Bahrain - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Saudi-Arabia.

Det er vanlig flytrafikk inn/ut fra Manama i Bahrain. Smittesituasjonen er fortsatt alvorlig. Ordningen med visum ved ankomst er også nylig gjenopptatt. Norske reisende anbefales likevel å ha ordnet innreisevisum gjennom Bahrains e-visumportal på forhånd. Det er fortsatt et relativt høyt antall smittede i landet. Reisende testes for koronavirus. For mer informasjon om innreise- og smittevernregler, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18. JANUAR - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende områder i Norden:

I Danmark: Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Östra Savolax, Mellersta Österbotten, Södra Savolax, Lappland, Norra Savolax, Satakunta og Syd-Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 1. mars 2021.

Snarveier:

Sikkerhet

Selv om Bahrain generelt sett oppleves som et trygt land å reise til, har landet flere sikkerhetsutfordringer som det er verdt å merke seg. Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i Bahrain.     

Situasjonen er til tider spent mellom det sunnimuslimske kongehuset og regjeringsapparatet og den sjiamuslimske majoritetsbefolkningen. Dette har noen ganger ført til demonstrasjoner og opptøyer i sjiamuslimske områder og f.eks. ved større plasser i hovedstaden. Demonstrasjoner kan føre til stengte veier og kontrollpunkter.

I de siste årene har grupperinger gjennomført noen mindre angrep som myndighetene har definert som terrorisme. Trusselen mot turister regnes likevel som begrenset da slike anslag er sjeldne og har stort sett har vært rettet mot sikkerhetsstyrker og oljeinfrastruktur.

Ved reiser utenfor hovedstaden Manama og spesielt til sjiamuslimske områder er det nødvendig å utvise aktsomhet. Sikkerhetssituasjonen henger ofte sammen med nasjonale og regionale politiske forhold, og det er derfor viktig å holde seg oppdatert på nyhetsbildet.

Det er ellers forholdsvis lite av vinningskriminalitet og vold i Bahrain. Man bør uansett passe godt på verdisaker og bruke hotellsafe, hvis dette er mulig. Det er forbudt å fotografere militære bygninger og anlegg.

Trafikken utgjør trolig den største sikkerhetsutfordringen i Bahrain. Veiene er stort sett gode, men farten er høy og kjørestilen uforutsigbar. Det anbefales å kjøre forsiktig. Dersom man kommer ut for en trafikkulykke, må man bli ved bilen til politiet kommer og lager en rapport. Bilverksteder får ikke reparere skaden uten denne rapporten.

Nordmenn som skal reise til eller oppholder seg i Bahrain oppfordres til å registrere seg med kontaktinformasjon på www.reiseregistrering.no. Dette vil gi den norske ambassaden i Riyadh (som dekker Bahrain) mulighet til å sende ut informasjon, samt komme raskere i kontakt med alle nordmenn i området ved en eventuell krisesituasjon.


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Se derfor nedenfor i avsnittet om helse. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske statsborgere må ha pass med minst seks måneders gyldighet ved innreise til Bahrain. Visum for inntil to uker kjøpes ved ankomst på flyplassen i Manama eller på forhånd via en e-portal. Visumgebyret er fem bahrainske dinarer (ca. 100 NOK). Det samme gjelder om man krysser grensen med bil fra Saudi-Arabia. Unnlater man å reise fra landet innen visumet går ut eller fornyes, vil man bli bøtelagt. Det er mulig å forlenge visumet i ytterligere to uker.

Alle norske reisende må påse at de har gyldig, ordinært pass. Nødpass (oransje farge), reisedokument for flyktninger (grønt reisedokument) eller reisedokument for personer med opphold på humanitært grunnlag (blått reisedokument) aksepteres ikke som innreisedokument i Bahrain. Ved mellomlanding kan nødpass benyttes, men man vil ikke kunne forlate den internasjonale sonen dersom det skjer f.eks. forsinkelser eller kanselleringer.

Norge har ikke ambassade i Bahrain men dekker landet (både når det gjelder konsulære, diplomatiske og alle andre saker) fra ambassaden i Riyadh, Saudi-Arabia. Norge har for tiden ikke honorær konsulatrepresentasjon i Bahrain. 

