Den dominikanske republikk - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden på Cuba

Reisende kan bli pålagt å gjennomføre karantene og/eller fremvise PCR-test ved ankomst. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 12. APRIL 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Länsi-Pohja, Syd-Österbotten og Norra Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. mai 2021.

Snarveier:

Utbrudd av zikafeber.

Sikkerhet

De fleste reiser til Den dominikanske republikk går trygt og uten spesielle problemer, men reisende bør være på vakt og ta fornuftige forholdsregler.

Kriminaliteten er relativt lav, men har vist en stigende tendens den siste tiden. Grenseområdene til Haiti er spesielt utsatte for kriminalitet. Besøkende bør være ekstra forsiktige i perioden november til januar da kriminaliteten er høyest i denne perioden. Lommetyveri og overfall er den mest vanlige form for kriminalitet som rammer turister, men fra tid til annen rapporteres det om også om mer voldelige episoder. Det anbefales å kle seg «enkelt», og ikke vise synlige tegn til velstand dersom man forlater hotellområdet. Vær spesielt forsiktig etter mørkets frembrudd; det anbefales å ikke gå alene og unngå dårlig belyste områder. Man bør til enhver tid sikre sine personlige eiendeler og dokumenter.

Streiker, protester og politiske demonstrasjoner forekommer periodisk og tidligere demonstrasjoner har noen ganger vært voldelige. Det anbefales å unngå demonstrasjoner.

Taxier er billige og relativt pålitelige. Det har imidlertid blitt rapportert om tilfeller av ran begått av taxisjåfører, og det anbefales derfor å holde verdisaker godt skjult. Turisttaxier er tryggere, men dyrere. Motorsykkeltaxi er populært og billig, men ikke ufarlig.

Ved kjøring eller leie av bil er internasjonalt førerkort påkrevd. Man bør også sørge for å holde vinduer lukket og dørenes låst under bilturer, for å unngå stjeling.

Terrortrusselen ansees som lav i Den dominikanske republikk.

Den dominikanske republikk ligger utsatt til for oversvømmelser og orkaner. Orkansesongen varer fra juni til og med november. Jordskjelv er også en potensiell trussel og skjelv merkes av og til.

Orkaner: Ved orkaner oppfordres nordmenn som oppholder seg i berørte områder til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger. I tillegg er National Hurricane Center så vel som lokale medier en nyttig kilde til oppdatert informasjon.  

Det er helt nødvendige å gjøre forberedelser i forkant av varslede orkaner. Man bør sikre at man har tilgang til det man behøver for klare seg i den umiddelbare fasen i etterkant av orkaner. Under og etter orkaner kan det oppstå perioder med svekket infrastruktur, bortfall av elektrisitet, og telenettverk og skader på veier og bygningsmasser. Restauranter og butikker kan være stengt. Det kan i noen tilfeller være utfordrende å oppdrive vann, mat og kontanter. Utenriksdepartementet gir normalt ikke reiseråd i sammenheng med naturkatastrofer.

Reiseregistrering: Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Karibia oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Det vil gjøre det lettere for ambassaden å få tak i deg i tilfelle en krise- eller katastrofesituasjon skulle oppstå.

Du bør være oppmerksom på at de fleste turoperatørene som tilbyr ekskursjoner, vannsport, jeep, ridning, etc. ikke er forsikret, og du bør derfor forvisse deg om vilkårene i din forsikring før du eventuelt gjennomfører slike aktiviteter.

Norge er representert ved to honorære konsulat på Den dominikanske republikk; et i Santo Domingo og et i Puerto Plata. Ansvarlig norsk ambassade for Den dominikanske republikk er Den norske ambassaden i Havanna, Cuba. Kontaktinformasjon til konsulatene finnes her.

I tilfelle krise eller nødsituasjon bes publikum om å kontakte Den norske ambassaden i Havanna:
Den norske ambassaden i Havanna
Calle 21 #307 e/ H e I
Vedado
Cuidad de La Habana
Cuba
Tlf.: +53 7 842 7100
Tlf. fra Norge: 23 95 23 00
E-post: emb.havana@mfa.no

Ambassadens åpningstider er mandag til torsdag fra 08:30 til 16:30 og fredag fra 08.30 til 14.00. Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes: Tlf: +47 23 95 0000 
E-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

For innreise kreves det pass som er gyldig i inntil seks måneder etter planlagt utreisedato. Et 30-dagers visum fås ved ankomst på flyplassen på Den dominikanske republikk. Hvis man ønsker å være lenger som turist, kan man få utvidet oppholdet med 30 dager. Dette gjøres ved et av immigrasjonskontorene i Santo Domingo. 

