Meld. St. 15 (2009–2010)

Samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2009

Til innholdsfortegnelse

2 Beslutning nr. 1/09. Fremme av Korfu-prosessen

Ministerrådet,

som roser det greske formannskapet for å ha tatt initiativ til en bred og åpen dialog, som skal finne sted i Wien, om sentrale problemstillinger innenfor det utvidede sikkerhetsbegrepet for Europa, og som tar utgangspunkt i resultatet av det uformelle ministermøtet på Korfu,

som er oppmuntret over den positive holdningen som er lagt for dagen i denne dialogen, og som tar hensyn til de mange forslagene som delegasjonene har fremmet i løpet av dialogen,

som erkjenner at det er behov for å fortsette Korfu-prosessen og utdype dialogen for å fremme forståelse og skape tillit samt å videreføre forslag beregnet på å styrke OSSEs evne til å møte sikkerhetstrusler og oppnå konkrete resultater, i den hensikt å sikre en bred og balansert tilnærming til sikkerheten, beslutter for dette formål:

  1. å pålegge OSSEs formannskap, i nært samråd med de etterfølgende formannskapene i Forum for sikkerhetssamarbeid, å fortsette den uformelle, regelmessige og åpne dialogen i 2010, innenfor rammen av Korfu-prosessen, gjennom jevnlige uformelle møter med de faste representantene, eventuelt forsterket med representanter fra hovedstedene, for å finne fram til nye områder der det råder enighet, og bidra til konsensusbygging.

    Samtidig som det tas hensyn til den innledende vurderingen av de viktigste truslene og utfordringene for sikkerheten og samarbeidet som er definert så langt i Korfu-prosessen, vil det i den videre dialogen legges vekt på følgende:

    • gjennomføring av alle OSSEs normer, prinsipper og forpliktelser,

    • OSSEs rolle innenfor tidlig varsling, konfliktforebygging og konfliktløsning, krisehåndtering og gjenoppbygging etter konflikt,

    • betydningen av våpenkontroll og tillits- og sikkerhetsskapende tiltak for etablering av tillit i et sikkerhetsklima som er i stadig endring,

    • grenseoverskridende og flerdimensjonale trusler og utfordringer,

    • økonomiske og miljømessige utfordringer,

    • menneskerettigheter og grunnleggende friheter, demokrati og rettssikkerhet,

    • bedring av OSSEs effektivitet,

    • samarbeid med andre organisasjoner og institusjoner med utgangspunkt i plattformen for kooperativ sikkerhet fra 1999.

    Innenfor rammen av Korfu-prosessen kan deltakerstatene ta opp alle spørsmål de anser som relevante.

  2. Med utgangspunkt i resultatene av de uformelle møtene med de faste representantene skal OSSE-formannskapet, i nært samråd med formannskapet i Sikkerhetsforumet, innen utgangen av juni 2010 legge fram en foreløpig rapport som oppsummerer de forslag deltakerstatene har fremmet innenfor rammen av Korfu-prosessen, for et felles forsterket møte av Det faste råd og Sikkerhetsforumet, til videre behandling og eventuell beslutning.

  3. Det faste råd og Sikkerhetsforumet skal, innenfor rammen av sine mandater og eventuelt i fellesskap, gå gjennom rapporten og ved behov vurdere tiltak basert på forslagene i den.

  4. OSSEs operative strukturer skal, på anmodning og innenfor sitt mandat, yte bistand og gi sakkyndig innspill etter behov. OSSEs parlamentarikerforsamling kan også bidra i Korfu-prosessen.

    Formannskapet skal, etter nært samråd med deltakerstatene, innby OSSEs samarbeidspartnere og internasjonale, regionale og subregionale organisasjoner og institusjoner samt representanter for akademiske miljøer og frivillige organisasjoner til på ad hoc-basis å bidra under drøftingene.

  5. Det faste råds og Sikkerhetsforumets deltakelse i Korfu-prosessen skal ikke gå på bekostning av deres mandater, ordinære dagsorden og virksomhet.

Til forsiden