NOU 2003: 7

Tilleggsskatt m.m.

Til innholdsfortegnelse

5 Reaksjoner etter lov 19. juni 1969 nr. 66 om merverdiavgift

5.1 Innledning

Merverdiavgift er en flerleddsavgift. Avgiften er en omsetningsskatt som rammer forbruk, og det skilles mellom utgående og inngående avgift. Utgående avgift

skal beregnes og betales av avgiftspliktig omsetning og uttak av varer eller tjenester av virksomheten til privat bruk mv. Inngående avgift påløper ved kjøp av varer og tjenester, og kan som hovedregel trekkes fra den utgående avgiften i avgiftsoppgjøret til fylkesskattekontoret.

Innbetaling av merverdiavgift er ikke basert på vedtak av avgiftsmyndighetene, men på at den avgiftspliktige selv fyller ut omsetningsoppgaver og innbetaler skyldige beløp.

Til forskjell fra behandlingen av saker om skatt som følger ligningsloven, kommer forvaltningsloven til anvendelse på den saksbehandlingen som foretas etter merverdiavgiftsloven. Det betyr blant annet at forvaltningslovens bestemmelser om veiledningsplikt, saksbehandlingstid, forhåndsvarsling, begrunnelse og forvaltningens utredningsplikt kommer til anvendelse med mindre annet følger av merverdiavgiftsloven.

5.2 Opplysningsplikt

Etter merverdiavgiftsloven § 29 skal avgiftspliktige sende avgiftsmyndighetene oppgaver over beløp som viser samlet omsetning og uttak, omsetning og uttak som det etter §§ 16 og 17 ikke skal betales avgift av, utgående avgift, fradragsberettiget inngående avgift og avregning av utgående og inngående avgift.

Etter § 30 skal oppgaver leveres terminvis. Hver termin omfatter som hovedregel to kalendermåneder. Oppgaven må være kommet fram til avgiftsmyndighetene innen en måned og ti dager etter utløpet av hver termin, jf. § 33 første ledd første punktum.

Registreringspliktig næringsdrivende som har liten omsetning, kan levere årsterminoppgave, jf. § 31 a. Årsterminoppgaven må være kommet fram til avgiftsmyndighetene innen en måned og ti dager etter årets utløp.

Næringsdrivende i jordbruk med binæringer og skogbruk samt fiskere skal som hovedregel levere årsoppgave, jf. §§ 31 og 40. Disse avgiftspliktige skal sende årsoppgaven innen tre måneder og ti dager etter kalenderårets utløp.

Merverdiavgiftsloven §§ 46 og 47 har omfattende regler om plikt til å gi opplysninger til avgiftsmyndighetene under kontroll. Det er straffbart å ikke oppfylle denne opplysningsplikten, jf. merverdiavgiftsloven § 72 annet ledd. Bestemmelsene har ikke vært tolket eller praktisert med noen begrensning for de tilfeller myndighetene vurderer å ilegge tilleggsavgift.

5.3 Avgiftsforhøyelse

Når omsetningsoppgave ikke er innkommet i rett tid eller i foreskreven form, kan utgående avgift for vedkommende termin forhøyes, jf. § 54 første ledd. Selv om oppgave er innkommet i rett tid og i foreskreven form, kan utgående avgift forhøyes for inntil de tre siste terminer når registrerte og dokumenterte regnskapsopplysninger mv. på forlangende ikke er lagt fram, utlevert eller sendt inn, jf. § 54 annet ledd. Avgiften kan også forhøyes i de tilfeller hvor avgiftsmyndighetene har gitt pålegg om å innrette registreringen og dokumentasjonen av regnskapsopplysningene i samsvar med gjeldende regnskapslovgivning og pålegget ikke er etterkommet innen en fastsatt frist, jf. § 54 tredje ledd.

Avgiftsmyndighetene er fritatt fra plikten til å sende forhåndsvarsel ved vedtak om avgiftsforhøyelse etter § 54 første og annet ledd, jf. fjerde ledd.

Etter ordlyden i § 54 skal avgiften forhøyes dersom en oppgave ikke har innkommet til rett tid og/eller i foreskreven form (objektiv vurdering). I praksis er imidlertid de samme begrensninger (subjektive forhold) som ved forsinkelsesavgift ved for sent innlevert selvangivelse innfortolket. Dette betyr at avgiften ikke forhøyes hvis det foreligger forhold som nevnt i ligningsloven § 10–1 nr. 3.

Avgiftsforhøyelsen beregnes med grunnlag i utgående avgift. Utgående avgift kan forhøyes med inntil 3 prosent av avgiftsbeløpet. Avgiften kan ikke forhøyes med mindre enn 250 kroner eller med mer enn 5 000 kroner. Selv når utgående avgift i den forsinkede oppgaven utgjør 0 kroner kan avgiften forhøyes med 250 kroner.

