São Tomé & Príncipe - reiseinformasjon

Ansvarlig ambassade for landet er Norges ambassade i Angola

Regjeringen har erklært at det fra og med 17. mars er stengt for innreise for utenlandske borgere. For mer informasjon om koronavirus, se under punktet Helse.

REISERÅDET ER SIST OPPDATERT: 21. JUNI 2021 - FORTSATT GYLDIG

Hva er UDs reiseråd til nordmenn?

Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Det er gjort unntak for følgende land og områder: 

Island, Malta, Polen og Romania.

I Danmark: Grønland.

I Finland: Sykehusdistriktene Lappland, Norra Karelen, Mellersta Finland, Östra Savolax, Syd-Österbotten, Vasa, Norra Savolax, Länsi-Pohja, Norra Österbotten, Satakunta, Kajanaland, Södra Karelen,Åland, Mellersta Österbotten, Södra Savolax, Centrala Tavastland, Kymmenedalen, Birkaland og Egentliga Finland

Disse områdene har etter Folkehelseinstituttets vurdering tilstrekkelig lav smittespredning.

Landlisten vil bli oppdatert minst hver 14. dag.

Kart over røde og gule land og områder samt mer informasjon om smittevernkriterier finner du på  Folkehelseinstituttets nettsider.

Reiserådet gjelder til 10. august 2021.

Snarveier:

Sikkerhet

De fleste reiser til São Tomé & Príncipe forløper uten større problemer eller utfordringer. Det er ingen norsk ambassade eller honorært konsulat i landet.

Ansvarlig norsk ambassade for São Tomé & Príncipe er
Kgl. norsk ambassade i Luanda
Tlf.: +244 222 447 522/447 922 • +47 23981902/19
Fax: +244 222 446 248
Adresse: Rua Garcia Neto nº 9, Miramar, C.P 3835, Luanda, Angola
E-post: emb.luanda@mfa.no
Hjemmeside for ambassaden i Angola

Risiko for terror i São Tomé & Príncipe anses som lav. Kriminaliteten er lav, men ran kan forekomme. Det er grunn til å passe ekstra på verdisaker på stranda og ved typiske turistdestinasjoner.   

Taxi kan hyres når du ankommer flyplassen, men det anbefales å reservere dette gjennom hotellet før avreise. Man kan også leie bil både med og uten sjåfør.

Trafikkbildet er lett og oversiktlig. Majoriteten av veiene er imidlertid i dårlig forfatning, og man bør være ekstra forsiktig i perioder med mye regn (erosjon). Det oppfordres også til å vise aktsomhet ved å kjøre etter mørkets frambrudd.

Norske borgere som oppholder seg i kortere eller lengre tid i São Tome & Príncipe oppfordres til å registrere seg på reiseregistrering.no. Norske borgere oppfordres til å ha gyldig reiseforsikring.

I krise og nødsituasjon kontaktes ambassaden på telefon +244 222 44 9936 eller +244 222 44 7922.

Utenfor ambassadens åpningstid kan publikum kontakte UDs døgnoperative senter på tlf: +47 23 95 00 00 eller pr e-post: UDops@mfa.no


Innreise

Det gjøres oppmerksom på at innreisebestemmelser kan endre seg. Utenrikstjenesten har ikke ansvar for om følgende informasjon om innreisebestemmelser eller krav til visum endres på kort varsel. Det er den reisendes ansvar å påse at reisedokument og vaksinasjonskort er gyldig for innreise og gjøre seg kjent med de til enhver tid gjeldende innreisebestemmelser til det enkelte land.

Regelverket for innreise til São Tomé & Príncipe er noe enklere enn til mange andre land i regionen. 

Det er visumfrihet for norske borgere til Sao Tome.

For siste oppdaterte informasjon om innreisebestemmelser til landet, oppfordres reisende til å undersøke med landets nærmeste ambassade.

Det anbefales at den reisende alltid bærer pass med seg. Veisperringer og uannonsert identifikasjonssjekk fra politi kan forekomme. Passet skal være gyldig for det tidsrommet du skal oppholde deg i landet. Ingen ytterligere gyldighetsperiode på pass kreves på São Tomé & Príncipe.


Helse

Koronavirus (covid-19): Det er ikke rapportert om smittede i São Tomé & Príncipe. Norske reisende bør holde seg oppdaterte om hvordan koronaviruset utvikler seg. Følg gjerne med på lokale myndigheters råd, veiledning og anvisninger om hvordan man skal forholde seg til situasjonen. Se også WHO sine nettsider om koronavirus

Regjeringen har erklært at det fra og med 17. mars er stengt for innreise for utenlandske borgere. Nasjonale borgere, samt utenlandske borgere med oppholdstillatelse, som ønsker å returnere, får komme inn i landet men vil bli satt i hjemmekarantene.

Alle utenlandske borgere som jobber på fiskebåter i området, vil heller ikke ha mulighet til å gå i land.

All cruise- og chartertrafikk er kansellert inntil videre.   

Alle skoler, både offentlig og privat, er stengt inntil videre.

All offentlig sammenkomst av kulturell og religiøs art, samt idrettsarrangementer er kansellert. Det er heller ikke tillatt å bruke velværesenter og diskotek/pub.

Du kan finne mer informasjon og veiledning fra norske helsemyndigheter på Folkehelseinstituttets nettsider. Se også UDs svar på ofte stilte spørsmål om reiser og koronavirus.

***

Standard og kvalitet på helsetjenester, klinikker og sykehus er lav. Evakuering til Europa eller Sør-Afrika ved alvorlige ulykker, operasjoner og fødsler er vanlig. En heldekkende og god sykeforsikring er derfor nødvendig. Det anbefales å ha forsikring som kan dekke kostnader ved medisinsk evakuering.

Malaria, og andre tropiske sykdommer er utbredt.  São Tomé & Príncipe var ikke omfattet av ebolautbruddet i 2014-15.

Landsidene til Verdens helseorganisasjon har vanligvis oppdatert informasjon om helseutfordringer og utbrudd.

Søk råd hos lege i god tid før avreise.  De fleste tilreisende tar malariaprofylakse. Det henvises til Folkehelseinstituttet for offisielle helsefaglige reiseråd og helsefaglig veiledning til nordmenn ved reiser til utlandet.


Praktisk informasjon

Tidsforskjellen mellom Norge og São Tomé & Príncipe er to timer (Norge foran) i sommerhalvåret, og én time i vinterhalvåret.    

Elektrisiteten er 220 volt og man bruker samme stikkontakt som i Norge.
Nasjonal telefonkode: +239

São Tomé & Príncipe har svært få minibanker, og betaling med kort skjer bare unntaksvis. Det er derfor fornuftig å ta med euro ved innreise.  

Nasjonale hellig -og fridager: 1. januar (nyttårsdag), 3. februar (martyrenes dag), 1. mai (arbeidernes dag), 12. juli (uavhengighetsdagen), 6. september (de væpnede styrkers dag), 30. september (landbruksreformens dag), 1. november (alle helgensdag), 21. desember (Sao Tomé-dag), 25.desember (første juledag).

Myntenhet er dobra.

Vær forsiktig med å fotografere militære anlegg og deres omgivelser.  Vær oppmerksom på at fly mellom Sao Tomé og den mindre øya Príncipe må bestilles i god tid i forveien.