Ved utreise må det betales en utreiseskatt på US $ 20 (eller mer for lenger opphold) for opphold inntil to uker, i de tilfeller hvor utreiseskatten ikke er inkludert i flybilletten.

Ta kontakt med Den dominikanske republikks ambassade i Stockholm for andre typer visum:
Den dominikanske republikks ambassade i Stockholm
Kungsholmsgatan 10, 5 Tr., 112 27 Stockholm
Tlf: 468-667-4611
E-post: stockholm@domemb.se


Helse

Koronavirus (covid-19): Myndighetene har innført en rekke tiltak for å begrense smitten av koronaviruset, inkludert nye retningslinjer for inn- og utreise.

Avhengig av utreiseland og reisehistorie kan reisende bli pålagt å gjennomføre karantene og/eller fremvise PCR-test ved ankomst. Dersom man må ta ny PCR-prøve ved ankomst og denne er positiv, vil vedkommende bli fraktet til et sykehus eller et statsautorisert oppholdssted for videre testing og observasjon. Den reisende vil selv være ansvarlig for kostnader som dette medfører. Situasjonen endrer seg kontinuerlig og preges av uforutsigbarhet, og det er fortsatt begrensninger i bevegelsesmuligheter og aktiviteter i store deler av landet. Den dominikanske republikk er det hardest koronarammede landet i Karibia. Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg i landet og følge med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Det anbefales å skaffe reise- og sykehusforsikring før avreise. Offentlige sykehus holder lavere standard enn nordmenn er vant med, men det finnes private sykehus av høy standard. Medisiner er dyre.

Man bør ikke drikke vann fra springen og man bør være forsiktig med mat som har vært vasket i springvann. Det anbefales heller ikke å spise mat som tilberedes på gata. Tilreisende kan få noe lettere magebesvær p.g.a. den uvante bakteriefloraen. Malaria, dengue, dysenteri, rabies, tyfoid og hepatitt A og B forekommer. Søk råd hos lege i god tid før avreise om eventuelle vaksiner.

Hiv/aids forekommer og en bør ta nødvendige forholdsregler for å unngå smitte.

For offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttet


Praktisk informasjon

Dominikanske pesos (DOP) er den offisielle valutaen, men US dollar er også vanlig å bruke og aksepteres de fleste steder. 1 NOK tilsvarer 7.01 DOP (per 19.06.2019).

Kredittkort (Visa, American Express, Mastercard, Diners) kan brukes i Santo Domingo, samt ved de store turistområdene. Kort kan i tillegg brukes til å ta ut lokal valuta i minibanker. Kortsvindel er et stort problem, og bruken bør derfor begrenses. For å unngå at kortet kopieres bør du se etter uregelmessigheter ved minibanker, og sørg alltid for at kortet er synlig ved betaling i restauranter, barer etc. Amerikanske dollar er enklest å veksle.

 
Normale åpningstider er - Banker: 08:30-16:00, noen av de større handlesentrene har banker som holder åpent til 19:00. Offentlige kontorer: 08:00/09:00-18:00; lørdager fram til 13:00. Butikker: 0900-1900

Nasjonale helligdager - 1. januar, 6. januar, 21. januar, 26. januar, 27. februar (uavhengighetsdagen), langfredag, 1. mai, 23. juni, 16. august, 24. september, 12. oktober, 25. desember.

Telefon - Nasjonal telefonkode: 1-809

Nødtelefon - 911

Tidsforskjellen til Norge er 6 timer bak Norge sommertid, 5 timer normaltid.

Strømnettet er på 110 volt 60 Hz.

Klimaet er subtropisk, med regntid fra mai til oktober. Temperaturene er stabile, med en gjennomsnittstemperatur på 24 grader i desember-mars og 27 grader i august. Luftfuktigheten er relativt høy, særlig på ettermiddagene fra juni til november. Værvarselet kan man lese her.

Ta alltid med deg passet, en kopi av passet anses ikke som gyldig reisedokument.

Svært få snakker engelsk utenom på de største turistkompleksene. Det vil være en stor fordel å kunne litt spansk.

Narkotikasmugling straffes med strenge fengselsopphold under meget krevende forhold og det gis ingen særbehandling for utlendinger. Anti-narkotikapolitiet er svært effektive.

Turistpolitiet, som vanligvis snakker tilfredsstillende engelsk, kan yte assistanse.