5.4 Tilleggsavgift

5.4.1 Hovedregel

Etter merverdiavgiftsloven § 73 første ledd kan det ilegges tilleggsavgift med inntil 100 prosent ved overtredelse av merverdiavgiftsloven med tilhørende forskrifter.

Tilleggsavgift kan bare ilegges i forbindelse med fastsettelse av avgift etter skjønn, jf. § 55, og i endringssak, jf. § 56. Tilleggsavgift kan således ikke anvendes når det er foretatt avgiftsforhøyelse etter § 54.

Tilleggsavgift kan ilegges ved forsettlig eller uaktsom overtredelse av §§ 55 og 56 med tilhørende forskrifter. Simpel uaktsomhet er tilstrekkelig. Det er likevel ikke tilsiktet at det skal ilegges tilleggsavgift ved enhver grad av utvist uaktsomhet. Avgiftsmyndighetene må i hvert tilfelle vurdere om den avgiftspliktiges handling er så klanderverdig at en sanksjon i form av tilleggsavgift er på sin plass.

Det er et vilkår for ileggelse av tilleggsavgift at statskassen er eller kunne ha vært unndratt avgift.

Etter § 73 annet ledd svarer den avgiftspliktige for medhjelperes, ektefelles og barns handlinger. Det er således ikke ansvarsbefriende at bokføringen er overlatt til en regnskapsfører, eller at handlingen er begått av ansatte i den avgiftspliktiges virksomhet. Det er tilstrekkelig at de subjektive vilkår for å anvende tilleggsavgift foreligger hos den som har utført den handling eller unnlatelse som gir grunnlag for ileggelse av avgiften.

Fastsettelse kan foretas inntil 10 år etter utløpet av vedkommende termin, jf. § 73 første ledd annet punktum.

5.4.2 Beregningsgrunnlag og satser

Beregningsgrunnlaget for tilleggsavgift er det beløp som er fastsatt etter § 55 (skjønnsfastsettelse) eller § 56 (endringssak).

Skattedirektoratet har utarbeidet retningslinjer for ileggelse av tilleggsavgift. I retningslinjene gis det en nedre og en øvre grense for hvilke prosentsatser som skal anvendes i de ulike tilfellene. Ved ordinære overtredelser som unnlatt bokført omsetning, unnlatt avgiftsberegning ved uttak til privat bruk, uriktig fradragsføring og lignende, ilegges tilleggsavgift med fra 30 til 50 prosent. Foreligger det ikke formildende eller skjerpende omstendigheter skal det ilegges tilleggsavgift innen de angitte grenser. Det er kun i helt ekstraordinære tilfeller at tilleggsavgift beregnes med mer enn 50 prosent. Ved spesielt unnskyldelige omstendigheter gis det anvisning på at tilleggsavgiften settes ned eller helt unnlates. Videre gis det i retningslinjene uttrykk for at avgiftspliktige som synes å ha anstrengt seg for å legge opp en formelt og materielt korrekt avgiftsberegning, har krav på en viss forståelse fra avgiftsmyndighetenes side dersom det oppdages små feil i regnskapene som må karakteriseres som uaktsomme.

5.4.3 Straffebestemmelser

Den som forsettlig gir uriktig eller ufullstendig opplysning i omsetningsoppgave eller i annen oppgave eller forklaring til avgiftsmyndighetene, og derved unndrar avgift eller oppnår uberettiget tilbakebetaling av avgift, straffes som for bedrageri etter straffeloven §§ 270 og 271, jf. merverdiavgiftsloven § 72 nr. 1. Strafferammen for bedrageri (§ 270) er bøter eller fengsel inntil 3 år, og for grovt bedrageri (§ 271) fengsel inntil 6 år. Bøter kan anvendes sammen med fengsel.

Etter merverdiavgiftsloven § 72 nr. 2 er det straffbart å unnlate å la seg registrere etter bestemmelsene i kapittel VII, eller å sende omsetningsoppgave etter bestemmelsene i kapittel VIII eller kapittel X, eller overtre regnskaps- eller dokumentasjonsbestemmelsene i kapittel XI eller bestemmelsene om opplysningsplikt i kapittel XII. Det samme gjelder for overtredelse av forskrift gitt i medhold av disse bestemmelsene, eller forskrifter om registrering og dokumentasjon av regnskapsopplysninger gitt i medhold av merverdiavgiftsloven.

Ved forsettlig overtredelse som nevnt i § 72 nr. 2 er straffen bøter eller fengsel inntil 3 måneder. Har hensikten vært å unndra avgift eller å oppnå uberettiget tilbakebetaling av avgift kan fengsel inntil 3 år idømmes og bot kan anvendes sammen med fengselsstraffen. For uaktsom overtredelse av § 72 er straffen bøter, jf. § 72 nr. 4. Etter § 72 nr. 5 gjelder bestemmelsene i § 72 for så vidt ikke overtredelsen rammes av strengere straffebestemmelser.

Til forsiden