Rwanda - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Uganda.

Rwanda har åpnet opp for kommersielle flyvninger inn og ut av landet. Grensene til naboland er stengt for persontrafikk landeveien. For mer informasjon om koronavirus, se under punktene Innreise og Helse.

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Rwanda har åpnet opp for kommersielle flyvninger inn og ut av landet. Grensene til naboland er stengt for persontrafikk landeveien. Flypassasjerer må fremvise negativ covid-19-test ved ankomst. Testen skal ikke være eldre enn 72 timer etter avreise. Dette gjelder alle nasjonaliteter. Passasjerer blir pålagt å ta en ny test ved ankomst for å bekrefte deres negative status, hvoretter de blir plassert på utpekte hoteller i opptil 24 timer i påvente av resultatene.

Norske borgere har visumplikt ved innreise til Rwanda. Visum fås kjøpt på flyplassen i Kigali uten forhåndssøknad. Pass må være gyldig i minst seks måneder etter planlagt utreisedato. Det er mulig å kjøpe felles e-visum for Rwanda, Uganda og Kenya. For nærmere informasjon, se informasjon fra Rwandas migrasjonsmyndigheter.

Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter, eventuelt visum er gyldige.

Myndighetene anmoder om at man framviser gyldig gulfebervaksineattest ved innreise. Uten slik attest vil det kunne kreves at man tar vaksinen når man ankommer Rwanda. Det tilrådes sterkt at man ankommer landet med gyldig attest heller enn å ta vaksinen ved ankomst.

Det er gitt nye retningslinjer for reisende som kommer til Rwanda fra ebola-berørte områder i DR Kongo. Man bør gi forhåndsvarsel om reise fra DR Kongo til Rwanda til helsedepartementet og påregne en karantenetid på 21 dager fra man forlot ebola-berørte områder til man kan reise inn i Rwanda.

De fleste reiser til Rwanda gjennomføres uten spesielle problemer og landet anses generelt som trygt å reise i. Væpnede grupper har med ujevne mellomrom oppholdt seg på begge sider av grensen mellom Rwanda og henholdsvis til Den demokratiske republikken Kongo (DRK) og Burundi. Utenriksdepartementet oppfordrer reisende til å utvise aktsomhet ved reiser til eller opphold i disse grenseområdene.

Det har siden april 2015 kommet rundt 70.000 flyktninger fra Burundi til Rwanda, og situasjonen i grenseområdene kan være ustabil og uoversiktlig. Opprørere utførte angrep på landsbyer ved Nyungweskogen i sørlige Rwanda i juni/juli 2018, og flere sivile ble drept i sistnevnte angrep. For utfyllende informasjon om sikkerhet i Rwanda henvises til det amerikanske og det britiske utenriksdepartements respektive internettsider.

Risikoen for terrorhendelser i Rwanda anses for lav. 

Man bør unngå å bruke minibusser og motorsykkeltaxier da disse ofte er involvert i ulykker. I Kigali bør man holde seg til de offisielle bybussene og etablerte taxiselskaper.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i Rwanda oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

Koronavirus (covid-19):Rwanda har iverksatt en rekke tiltak og restriksjoner for å begrense spredningen av covid-19.

Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg. Følg med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. For generelle oppdateringer henvises det til nettsidene til Verdens helseorganisasjon (WHO).

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Det er kun begrensede medisinske fasiliteter tilgjengelig i Rwanda. Enkelte medisiner er mangelvare eller utilgjengelig, og det anbefales å medbringe et godt utstyrt reiseapotek.

Malaria forekommer over hele landet. Det anbefales vaksinasjon mot hepatitt, difteri og tetanus, samt gulfeber. I Kigali tilbyr det private King Faisal Hospital 24-timers assistanse. Hvis du trenger akutt medisinsk assistanse, ring 112 eller 912.

Ambulansetjenesten er enkel og fungerer kun som transport, vanligvis uten medisinsk behandling involvert. Ved alvorlig ulykke eller sykdom kan evakuering med luftambulanse til Kenya eller Sør-Afrika være nødvendig. Sjekk det rwandiske helsedepartementets hjemmeside for oppdatert informasjon før du reiser.

Kriminaliteten i landet er lav i afrikansk sammenheng. Man bør likevel ta visse forholdsregler for å unngå kriminalitet: Vær forsiktig med å gå på gaten etter mørkets frambrudd, ikke gå rundt med store pengesummer. Lommetyveri på offentlige steder med mye mennesker er vanlig.

Det kan forekomme jordskred som stenger veier etter kraftig regn.

I regntiden er mange mindre veier kun farbare med firehjulsdrevne biler.

Det er ingen tidsforskjell til Norge når det er sommertid. Når det er vintertid, er klokken en time mer i Rwanda. Strømforsyningen i Rwanda er 230 volt. Det brukes samme type støpsel som i Norge.

Det er gode hovedveiforbindelser fra Kigali til Uganda, Burundi og Den demokratiske republikken Kongo, samt til andre større byer i Rwanda. 

Retningsnummer for samtaler fra Norge til Rwanda er +250. Telefonkommunikasjon til og fra Rwanda er vanligvis pålitelig. Internett er i økende grad tilgjengelig over hele Rwanda, men høyhastighetstilkoblinger kan være utilgjengelig eller upålitelige og dyre.

Myntverdi: 100 rwandiske franc (RWF) = 0,95 kroner (9. april 2019)

Betaling med kredittkort er ikke utbredt i Rwanda. Det er mulig å bruke betalingskort på enkelte hoteller, restauranter og i større dagligvarebutikker i Kigali. Det er flere minibanker hvor utenlandske kort kan benyttes. Utenfor Kigali er betalingskort svært lite utbredt. De fleste banker vil ikke akseptere amerikansk dollar trykket før 2006.

Nasjonale helligdager: 1. januar, 1. februar, 7. april, 1. mai, 1. juli, 4. juli, 15. august og 25. og 26. desember.

Engelsk har avløst fransk som offisielt språk sammen med kinyarwanda.

Det er forbudt å fotografere offisielle bygninger. Av miljøårsaker er plastikkposer forbudt. Alle synlige plastposer vil bli beslaglagt på flyplassen.

Norge er representert ved et honorært konsulat i hovedstaden Kigali. Ansvarlig norsk ambassade for Rwanda er ambassaden i Kampala, Uganda.

Royal Norwegian Consulate General
Adresse: KG 5 Ave, Nr 18, Kacyiru
Kigali, Rwanda
Telefon: +250 788 381 900
Mobil: +250 788 840 401 
E-post: nhcg.kigali@gmail.com
Åpningstider: Mandag - fredag 08.30 – 17.00.

Ambassaden i Kampala
Adresse: Plot 18B Akii-Bua Road, Nakasero,
Kampala, Uganda
Telefon: + 256 312 246 000 / +47 23 95 30 00
E-post: emb.kampala@mfa.no
Åpningstider: Mandag – torsdag 07.30 – 15.30 / fredag 07.30 – 13.00

Utenfor ambassadens åpningstid kan UDs døgnoperative senter kontaktes på telefon + 47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no.

Illustrasjon: Torbjørn Vagstein, DSS
Rwanda.