Royal Norwegian Embassy in Riyadh
P.O. Box 94380
Riyadh 11693
Kingdom of Saudi Arabia
Tlf: (+966 11) 488 1904
Faks: (+966 11) 488 0854 og (+966 1) 483 3168
E-post: emb.riyadh@mfa.no

Nettsider  Facebook  Twitter

Besøksadresse: Diplomatic Quarter (ved Roundabout #4), Riyadh, Saudi Arabia.

Åpningstider søndag til torsdag, 08.30-16.00 lokal tid. Stengt fredag og lørdag.


Helse

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. 

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

Det er hittil registrert i underkant av 100.000 koronasmittede i Bahrain og over 350 er døde av sykdommen. Over 2,5 millioner tester er foretatt. Myndighetene har kontroll på situasjonen, men antallet nye smittede hver dag er fortsatt relativt høyt (100-400). Myndighetene startet (gratis) vaksinering i midten av desember, for både faste og midlertidig bosatte, og i starten av januar var i underkant av 80.000 personer vaksinert.

Vanlig flytrafikk inn/ut fra Manama i Bahrain er gjenopptatt etter å ha vært redusert over en lengre periode i 2020. Landegrensen til Saudi-Arabia (veiforbindelsen, dvs. King Fahd Causeway) er også åpen, men Saudi-Arabia har ikke åpnet opp for turister/turistvisum ennå. Veien har i perioder i 2020 også vært stengt på kort varsel ved forverret smittesituasjon i Saudi-Arabia.

Bahrain gjeninnførte i starten av september 2020 ordningen hvor reisende kan søke om visum ved ankomst. Myndighetenes formulering er: «Entry is restricted to Bahraini citizens, residents, GCC residents who do not need a visa, passengers eligible to obtain visa on arrival, passengers with valid eVisa, diplomats, military personnel, airline crew, or holders of official service or UN passports». Vi anbefaler derfor alle nordmenn som trenger visum til Bahrain om å ordne dette på forhånd gjennom e-visumportalen, eller sjekke i e-visumportalen at man er “eligible”.

Alle reisende som ankommer Bahrain internasjonale flyplass må fylle ut en egenerklæring (helseerklæring), ta PCR-test og deretter selvisoleres/i karantene en viss tid. Testen må betales av den reisende (BD 60), enten med kontanter, betalingskort eller på forhånd gjennom applikasjonen BeAwareBahrain. Hvis testen er positiv, må man følge nærmere anvisninger fra Bahrains helsedepartement (opphold på egne karantenesteder). Hvis testen er negativ, kan den reisende gå videre gjennom immigrasjonskontroll og hente bagasjen. Transittpassasjerer testes ikke. Kabinansatte, diplomater og de som kommer fra medisinske opphold i utlandet er unntatt.

Det samme regelverket gjelder om man ankommer Bahrain med båt eller med bil over King Fahd Causeway (dvs. PCR-test, som betales selv, avvente resultatet av testen, selvisolering).

Britiske myndigheter besluttet nylig at borgere som kommer fra Bahrain ikke trenger å selv-isolere seg ved ankomst i UK.

Kjøpesentre, forretningsvirksomheter, moskeer og offentlige kontorer i Bahrain har gjenåpnet, men med betydelig avstandsregulering, begrensede åpningstider, og meget høye bøter for overtredelser, inkl. bruk av fengselsstraff. Skolestarten høsten 2020 er blitt utsatt og de fleste skoler har kun undervisning online. Alle som beveger seg ute må bruke munnbind. Ikke alle restauranter har åpnet ennå.

Situasjonen i Bahrain utvikler seg fra uke til uke, det ventes nye lettelser i smitteverntiltakene og reisereguleringene utover i november og desember. Norske reisende bes derfor følge med ved hjelp av bl.a. disse informasjonskanalene:

Bahrains helsedepartement på web og på twitter:

***

De fleste sykehusene i Bahrain og særlig de private holder god standard. Prisene kan være høye og forskuddsbetaling kan bli krevd. Det anbefales derfor sterkt at man før reisen tegner en vanlig, god reiseforsikring som også omfatter muligheten for hjemtransport ved alvorlig sykdom.

