Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Rwanda - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Uganda.

De fleste reiser til Rwanda gjennomføres uten spesielle problemer, og landet anses generelt som trygt å reise i. Væpnede grupper har med ujevne mellomrom oppholdt seg i nærheten av grensen til Den demokratiske republikken Kongo (DRK) og Burundi. Opprørere utførte angrep ved Nyungweskogen i sørlige Rwanda i juni/juli og desember 2018 og flere sivile ble drept i sistnevnte angrep.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til Rwanda gjennomføres uten spesielle problemer og landet anses generelt som trygt å reise i. Væpnede grupper har med ujevne mellomrom oppholdt seg på begge sider av grensen mellom Rwanda og henholdsvis til Den demokratiske republikken Kongo (DRK) og Burundi. Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i disse grenseområdene.

Det har siden april 2015 kommet rundt 70.000 flyktninger fra Burundi til Rwanda, og situasjonen i grenseområdene kan være ustabil og uoversiktlig. Opprørere utførte angrep på landsbyer ved Nyungweskogen i sørlige Rwanda i juni/juli 2018, og flere sivile ble drept i sistnevnte angrep. For utfyllende informasjon om sikkerhet i Rwanda henvises til det amerikanske og det britiske utenriksdepartements respektive internettsider.

Norge er representert ved et honorært konsulat i hovedstaden Kigali. Ansvarlig norsk ambassade for Rwanda er ambassaden i Kampala, Uganda.

Risikoen for terrorhendelser i Rwanda anses for lav. Kriminaliteten i landet er lav i afrikansk sammenheng. Man bør likevel ta visse forholdsregler for å unngå kriminalitet: Vær forsiktig med å gå på gaten etter mørkets frambrudd, ikke gå rundt med store pengesummer. Lommetyveri på offentlige steder med mye mennesker er vanlig.

Man bør unngå kjøring utenfor Kigali mens det er mørkt. Det kan forekomme jordskred som stenger veier etter kraftig regn. Man bør unngå å bruke minibusser og motorsykkeltaxier da disse ofte er involvert i ulykker. I Kigali bør man holde seg til de offisielle bybussene og etablerte taxiselskaper.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Rwanda oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

I krise- og nødsituasjoner oppfordres det til å ta kontakt med det norske konsulatet i Kigali eller den norske ambassaden i Kampala:

Royal Norwegian Consulate General
Adresse: KG 5 Ave, Nr 18, Kacyiru
Kigali, Rwanda
Telefon: +250 788 381 900
Mobil: +250 788 840 401 
E-post: nhcg.kigali@gmail.com
Åpningstider: Mandag - fredag 08.30 – 17.00.

Ambassaden i Kampala
Adresse: Plot 18B Akii-Bua Road, Nakasero,
Kampala, Uganda
Telefon: + 256 312 246 000 / +47 23 95 30 00
E-post: emb.kampala@mfa.no
Åpningstider: Mandag – torsdag 07.30 – 15.30 / fredag 07.30 – 13.00

Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på telefon + 47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere har visumplikt ved innreise til Rwanda. Visum fås kjøpt på flyplassen i Kigali uten forhåndssøknad. Pass må være gyldig i minst seks måneder etter planlagt utreisedato. Det er mulig å kjøpe felles e-visum for Rwanda, Uganda og Kenya. For nærmere informasjon, se informasjon fra Rwandas migrasjonsmyndigheter.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter, eventuelt visum er gyldige.

Myndighetene anmoder om at man framviser gyldig gulfebervaksineattest ved innreise. Uten slik attest vil det kunne kreves at man tar vaksinen når man ankommer Rwanda. Det tilrådes sterkt at man ankommer landet med gyldig attest heller enn å ta vaksinen ved ankomst.

Det er gitt nye retningslinjer for reisende som kommer til Rwanda fra ebola-berørte områder i DRK. Man bør gi forhåndsvarsel om reise fra DRK til Rwanda til helsedepartementet og påregne en karantenetid på 21 dager fra man forlot ebola-berørte områder i DRK til man kan reise inn i Rwanda.


Helse

Det er kun begrensede medisinske fasiliteter tilgjengelig i Rwanda. Enkelte medisiner er mangelvare eller utilgjengelig, og det anbefales å medbringe et godt utstyrt reiseapotek.

Malaria forekommer over hele landet. Det anbefales vaksinasjon mot hepatitt, difteri og tetanus, samt gulfeber. I Kigali tilbyr det private King Faisal Hospital 24-timers assistanse. Hvis du trenger akutt medisinsk assistanse, ring 112 eller 912.

Ambulansetjenesten er enkel og fungerer kun som transport, vanligvis uten medisinsk behandling involvert. Ved alvorlig ulykke eller sykdom kan evakuering med luftambulanse til Kenya eller Sør-Afrika være nødvendig. Sjekk det rwandiske helsedepartementets hjemmeside for oppdatert informasjon før du reiser.


Praktisk informasjon

Det er ingen tidsforskjell til Norge når det er sommertid. Når det er vintertid, er klokken en time mer i Rwanda. Strømforsyningen i Rwanda er 230 volt. Det brukes samme type støpsel som i Norge.

Det er flygninger enten direkte eller med mellomlanding uten flybytte i Entebbe (Uganda) til Amsterdam (KLM), Brussel (Brussels Airlines, Rwandair), London (Rwandair), Istanbul (Turkish Airlines), Dubai (Rwandair), Doha (Qatar) og Mumbai (Rwandair). Det er direktefly fra Kigali til en lang rekke byer i Afrika. Det er gode hovedveiforbindelser fra Kigali til Uganda, Burundi og Den demokratiske republikken Kongo, samt til andre større byer i Rwanda. I regntiden er mange mindre veier kun farbare med firehjulsdrevne biler. Det pågår en disputt mellom Uganda og Rwanda. Rwanda anbefaler egne borgere å ikke reise til Uganda. Denne anbefalingen gjelder ikke andre lands borgere, men kan få praktiske konsekvenser for grensepasseringer med bil, e.l.

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Rwanda er +250. Telefonkommunikasjon til og fra Rwanda er vanligvis pålitelig. Internett er i økende grad tilgjengelig over hele Rwanda, men høyhastighetstilkoblinger kan være utilgjengelig eller upålitelige og dyre.

Myntverdi: 100 rwandiske franc (RWF) = 0,95 kroner (9. april 2019)

Betaling med kredittkort er ikke utbredt i Rwanda. Det er mulig å bruke betalingskort på enkelte hoteller, restauranter og i større dagligvarebutikker i Kigali. Det er flere minibanker hvor utenlandske kort kan benyttes. Utenfor Kigali er betalingskort svært lite utbredt. De fleste banker vil ikke akseptere amerikansk dollar trykket før 2006.

Nasjonale helligdager: 1. januar, 1. februar, 7. april, 1. mai, 1. juli, 4. juli, 15. august og 25. og 26. desember.

Engelsk har avløst fransk som offisielt språk sammen med kinyarwanda.

Det er forbudt å fotografere offisielle bygninger. Av miljøårsaker er plastikkposer forbudt. Alle synlige plastposer vil bli beslaglagt på flyplassen.

Til toppen