Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Bahrain - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Saudi-Arabia.

Flytrafikken inn/ut fra Manama i Bahrain er redusert til et minimum, visse flyruter går fortsatt, men situasjonen er uoversiktlig. Sjekk med ditt flyselskap hvilke fly som går. For mer informasjon om koronavirus, inklusive innreiseregler, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 29. MAI - FORTSATT GYLDIG

Reiseråd for alle land

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til og med 20. august.

Fra 15. juni er Danmark unntatt det globale reiserådet. Les mer om vilkår for innreise.

Snarveier:

Sikkerhet

Selv om Bahrain generelt sett oppleves som et trygt land å reise til, har landet flere sikkerhetsutfordringer som det er verdt å merke seg. Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Bahrain.     

Situasjonen er til tider spent mellom det sunnimuslimske kongehuset og regjeringsapparatet og den sjiamuslimske majoritetsbefolkningen. Dette har noen ganger ført til demonstrasjoner og opptøyer i sjiamuslimske områder og f.eks. ved større plasser i hovedstaden. Demonstrasjoner kan føre til stengte veier og kontrollpunkter.

I de siste årene har grupperinger gjennomført noen mindre angrep som myndighetene har definert som terrorisme. Trusselen mot turister regnes likevel som begrenset da slike anslag stort sett har vært rettet mot sikkerhetsstyrker og oljeinfrastruktur.

Ved reiser utenfor hovedstaden Manama og spesielt til sjiamuslimske områder er det nødvendig å utvise aktsomhet. Sikkerhetssituasjonen henger ofte sammen med nasjonale og regionale politiske forhold, og det er derfor viktig å holde seg oppdatert på nyhetsbildet.

Det er ellers forholdsvis lite av vinningskriminalitet og vold i Bahrain. Man bør likevel passe godt på verdisaker og bruke hotellsafe, hvis dette er mulig. Det er forbudt å fotografere militære bygninger og anlegg.

Trafikken utgjør trolig den største sikkerhetsutfordringen i Bahrain. Veiene er stort sett gode, men farten er høy og kjørestilen uforutsigbar. Det anbefales å kjøre forsiktig og defensivt. Dersom man kommer ut for en trafikkulykke, må man bli ved bilen til politiet kommer og lager en rapport. Bilverksteder får ikke reparere skaden uten denne rapporten.

Nordmenn som skal reise til eller oppholder seg i Bahrain oppfordres til å registrere seg med kontaktinformasjon på www.reiseregistrering.no. Dette vil gi den norske ambassaden i Riyadh (som dekker Bahrain) mulighet til å sende ut informasjon, samt komme raskere i kontakt med alle nordmenn i området ved en eventuell krisesituasjon.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske statsborgere må ha pass med minst seks måneders gyldighet ved innreise til Bahrain. Visum for inntil to uker kjøpes ved ankomst på flyplassen i Manama eller på forhånd via en e-portal. Visumgebyret er fem bahrainske dinarer (ca. 100 NOK). Det samme gjelder om man krysser grensen med bil fra Saudi-Arabia. Unnlater man å reise fra landet innen visumet går ut eller fornyes, vil man bli bøtelagt. Det er mulig å forlenge visumet i ytterligere to uker.

Alle norske reisende må påse at de har gyldig, ordinært pass. Nødpass (oransje farge), reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument) eller reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) aksepteres ikke som innreisedokument i Bahrain. Ved mellomlanding kan nødpass benyttes, men man vil ikke kunne forlate den internasjonale sonen dersom det skjer f.eks. forsinkelser eller kanselleringer.

Norge har ikke ambassade i Bahrain men dekker landet fra ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia. 

Royal Norwegian Embassy in Riyadh
P.O. Box 94380
Riyadh 11693
Kingdom of Saudi Arabia
Tlf: (+966 11) 488 1904
Faks: (+966 11) 488 0854 og (+966 1) 483 3168
E-post: [email protected]

Nettsider  Facebook  Twitter

Besøksadresse: Diplomatic Quarter (ved Roundabout #4), Riyadh, Saudi Arabia.

Åpningstider søndag til torsdag, 08.30-16.00 lokal tid. Stengt fredag og lørdag.


Helse

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

D

Siden tidlig i mars (2020) har det blitt oppdaget om lag ti tusen koronasmittede i Bahrain, men hittil kun et lite antall personer er døde av sykdommen, og myndighetene ser i dag ut til å ha kontroll på situasjonen. Flytrafikken inn/ut fra Manama i Bahrain er fortsatt redusert til et minimum. Det går et par tre fly (Gulf Air) i uken til London, Paris og Frankfurt. Sjekk med ditt flyselskap hvilke fly som går. Landegrensen (vei- og broforbindelsen) til Saudi-Arabia er kun åpen for bahrainske borgere som skal reise tilbake til Bahrain, men her kan det skje endringer i den nærmeste tiden og åpne seg muligheter for at utvalgte næringsvirksomheter kan søke om kjøretillatelse. Kontakt Norges ambassade i Riyadh om dette.  

