Meld. St. 15 (2009–2010)

Samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2009

Til innholdsfortegnelse

23 Norges innlegg ved Elisabeth Walaas, statssekretær i Utenriksdepartementet, på det 17. møtet i OSSEs ministerråd 1.–2. desember 2009 i Aten

Herr formann

Jeg vil gjerne få rose deg og medarbeiderne dine for den utrettelige innsatsen dere har nedlagt, og for de mange gode resultatene OSSE har oppnådd under din ledelse i 2009. Du har arbeidet effektivt for å gjenopprette tilliten og tiltroen mellom deltakerstatene og for å revitalisere OSSE som en arena for genuin dialog om felles sikkerhetsutfordringer.

Gjennom Korfu–prosessen har vi tatt fatt på en systematisk evaluering av vårt samarbeid og gjennomføringsnivået innenfor alle OSSEs tre dimensjoner. Vi har sett nærmere på våre mekanismer for å forebygge og løse konflikt. Vi har gått grundig igjennom våre felles utfordringer og trusler. Prosessen har allerede båret frukter, og vi verdsetter i særdeleshet den sterke følelsen av å stå sammen om et felles formål både når det gjelder nye grenseoverskridende trusler og utfordringer, og utfordringer knyttet til den økonomiske og miljømessige dimensjon.

Norge mener OSSEs utvidede sikkerhetsbegrep er grunnleggende for fortsatt sikkerhet i OSSEs område. Det er av største betydning at alle forpliktelser innenfor alle tre dimensjoner gjennomføres fullt ut. Vi må ikke glemme at varig og reell sikkerhet både mellom og innad i de enkelte statene forutsetter at enkeltmenneskets sikkerhet er grunnet på demokrati, rettssikkerhet og respekt for menneskerettighetene.

Det er nå på tide å fastsette hvordan denne brede dialogen skal forløpe i fortsettelsen. Det vil være behov for en inngående gjennomgang av og konkrete drøftinger på områder vi har definert så langt i prosessen. La meg få nevne tre forhold som må inngå i dette arbeidet:

Det er for det første behandlingen av nasjonale minoriteter. Ved første øyekast kan dette fortone seg som et spørsmål om menneskerettigheter. Men ser vi på tidligere og nåværende konflikter i vår region, oppdager vi at behandlingen av nasjonale minoriteter har spilt en fremtredende rolle i brorparten av disse konfliktene. For å fjerne de underliggende årsakene til potensielle konflikter må nasjonale minoriteters rettigheter følgelig respekteres fullt ut i landet der de bor, og både hjemlandet og tilknytningslandet («kin state») må rette seg fullt ut etter høykommissærens anbefalinger fra Bolzano/Bozen om behandling av nasjonale minoriteter i mellomstatlige forbindelser. Norge deler fullt og helt høykommissærens oppfatning av at disse anbefalingene vil ha en enda større misjon dersom de får tilslutning fra styresmaktene, slik at de blir politisk bindende.

For det andre er det behov for mer presise virkemidler i OSSE, og virkemidlene må oppdateres og tilpasses slik at vi effektivt kan forebygge konflikt og er i stand til å møte nye trusler og utfordringer.Vi må finne årsaken til at omforente mekanismer og ordninger ikke er blitt tatt i bruk, selv ikke der dette har vært påkrevd av hensyn til sikkerheten, særlig innenfor mekling.

For det tredje sier Norge seg enig i forslaget om å foreta en gjennomgang eller evaluering av Wien-dokumentet med sikte på å kartlegge områder som er utdatert og behøver å oppdateres faglig. Dette bør være en av de første oppgavene OSSE går i gang med neste år, i håp om at snarlig fremgang kan ha en gunstig virkning på vår innsats på andre områder, særlig den altoverskyggende oppgaven med å få CFE-avtaleregimet tilbake på skinnene.

I videreføringen av våre drøftinger må vi hegne om det vi har oppnådd innenfor den menneskelige dimensjon. Frie og rettferdige valg, frie medier, et levende sivilsamfunn og vern om menneskerettighetene er viktige for demokratiet og dermed for sikkerheten. Norge mener det er viktig at frivillige organisasjoner fortsetter å delta på møter og konferanser i OSSE, i tråd med etablert praksis.

Dette er også en passende anledning til å rette en særskilt takk til Miklos Haraszti, OSSEs avtroppende representant for frie medier, for hans utrettelige innsats for å fremme ytringsfrihet i hele OSSE–området. Norge er viss på at hans etterfølger vil følge den samme høye standarden.

Vi hilser Irlands tilbud om å påta seg formannsvervet i OSSE i 2012 varmt velkommen.

Vi ser fram til Kasakhstans overtakelse av formannskapet. Dette er en historisk begivenhet og innebærer en milepæl i organisasjonens eurasiske dimensjon. Vi ser med tilfredshet på at Kasakhstan har satt seg høye ambisjoner, og mener dette er en ypperlig anledning for Kasakhstan til å fremme de verdier OSSE er grunnet på, både i Kasakhstan og i regionen for øvrig. Vi tror dessuten OSSE vil ha nytte av den kunnskap og erfaring og de synspunkter Kasakhstan bringer med seg – landets geografi, historie og kultur tatt i betraktning.

Vi har merket oss forslaget om et toppmøte i 2010, og ser fram til lansering av temaer som kan rettferdiggjøre en slik stor begivenhet, og til hvilke resultater som forventes oppnådd.

Vi vil gjerne forsikre utenriksminister Saudabajev om at han har Norges fulle støtte i året vi nå går inn i. Vi ser fram til å videreutvikle OSSE i samarbeid med ham og medarbeiderne hans, slik at organisasjonen kan bli et enda mer formålstjenlig redskap for dialog og samarbeid deltakerstatene imellom.

Takk for oppmerksomheten.

Til forsiden