Meld. St. 15 (2009–2010)

Samarbeidet i Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) i 2009

Til innholdsfortegnelse

4 Økonomisk og miljømessig samarbeid

Arbeidet med økonomiske og miljømessige spørsmål er en del av OSSEs brede tilnærming til konfliktforebygging. En hovedoppgave er å identifisere og møte økonomiske og miljømessige utfordringer som kan utgjøre en trussel mot sikkerheten i OSSE-området.

I arbeidet med økonomiske og miljømessige spørsmål vil det kasakhstanske OSSE-formannskapet prioritere transportsikkerhet. I tillegg vil oppmerksomheten også i 2010 være rettet mot eventuelle sikkerhetsmessige følger av den økonomiske krisen. Særlig ble enkelte deltakerland som er store eksportører av arbeidskraft (Moldova, Armenia, Kirgisistan og Tadsjikistan) hardt rammet. Det er grunn til å anta at situasjonen i disse landene og for disse migrasjonsarbeiderne vil forbli problematisk også i 2010.

Arbeidet har vært konsentrert om områder som godt styresett, forbindelsene mellom miljø og sikkerhet, herunder regionalt samarbeid om grensekryssende vannforvaltning, migrasjon og transport- og energisikkerhet. Det greske formannskapet gjorde i 2009 migrasjon til øverste prioritet innen den økonomiske og miljømessige dimensjon. Energisikkerhetsspørsmål ble også løftet frem som et viktig felt for OSSE gjennom en større konferanse i Bratislava i juli. Det kasakhstanske formannskapet legger stor vekt på arbeidet med energisikkerhet i OSSE-regionen, og de legger opp til å arrangere et ekspertforum i løpet av 2010, et møte som vil fokusere på eksisterende juridiske og kommersielle rammeverk, sikring av økte investeringer innen energisektoren, vurdering av eksisterende infrastruktur, beskyttelse mot terrorangrep og videreutvikling av mekanismer for tidlig varsling.

Madrid-erklæringen fra 2007 om miljø- og sikkerhet legger vekt på at OSSE, som en regional sikkerhetsorganisasjon i henhold til FN-paktens kapittel VIII, har en utfyllende rolle å spille når det gjelder å møte utfordringen fra klimaendringene. Det greske formannskapet ønsket i likhet med forgjengeren, Finland, å sette de sikkerhetsmessige konsekvenser av klimaendringer på OSSEs dagsorden og fikk bred støtte blant annet fra EU. En konferanse viet sikkerhetsmessige sider ved klimapolitikken ble avholdt i Bukuresti i oktober 2009. Grunnet russisk motstand har det imidlertid ikke lyktes å oppnå konsensus om å mobilisere OSSE i arbeidet med disse spørsmålene. Dette hindrer likevel ikke at OSSE har kunnet samarbeide nært med relevante aktører, blant annet FNs økonomiske kommisjon for Europa (UNECE), FNs utviklingsprogram (UNDP), FNs miljøprogram (UNEP) og NATO, om gjennomføringen av mer enn 50 prosjekter som fokuserer på forholdet mellom miljø og sikkerhet. Også Norge bidrar her med støtte til ulike prosjekter.

Deltakerlandene har i 2009 gjennomgått OSSEs arbeid med økonomiske og miljømessige spørsmål. Evalueringen munnet ut i en bred enighet om at OSSE først og fremst kan spille en komplementær rolle i forhold til innsatsen som gjøres i andre internasjonale fora. Deltakerlandene pekte samtidig på at arbeidet med de økonomiske og miljømessige sider ved sikkerheten bør gis et klarere fokus og samordnes bedre med organisasjonens øvrige virksomhet.

Regjeringen mener OSSE har en rolle når det gjelder økonomiske og miljømessige problemområder som stiller deltakerlandene overfor sikkerhetsmessige utfordringer. Samtidig har organisasjonen begrensende ressurser, og det er viktig at OSSE legger vekt på å konsentrere arbeidet om områder der organisasjonen har faglige fortrinn. Man må unngå å duplisere arbeidet som utføres i andre internasjonale fora og organisasjoner. Regjeringen anser at sammenhengene mellom miljø, klima og sikkerhet vil fortsette å være viktig for OSSE. Det samme gjelder energi- og migrasjonsspørsmål.

Til forsiden