Jamaica - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Cuba

Jamaica er plaget av høy kriminalitet, og det anbefales å utvise aktsomhet. Reiseforsikring anbefales og vi oppfordrer reisende til å registrere reisen i appen Reiseklar.

Visum: Norske statsborgere trenger ikke visum for opphold på inntil 90 dager, men alle reisende må fylle ut innreiseskjema online (jhcuk.org) 48 timer før ankomst til Jamaica.

Pass: Passet må være gyldig i minimum seks måneder etter planlagt utreisedato, og ha to blanke sider for inn- og utreisestempel. For ytterlige informasjon, samt andre typer visum, vennligst ta kontakt med Jamaicas konsulat i Oslo (jhcuk.org)

Tap av pass: Dersom du mister pass, nasjonalt ID-kort, reisebevis eller oppholdskort, må du melde tapet til lokalt politi på Jamaica og kontakte den norske ambassaden i Havanna. Informasjon om betaling, dokumentkrav og timebestilling er tilgjengelig gjennom ambassadens nettside.

Reiseregistrering: Reisende anbefales å registrere seg på UDs reiseregistrering og å laste ned appen Reiseklar.

Den reisende har selv ansvar for å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Streiker, protester og politiske demonstrasjoner kan forekomme og kan utvikle seg til å bli voldelige. Det anbefales å unngå alle typer protester, demonstrasjoner og store folkemengder.

Portforbud: Jamaicanske myndigheter kan innføre portforbud for enkelte byer eller områder på kort varsel.

Trafikk: Man kjører på venstre side av veien. Veiene er stort sett asfaltert, men dårlig skiltet. Kjøring på nattestid er spesielt farlig.

Terrortrusselen anses som lav.

Forsikring: Det anbefales å ha reise- og sykehusforsikring før avreise.

Vaksine: Det anbefales å undersøke hvilke reisevaksiner som Folkehelseinstituttet anbefaler for Jamaica. Dette landet krever gulfebersertifikat (dokumentasjon på gulfebervaksine) ved innreise.

Sykdommer: Dengue kan forekomme hele året. Det anbefales at norske reisende tar forholdsregler for å unngå å mygg- og insektbitt.

Sykehus: Standarden på sykehus er lavere enn norske sykehus. Akuttmedisinsk behandling er stort sett bedre i Kingston og Montego Bay. De private sykehusene vil ofte ikke ta imot alvorlig skadde eller syke mennesker uten forskuddsbetaling eller omfattende forsikring. Ved en ulykke må du, eller en medreisende, umiddelbart kontakte forsikringsselskapet ditt, som kan gi sykehusene en garanti for at behandlingen dekkes av forsikringen. Behandlingen starter ofte ikke før sykehuset har fått forsikring fra forsikringsselskapet eller forskuddsbetaling.

Mat og drikke: Turister bør ta vanlige forholdsregler når det gjelder mat og drikke i tropiske områder.

For offisielle helsefaglige reiseråd og veiledning til nordmenn på reise i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttet nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om å reise utenlands.

Kriminalitetsraten vurderes som høy, og risikoen for å bli utsatt for grov kriminalitet er forhøyet i enkelte områder. Gjengkriminalitet er fremtredende, særlig i hovedstaden. Landet har over flere år hatt en av verdens høyeste drapsrater. Den voldelige kriminaliteten rettes vanligvis ikke mot utenlandske turister. Kortsvindel, lommetyveri og overfall er de vanligste formene for kriminalitet som rammer turister. Reisende bør utvise aktsomhet, og det frarådes å gå med store mengder kontanter og verdifulle eiendeler. Det tilrådes ikke å ferdes alene etter mørkets frembrudd.  

Ved ran, tyveri, tap av penger, pass og andre verdisaker må dette umiddelbart meldes til lokalt politi på Jamaica.

Orkansesong: I perioden fra juni til november er det orkansesong i Karibia, med størst risiko i september og oktober. I forkant av varslede orkaner er det nødvendig å gjøre forberedelser. Reisende bør sikre at de har tilgang til det de behøver for å klare seg i den umiddelbare fasen i etterkant av orkaner. Under og etter orkaner oppstår det ofte perioder med svekket infrastruktur, bortfall av elektrisitet og skader på bygningsmasser. Restauranter og butikker kan være stengt. Det kan være utfordrende å oppdrive vann, mat og kontanter. Hvis en orkan inntreffer oppfordres nordmenn som oppholder seg i berørte områder til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger. I tillegg til lokale medier er National Hurricane Center (nhc.noaa.gov) en nyttig kilde til oppdatert informasjon.

Jordskjelv: Det er fare for jordskjelv i Karibia, og nordmenn oppfordres til å gjøre seg kjent med forholdsregler som bør tas i forkant, under og i etterkant av eventuelle jordskjelv. For ytterligere informasjon om forholdsregler, vennligst ta kontakt med lokale myndigheter.

Klesplagg: Bruk av klesplagg med kamuflasjemønster er forbudt.

Kvinnelige reisende: Kvinner kan oppleve uønsket oppmerksomhet.

LHBT+: Det er konservative holdninger mot LHBT+-personer på Jamaica. Homofili er fortsatt ulovlig, selv om dette ikke håndheves. Trusler og til og med voldshandlinger forekommer, selv om dette vanligvis ikke rammer turister.

Landkode for å ringe til Jamaica: + 1 (876)

Politi: 119
Brann: 110
Ambulanse: 110
Orkanoppdatering: 116
Generell informasjon: 114

Utenriksdepartementets døgnoperative senter (UDops): +47 23 95 00 00,
e-post: UDops@mfa.no

For kontaktinformasjon til det honorære konsulatet i Kingston vennligst les mer på ambassadens nettsider om honorære konsulater.

Ansvarlig norsk ambassade for Jamaica er den norske ambassaden i Havanna.

Den norske ambassaden i Havanna, Cuba

Besøksadresse: Calle 21 #307 e/H e I, El Vedado, La Habana, Cuba.
Tlf.: +(53) 7842 7100, +(47) 2395 2300
E-post: emb.havana@mfa.no

 

Jamaica. Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Jamaica.