Djibouti - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Etiopia.

For innreise kreves negativ PCR-test tatt 72 timer før ankomst. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

For innreise kreves negativ PCR-test tatt 72 timer før du reiser og 120 timer før ankomst. Passasjerer som startet sin reise eller reiser gjennom Sør-Afrika, India eller Brasil, får ikke adgang til Djibouti på grunn av frykt for import av nye covid-19-varianter.

Norske borgere trenger visum for opphold i Djibouti. Ambassaden anbefaler at man skaffer visum til Djibouti på forhånd selv om det er mulig for norske borgere å kjøpe turistvisum ved ankomst. For andre visum enn turistvisum ta kontakt med den djiboutiske ambassaden i Brussel.

Det anbefales at pass har en gyldighetstid på minimum seks måneder ved innreise til Djibouti.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Djibouti oppfordres til å registrere seg på www.reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Utlendinger må kunne identifisere seg på forespørsel, og det anbefales at passkopi medbringes.

Djibouti anses som et stabilt land. Landet er lite og relativt oversiktlig og myndighetene har stor grad av kontroll over territoriet. Landet har et effektivt overvåkings- og etterretningsapparat.

Reiser utenfor belyste urbane sentrum etter mørkets frembrudd anbefales ikke. Veiene er generelt smale, dårlig opplyst og dårlig vedlikeholdt. Biler kjører ofte uten lys og det er ikke uvanlig at husdyr oppholder seg på veiene.

Det har vært få terroranslag mot Djibouti og internasjonale aktører opplever sikkerhetssituasjonen som relativt trygg. Et unntak i nyere tid er terroranslaget mot en restaurant i sentrum av Djibouti by i 2014. Dette anslaget tilskrives Al-Shabaab. Trusler fra Al-Shabaab om terrorvirksomhet ble også rapportert i forbindelse med presidentvalget i april 2021.

Reiser til grenseområdene mot Eritrea bør gjennomføres med varsomhet. En uenighet om grensedragningen mellom de to landene førte til militære sammenstøt over en periode på tre dager i 2008. Situasjonen er fortsatt skjør, og mindre utbrudd av konflikt kan ikke utelukkes. I disse områdene er det også umerkede landminer.

Forsiktighet bør i tillegg utvises ved reiser til avsidesliggende områder, spesielt på grensen til Somalia (Somaliland), og på veier nord for Tadjoura der det er militære sperringer. Rådene fra de som bemanner sperringene må følges og man bør sette seg inn i hvilke regler som gjelder for reiser til slike områder.

Koronavirus (covid-19): Flytrafikken til Djibouti ble gjenopptatt 17. juli 2020. For innreise kreves negativ PCR-test tatt 72 timer før avreise og 120 timer før ankomst. Reisende til Djibouti er også pålagt å ta covid-19-test ved ankomst. Det er ikke krav til karantene ved avlagt negativ test.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.  

Du finner sykehus med internasjonal standard i Djibouti, men de dekker ikke alle spesialiserte operasjoner.

Det er estimert at omtrent 2,5 prosent av den voksne befolkningen i Djibouti lever med Hiv.

For informasjon om vaksiner se Folkehelseinstituttet sine hjemmesider. Medisiner er tilgjengelige, men vær oppmerksom på at prisene kan være høye. For mer informasjon se WHO sine hjemmesider om Djibouti.

Småkriminalitet er ikke uvanlig i Djibouti. Det anbefales ikke å gå rundt i byen alene sent på kvelden. Verdisaker, spesielt kameraer og pass bør ikke vises åpent.

Djibouti befinner seg i en aktiv vulkansk sone og jordskjelv kan forekomme. I tillegg kan intens nedbør av og til føre til flom, spesielt i områder tilknyttet Djibouti by. Dette skjedde sist i november 2019 og skapte store forstyrrelser, skade på bygninger og veier og utbrudd av vannbårne sykdommer og luftveissykdommer. Det anbefales at slike flomområder unngås.

Djibouti har en overveiende muslimsk befolkning. Det forventes at du kler deg og oppfører deg på en konservativ måte. Selv om det er tillatt å drikke alkohol, kan beruset oppførsel føre til to års fengsel.

Homoseksuell atferd er ikke ulovlig, men offentlig hengivenhet som kyssing eller håndholding av par av samme kjønn kan føre til rettsforfølgelse i henhold til lover som forbyr angrep mot "god moral".

Fotografering av infrastruktur (som havner, offentlige bygninger, flyplasser, militæranlegg og broer) er forbudt. Utstyr brukt til slik virksomhet vil kunne bli konfiskert og du kan bli arrestert. Dersom det er ønskelig å ta bilder i nærheten av forbudte steder, oppfordres det til å søke rådgivning lokalt.

Praktisk informasjon: Tidsforskjell til Norge er to timer ved vintertid og en time ved sommertid.

Elektrisitet: 220 V

Språk: Fransk, arabisk, somalisk og afar

Nasjonal telefonkode: +253

Internettdomene: .dj

Myntverdi: Djibouti franc

Kredittkort: Aksepteres for uttak i minibank/ATM

Normale åpningstider: Butikker er åpne 08:00-12:00/14:00-20:00 og er vanligvis stengt på fredager og offentlige helligdager. Dagligvarebutikker er åpne 08:00-20:00, åpne på fredager men stengt på offentlige helligdager. Kontorer er åpne 07:00-14:00, stengt på ettermiddagen

Nasjonale helligdager er første nyttårsdag, Mouloud 1. mai, May Al-Isra al Miraj (første dag i Ramadan), 27. -28. juni Uavhengighetsdagene (to dager), Aid-al-Fitri (slutten av Ramadan, to dager), 22. september Youm Araft, Aid-Al-Adha (to dager), 14. oktober (muslimsk nyttår)

Brann: 18
Politi: 17
Ambulanse: 18

Norge er representert ved et honorært konsulat i Djibouti. Ansvarlig norsk ambassade for Djibouti er i Etiopia.

Om konsulatet i Djibouti:
Honorær konsul: Mrs. Danila Izzo
Adresse: Route de l'aéroport, Route en face station Shell, B.P. 2601, Djibouti Ville, Djibouti

Åpningstider, telefonnummer og e-post: Se nettsiden Norge i Djibouti

Telefonnummer til den norske ambassaden i Addis Abeba: +251 11 317 04 20

Utenfor ambassadens åpningstider bes publikum kontakte UDs operative senter på telefon: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no  

Ansvarlig ambassades nettside

Se ambassadens hjemmeside for annen kontaktinformasjon og oppdaterte åpningstider.  

Djibouti. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Djibouti