Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

São Tomé & Príncipe - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Angola

De fleste reiser til São Tomé & Príncipe forløper uten større problemer eller utfordringer. Det er ingen norsk ambassade eller honorært konsulat i landet.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til São Tomé & Príncipe forløper uten større problemer eller utfordringer. Det er ingen norsk ambassade eller honorært konsulat i landet.

Ansvarlig norsk ambassade for São Tomé & Príncipe er
Kgl. norsk ambassade i Luanda
Tlf.: +244 222 447 522/447 922 • +47 23981902/19
Fax: +244 222 446 248
Adresse: Rua Garcia Neto nº 9, Miramar, C.P 3835, Luanda, Angola
E-post: emb.luanda@mfa.no
Hjemmeside for ambassaden i Angola

Risiko for terror i São Tomé & Príncipe anses som lav. Kriminaliteten er lav, men ran kan forekomme. Det er grunn til å passe ekstra på verdisaker på stranda og ved typiske turistdestinasjoner.   

Taxi kan hyres når du ankommer flyplassen, men det anbefales å reservere dette gjennom hotellet før avreise.

Trafikkbildet er lett og oversiktlig. Majoriteten av veiene er imidlertid i dårlig forfatning, og man bør være ekstra forsiktig i perioder med mye regn (erosjon). Det oppfordres også til å vise aktsomhet ved å kjøre etter mørkets frambrudd.

Utvis aktsomhet ved reiser som sammenfaller med avholdelse av valg. De neste parlamentsvalgene avholdes etter planen i oktober 2018.  

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i São Tome & Príncipe oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

I krise og nødsituasjon kontaktes ambassaden på telefon +244 222 44 9936 eller +244 222 44 7922.

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Regelverket for innreise til São Tomé & Príncipe er noe enklere enn til mange andre land i regionen. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokumenter, visum og vaksinasjonskort er gyldige.

Visumprosessen til São Tomé & Príncipe er noe enklere enn til mange andre land i regionen, og du kan søke direkte på nettet.

Denne siden gir deg prosedyren for elektronisk visumsøknad, og finnes både på engelsk og portugisisk. Normalt tar det tre-fire virkedager fra du søker til du mottar elektronisk svar, som du tar hvitkopi av og bringer sammen med passet i passkontrollen når du ankommer São Tomé. Det er ikke knyttet noen betalingsmulighet til ordningen, og du må derfor betale for visumet fysisk i forbindelse med ankomsten (p.t. 50 dollar per 2015).

For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser til landet, oppfordres reisende til å undersøke med landets nærmeste ambassade.

Det anbefales at den reisende alltid bærer pass med seg. Veisperringer og uannonsert identifikasjonssjekk fra politi kan forekomme. Passet skal være gyldig for det tidsrommet du skal oppholde deg i landet. Ingen ytterligere gyldighetsperiode på pass kreves på São Tomé & Príncipe.

Tilreisende må ha gyldig gulfeber-sertifikat. I fravær av sistnevnte risikerer man å bli vaksinert på flyplassen.


Helse

Standard og kvalitet på helsetjenester, klinikker og sykehus er lav. Evakuering til Europa eller Sør-Afrika ved alvorlige ulykker, operasjoner og fødsler er vanlig. En heldekkende og god sykeforsikring er derfor nødvendig. Det anbefales å ha adekvat forsikring som kan dekke kostnader ved medisinsk evakuering.

Malaria, og andre tropiske sykdommer er utbredt.  São Tomé & Príncipe var ikke omfattet av ebolautbruddet i 2014-15.

Landsidene til Verdens helseorganisasjon har vanligvis oppdatert informasjon om helseutfordringer og utbrudd.

Søk råd hos lege i god tid før avreise.  De fleste tilreisende tar malariaprofylakse. Det henvises til Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet.


Praktisk informasjon

Tidsforskjellen mellom Norge og São Tomé & Príncipe er to timer (Norge foran) i sommerhalvåret, og én time i vinterhalvåret.    

Elektrisiteten er 220 volt og man bruker samme stikkontakt som i Norge.
Nasjonal telefonkode: +239

São Tomé & Príncipe har svært få minibanker, og betaling med kort skjer bare unntaksvis. Det er derfor fornuftig å ta med enten US dollar eller euro ved innreise.  

Nasjonale hellig -og fridager: 1. januar (nyttårsdag), 3. februar (martyrenes dag), 1. mai (arbeidernes dag), 12. juli (uavhengighetsdagen), 6. september (de væpnede styrkers dag), 30. september (landbruksreformens dag), 1. november (alle helgensdag), 21. desember (Sao Tomé-dag), 25.desember (første juledag).

Myntenhet er dobra.

Vær forsiktig med å fotografere militære anlegg og deres omgivelser. Ha med kopi av pass dersom du skulle bli utsatt for ran. Vær oppmerksom på at fly mellom Sao Tomé og den mindre øya Príncipe må bestilles i god tid i forveien.

Til toppen