nr. 56 om medisinsk bruk av bioteknologi (bioteknologiloven)

Godkjenningsordningene i lov 5. august 1994 nr. 56 om medisinsk bruk av bioteknologi vil bli vurdert i forbindelse med evalueringen av loven. Resultatet av evalueringen ble fremmet for Stortinget i St.meld. nr. 14 (2001-2002) 22. mars 2002. På bakgrunn av Stortingets behandling av denne stortingsmeldingen, vil det bli utarbeidet en odelstingsproposisjon med forslag til endringer i bioteknologiloven.

5.4 Fiskeridepartementet/Landbruksdepartementet/Helsedepartementet

Lov av 19. mai 1933 nr. 3 om tilsyn med næringsmidler m.v., lov av 17. juni 1932 b nr. 6 om kvalitetskontroll med landbruksvarer m.v., lov av 10. januar 1997 nr. 9 om kjøttproduksjon, lov av 28. mai 1959 nr. 12 om kvalitetskontroll med fisk og fiskevarer o.a.

Som en del av arbeidet med omorganiseringen av matområdet er det bestemt at det skal utarbeides en ny matlov ved sammenslåing av dagens lover. En arbeidsgruppe som har til oppgave å utarbeide en ny lov er nedsatt under ledelse av Helsedepartementet. De øvrige deltakerne i arbeidsgruppen er Landbruksdepartementet, Fiskeridepartementet, Statens næringsmiddeltilsyn og Fiskeridirektoratets kontrollverk.

5.5 Kommunal- og regionaldepartementet

Regionalt utviklingsprogram i fylkeskommunene

Regionale utviklingsprogram inngår som en del av fylkesplanens handlingsprogram. Det stilles derfor ikke lenger krav til regionalt utviklingsprogram i fylkeskommunene ut over hva som er hjemlet i plan- og bygningslovens krav om samordnet handlingsprogram.

Strategisk næringsplan i kommunene

Fra og med 2001 har strategisk næringsplan vært frivillig fra kommunens side. Dersom kommunen velger ikke å utarbeide strategisk næringsplan og heller ikke har annet planredskap å legge til grunn, må fylkeskommunen kreve at kommunen redegjør for hvilke strategier som vil legges til grunn for bruken av midlene. Fylkeskommunen må selv avgjøre hvordan kommunikasjonen med kommunen skal legges opp.

Plan- og bygningsloven- byggesaksreglene

Kommunal- og regionaldepartementet sendte 25.01.02 på høring utkast til endringer i plan- og bygningsloven. Det foreslås at stadfesting av kommunale vedtekter ikke lenger skal være nødvendig. Endringer i regelverket som vil få betydning for kommunenes behandling av byggesaker er også omtalt i høringsbrevet. Forslagene gjelder tidsfrister for blant annet byggesaksbehandlingen, forhåndskonferanse og utarbeidelse av ferdigattest. I tillegg foreslås noen endringer i ansvarsreglene, krav til enkle tiltak, utvidelse av meldingsordningen, og opphevelse av ordningen med stadfestelse av kommunale vedtekter. Forslaget vil bli bearbeidet etter høring, og oversendes Stortinget i juni 2002.

Oppstartingstilskudd (kap. 586 post 60) Tilskudd til kompensasjon for utgifter til renter og avdrag (kap. 586 post 63)

Det vil ikke bli gitt nye tilsagn til omsorgsbolig og sykehjemsplasser i eldreomsorgen over disse tilskuddsordningene etter at Handlingsplanen for eldreomsorgen er avsluttet. Finansiering av omsorgsboliger og sykehjemsplasser forutsettes i framtiden å skje gjennom kommunenes frie inntekter. En stortingsmelding om avslutning av Handlingsplanen for eldreomsorgen vil bli lagt fram for Stortinget samtidig med kommuneproposisjonen. For øvrig vises det til kapittel 19 om avslutning av handlingsplanen for eldreomsorgen.

Omsorgsboliger under Opptrappingsplanen for psykisk helse

Kommunal- og regionaldepartementet ba sommeren 2001 Husbanken om å ta initiativ til et samarbeid mellom Sosialdepartementet, Kommunenes sentralforbund og Kommunal- og regionaldepartementet om reglenes innhold i forhold til omsorgsboliger under Opptrappingsplanen for psykisk helse. Nye retningslinjer fra Husbanken for tilskudd til slike omsorgsboliger ble gitt i april 2002. I de nye retningslinjene er kravet om at boligene skal ha omsorgsstandard myket opp når det gjelder kjøp av brukte boliger under Opptrappingsplanen.

