Ot.prp. nr. 27 (2003-2004)

Om lov om voldgift

Til innholdsfortegnelse

6 UNCITRALs modellov

FN har et eget organ, United Nations Commission on International Trade Law (UNCITRAL), som befatter seg med internasjonal handelsrett. UNCITRAL ble dannet i 1966 og har som formål å fremme en harmonisering av de ulike staters handelsrett. Fra 1970-tallet ble også regulering av voldgift omfattet av arbeidet i UNCITRAL.

UNCITRAL utarbeidet i 1976 de såkalte UNCITRAL Arbitration Rules (UNCITRAL-reglene), som ble anbefalt som et utfyllende regelsett ved voldgift. UNCITRAL-reglene er i stor grad blitt internasjonalt akseptert og har påvirket lignede regelsett utarbeidet av ulike voldgiftsinstitusjoner.

I 1982 ble det dannet en arbeidsgruppe bestående av representanter for en rekke stater, herunder Norge, som skulle arbeide med å lage en modellov for internasjonal voldgift. Formålet var å bidra til en ensartet voldgiftslovgivning i de ulike land, og derved styrke og lette internasjonal handel. Etter et omfattende arbeid ble den såkalte UNCITRAL Model Law on International Commercial Arbitration (modelloven) ferdigstilt i 1985. Et av hovedmålene i arbeidet med modelloven har vært å sikre at voldgiftsbehandling blir en effektiv tvisteløsningsordning. FNs generalforsamling vedtok 11. desember 1985 en resolusjon (40/72) som anbefaler medlemsstatene å ta modelloven i betraktning ved utarbeidelsen av nasjonal lovgivning om internasjonal voldgift.

Modelloven er ment som mønster for lover om internasjonal voldgift, som kan innføres helt eller delvis i de enkelte staters nasjonale lovgivning. Modelloven stiller ikke selv krav til på hvilken måte den eventuelt skal innføres eller om den skal utfylles med mer detaljerte regler. I praksis er det imidlertid oppstilt visse krav til gjennomføring for at man skal anse en nasjonal lov for å bygge på (»adoptert») modelloven. For å oppnå en slik status som «modellovland» kreves at man i nasjonal lovgivning har benyttet modelloven som basis, at størsteparten av bestemmelsene i modelloven er inkludert, og at den nasjonale loven ikke inneholder bestemmelser som er uforenlige med moderne internasjonal voldgiftspraksis.

Modelloven har påvirket utformingen av voldgiftsreglene i mange land og representerer et betydelig gjennombrudd i arbeidet for å oppnå størst mulig rettsenhet på området for internasjonal voldgift. Siden 1985 har 45 individuelle jurisdiksjoner adoptert modelloven i sin nasjonale lovgivning på en slik måte at de inngår i den uoffisielle UNCITRAL-listen (hentet fra UNCITRALS nettside, oppdatert 3. november 2003.) Av disse jurisdiksjonene kan særlig nevnes Australia, Bulgaria, Canada, Hellas, Irland, Japan, Russland, Skottland, Tyskland, Ungarn og enkelte stater i USA. For en nærmere fremstilling av både utarbeidelsen og innholdet av modelloven, vises det generelt til Peter Binder, International Commercial Arbitration in UNCITRAL Model Law Jurisdictions, London 2000 (heretter Binder).

Til forsiden