Jamaica - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er ambassaden i Cuba

Grensene åpnet for internasjonal turisme 15. juni, med visse begrensninger til hvor i landet man kan reise til. Negativ PCR-test og/eller karantene kan bli påkrevd ved ankomst. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 12. APRIL 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

I Danmark: Færøyene og Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Kajanaland, Mellersta Österbotten, Lappland, Länsi-Pohja, Syd-Österbotten og Norra Österbotten.

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. mai 2021.

Snarveier:

 Utbrudd av zikafeber.

Sikkerhet

De fleste reiser til Jamaica går trygt og uten spesielle problemer, men reisende bør være på vakt og ta fornuftige forholdsregler.

Det anbefales å kle seg enkelt og ikke vise synlige tegn til velstand dersom man forlater hotellområdet. Vær spesielt forsiktig etter mørkets frembrudd; det anbefales å ikke gå alene. Unngå dårlig belyste områder. Man bør til enhver tid sikre sine personlige eiendeler og dokumenter.

Voldelig kriminalitet er av bekymring. Jamaica har en av verdens høyeste drapsrater og særlig i hovedstaden Kingston utgjør gjengkriminalitet en stor del av kriminalitetsraten. Selv om kriminaliteten ikke vanligvis rettes mot utenlandske turister, bør man likevel være på vakt. Feriesteder anses som tryggere enn resten av øya, selv om det rapporteres om ran som innbrudd på hotellrom og småtyverier.

Unntakstilstand og portforbud kan bli innført av lokale myndigheter i utsatte områder som tiltak for å opprettholde kontroll. Nylig ble det erklært unntakstilstand i regionen St. James på Jamaica pga. økt kriminell aktivitet i 2017. Det er forventet større aktivitet fra politi og sikkerhetsstyrker. Det oppfordres derfor til å følge lokale råd og holde seg jevnlig oppdatert.

Veistandarden er forholdsvis greie og det kjøres på venstresiden. For å kjøre i Jamaica kreves det internasjonalt førerkort. Det er mulig å leie bil, men det anbefales likevel ikke å kjøre selv i Jamaica. Kjøring etter mørkets frembrudd er ikke anbefalt. Man bør også sørge for å holde vinduer lukket og dørenes låst under bilturer.

Terrortrusselen ansees som lav i Jamaica.

Orkansesongen er mellom juni og november. Jamaica ligger innenfor et seismisk aktivt område og kan derfor av og til rammes av skjelv.

Orkaner: Ved orkaner oppfordres nordmenn som oppholder seg i berørte områder til å følge lokale myndigheters råd og anvisninger. I tillegg er National Hurricane Center så vel som lokale medier en nyttig kilde til oppdatert informasjon.  

Det er helt nødvendige å gjøre forberedelser i forkant av varslede orkaner. Man bør sikre at man har tilgang til det man behøver for klare seg i den umiddelbare fasen i etterkant av orkaner. Under og etter orkaner kan det oppstå perioder med svekket infrastruktur, bortfall av elektrisitet, og telenettverk og skader på veier og bygningsmasser. Restauranter og butikker kan være stengt. Det kan i noen tilfeller være utfordrende å oppdrive vann, mat og kontanter. Utenriksdepartementet gir normalt ikke reiseråd i sammenheng med naturkatastrofer.

Reiseregistrering: Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Karibia oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Det vil gjøre det lettere for ambassaden å få tak i deg i tilfelle en krise- eller katastrofesituasjon skulle oppstå.

Du bør være oppmerksom på at de fleste turoperatørene som tilbyr ekskursjoner, vannsport, jeep, ridning, etc. ikke er forsikret, og du bør derfor forvisse deg om vilkårene i din forsikring før du eventuelt gjennomfører slike aktiviteter.

Norge er representert ved et honorært konsulat i Kingston i Jamaica. Ansvarlig norsk ambassade for Jamaica er den norske ambassaden i Havanna, Cuba. Kontaktinformasjon til konsulatet finnes her.

