Paraguay - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Argentina

Situasjonen omkring koronaviruset er i stadig endring. Det må derfor påregnes at nye tiltak og restriksjoner kan iverksettes. Flyreiser til og fra Europa blir kansellert fra 14. mars til 26. mars. For informasjon om koronavirus, se under punktet Helse. De fleste reiser til Paraguay gjennomføres uten spesielle problemer. Den største risikoen er knyttet til vinningskriminalitet. Forsiktighet bør utvises, særlig etter mørkets frembrudd. Det anbefales å orientere seg lokalt om detaljer rundt sikkerhet, da det er store variasjoner i Paraguay. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 17. OKTOBER - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende områder i Norden:

I Danmark: Grønland. I Sverige: Kalmar. I Finland: Alle sykehusdistrikter bortsett fra Centrala Tavastland, Egentliga Finland, Helsingfors og Nyland, Lappland, Länsi-Pohja, Mellersta Finland, Mellersta Österbotten, Norra Karelen, Syd-Österbotten, Södra Savolax og Vasa.  

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder og informasjon om smittevernkriterier finner du på Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 15. januar.

Snarveier:

Utbrudd av zikafeber.

Sikkerhet

De fleste reiser til Paraguay gjennomføres uten spesielle problemer. Den største risikoen er knyttet til vinningskriminalitet. Forsiktighet bør utvises, særlig etter mørkets frembrudd. Det anbefales å orientere seg lokalt om detaljer rundt sikkerhet, da det er store variasjoner i Paraguay.

Norge er representert i Paraguay ved et honorært konsulat i Asunción.

Risikoen for terrorhendelser i Paraguay ansees som lav.

Det er en del vinningskriminalitet i Paraguay. Forsiktighet bør utvises, særlig etter mørkets frembrudd. Besøkende fra utlandet anses ofte som et lett bytte, og kan bli utsatt for lommetyveri, veskenapping, ran, kredittkortsvindel, falske penger mm. 

Det er viktig å være oppmerksom på hvor man oppbevarer verdisaker som penger, pass, billetter, mobiltelefon, osv. Safen på hotellet bør, om mulig, benyttes. Det anbefales å ta med seg minst mulig av penger, smykker og verdisaker når man ferdes i byene.

Tyveri, ran overfall osv. må anmeldes på nærmeste politistasjon.

Reisende bør utvise forsiktighet ved demonstrasjoner, ettersom politiske manifestasjoner fort kan tilta i spenning. Det anbefales å holde god avstand til demonstrasjoner og følge råd fra lokalt politi.

Trafikken er betydelig mer krevende enn det man er vant med fra Norge. Fotgjengere er en utsatt gruppe, og større forsiktighet enn det som er vanlig i Norge anbefales. Trafikkulykker er en hyppig døds- og ulykkesårsak i Paraguay.

Hvis man leier bil og reiser utenfor byer og tettsteder, er det viktig å forsikre seg om at neste bensinstasjon er innenfor rekkevidde, eventuelt ha med ekstra drivstoff. Overfall og ran av biler og busser kan forekomme, særlig nattestid på mindre tilgjengelige områder.

Demonstrasjoner, streiker og veiblokader forekommer. Selv om de fleste av disse er fredelige demonstrasjoner, oppfordres allikevel turister til å holde avstand, da disse til tider kan eskalere og komme ut av kontroll.

Paraguay rammes tidvis av oversvømmelser. Reisende oppfordres til å holde seg oppdatert på regionale værmeldinger og planlegge turen deretter.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Paraguay oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no.

Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring ved reise til Paraguay.

Lokale nødnumre: Nødnummer 141, politi 911, ambulanse (595 21) 204799, brannvesen 131 eller (595 21) 498777

Om en nødsituasjon skulle oppstå, bes reisende ta kontakt med norske myndigheter:

Norsk honorærkonsulat i Asunción, 
Av. España 1885
Barrio Las Mercedes  (1441)
Asunción - Paraguay
Tel:  +595 21 221492 - Faks: +595 21 228139
E-post: [email protected]
Konsul: Cristian Cibils Wilson-Smith

Norges ambassade i Argentina er sideakkreditert til Paraguay.

