Den dominikanske republikk - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden på Cuba

Den dominikanske republikk er generelt et trygt land å reise til, men reisende bør utvise aktsomhet grunnet kriminalitet. Reiseforsikring anbefales og vi oppfordrer reisende til å registrere reisen i appen Reiseklar.

Innreise: Det er nødvendig å fylle ut et elektronisk migrasjonsskjema (e-billett) både ved innreise til og utreise fra Den dominikanske republikk. Skjemaet må fylles ut før reisen via lenken eticket.migracion.gob.do/

Visum: Ved ankomst får reisende turistvisum for 30-dager. Reisende som ønsker å oppholde seg i landet som turist utover denne tidsperioden kan få utvidet oppholdet til totalt 120 dager eller betale et gebyr per dag utover de første 30 dagene. Se nettsidene til dominikanske myndigheter for mer informasjon om forlengelse av opphold. For ytterlige informasjon, samt andre typer visum, vennligst ta kontakt med Den dominikanske republikks utenriksdepartement.

Pass: Norske statsborgere trenger pass som er gyldig i inntil seks måneder etter planlagt utreisedato.

Tap av pass: Dersom du mister pass, nasjonalt ID-kort, reisebevis eller oppholdskort, må du melde tapet til dominikansk politi og kontakte den norske ambassaden i Havanna. Informasjon om betaling, dokumentkrav og timebestilling er tilgjengelig gjennom ambassadens nettside.

Reiseregistrering: Reisende anbefales å registrere seg på UDs reiseregistrering og å laste ned appen Reiseklar.

Den reisende har selv ansvar for å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Den dominikanske republikk er et relativt trygt land, men kriminalitet er utbredt. Den vestlige delen av landet, i grenseområdet mot Haiti, regnes som mer risikabelt i et sikkerhetsperspektiv. Denne situasjonen kan endre seg, og reisende anbefales å holde seg oppdatert på den aktuelle situasjonen Reisende bør følge grunnleggende sikkerhetsregler, og frarådes å gå med store mengder kontanter og verdifulle eiendeler. Det tilrådes ikke å ferdes alene etter mørkets frembrudd.  

Trafikk: Fotgjengere og andre myke trafikanter bør utvise aktsomhet i trafikken. Reisende anbefales å forsikre seg omat bilen de reiser med er godt vedlikeholdt og har sikkerhetsbelter.

Protester: Streiker, protester og politiske demonstrasjoner forekommer periodisk og kan utvikle seg til å bli voldelige. Det anbefales å følge råd fra lokale myndigheter og unngå protester og demonstrasjoner.

Forsikring: Det anbefales å ha reise- og sykehusforsikring før avreise.

Vaksiner: Det anbefales å undersøke hvilke reisevaksiner som Folkehelseinstituttet anbefaler for Den dominikanske republikk. Myndighetene krever gulfebersertifikat (dokumentasjon på gulfebervaksine) ved innreise.

Sykdom: Malaria, dengue, dysenteri, rabies, tyfoidfeber og hepatitt A og B forekommer. Det anbefales at norske reisende tar forholdsregler for å unngå mygg- og insektbitt.

Sykehus: Offentlige sykehus holder lavere standard enn norske sykehus, men det finnes private sykehus av høy standard, spesielt i de større byene. De bedre sykehusene vil ofte ikke ta imot alvorlig skadde eller syke mennesker uten forskuddsbetaling eller omfattende forsikring. Ved en ulykke må du, eller en medreisende, umiddelbart kontakte forsikringsselskapet ditt, som kan gi sykehusene en garanti for at behandlingen dekkes av forsikringen. Behandlingen starter ofte ikke før sykehuset har fått forsikring fra forsikringsselskapet eller forskuddsbetaling.

Mat og drikke: Turister bør ta vanlige forholdsregler når det gjelder mat og drikke i tropiske områder.

For offisielle helsefaglige reiseråd og veiledning til nordmenn på reise i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttet. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om å reise utenlands.

Kriminalitetsraten har økt de senere årene. Reisende bør utvise forsiktighet og aktsomhet. Kortsvindel, lommetyveri og overfall er de vanligste formene for kriminalitet som rammer turister. I sjeldne tilfeller rapporteres det også om overfall og drap. Reisende bør unngå å ha på seg store mengder kontanter og verdifulle eiendeler. Det tilrådes ikke å ferdes til fots etter mørkets frembrudd.

Ved ran, tyveri, tap av penger, pass og andre verdisaker må dette umiddelbart meldes til dominikansk politi.

Orkansesong: I perioden fra juni til november er det orkansesong i Karibia, med størst risiko i september og oktober. Kraftig regn og oversvømming kan også forekomme i denne perioden.  I forkant av varslede orkaner er det nødvendig å gjøre forberedelser. Reisende bør sikre at de har tilgang til det de behøver for klare seg i den umiddelbare fasen i etterkant av orkaner.

Hvis en orkan inntreffer oppfordres nordmenn som oppholder seg i berørte områder til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger. I tillegg til lokale medier er National Hurricane Center (nhc.noaa.gov) en nyttig kilde til oppdatert informasjon.

Jordskjelv: Det er fare for jordskjelv i Den dominikanske republikk, spesielt på den nordlige kysten. Nordmenn oppfordres til å gjøre seg kjent med forholdsregler som bør tas i forkant, under og i etterkant av eventuelle jordskjelv.

Kvinnelige reisende: Kvinner kan oppleve uønsket oppmerksomhet.

LHBT+ Det er  konservative holdninger mot LHBT+-personer flere steder i Karibia, inkludert i Den dominikanske republikk.

Den dominikanske enheten som har ansvar for turistassistanse og beskyttelse heter Cestur (Cuerpo Especializado de Seguridad Turística). Turistpolitiet er tilgjengelige 24 timer i døgnet, syv dager i uken. Telefonummer: (+1) 809-222-2026 eller (+1) 809-222-2123

Nødtelefon på Den dominikanske republikk: 911

Utenriksdepartementets døgnoperative senter (UDops): +47 23 95 00 00, e-post: UDops@mfa.no

For kontaktinformasjon til det honorære konsulatet i Santo Domingo og Puerto Plata, vennligst les mer på ambassadens nettsider om honorære konsulater.

Ansvarlig norsk ambassade for Den dominikanske republikk er Den norske ambassaden i Havanna.

Den norske ambassaden i Havanna, Cuba

Besøksadresse: Calle 21 #307 e/ H e I, el Vedado, La Habana, Cuba.
Tlf.: +(53) 7842 7100, +(47) 2395 2300
E-post: emb.havana@mfa.no

Dominikanske Republikk. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein
Dominikanske Republikk