Tilskudd til innvandrerorganisasjoner og annen frivillig virksomhet (Kap. 521, post 73)

Kommunal- og regionaldepartementet har vurdert om forvaltningsansvaret for tilskuddet bør overføres fra fylkeskommunene til Utlendingsdirektoratet. Utlendingsdirektoratet ser i dag at det har vært en svært positiv utvikling av innvandringsfaglig arbeid i fylkeskommunene, i form av gode og målrettede tiltak. På bakgrunn av tilbakemeldinger fra fylkeskommunene og utlendingsdirektoratet ser ikke Kommunal- og regionaldepartementet en tilbakeføring av tilskuddsordningen til Utlendingsdirektoratet som hensiktsmessig.

Kommunelovens regler om kontroll og revisjon

Kommunal- og regionaldepartementet har varslet en gjennomgang av reglene om kontroll og revisjon, med tanke på å gi kommunesektoren større handlingsrom. Arbeidet er nærmere omtalt i kapittel 16.

5.6 Kultur- og kirkedepartementet

Regelverk for tilskudd til lokale og regionale kulturbygg (kap. 320 Allmenne kulturformål, post 60)

Tidligere plankrav er fjernet. Tilskuddsordningen er gjenstand for evaluering, som vil bli sluttført i juni 2002. Eventuelle justeringer av regelverket som følge av evalueringen vil kunne foretas i 2003.

Krav om kommunedelplan for anlegg og områder for idrett og friluftsliv

Kulturdepartementet varslet i St.meld. nr. 31 (2000-2001) en evaluering av plankravet. Evalueringen er nå avsluttet, og departementet forventer sluttrapport i løpet av mai. Et offentlig oppnevnt utvalg (Sundbergutvalget) har fått som mandat å gjennomgå måloppnåelse og virkemiddelbruk innenfor den statlige idrettspolitikken. Evalueringen vil være en del av grunnlaget for en slik samlet gjennomgang på anleggsområdet. Utvalgets arbeid vil bli avsluttet i løpet av 2002.

Lov av 20. desember 1995 nr. 108 om folkebibliotek §§ 5 og 8 med tilhørende forskrift av 5. januar 1987 nr. 3 om personale i kommunale folkebibliotek, med krav om fagutdannet biblioteksjef

Kultur- og kirkedepartementet vil fremme forslag om at kravet om fagutdannet biblioteksjef fjernes. Kultur- og kirkedepartementet vil samtidig fremme forslag om at det ikke lenger skal være et krav at fylkesbiblioteket skal være knyttet til et folkebibliotek. Departement tar sikte på å legge fram forslag til endringer i lov om folkebibliotek våren 2003.

Lov om film og videogram 1987nr. 21, § 2 om bestemmelser om konsesjon for framvisning og omsetning av film og videogram

Regjeringen Stoltenberg varslet i St.meld. nr. 31 (2000-2001) at en ville gå inn for å oppheve ordningen med kommunal konsesjon for omsetning av videogram. Nåværende regjering ønsker inntil videre å opprettholde konsesjonsordningen. Ordningen kan ha en preventiv effekt i forhold til omsetning av ulovlig vold og pornografi. Den gir dessuten kommunene mulighet for å sikre innbyggerne et godt tilbud av kvalitetsfilm, barnefilm og norskspråklig film. Den teknologiske utviklingen kan gjøre det nødvendig å vurdere spørsmålet på nytt, for eksempel dersom Video-on-demand eller andre typer elektronisk omsetning av videogram skulle bli utbredt.

Regelverk for tilskudd til mobil bibliotektjeneste og biblioteklokaler (kap. 326 Språk-, litteratur- og bibliotekformål, post 60)

Regelverket er avviklet.

Regelverk for tilskudd til fylkeskommunale kulturoppgaver (kap. 322 Billedkunst, kunsthåndverk og design, post 61)

Regelverket er avviklet.

Regelverk for tilskudd til scenekunst i fylkeskommunene (kap. 324 Teater- og operaformål, post 60)

Regelverket er avviklet.

Lov av 18. mai 1990 nr. 11 om stadnamn og forskrift av 5. juli 1991 nr. 456 om skrivemåten m.v. av stadnamn

Det ble gjennomført en evaluering av regelverket i 2000-2001. Evalueringsrapporten har vært på høring. Kultur- og kirkedepartementet vil i løpet av våren 2002 vurdere forslag og høringsuttalelser som grunnlag for avklaring og videre arbeid.

Kirkeloven § 15 første ledd bokstav f

Ot.prp. nr. 49 (2001-2002) om lov om endringer i kirkeloven ble framlagt 15. mars 2002. Her foreslås det å oppheve bestemmelsene i kirkelovens § 15 første ledd bokstav f som pålegger kommunene å dekke utgiftene til reiser og boligtelefon for prester.

Lov om trudomssamfunn og ymist anna av 13. juni 1969 nr. 25 § 19, med tilhørende forskrift

Saksområdet ble overtatt av Kultur- og kirkedepartementet 01.01.02. En utredning fra en interdepartemental arbeidsgruppe har tidligere vært på omfattende høring. Kultur- og kirkedepartementet vil følge opp utredningen inneværende år.