Alle reisende til Bahrain testes og må oppholde seg 14 dager i hjemmekarantene med en elektronisk brikke. Det gjelder også borgere av Bahrain og andre GCC-land. Visum ved ankomst til Bahrain er suspendert på ubestemt tid.

Alle utdanningsinstitusjoner er stengt ned, mens kjøpesentre, forretningsvirksomheter, moskeer og til en viss grad også offentlige kontorer er blitt gjenåpnet, men med betydelige avstandsreguleringer, begrensede åpningstider, og høye bøter for overtredelser, inkl. bruk av fengselsstraff. Alle som beveger seg ute må bruke munnbind. Situasjonen i Bahrain utvikler seg fra uke til uke, det ventes nye lettelser i smitteverntiltakene og reguleringene utover i juni og juli, og norske reisende bes derfor følge med ved hjelp av bl.a. disse informasjonskanalene:

Bahrains helsedepartement på web og på twitter:

***

De fleste sykehusene i Bahrain og særlig de private holder god standard. Prisene kan være høye og forskuddsbetaling kan bli krevd. Det anbefales derfor sterkt at man før reisen tegner en vanlig, god reiseforsikring som også omfatter muligheten for hjemtransport ved alvorlig sykdom.

For oppdatert informasjon om helse og sykdommer i regionen, se Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Reiser man med reseptbelagte medisiner, bør de oppbevares i originalemballasjen og medbringes i håndbagasjen. Ytterligere informasjon finnes på hjemmesiden til Statens legemiddelverk under "Medisiner på utenlandsreise".


Praktisk informasjon

Bahrain er en liten øystat i Den persiske gulf. Hovedstaden Manama er et internasjonalt handels- og finanssentrum og en populær turistdestinasjon for hele regionen. Arabisk er det offentlige språket, men engelsk, hindi og urdu er svært utbredt. Det er bred internasjonal tilstedeværelse i Bahrain, inklusive om lag 40 nordmenn.

Nødtelefoner
Nødtelefon: 999
UDs operative senter: (+47) 23 95 00 00

Klimaet er meget varmt og fuktig om sommeren og fra mai til oktober kan temperaturen nå 45 grader og over, med svært høy luftfuktighet. Fra november til april kan man imidlertid vente betydelig lavere luftfuktighet og moderate temperaturer.

Myntenheten er bahrainsk dinar (BHD), som har en fast kurs mot amerikanske dollar på 1 USD = 0,376 BD. 1 BD = ca. 23 NOK (januar 2020). Én dinar er inndelt i 1000 fils, men mange butikker bruker likevel saudiske riyaler (SAR) som vekslepenger. SAR kan brukes over alt på lik linje med bahrainske dinarer. Minibanker er meget utbredt og aksepterer alle vanlige kort. Man kan betale med kort i de aller fleste hoteller, restauranter og forretninger.

Når det gjelder transport, har Manama et kollektivtilbud under utvikling, men dette er svært begrenset i resten av landet. Folk flest bruker bil og det er god tilgang på leiebiler, samt taxier og uber. Internasjonalt førerkort er en forutsetning for å få leie bil. Ved permanent opphold i Bahrain må lokalt førerkort anskaffes.

Arbeidsuken i Bahrain er fra søndag til torsdag. I ukedagene har banker og offentlige kontorer normalt åpent fra 08.00 til 12.30/14.00. Fredag er muslimsk helligdag og de fleste butikker holder stengt til utpå ettermiddagen. Lørdag er fridag, men det meste av butikker og annet er åpent.

Nasjonaldagen er 16. desember og Martyrdagen 17. desember.

Strømnettet er på 220 V spenning. Det benyttes britisk støpsel (tre plugger). Det er generelt god telefondekning og norske telefoner kan benyttes.

Tidsforskjellen til Norge er 1+ time ved sommertid i Norge og 2+ timer ved vintertid.

Skikker og regler: Bahrain er et muslimsk land, og besøkende må respektere lokale normer og regler. Manama er likevel en relativt liberal storby, hvor det f.eks. serveres alkohol på hoteller og mange andre steder. Lovgivingen er likevel streng og det er forbudt å være beruset på offentlige steder. 

Bahrain har ingen offisielle regler for hvordan kvinner skal kle seg, men det forventes at man dekker seg til ved besøk til religiøse steder. Bahrain har imidlertid store regionale forskjeller. Landsbyer på andre deler av øya, ofte sjiamuslimske, er mer konservative og har en annen kleskode. Som hovedregel anbefales likevel tildekkede skuldre og knær. Kvinner må ha på abaya og hodesjal ved besøk i moskeer. 

Homofili er forbudt i Bahrain, men forfølges sjelden aktivt.

Besittelse, bruk eller smugling av illegale narkotiske stoffer, også i små mengder, kan medføre strenge straffer. Dette gjelder også visse legemidler klassifisert som narkotiske preparater. Er man i tvil, bør man undersøke nærmere. Bahrains ambassade i London, som også er Bahrains ambassade til Norge, kan kontaktes for mer informasjon. 

 

Til toppen