I tilfelle krise eller nødsituasjon bes publikum om å kontakte den norske ambassaden i Havanna:
Den norske ambassaden i Havanna
Calle 21 #307 e/ H e I
Vedado
Cuidad de La Habana
Cuba
Tlf.: +53 7 842 7100
Tlf. fra Norge: 23 95 23 00
E-post: emb.havana@mfa.no

Ambassadens åpningstider er mandag til torsdag fra 08:30 til 16:30 og fredag fra 08.30 til 14.00.

Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på tlf: +47 23 95 00 00 eller på e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Nordmenn reiser visumfritt til Jamaica for kortere opphold på inntil 90 dager. Vær oppmerksom på at passet må være gyldig i minimum seks måneder etter innreise og at man kan bli bedt om framlegge hjemreisebillett og underholdsstatus.

For andre typer visum ta kontakt med Jamaicas konsulat i Oslo.


Helse

Koronavirus (covid-19): Myndighetene har innført en rekke tiltak for å begrense smitten av koronaviruset, inkludert nye retningslinjer for inn- og utreise.

Avhengig av utreiseland og reisehistorie kan reisende bli pålagt å gjennomføre karantene og/eller fremvise PCR-test ved ankomst. Dersom man må ta ny PCR-prøve ved ankomst og denne er positiv, vil vedkommende bli fraktet til et sykehus eller et statsautorisert oppholdssted for videre testing og observasjon. Den reisende vil selv være ansvarlig for kostnader som dette medfører.

Situasjonen endrer seg kontinuerlig og preges av uforutsigbarhet. Alle offentlige sykehus har fasiliteter for å isolere koronapositive personer og det er etablert en spesialenhet for covid-19 ved National Chest Hospital. Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg i landet og følge med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Dengue forekommer og man bør ta forholdsregler for å beskytte seg mot myggbitt.

Reisende bør ta vanlige forholdsregler for å unngå å bli eksponert for hiv/aids.

Reisende bør ta vanlige forholdsregler når det gjelder mat og drikke i tropiske området.

For offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser i utlandet henvises det til Folkehelseinstituttet.


Praktisk informasjon

Praktiske opplysninger om valuta, strøm, telefon, åpningstider, etc.

Myntenhet og kredittkort: Valutaen i Jamaica er jamaikansk dollar (JMD). 1 USD = 116.8 JMD (per 03.07.2015), 1 NOK = 14.7 JMD (per 03.07.2015)

Vanlige kredittkort som Visa, Mastercard, Amex og Diners aksepteres av de fleste hoteller, restauranter, butikker og firmaer. 

Strømnettet er på 110 volt.

Det er generelt gode telefonforbindelser i Jamaica.
Landskode for å ringe til Jamaica er + 1-876. 

Nødnummer: Politi 119, brann 119

Normale åpningstider: Arbeidsuka er mandag til fredag. Offentlige kontorer: 08:00-16:30. Banker: 08:30-15:00. 

Offentlige fridager: 1. januar (nyttårsdag), langfredag og 1. påskedag, 1. mai (arbeidernes dag), 1. august (frigjøringsdag), 6. august (uavhengighetsdagen), 21. oktober (nasjonalheltenes dag), 1. og 2. juledag

Norge ligger 7 timer foran Jamaica (GMT -5).

Klimaet i Jamaica er tropisk, med høy temperatur og luftfuktighet hele året. Det er to regntider, fra mai til juni og fra september til november.  Gjennomsnittstemperaturen ligger mellom 19-32 grader.

Det offisielle språket i Jamaica er engelsk. I tillegg snakkes det patois, en lokal dialekt av engelsk og afrikanske språk.

Homofili er forbudt. Man bør være oppmerksom på at det er forbudt å ikle seg militær- og kamuflasjeklær