Ot.prp. nr. 1 (2004-2005)

Skatte- og avgiftsopplegget 2005 - lovendringer

Til innholdsfortegnelse

2 Endringer i lovbestemte beløpsgrenser

2.1 Økt nedre grense for trygdeavgift

Departementet foreslår å øke den nedre grensen for å betale trygdeavgift fra 23 000 kroner til 29 600 kroner. Forslaget er nærmere omtalt i St.prp. nr. 1 (2004-2005) Skatte-, avgifts- og tollvedtak.

Det vises til forslag til endringer i folketrygdloven § 23-3 fjerde ledd. Departementet foreslår at endringene trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2005.

2.2 Trygdeavgift for næringsdrivende

Næringsinntekt utenom primærnæringene har en forhøyet trygdeavgiftssats på 10,7 pst. Dette henger sammen med at det, i motsetning til for lønn, ikke er arbeidsgiveravgift på næringsinntekt. Den forhøyede sats på næringsinntekt gjelder imidlertid bare opp til inntektsnivået 12 G (12 ganger folketrygdens grunnbeløp). Over dette nivået er trygdeavgiftssatsen de samme 7,8 pst. for næringsdrivende som for lønnstakere.

Departementet foreslår at den forhøyede satsen på 10,7 pst. skal gjelde generelt for næringsinntekt utenom primærnæringene, uten noe skille under og over 12 G. Det er ikke fritak for arbeidsgiveravgift på lønn over 12 G. Regjeringens forslag til nedsettelse av toppskattesatsene vil gjelde også slike næringsinntekter. For en nærmere gjennomgang og begrunnelse for forslaget om trygdeavgiftssats vises til St.prp. nr. 1 (2004-2005) Skatte-, avgifts- og tollvedtak.

Departementet foreslår at lovendringen trer i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2005.

2.3 Økt fradrag for gaver til frivillige organisasjoner

Fra inntektsåret 2000 har giver kunnet kreve inntektsfradrag for gaver til visse frivillige organisasjoner, jf. skatteloven § 6-50. Fradragsretten omfatter gaver til blant annet organisasjoner som driver omsorgs- og helsefremmende arbeid, religiøs virksomhet, utviklings- og katastrofehjelp og arbeid for vern av kultur og menneskerettigheter. Gaven må utgjøre minimum 500 kroner pr. organisasjon i året.

I inntektsårene 2000, 2001 og 2002 var det en øvre grense for fradragsretten på 900 kroner, og fradraget var samordnet med fradraget for fagforeningskontingent.

Regjeringen har i senere budsjettproposisjoner lagt fram forslag om endringer av fradragsordningen for gaver til frivillige organisasjoner, som har resultert i utvidelse av ordningen på flere punkter.

I forbindelse med statsbudsjettet for 2003 ble det vedtatt å øke maksimumsgrensen for fradraget til 6 000 kroner. Samtidig ble det vedtatt at fradraget skulle bli et eget fradrag, slik at samordningen med fradraget for fagforeningskontingent opphørte. Fra inntektsåret 2004 er fradragsordningen utvidet slik at Den norske kirke likestilles med frivillige organisasjoner som omfattes av ordningen.

For Regjeringen er det viktig at de frivillige organisasjonene gis gode og stabile økonomiske betingelser. Regjeringen ønsker i tråd med målsettingene i Sem-erklæringen å styrke de frivillige organisasjonene ytterligere. På denne bakgrunn foreslår Regjeringen å øke maksimumsgrensen for fradraget fra 6 000 kroner til 12 000 kroner.

På svært usikkert grunnlag anslås økningen i fradraget og utvidelsen av ordningen til å inkludere trossamfunn uten nasjonalt omfang, å gi et provenytap på 100 mill. kroner påløpt og 80 mill. kroner bokført i 2005.

Det vises til forslag om endring i skatteloven § 6-50 fjerde ledd annet punktum. Lovendringen foreslås å tre i kraft straks, med virkning fra og med inntektsåret 2005.

2.4 Reisefradrag

2.4.1 Innledning

Etter gjeldende regler gis det fradrag for kostnader til reise mellom hjem og arbeidssted, og besøksreiser til hjemmet dersom skattyter er pendler, når et sjablonmessig beregnet reisefradrag overstiger 9 200 koner i løpet av inntektsåret.

Departementet foreslår å heve den nedre beløpsgrensen til 12 800 kroner for inntektsåret 2005. Forslaget er også omtalt i St.prp. nr. 1 (2004-2005) Skatte-, avgifts- og tollvedtak.

2.4.2 Gjeldende rett

Etter skatteloven § 6-44 med tilhørende forskrift, gis det fradrag for kostnader til reise mellom hjem og arbeidssted, og besøksreiser til hjemmet dersom skattyter er pendler. Reisefradraget fastsettes sjablonmessig ved at det gis fradrag for kr 1,40 per kilometer for de første 35 000 kilometerne per år og kr 0,70 per kilometer for overskytende reiseavstand, dog med mulighet til å dokumentere kostnader med inntil kr. 1,40 per kilometer. I 2004 er reisefradraget begrenset til kostnader som overstiger 9 200 kroner. Det innebærer at en person med 230 arbeidsdager i året (heltidsansatt) gis fradragsrett dersom den daglige arbeidsreisen overstiger 14,4 kilometer hver vei.

2.4.3 Departementets vurderinger og forslag

Etter departementets vurdering bør reisefradraget begrenses til skattytere som har kostnader til reise mellom hjem og arbeidssted utover det vanlige. Normale reisekostnader som de fleste yrkesaktive har, bør i utgangspunktet anses dekket av minstefradaget. Det vises i denne sammenheng til forslaget om å utvide minstefradraget for arbeidsinntekt, jf. kap. 7.

Departementet peker også på at hensynet til et enklere skattesystem taler for at retten til reisefradrag begrenses til arbeidstakere med reisekostnader utover det vanlige. En heving av nedre grense vil i den sammenheng innbære en viss administrativ besparelse for skatteetaten ved at det blir færre skattytere som gis fradragsrett.

Departementet foreslår at nedre grense for reisefradraget heves til 12 800 kroner.

Endringen foreslås å tre i kraft straks med virkning fra og med inntektsåret 2005.

Til forsiden