5.7 Landbruksdepartementet

Lov av 21. mai 1965 om skogbruk og skogvern (skogbruksloven) §§ 35 og 37: Hva kommunestyret skal gjøre og hvilke oppgaver en eventuell skogbestyrer skal ha

Regelen vil bli opphevet. Regelendringen vil bli behandlet i forbindelse med oppfølging av St.meld. nr. 17 (1998-99) Verdiskapning og miljø - muligheter i skogsektoren(s kogmeldingen).

Lov av 5. desember 1995 nr. 23 om jord (jordloven) § 4 om krav til jord- og skogbruksfaglig kompetanse i kommunene og lov av 21. mai 1965 om skogbruk og skogvern (skogbruksloven) § 4 tredje ledd om krav til skogbruksfaglig kompetanse i kommunene

Landbruksdepartementet vil komme tilbake til spørsmålet om jord- og skogbruksfaglig kompetansekrav i forbindelse med den lov- og forskriftsgjennomgang som følger av St.meld. nr. 19 (2001-2002) Nye oppgaver for lokaldemokratiet- regionalt og lokalt nivå. Dette gjelder også forskrift av 11. mars 1994 om krav til jord- og skogbruksfaglig kompetanse i kommunene.

Lov av 25. juni 1965 nr. 1 om forpaktning (forpaktningsloven) § 11 andre ledd

Regelen om utvalg vil bli vurdert med tanke på forslag om opphevelse i forbindelse med oppfølgingen av St.meld. nr. 19 (1999-2000) Om norsk landbruk og matproduksjon. Regelen vil vurderes sammen med spørsmålet om jordleie.

Forskrift om bygdeutviklingsmidler- tildeling på fylkesnivå. Saksbehandlingsorganer

Kravet om landbruksfaglig kompetanse er ved forskrift av 20.12.00 nr. 1624 om midler til bygdeutvikling - tildeling på fylkesnivå ved Statens nærings- og distriksutbyggingsfond (SND) og forskrift av 20.12.00 nr. 1623 om midler - tildeling på fylkesnivå ved fylkesmannen, fjernet fra regelen.

Forskrift av 6. juni 95 § 1-2, forskrift av 2. mai 1997 §8 og forskrift av 30. desember 1993 § 5 andre og fjerde ledd og enkelte tilskuddsforskrifter: Saken skal legges om i kommuner som har landbruksfaglig kompetanse

Landbruksdepartementet vil komme tilbake til spørsmålet om jord- og skogbruksfaglig kompetansekrav i forbindelse med den lov- og forskriftsgjennomgang som følger av St.meld. nr. 19 (2001-2002) Nye oppgaver for lokaldemokratiet- regionalt og lokalt nivå.

Forskrift av 2. mai 1997 nr. 423 om nydyrking § 9 tredje ledd: Uttalefrist på minst en måned

Det er ikke initiert forsøk med avvikende uttalelsesfrist. Regelverket opprettholdes.

5.8 Miljøverndepartementet

Lov av 19. juni 1970 nr. 63 om naturvern § 18 nr. 3: Før vedtak treffes, skal forslaget forelegges kommunestyret

Miljøverndepartementet vil fremme forslag om at bestemmelsen endres slik at forslaget forelegges kommunen som sådan. Endringen er planlagt gjennomført i løpet av 2003.

Forskrift av 24. mai 1995 nr. 508 om forbrenning av kommunalt avfall § 1 Tillatelse fra forurensningsmyndigheten, jf. forurensningsloven § 11

Hele forskriften vil bli opphevet og erstattes av nytt generelt regelverk om forbrenning av avfall som følger av nytt EU-direktiv. Gjennomføring vil skje høsten 2002/våren 2003.

Forurensningsloven) § 33a om at kommunene skal utarbeide plan for reduksjon og håndtering av avfall i kommunen (avfallsplan)

Regelen er opphevet ved lov av 15. mars 2002 nr. 5.

Forskrift av 19. mai 1994 nr. 362 om spesialavfall: Plikt til tilstrekkelig mottak av spesialavfall - vedlegg 2 Standardiserte krav for kommunale vedtak

Miljøverndepartementet vil endre standardkravene i regelen, blant annet vil kravene til kompetanse bli gjennomgått. Endringene gjennomføres i 2002/2003, avhengig av øvrige endringer i forskriften.

