Rwanda - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Uganda.

Grensene til nabolandene er åpne, med unntak av grensen til Burundi. Reisende må fremvise negativ covid 19 hurtigtest ved ankomst. Testen skal ikke være eldre enn 72 timer etter avreise. Passasjerer blir pålagt å ta en ny test ved ankomst for å bekrefte deres negative status Avreisende passasjerer må fremvise en negativ hurtigtest tatt 72 timer før avreise. For mer informasjon om koronavirus, se under punktene Innreise og Helse.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Flypassasjerer må fremvise en negativ hurtigtest tatt 72 timer før avreise. covid-19-test er ikke obligatorisk for ledsagede barn under fem år. Reisende oppfordres til å være fullstendig vaksinert før reise. Passasjerer blir pålagt å ta en ny test ved ankomst for å bekrefte deres negative status. Kostnad for covid-19-test er 60 USD. Alle reisende som ankommer Rwanda må fylle ut passenger locator form og laste opp covid-19 testsertifikat tatt innen 72 timer før avreise. Skjema på Passenger Locator Form.

Avreisende passasjerer på Kigali internasjonale lufthavn må fremvise en negativ hurtigtest tatt 72 timer før avreise. PCR-test tatt 72 timer før avgang vil være nødvendig for passasjerer avhengig av krav på destinasjonen for reisen. Covid-19-test er ikke obligatorisk for ledsagede barn under fem år. Reisende må ta testene sine to dager før avreise. Lenker til vertslandets helsemyndighet finner du på nettsiden Rwanda Biomedical Centre.

Norske borgere har visumplikt ved innreise til Rwanda. Visum fås kjøpt på flyplassen i Kigali uten forhåndssøknad. Pass må være gyldig i minst seks måneder etter planlagt utreisedato. Det er mulig å kjøpe felles e-visum for Rwanda, Uganda og Kenya. For nærmere informasjon, se informasjon fra Rwandas migrasjonsmyndigheter.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter, eventuelt visum er gyldige

Myndighetene anmoder om at man framviser gyldig attest for gulfebervaksine ved innreise. Uten slik attest vil det kunne kreves at man tar vaksinen når man ankommer Rwanda. Det tilrådes sterkt at man ankommer landet med gyldig attest heller enn å ta vaksinen ved ankomst.

De fleste reiser til Rwanda gjennomføres uten spesielle problemer og landet anses generelt som trygt å reise i. Væpnede grupper har med ujevne mellomrom oppholdt seg på begge sider av grensen mellom Rwanda og henholdsvis til Den demokratiske republikken Kongo (DRK) og Burundi. Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i disse grenseområdene.

Det har siden april 2015 kommet rundt 70.000 flyktninger fra Burundi til Rwanda, og situasjonen i grenseområdene kan være ustabil og uoversiktlig. For utfyllende informasjon om sikkerhet i Rwanda henvises til det amerikanske og det britiske utenriksdepartements respektive internettsider.

Risikoen for terrorhendelser i Rwanda anses for lav. 

Man bør unngå å bruke minibusser og motorsykkeltaxier da disse ofte er involvert i ulykker. I Kigali bør man holde seg til de offisielle bybussene og etablerte taxiselskaper.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Rwanda oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Koronavirus (covid-19):Rwanda har iverksatt en rekke tiltak og restriksjoner for å begrense spredningen av covid-19.

Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. For generelle oppdateringer henvises det til nettsidene til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Det er kun begrensede medisinske fasiliteter tilgjengelig i Rwanda. Enkelte medisiner er mangelvare eller utilgjengelig, og det anbefales å medbringe et godt utstyrt reiseapotek.

Malaria forekommer over hele landet. Det anbefales vaksinasjon mot hepatitt, difteri og tetanus, samt gulfeber. I Kigali tilbyr det private King Faisal Hospital 24-timers assistanse. Hvis du trenger akutt medisinsk assistanse, ring 112 eller 912.

Ambulansetjenesten er enkel og fungerer kun som transport, vanligvis uten medisinsk behandling involvert. Ved alvorlig ulykke eller sykdom kan evakuering med luftambulanse til Kenya eller Sør-Afrika være nødvendig. Sjekk det rwandiske helsedepartementets hjemmeside for oppdatert informasjon før du reiser.

Kriminaliteten i landet er lav i afrikansk sammenheng. Man bør likevel ta visse forholdsregler for å unngå kriminalitet: Vær forsiktig med å gå på gaten etter mørkets frambrudd, ikke gå rundt med store pengesummer. Lommetyveri på offentlige steder med mye mennesker er vanlig.

Det kan forekomme jordskred som stenger veier etter kraftig regn.

I regntiden er mange mindre veier kun farbare med firehjulsdrevne biler.

Det er ingen tidsforskjell til Norge når det er sommertid. Når det er vintertid, er klokken en time mer i Rwanda. Strømforsyningen i Rwanda er 230 volt. Det brukes samme type støpsel som i Norge.

Det er gode hovedveiforbindelser fra Kigali til Uganda, Burundi og Den demokratiske republikken Kongo, samt til andre større byer i Rwanda. 

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Rwanda er +250. Telefonkommunikasjon til og fra Rwanda er vanligvis pålitelig. Internett er i økende grad tilgjengelig over hele Rwanda, men høyhastighetstilkoblinger kan være utilgjengelig eller upålitelige og dyre.

Myntverdi: 100 rwandiske franc (RWF) = 0,94 kroner (10. mai 2022)

Betaling med kredittkort er ikke utbredt i Rwanda. Det er mulig å bruke betalingskort på enkelte hoteller, restauranter og i større dagligvarebutikker i Kigali. Det er flere minibanker hvor utenlandske kort kan benyttes. Utenfor Kigali er betalingskort svært lite utbredt. De fleste banker vil ikke akseptere amerikansk dollar trykket før 2006.

Nasjonale helligdager: 1. januar, 1. februar, 7. april, 1. mai, 1. juli, 4. juli, 15. august og 25. og 26. desember.

Engelsk har avløst fransk som offisielt språk sammen med kinyarwanda.

Det er forbudt å fotografere offisielle bygninger. Av miljøårsaker er plastikkposer forbudt. Alle synlige plastposer vil bli beslaglagt på flyplassen.

Norge er representert ved et honorært konsulat i hovedstaden Kigali. Ansvarlig norsk ambassade for Rwanda er ambassaden i Kampala, Uganda.

Honorær generalkonsul, Kaspar Kundert
Adresse:
P.O. Box 6867
KN 14 Ave, No 45, Kimihurura
Kigali
Rwanda

Telefon: +250 788 840 401

Whatsapp: +41 79 400 91 05 (kun tekstmeldinger) 
E-post: nhcg.kigali@gmail.com

Ambassaden i Kampala
Adresse: Plot 18B Akii-Bua Road, Nakasero,
Kampala, Uganda
Telefon: + 256 312 246 000 / +47 23 95 30 00
E-post: emb.kampala@mfa.no
Åpningstider: Mandag – torsdag 07.30 – 15.30 / fredag 07.30 – 13.00

Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på telefon + 47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Rwanda.