Rwanda - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Uganda

De fleste reiser til Rwanda gjennomføres uten spesielle problemer, og landet anses generelt som trygt å reise i. Forsiktighet bør utøves ved reiser i nærheten av grensen til Den demokratiske republikken Kongo (DRK) og Burundi.

Snarveier:

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 31.03.2015 - FORTSATT GYLDIG

Rwanda - reiseråd

Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i grenseområdene mot DR Kongo.

Norske borgere som oppholder seg i eller som planlegger å reise til Rwanda oppfordres til å jevnlig sjekke ambassadens hjemmesider for sikkerhetsoppdateringer samt å registrere seg på www.reiseregistrering.no.

Sikkerhet

De fleste reiser til Rwanda gjennomføres uten spesielle problemer og landet anses generelt som trygt å reise i. Forsiktighet bør utøves ved reiser i nærheten av grensen til Den demokratiske republikken Kongo (DRK) og Burundi.

Opprørsgrupper opererer i den østlige delen av DRK nær grensen til Rwanda. Det har siden april 2015 kommet over 87.000 flyktninger over grensen fra Burundi til Rwanda, og situasjonen i grenseområdene kan være ustabil og uoversiktlig. For utfyllende informasjon om sikkerhet i Rwanda henvises til det amerikanske og det britiske utenriksdepartements respektive internettsider.

Det norske honorære konsulatet i hovedstaden Kigali er stengt inntil videre. Ansvarlig norsk ambassade for Rwanda er ambassaden i Kampala, Uganda.

Risikoen for terrorhendelser i Rwanda anses for lav. Kriminaliteten i landet er lav i afrikansk sammenheng. Man bør likevel ta visse forholdsregler for å unngå kriminalitet: Vær forsiktig med å gå på gaten etter mørkets frambrudd, ikke gå rundt med store pengesummer. Lommetyveri på offentlige steder med mye mennesker er vanlig.

Man bør unngå kjøring utenfor Kigali mens det er mørkt. Det kan forekomme jordskred som stenger veier etter kraftig regn. Man bør unngå å bruke minibusser og motorsykkeltaxier da disse ofte er involvert i ulykker. I Kigali bør man holde seg til de offisielle bybussene og etablerte taxiselskaper.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Rwanda oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

I krise- og nødsituasjoner oppfordres det til å ta kontakt med den norske ambassaden i Kampala:

Ambassaden i Kampala
Adresse: Plot 18B Akii-Bua Road, Nakasero,
Kampala, Uganda
Telefon: + 256 312 246 000 / +47 23 95 30 00
E-post: emb.kampala@mfa.no
Åpningstider: Mandag – torsdag 07.30 – 15.30 / fredag 07.30 – 13.00

Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på telefon + 47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Norske borgere har visumplikt ved innreise til Rwanda. Visum fås kjøpt på flyplassen i Kigali uten forhåndssøknad. Pass må være gyldig i minst seks måneder etter planlagt utreisedato.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter, eventuelt visum er gyldige.

Myndighetene anmoder om at man framviser gyldig gulfebervaksineattest ved innreise. Uten slik attest vil det kunne kreves at man tar vaksinen når man ankommer Rwanda. Det tilrådes sterkt at man ankommer landet med gyldig attest heller enn å ta vaksinen ved ankomst.


Helse

Det er kun begrensede medisinske fasiliteter tilgjengelig i Rwanda. Enkelte medisiner er mangelvare eller utilgjengelig, og det anbefales å medbringe et godt utstyrt reiseapotek.

Malaria forekommer over hele landet. Det anbefales vaksinasjon mot hepatitt, difteri og tetanus, samt gulfeber. I Kigali tilbyr det private King Faisal Hospital 24-timers assistanse. Hvis du trenger akutt medisinsk assistanse, ring 112 eller 912.

Ambulansetjenesten er enkel og fungerer kun som transport, vanligvis uten medisinsk behandling involvert. Ved alvorlig ulykke eller sykdom kan evakuering med luftambulanse til Kenya eller Sør-Afrika være nødvendig. Sjekk det rwandiske helsedepartementets hjemmeside for oppdatert informasjon før du reiser.


Praktisk informasjon

Det er ingen tidsforskjell til Norge når det er sommertid. Når det er vintertid, er klokken en time mer i Rwanda. Strømforsyningen i Rwanda er 230 volt. Det brukes samme type støpsel som i Norge.

Det er flygninger enten direkte eller med mellomlanding uten flybytte i Entebbe (Uganda) til Amsterdam (KLM), Brussel (Brussels Airlines, Rwandair), London (Rwandair), Istanbul (Turkish Airlines), Dubai (Rwandair) og Doha (Qatar). Det er direktefly fra Kigali til en lang rekke byer i Afrika. Det er ikke innenlandske flyruter. Det er gode hovedveiforbindelser fra Kigali til Uganda, Burundi og Den demokratiske republikken Kongo, samt til andre større byer i Rwanda. I regntiden er mange mindre veier kun farbar med firehjulsdrevne biler.

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Rwanda er +250. Telefonkommunikasjon til og fra Rwanda er vanligvis pålitelig. Internett er i økende grad tilgjengelig over hele Rwanda, men høyhastighetstilkoblinger kan være utilgjengelig eller upålitelige og dyre.

Myntverdi: 100 rwandiske franc (RWF) = 0,92 kroner (7. februar 2018)

Betaling med kredittkort er ikke utbredt i Rwanda. Det er mulig å bruke betalingskort på enkelte hoteller, restauranter og i større dagligvarebutikker i Kigali. Det er flere minibanker hvor utenlandske kort kan benyttes. Utenfor Kigali er betalingskort svært lite utbredt. De fleste banker vil ikke akseptere amerikansk dollar trykket før 2006.

Nasjonale helligdager: 1. januar, 1. februar, 7. april, 1. mai, 1. juli, 4. juli, 15. august og 25. og 26. desember.

Engelsk har avløst fransk som offisielt språk sammen med kinyarwanda.

Det er forbudt å fotografere offisielle bygninger. Av miljøårsaker er plastikkposer forbudt. Alle synlige plastposer vil bli beslaglagt på flyplassen.