For oppdatert informasjon om helse og sykdommer i regionen, se Folkehelseinstituttets hjemmesider.

Reiser man med reseptbelagte medisiner, bør de oppbevares i originalemballasjen og medbringes i håndbagasjen. Ytterligere informasjon finnes på hjemmesiden til Statens legemiddelverk under "Medisiner på utenlandsreise".


Praktisk informasjon

Bahrain er en liten øystat i Den persiske gulf. Hovedstaden Manama er et internasjonalt handels- og finanssentrum og en populær turistdestinasjon for hele regionen. Arabisk er det offentlige språket, men engelsk, hindi og urdu er svært utbredt. Det er bred internasjonal tilstedeværelse i Bahrain, inklusive om lag 30 fastboende nordmenn.

Nødtelefoner
Nødtelefon: 999
UDs operative senter: (+47) 23 95 00 00

Klimaet er meget varmt og fuktig om sommeren og fra mai til oktober kan temperaturen nå 45 grader og over, med svært høy luftfuktighet. Fra november til april kan man imidlertid vente betydelig lavere luftfuktighet og moderate temperaturer.

Myntenheten er bahrainsk dinar (BHD), som har en fast kurs mot amerikanske dollar på 1 USD = 0,376 BD. 1 BD = ca. 24,00 NOK (november 2020). Én dinar er inndelt i 1000 fils, men mange butikker bruker likevel saudiske riyaler (SAR) som vekslepenger. SAR kan brukes over alt på lik linje med bahrainske dinarer. Minibanker er meget utbredt og aksepterer alle vanlige kort. Man kan betale med kort i de aller fleste hoteller, restauranter og forretninger.

Når det gjelder transport, har Manama et kollektivtilbud under utvikling, men dette er svært begrenset i resten av landet. Folk flest bruker bil og det er god tilgang på leiebiler, samt taxier og uber. Internasjonalt førerkort er en forutsetning for å få leie bil. Ved permanent opphold i Bahrain må lokalt førerkort anskaffes.

Arbeidsuken i Bahrain er fra søndag til torsdag. I ukedagene har banker og offentlige kontorer normalt åpent fra 08.00 til 12.30/14.00. Fredag er muslimsk helligdag og de fleste butikker holder stengt til utpå ettermiddagen. Lørdag er fridag, men det meste av butikker og annet er åpent.

Nasjonaldagen er 16. desember og Martyrdagen 17. desember.

Strømnettet er på 220 V spenning. Det benyttes britisk støpsel (tre plugger). Det er generelt god telefondekning og norske telefoner kan benyttes.

Tidsforskjellen til Norge er 1+ time ved sommertid i Norge og 2+ timer ved vintertid.

Skikker og regler: Bahrain er et muslimsk land, og besøkende må respektere lokale normer og regler. Manama er likevel en relativt liberal storby, hvor det f.eks. serveres alkohol på visse hoteller. Lovgivingen er likevel streng, og det er forbudt å være beruset på offentlige steder. 

Bahrain har ingen offisielle regler for hvordan kvinner skal kle seg, men det forventes at man dekker seg til ved besøk til religiøse steder. Bahrain har imidlertid store regionale forskjeller. Landsbyer på andre deler av øya, ofte sjiamuslimske, er mer konservative og har en annen kleskode. Som hovedregel anbefales likevel tildekkede skuldre og knær. Kvinner må ha på abaya og hodesjal ved besøk i moskeer. 

Homofili er forbudt i Bahrain, men forfølges sjelden aktivt.

Besittelse, bruk eller smugling av illegale narkotiske stoffer, også i små mengder, kan medføre strenge straffer. Dette gjelder også visse legemidler klassifisert som narkotiske preparater. Er man i tvil, bør man undersøke nærmere. Bahrains ambassade i London, som også er Bahrains ambassade til Norge, kan kontaktes for mer informasjon.