Bahrain - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Saudi-Arabia.

Koronapandemien kan medføre endringer i reisebestemmelser, også i Bahrain. Det anbefales å sette seg godt inn i gjeldende regler og restriksjoner før avreise. For mer informasjon om reiser og koronasituasjonen, se punktene nedenfor om hhv. Innreise/mellomlanding/utreise og Helse.

Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Sist oppdaterte informasjon om innreiseregler knyttet til covid-19 finnes på nettsiden Covid Travel Information (bahrainairport.bh). Se for øvrig avsnittet om  «Helse».

Norske statsborgere må ha pass med minst seks måneders gyldighet ved innreise til Bahrain. Alle besøkende som ikke er statsborgere i Gulfrådets (GCC) medlemsland (De forente arabiske emirater, Kuwait, Oman, Saudi-Arabia ) må ha visum. Det søkes om visum ved Bahrains nærmeste ambassade eller gjennom landets  e-visum portal: Bahrain Electronic Visa Service (evisa.gov.bh). Det samme gjelder om man krysser grensen med bil fra Saudi-Arabia. Hvis man ikke reiser fra landet innen visumet går ut eller fornyes, vil man bli bøtelagt. Det er mulig å forlenge visumet i ytterligere to uker.

Alle norske reisende må påse at de har gyldig, ordinært pass. Nødpass (hvit farge), reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument) eller reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) aksepteres ikke som innreisedokument i Bahrain. Ved mellomlanding kan nødpass benyttes, men man vil ikke kunne forlate den internasjonale sonen ved evt. forsinkelser eller kanselleringer.

Selv om Bahrain oppleves som et trygt land å reise til, har landet visse sikkerhetsutfordringer som det er verdt å merke seg, og reisende bør derfor utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Bahrain. Situasjonen er til tider spent mellom det sunni-muslimske kongehuset og regjeringsapparatet og den sjiamuslimske majoritetsbefolkningen. Dette har noen ganger ført til demonstrasjoner og uro i sjiamuslimske områder og ved større plasser i hovedstaden. Demonstrasjoner kan føre til stengte veier og kontrollpunkter. I de siste årene har grupperinger gjennomført noen mindre angrep som myndighetene har definert som terrorisme. Trusselen mot turister regnes likevel som begrenset da slike anslag er sjeldne og har stort sett vært rettet mot sikkerhetsstyrker og oljeinfrastruktur.

Ved reiser utenfor hovedstaden Manama og spesielt til sjiamuslimske områder er det nødvendig å utvise aktsomhet. Sikkerhetssituasjonen henger også sammen med regionale politiske forhold og det er derfor viktig å holde seg oppdatert på nyhetsbildet.

Trafikken utgjør trolig den største sikkerhetsutfordringen i Bahrain. Veiene er stort sett gode, men farten er høy og kjørestilen uforutsigbar. Det anbefales å kjøre forsiktig og alltid ha med kontanter. Dersom man kommer ut for en trafikkulykke, må man bli ved bilen til politiet kommer og lager en rapport (og krever en viss sum i betaling). Bilverksteder får ikke reparere skaden uten denne rapporten.

Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Bahrain oppfordres til å registrere reisen sin på UDs reiseregistrering.  

Koronavirus (covid-19): Reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronasituasjonen utvikler seg og følge lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger. Nye restriksjoner kan innføres på kort varsel. Du kan finne informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter bl.a. på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

Oppdatert informasjon om koronasituasjonen i landet finnes bl.a. her: WHO Coronavirus Disease (Covid-19) Dashboard With Vaccination Data | WHO Coronavirus (Covid-19) Dashboard With Vaccination Data.

Det er vanlig flytrafikk til/fra Manama, og landegrensen til Saudi-Arabia (bro/veiforbindelsen King Fahd Causeway) har siden midten av mai 2021 vært åpen for vanlig biltrafikk..

Vaksinerte reisende som ankommer Bahrain internasjonale flyplass trenger pt. ikke å være i karantene. Sjekk på flyplassens nettside Entry procedures through Bahrain International Airport om negativ PCR-test må framvises, om man må testes på nytt ved ankomst, samt om det må lastes ned en sporingsapplikasjon og fylles ut  egenerklæring. Det samme regelverket skal i prinsippet gjelde om man ankommer Bahrain med fly eller over King Fahd Causeway fra Saudi-Arabia. For forretningsreisende som reiser ofte over grensen til Saudi-Arabia, varer testen i 72 timer og må deretter fornyes.

