Djibouti - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Etiopia.

Terrortrusselen i Djibouti er vedvarende. Ambassaden i Etiopia ber fastboende og reisende i Djibouti om å utvise forsiktighet og årvåkenhet, særlig på offentlige steder. For informasjon om koronavirus og reiserestriksjoner, se under punktene Innreise og Helse.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Djibouti oppfordres til å registrere seg på www.reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar.  

Innreisebestemmelser kan endres på kort varsel. Det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser. Se avsnittet for «Helse» for innreiseregler knyttet til covid-19-pandemien.

Norske borgere trenger visum for opphold i Djibouti. Ambassaden anbefaler at man skaffer visum til Djibouti på forhånd selv om det er mulig for norske borgere å kjøpe turistvisum ved ankomst. På denne nettsiden kan man søke om visum: evisa (gouv.dj)  

For andre visum enn turistvisum ta kontakt med den djiboutiske ambassaden i Brussel.

Det anbefales at pass har en gyldighetstid på minimum seks måneder ved innreise til Djibouti.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring til enhver tid.

Utlendinger må kunne identifisere seg på forespørsel, og det anbefales at passkopi medbringes.

Djibouti anses som et stabilt land. Landet er lite og relativt oversiktlig og myndighetene har stor grad av kontroll over territoriet. Landet har et effektivt overvåkings- og etterretningsapparat.

Reiser utenfor belyste urbane sentrum etter mørkets frembrudd anbefales ikke. Veiene er generelt smale, dårlig opplyst og dårlig vedlikeholdt. Biler kjører ofte uten lys og det er ikke uvanlig at dyr oppholder seg på veiene.

Terrortrusselen i Djibouti er vedvarende. Reisende og fastboende oppfordres til å utvise forsiktighet rundt potensielle mål for terroranslag der vestlige frekventerer, som hoteller og restauranter, kjøpesentre, mv. Terroranslag i 2014 mot en restaurant i sentrum av Djibouti by i 2014 ble tilskrevet Al-Shabaab. Trusler fra Al-Shabaab om terrorvirksomhet ble også rapportert i forbindelse med presidentvalget i april 2021.

Reiser til grenseområdene mot Eritrea bør gjennomføres med varsomhet. En uenighet om grensedragningen mellom de to landene førte til militære sammenstøt over en periode på tre dager i 2008. Situasjonen er fortsatt skjør, og mindre utbrudd av konflikt kan ikke utelukkes. I disse områdene er det også umerkede landminer.

Forsiktighet bør i tillegg utvises ved reiser til avsidesliggende områder, spesielt på grensen til Somalia (Somaliland), og på veier nord for Tadjoura der det er militære sperringer. Rådene fra de som bemanner sperringene må følges og man bør sette seg inn i hvilke regler som gjelder for reiser til slike områder.

Koronavirus (covid-19): Reisende må fremvise gyldig vaksinasjonsbevis for Covid-19 når de reiser inn i Djibouti. Uvaksinerte reisende må fremvise en negativ PCR-test som ikke er eldre enn 72 timer før avreise.

Innreisebestemmelsene kan endres på kort varsel og det er ditt eget ansvar å ha gyldige dokumenter og være kjent med gjeldende innreisebestemmelser.

Du kan finne informasjon på hjemmesiden til helsedepartementet, Ministere de la Santé de Djibouti.

Du finner sykehus med internasjonal standard i Djibouti, men de dekker ikke alle spesialiserte operasjoner.

Det er estimert at omtrent 2,5 prosent av den voksne befolkningen i Djibouti lever med Hiv.

For informasjon om vaksiner se Folkehelseinstituttet sine hjemmesider. Medisiner er tilgjengelige, men vær oppmerksom på at prisene kan være høye. For mer informasjon se WHO sine hjemmesider om Djibouti.

Småkriminalitet er ikke uvanlig i Djibouti. Det anbefales ikke å gå rundt i byen alene sent på kvelden. Verdisaker, spesielt kameraer og pass bør ikke vises åpent.

Djibouti befinner seg i en aktiv vulkansk sone og jordskjelv kan forekomme. I tillegg kan intens nedbør av og til føre til flom, spesielt i områder tilknyttet Djibouti by. Dette skjedde sist i november 2019 og skapte store forstyrrelser, skade på bygninger og veier og utbrudd av vannbårne sykdommer og luftveissykdommer. Det anbefales at slike flomområder unngås.

Djibouti har en overveiende muslimsk befolkning. Det forventes at du kler deg og oppfører deg på en konservativ måte. Selv om det er tillatt å drikke alkohol, kan beruset oppførsel føre til to års fengsel.

Fotografering av infrastruktur (som havner, offentlige bygninger, flyplasser, militæranlegg og broer) er forbudt. Utstyr brukt til slik virksomhet vil kunne bli konfiskert og du kan bli arrestert. Dersom det er ønskelig å ta bilder i nærheten av forbudte steder, oppfordres det til å søke rådgivning lokalt.

LHBTI: «Homoseksuell atferd» er ikke ulovlig, men offentlig hengivenhet som kyssing eller håndholding av par av samme kjønn kan føre til rettsforfølgelse i henhold til lover som forbyr angrep mot "god moral".

Praktisk informasjon: Tidsforskjellen til Norge er to timer ved vintertid og en time ved sommertid.

Elektrisitet: 220 V

Språk: Fransk, arabisk, somalisk og afar

Nasjonal telefonkode: +253

Internettdomene: .dj

Myntverdi: Djibouti franc

Kredittkort: Aksepteres for uttak i minibank/ATM

Normale åpningstider: Butikker er vanligvis stengt på fredager og offentlige helligdager. Dagligvarebutikker er åpne på fredager, men stengt på offentlige helligdager.

Nasjonale helligdager er første nyttårsdag, Mouloud, 1. mai (Labour Day), Al-Isra al Miraj (første dag i Ramadan), 27. -28. juni Uavhengighetsdagene (to dager), Aid-al-Fitri (slutten av Ramadan, to dager), Youm Araft, Aid-Al-Adha (to dager), muslimsk nyttår.

Brann: 18
Politi: 17
Ambulanse: 19

Norge er representert ved et honorært konsulat i Djibouti. Ansvarlig norsk ambassade for Djibouti er i Etiopia.

 Om konsulatet i Djibouti:
Honorær konsul: Mrs. Danila Izzo
Adresse: Route de l'aéroport, Route en face station Shell, B.P. 2601, Djibouti Ville, Djibouti

Åpningstider, telefonnummer og e-post: Norge i Djibouti

For videre informasjon eller kontaktinformasjon til den norske ambassaden i Addis Abeba, Etiopia, besøk Norway in Ethiopia.Utenfor konsulatet eller ambassadens åpningstider bes publikum kontakte UDs operative senter på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no.

Djibouti. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Djibouti