Bahamas - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Cuba

Den trinnvise gjenåpningen av grensene begynte 15. juni for sjøfart og privat luftfart. Grensene åpnet for internasjonal turisme og kommersiell flytrafikk 1. juli, men myndighetene fortsetter med skjerpede tiltak. Avhengig av utreiseland og reisehistorie kan reisende bli pålagt å gjennomføre karantene og/eller fremvise PCR-test ved ankomst. For informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 18. JANUAR - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende områder i Norden:

I Danmark: Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Östra Savolax, Mellersta Österbotten, Södra Savolax, Lappland, Norra Savolax, Satakunta og Syd-Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 1. mars 2021.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Bahamas går trygt og uten spesielle problemer, men reisende bør være på vakt og ta fornuftige forholdsregler.

Kriminaliteten er relativt lav. Kortsvindel, lommetyveri og overfall er den mest vanlige form for kriminalitet som rammer turister, i sjeldne tilfeller rapporteres det om også om mer voldelige episoder. Det anbefales å kle seg «enkelt», og ikke vise synlige tegn til velstand dersom man forlater hotellområdet. Vær spesielt forsiktig etter mørkets frembrudd; det anbefales å ikke gå alene og unngå dårlig belyste områder. Man bør til enhver tid sikre sine personlige eiendeler og dokumenter.

Terrortrusselen ansees som lav i Bahamas. Orkansesongen er fra juni til november.

Orkaner: 1. september 2019 ble nordlige Bahamas truffet av kategori 5 orkanen «Dorian». Orkanen herjet i tre dager og førte til enorme ødeleggelser på infrastruktur i berørte områder.Ved orkaner oppfordres nordmenn som oppholder seg i berørte områder til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger. I tillegg er National Hurricane Center så vel som lokale medier en nyttig kilde til oppdatert informasjon.  

Det er helt nødvendige å gjøre forberedelser i forkant av varslede orkaner. Man bør sikre at man har tilgang til det man behøver for klare seg i den umiddelbare fasen i etterkant av orkaner. Under og etter orkaner kan det oppstå perioder med svekket infrastruktur, bortfall av elektrisitet, og telenettverk og skader på veier og bygningsmasser. Restauranter og butikker kan være stengt. Det kan i noen tilfeller være utfordrende å oppdrive vann, mat og kontanter. Utenriksdepartementet gir normalt ikke reiseråd i sammenheng med naturkatastrofer.

Reiseregistrering: Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Karibia oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Det vil gjøre det lettere for ambassaden å få tak i deg i tilfelle en krise- eller katastrofesituasjon skulle oppstå.

Du bør være oppmerksom på at de fleste turoperatørene som tilbyr ekskursjoner, vannsport, jeep, ridning, etc. ikke er forsikret, og du bør derfor forvisse deg om vilkårene i din forsikring før du eventuelt gjennomfører slike aktiviteter.

Norge er representert ved et honorært konsulat i Nassau i Bahamas. Ansvarlig norsk ambassade for Bahamas er Den norske ambassaden i Havanna, Cuba. Kontaktinformasjon til konsulatet finnes her.

I tilfelle krise eller nødsituasjon bes publikum om å kontakte Den norske ambassaden i Havanna:
Den norske ambassaden i Havanna
Calle 21 #307 e/ H e I
Vedado
Cuidad de La Habana
Cuba
Tlf.: +53 7 842 7100
Tlf. fra Norge: 23 95 23 00
E-post: emb.havana@mfa.no
Ambassadens åpningstider er mandag til torsdag fra 08:30 til 16:30 og fredag fra 08.30 til 14.00.
Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Nordmenn reiser visumfritt til Bahamas for kortere opphold på inntil 30 dager. Det er mulig å forlenge oppholdet ved å kontakte lokale immigrasjonsmyndigheter. Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter utreise og at man kan bli bedt om framlegge hjemreisebillett.

For andre typer visum ta kontakt med Bahamas konsulat i Oslo.

Ved utreise må man betale en avgift på 15 bahamanske eller amerikanske dollar.


Helse

Koronavirus (covid-19): Myndighetene har innført en rekke tiltak for å begrense smitten av koronaviruset, inkludert nye retningslinjer for inn- og utreise til og fra de ulike øyene.

Avhengig av utreiseland og reisehistorie kan reisende bli pålagt å gjennomføre karantene og/eller fremvise PCR-test ved ankomst. Dersom man må ta ny PCR-prøve ved ankomst og denne er positiv, vil vedkommende bli fraktet til et sykehus eller et statsautorisert oppholdssted for videre testing og observasjon. Den reisende vil selv være ansvarlig for kostnader som dette medfører. Situasjonen endrer seg kontinuerlig og preges av uforutsigbarhet. Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg i landet og følge med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Turister bør ta vanlige forholdsregler for å unngå å bli eksponert for hiv/aids. Turister bør ta vanlige forholdsregler når det gjelder mat og drikke i tropiske områder. For offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttet.


Praktisk informasjon

Praktiske opplysninger om valuta, strøm, telefon, åpningstider, etc.
Myntenhet og kredittkort.

Valutaen på Bahamas er bahamanske dollar (BSD). 1 USD = 1 BSD (per 30.06.2015), 1 NOK = 0.127 BSD (per 30.06.2015)

Vanlige kredittkort som Visa, Mastercard, Amex og Diners aksepteres av de fleste steder i Nassau, på Paradise og Gran Bahamas-øyene. Strømnettet er på 110 volt

Det er generelt gode telefonforbindelser i Bahamas.
Landskode for å ringe til Bahamas er + 1-242

Nødnummer: Politi (1-242) 919/911, brann (1-242) 919/911

Normale åpningstider: Offentlige kontorer 09:30-17:00/17:30 mandag til fredag, banker 09:30-15:00 mandag til torsdag og 09:30-17:00 fredag

Offentlige fridager: 1. januar (nyttårsdag), langfredag og 1. påskedag, 2. pinsedag, 3. juni (arbeidernes dag - Nassau) 10. juli (uavhengighetsdagen - Nassau), 3.-10. august (første mandagen i august, frigjøringsdagen - Nassau) 10. oktober (Discovery Day), 1. og 2. juledag.

Standard tidssone GMT -4; seks timer bak Norge.
Sommertid fra 8. mars til 1. november tidssone GMT -5.

Klimaet på Bahamas er varmt og temperaturen er stort sett stabil året rundt. De kaldeste og fuktigste månedene er fra september til mai. Det regnes også mer i løpet av disse månedene.

Man bør merke seg at Bahamas har strenge straffer for alle narkotikalovbrudd.

Det offisielle språket i Bahamas er engelsk.