Forskrift av 1. september 1997 nr. 999 om forvaltning av bever § 5 om bevernemd og § 8 om godkjenning av vald

Forskriften er slått sammen med forskrift av 01.08.89 nr. 788 om forvaltning av hjortevilt til forskrift om forvaltning av hjortevilt og bever, som trådte i kraft 02.04.02. I den nye forskriften har kommunene fått myndighet til ved forskrift å gi adgang til jakt på elg, hjort, rådyr og bever. Kommunene har videre fått myndighet til å fastsette forskrift om minsteareal for jakt på disse artene, samt å godkjenne vald område for jakt på disse artene. Sammenslåingen medfører i første rekke en forenkling av regelverket og en overføring av myndighet fra stat til kommune.

Forurensningsloven § 37 tredje ledd første punktum om at kommunen skal ta stilling til henvendelsen snarest mulig, dersom noen ber kommunen om å gi pålegg om opprydding eller betaling av utgifter

Regelen er opphevet.

Forskrift av 7. november 1997 nr. 1154 om forsøk med regionale rovviltnemder, om lisensjakt på jerv og om kvotefri jakt på gaupe- jervnemnd, gaupenemnd

Arbeidet med å gjennomgå jerv- og gaupeforvaltningen er framdeles under vurdering.

Lov av 10. juni 1977 nr. 82 om motorferdsel i utmark og vassdrag § 5 første – tredje ledd om landing og start med luftfartøy, og motorfartøy på innsjø, saksbehandlingsregler, m.m.

Miljøverndepartementet har tidligere foreslått at bestemmelsen oppheves, og at hjemmel for regulering av motorferdsel eventuelt gis i plan- og bygningsloven. Det er igangsatt et ”Motorferdselprosjekt” i åtte kommuner som avsluttes i 2003. Eventuelle endringer utsettes til forsøksprosjektet er sluttført og evaluert.

Motorferdselloven § 9 om at departementet kan gi bestemmelser om samarbeid mellom to eller flere kommuner om regulering av ferdsel

Miljøverndepartementet har tidligere foreslått at bestemmelsen oppheves. Vurderingen vil gjøres etter ”Motorferdselprosjekt” i åtte kommuner som avsluttes i 2003. Eventuelle endringer utsettes til forsøksprosjektet er sluttført og evaluert.

Forskrift av 15. mai 1988 nr. 356 for bruk av motorkjøretøyer i utmark og på islagte vassdrag §§ 2, 5 og 6:

Miljøverndepartementet vurderer forslag med tanke på å legge oppgaven til kommunen som sådan. Eventuelt forslag kan settes fram i forbindelse med endringer i lov om motorferdsel i utmark og vassdrag. Det er igangsatt et "Motorferdselprosjekt" i åtte kommuner. Eventuelle endringer i motorferdselloven utsettes til forsøksprosjektet er sluttført og evaluert.

Lov av 31. mai 1974 nr. 31 om kommunale vass- og kloakkavgifter § 3: Fastsettelsen av størrelsen på avgiftene - (begrensning i muligheten for delegasjon)

Bestemmelsen er endret ved lov av 15. mars 2002 nr. 5, slik at myndigheten nå tilligger kommunen som sådan, ikke kommunestyret.

Forskrift av 16 mars 1998 nr. 197 om kasserte elektriske og elektroniske produkter § 6, tredje ledd som angir hvordan kommunene skal informere

Miljøverndepartementet vil vurdere å endre bestemmelsen slik at kommunene kan informere på egnet måte. Eventuelle endringer vil bli foretatt i forbindelse med at forskriften må revideres når nytt EU-regelverk vedtas på området, trolig høsten 2002. Norsk gjennomføring vil kunne skje i løpet av 2003.

5.9 Samferdselsdepartementet

Forskrift av 10.oktober 1980 nr. 1 om offentlige trafikkskilt, vegoppmerking, trafikklyssignaler og anvisninger (skiltforskrifter) kap. XIII - §28 nr. 2 første og andre ledd, § 28 nr. 3 andre ledd, første og andre pkt, og § 30

Ny skiltforskrift er under utarbeidelse i Vegdirektoratet. Det tas sikte på sluttføring av arbeidet innen utgangen av 2002.

5.10 Utdannings- og forskningsdepartementet

Regjeringen har prioritert utdanning som et sektorområde for modernisering, effektivisering og forenkling av offentlig sektor, jf. redegjørelse til Stortinget 24.01.02. Regjeringen tar sikte på å gjennomføre reformer innenfor grunnopplæringen som skal styrke kvaliteten på tjenestetilbudet, gi økt brukermedvirkning, gi større frihet, mangfold og ansvar lokalt, og bidra til økt effektivitet i bruken av ressursene. Etter den nåværende framdriftsplan vil de første reformforslag kunne legges fram for Stortinget våren 2003.

Departementet har allerede foreslått vesentlige forenklinger og deregulering av forskriften til opplæringsloven om krav til kompetanse for undervisningspersonale og rektorer. Forslagene vil kunne tre i kraft høsten 2002.

Til forsiden