NOU 2003: 7

Tilleggsskatt m.m.

Til innholdsfortegnelse

6 Reaksjoner etter lov 10. juni 1966 nr. 5 om toll og annet regelverk

6.1 Innledning

Ved inn- og utførsel av varer skal det svares toll og avgifter til statskassen i samsvar med tolltariffens innledende bestemmelser (tib), jf. tib § 1. I de fleste tilfeller baserer innbetalingen seg på selvdeklarasjon fra vareeier eller en annen som opptrer på vedkommendes vegne. For at bestemmelsene skal kunne håndheves er vareeier og andre pålagt en opplysningsplikt i flere sammenhenger. Opplysningsplikten er regulert i en rekke bestemmelser.

Forvaltningsloven gjelder for den saksbehandling som foretas etter tolloven, jf. forvaltningsloven § 1. Dette betyr at forvaltningslovens bestemmelser om veiledningsplikt, saksbehandlingstid, forhåndsvarsling, begrunnelse og forvaltningens utredningsplikt kommer til anvendelse med mindre annet følger av tolloven.

6.2 Opplysningsplikt

Etter tolloven § 22 plikter føreren av et transportmiddel som er kommet fra utlandet til innenriks sted, i samsvar med gjeldende forskrifter å snarest mulig melde fra til tollvesenet om ankomsten. Vedkommende plikter å legge fram dokumenter og gi de opplysinger som til enhver tid kan kreves etter gjeldende forskrifter. På tilsvarende måte plikter føreren av et transportmiddel å melde fra om avreisen i samsvar med gjeldende forskrifter før transportmiddelet forlater tollområdet, jf. § 28. Etter § 24 plikter enhver som bringer varer til eller fra tollområdet å oppgi eller legge varene fram for tollvesenet til kontroll når det kreves etter gjeldende forskrifter. Tolloven § 32 pålegger den som vil disponere over en vare som ikke er tollekspedert, å legge fram for tollvesenet en søknad med tilhørende opplysninger (tolldeklarasjon). Enhver som vil utføre en vare fra tollområdet, plikter når det kreves etter gjeldende forskrifter å melde fra om det til tollvesenet, jf. § 38. Vareeier og andre er også pålagt opplysningsplikt etter andre bestemmelser.

6.3 Tilleggstoll og tilleggsavgift

6.3.1 Hovedregel

Tilleggstoll kan ilegges med hjemmel i tolloven § 69. Merverdiavgiftsloven § 64 annet punktum gir tolloven § 69 tilsvarende anvendelse for merverdiavgift ved innførsel. Det som sies om tilleggstoll nedenfor vil således også gjelde for ileggelse av tilleggsavgift i tilknytning til merverdiavgift ved innførsel.

Etter tolloven § 69 kan vareeier eller den som har hatt omsorg for varen, eller representert ham overfor tollvesenet, ilegges tilleggstoll med inntil 60 prosent dersom vedkommende overtrer tolloven med tilhørende forskrifter, eller det i forbindelse med tollekspedering er unnlatt å gi pliktige opplysninger, eller det er gitt uriktige opplysninger.

Tilleggstoll eller tilleggsavgift kan ilegges ved uaktsom eller forsettlig overtredelse. På samme måte som for tilleggsavgift etter merverdiavgiftsloven, er det et vilkår for ileggelse av tilleggstoll etter § 69 at statskassen er eller kunne ha vært unndratt toll eller merverdiavgift ved innførselen.

6.3.2 Beregningsgrunnlag og satser

Tilleggstoll skal beregnes med grunnlag i den tollen som er eller kunne ha vært unndratt.

Det kan ilegges tilleggstoll med inntil 60 prosent. Toll- og avgiftsdirektoratet har utarbeidet retningslinjer for ileggelse av tilleggstoll. Etter retningslinjene bør intervallene for tillegg være 5 prosent (5 prosent, 10 prosent, 15 prosent osv.). Ved avgjørelsen av tilleggets størrelse må det foretas en skjønnsmessig helhetsvurdering av alle sakens omstendigheter, herunder forholdets grovhet og eventuelle formildende og/eller skjerpende omstendigheter. Det følger av retningslinjene at det i utgangspunktet bør ilegges tilleggstoll med en sats inntil 30 prosent dersom det foreligger uaktsomhet. Foreligger det grov uaktsomhet eller forsett bør tillegget i utgangspunktet ligge i området 30 prosent til 60 prosent.

6.4 Straffebestemmelser

Tolloven kapittel X har bestemmelser om straff ved overtredelse av loven.

Strafferammene varierer fra bøter til bøter og fengsel inntil 2 år, avhengig av overtredelsens karakter og grovhet, samt graden av skyld. Forsøk straffes på samme måte som fullbyrdet overtredelse.

6.5 Ileggelse av tilleggsavgift og straff etter annet regelverk

Også annet regelverk enn ovennevnte har bestemmelser om tilleggsavgift. Ved overtredelse av særavgiftsloven og tilhørende forskrifter, motorkjøretøy- og båtavgiftsloven, lov om tilvirkning og omdestillasjon av sprit, brennevin og isopropanol og om beskatning av sprit, brennevin, vin, fruktvin, mjød og isopropanol, dokumentavgiftsloven, kringkastingsloven og lov om importavgift og råvareprisutjevning ved eksport for produkter fremstilt ved bearbeidelse av jordbruksråvarer kan det ilegges en tilleggsavgift.

Skyldkravet varierer noe i de ulike lovene, men i hovedsak kan tilleggsavgift ilegges dersom det er utvist uaktsomhet eller forsett. Beregningsgrunnlag og satser varierer også. Eksempelvis skal tilleggsavgiften ved overtredelse av særavgiftsloven beregnes med grunnlag i det beløp som er eller kunne ha vært unndratt. I utgangspunktet skal tilleggsavgiften beregnes til det dobbelte av det unndratte avgiftsbeløpet, mens det i gjentagelsestilfelle kan ilegges en tilleggsavgift tilsvarende det firedobbelte av det unndratte avgiftsbeløpet. I praksis er bestemmelsene tolket slik at det ved første gangs overtredelse er anledning til å ilegge tilleggsavgift med opp til 100 prosent, mens det i gjentagelsestilfeller kan ilegges tilleggsavgift med opp til 300 prosent. Også ved overtredelse av motorkjøretøy- og båtavgiftsloven, spritloven og dokumentavgiftsloven ilegges tilleggsavgift med opp til 100 prosent ved første gangs overtredelse og med opp til 300 prosent ved gjentakelse.

Flertallet (med unntak av dokumentavgiftsloven) av de ovennevnte lover har i tillegg til bestemmelsene om tilleggsavgift egne straffebestemmelser. Etter disse bestemmelsene er det straffbart å overtre bestemmelser i loven eller tilhørende forskrifter. Uaktsomhet er som hovedregel tilstrekkelig for straffansvar. Strafferammene varierer fra bøter (særavgiftsloven, motorkjøretøy- og båtavgiftsloven og lov om tilvirkning og omdestillasjon av sprit, brennevin og isopropanol og om beskatning av sprit, brennevin, vin, fruktvin, mjød og isopropanol) til bøter eller fengsel i 6 måneder (kringkastingsloven og lov om importavgift og råvareprisutjevning ved eksport for produkter fremstilt ved bearbeidelse av jordbruksråvarer).

Til forsiden