Reglene for innreise, utreise, karantene, testing og vaksinering er stadig i endring og norske reisende bør altså holde seg oppdatert ved å søke sist oppdaterte informasjon fra bahrainske myndigheter, se lenkene nedenfor. Bahrain har i perioder innført omfattende nedstengninger samt strenge smittevernreguleringer og straffetiltak for alle virksomheter og enkeltpersoner som ikke følger reglene..

De fleste sykehusene i Bahrain og særlig de private holder god standard. Prisene er høye og forskuddsbetaling kan bli krevd. Det anbefales derfor sterkt at man har en reiseforsikring som også omfatter koronasituasjonen og muligheten for hjemtransport ved alvorlig sykdom. Reiser man med reseptbelagte medisiner, bør de oppbevares i originalemballasjen og medbringes i håndbagasjen. Ytterligere informasjon finnes på hjemmesiden til Statens legemiddelverk under Medisiner på utenlandsreise.

For oppdatert informasjon om helse og sykdommer i regionen, se Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Det er forholdsvis lite av vinningskriminalitet og vold i Bahrain. Det er forbudt å fotografere militære bygninger og anlegg. Besittelse, bruk eller smugling av illegale narkotiske stoffer, også i små mengder, kan medføre strenge straffer. Dette gjelder også visse legemidler klassifisert som narkotiske preparater. Er man i tvil, bør man undersøke nærmere. Bahrains ambassade i London, som også dekker forbindelsene til Norge, kan kontaktes for mer informasjon. 

Kraftig regnvær kan føre til lokale oversvømmelser, noe som kan skape problemer i trafikken. Tilsvarende for sandstormer. Vær ellers oppmerksom på at Bahrain som alle andre land i Gulfen, har et ekstremt varmt klima deler av året.

Bahrain er en populær turistdestinasjon for hele regionen. Arabisk er det offentlige språket, men engelsk, hindi og urdu er også svært utbredt. Bahrain er et muslimsk land, og besøkende må respektere lokale regler og normer. Manama er likevel en relativt liberal storby, hvor det f.eks. serveres alkohol på visse hoteller. Lovgivingen er streng, og det er forbudt å være beruset på offentlige steder. Bahrain har ingen offisielle regler for hvordan kvinner skal kle seg, men som hovedregel anbefales tildekkede skuldre og knær. Det forventes at man dekker seg til ved besøk til religiøse steder. Kvinner må ha på abaya (kappe) og hodesjal ved besøk i moskeer. 

Det er hverken kriminert å være homofil eller transperson i Bahrain.

Myntenheten er bahrainsk dinar (BHD), men mange butikker bruker også saudiske riyaler (SAR). Internasjonalt førerkort er en forutsetning for å få leie bil. Ved permanent opphold i Bahrain må lokalt førerkort anskaffes. Arbeidsuken i Bahrain er fra søndag til torsdag. I ukedagene har banker og offentlige kontorer normalt åpent fra 08.00 til 12.30/14.00. Fredag er muslimsk helligdag og de fleste butikker holder stengt til utpå ettermiddagen. Lørdag er fridag for de fleste, men det meste av butikker og annet er åpent. Nasjonaldagen er 16. desember og Martyrdagen 17. desember.

Norge har ikke ambassade i Bahrain men dekker landet (både når det gjelder konsulære og diplomatiske saker, næringsfremme og alle andre saker) fra ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia. Se kontaktdetaljer nedenfor. Norge har for tiden heller ikke honorær konsulatrepresentasjon i Bahrain. 

Royal Norwegian Embassy
P.O. Box 94380
Riyadh 11693
Kingdom of Saudi Arabia
Tlf: (+966 11) 488 1904
Faks: (+966 11) 488 0854
E-post: emb.riyadh@mfa.no

Nettsider  Facebook  Twitter LinkedIn Instagram

Besøksadresse: Diplomatic Quarter, ved Roundabout #4, Riyadh. Åpningstider: Søndag til torsdag 08.30-16.00. Stengt fredag og lørdag.

Utenom ambassadens åpningstider kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på telefon: +47 23 95 00 00 eller e-post: UDops@mfa.no.

Lokale nødtelefonnumre i Bahrain: Øyeblikkelig hjelp/politi/ambulanse: 999. Trafikkpolitiet: 191.

Bahrain. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Bahrain