Real Embajada de Noruega
Carlos Pellegrini 1427, andre etasje
C1011AAC Buenos Aires
Tel: (+54) (0) 11   37 24 12 00
Norsk tel: (+47) 23 95 44 00
Faks: (+54).11 4328-9048
E-post: [email protected]
Nettside: www.norway.no/argentina/

Ekspedisjonstid: Mandag – fredag 10.30 – 13.30
Telefontid: Mandag- fredag 08.30- 13.00 og 13.30 til 16.00 

Utenom ambassadens arbeidstid kan reisende kontakte UDs døgnoperative senter på  tlf. (+47) 23 95 00 00 eller pr e-post: [email protected]

Reisende er underlagt lokale lover og et alvorlig lovbrudd kan medføre fengselsstraff som må sones i lokale fengsler. Nordmenn som arresteres eller varetektsfengsles har rett til å kontakte ansvarlig norsk myndighet (ambassaden i Buenos Aires). Ambassaden kan tilby en liste over advokater ved forespørsel.


Innreise

Norske reisende bør følge med på råd og anvisninger fra lokale myndigheter om konsekvenser for innreise på grunn av koronaviruset. 

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere kan per i dag reise visumfritt til Paraguay. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter, eventuelt visum etc. er gyldig. Den norske ambassaden i Buenos Aires gir hovedsakelig informasjon om innreisebestemmelser for utlendinger som ønsker å reise til Norge. Det er paraguayanske myndigheter som har ansvar for innreisebestemmelser i Paraguay, og har derfor også kompetanse til å svare på henvendelser angående dette reglementet. For å få informasjon om innreisebestemmelser i Paraguay ber vi om å ta kontakt med landets myndigheter:

I Norge: 
Embajada de la República del Paraguay en Suecia
(den paraguayanske ambassaden i Sverige dekker også Norge)
Stureplan 4C, 4. etg., 11435 Stockholm, Sverige.
Tel.: +46 8 463-3207
Faks: +46 8 463-1010
E-post: [email protected]

I Paraguay:
Ministerio de Relaciones Exteriores (utenriksdepartementet)
Nettside: http://www.mre.gov.py/
Dirección General de Migraciones (Imigrasjonsmyndigheter)
Hovedkontor:
Caballero N° 201 esquina Eligio Ayala,
Asunción del Paraguay, Paraguay
Tel.: +595 21 446-066 / 446-673 / 492-908
Nettside: http://www.migraciones.gov.py/


Helse

Koronavirus (covid-19): Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg i landet. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen.

Utenriksdepartementet oppretter ikke reiseråd på grunn av smittefare. Det er Folkehelseinstituttet som gir helsefaglige reiseråd. Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider.

Informasjon fra Paraguays myndigheter er tilgjengelig (på spansk) på Helsedepartementet i Paraguay sine nettsider.

Situasjonen er i stadig endring. Det må derfor påregnes at nye tiltak og restriksjoner kan iverksettes.

***

Reisende anbefales å konsultere en lege eller spesialist i reisemedisin i god tid før reisens start for å vurdere helserisiko og nødvendige vaksiner. Det henvises til Folkehelseinstituttet, for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet. Det er både denguefeber og gulfeber i landet, og vaksinasjon anbefales.

Har man fått disse sykdommene kan man behandles bl.a. ved følgende sykehus;

I. M. T. (Instituto de Medicina Tropical)
Avenida Venezuela, i krysset med gaten Florida, Asunción.
Tel. 292 653 eller 292 654


Praktisk informasjon

Tidsforskjellen til Paraguay (GMT - 3) ligger fire timer etter Norge (seks timer når det er sommertid i Norge). 

Strømnettet i Paraguay er 220 volt.

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Paraguay er + 595. 

Myntenhet og kredittkort: Myntenheten i Paraguay er guaraní (PYG).  Kredittkort aksepteres på de fleste hoteller, restauranter og butikker.

For å kjøre i Paraguay kreves det internasjonalt førerkort. Dette skaffes før innreise, gjennom NAF, (Norges automobilforbund), KNA (Kongelig norsk automobilklub) eller MA (Motorførernes avholdsforbund).

Spansk og guaraní er offisielle språk i Paraguay. Engelsk og andre språk beherskes i liten grad.