Ot.prp. nr. 70 (2006-2007)

Om lov om endringer i sosialtjenesteloven og i enkelte andre lover

Til innholdsfortegnelse

10 Iverksetting og overgangsbestemmelser

10.1 Høringsnotatet

10.1.1 Iverksetting og endringer i andre lover

Regjeringen uttalte i stortingsmeldingen at den tok sikte på legge fram et lovforslag om kvalifiseringsprogram og ny stønad våren 2007, med sikte på iverksetting fra 1. oktober 2007. Stortinget har bevilget 53 mill. kroner til innfasing av ordningen i kommuner med NAV-kontorer i 2007.

10.1.2 Særlig om innfasing av kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad

Det vises innledningsvis til kapittel 6 foran hvor det foreslås at kommunens oppgaver etter loven legges til NAV-kontoret. Dette betyr en utvidelse i forhold til i dag, hvor NAV-kontoret har oppgaver etter sosialtjenesteloven kapittel 5.

Foreslåtte iverksettings- og overgangsbestemmelser medfører at den nye loven trer i kraft parallelt med at Arbeids- og velferdsetaten og kommunene etablerer felles lokale kontorer. Innen utgangen av 2009 vil Arbeids- og velferdsforvaltningen ha kontorer som dekker alle landets kommuner.

Kvalifiseringsprogrammet med tilhørende stønad vil representere et viktig virkemiddel for den nye forvaltningen. Arbeidet med å utvikle og etablere et kvalifiseringsprogram er et eksempel på et kjerneområde for samarbeid, knyttet til en felles målgruppe med behov for helhetlige og sammenhengende tjenester. Den gradvise innfasingen betyr at det også kan høstes erfaringer som nye NAV-kontorer kan nyttiggjøre seg etter hvert som de etableres.

I høringsnotatet foreslås på denne bakgrunn at ordningen gjelder for de kommuner som har etablert NAV-kontor sammen med Arbeids- og velferdsetaten.

Den personkretsen kommunen har ansvar for å tilby tjenester etter lovutkastet, er alle som oppholder seg i kommunen. Dette er også hovedregelen etter sosialtjenesteloven. Det antas at det i en overgangsperiode kan være behov for en begrensning av personkretsen som det nye kvalifiseringsprogrammet og kvalifiseringsstønaden vil gjelde for. Det vises til at NAV-kontorer etableres suksessivt i landets kommuner over en fireårsperiode (til 2010), og at det betyr at kvalifiseringsprogrammet har samme innfasing. Denne innfasingen kan representere noe ulik belastning på kommunene og behov for en viss begrensing i en oppstartsfase.

I høringsnotatet ble det foreslått at det i denne innfasingsperioden skulle gjelde et krav om ett års oppholdstid i søknadskommunen.

10.2 Høringsinstansenes syn

10.2.1 Om innfasing av kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad

De fleste av høringsinstansene som har uttalt seg om innfasing av kvalifiseringsprogram og kvalifiseringsstønad forstår behovet for å avgrense ordningen noe i en oppstartsfase. Flere høringsinstanser, herunder Attføringsbedriftene, Likestillings- og diskrimineringsombudet, Helse- og omsorgsdepartementet, Justisdepartementet, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, Fylkesmannen i Rogaland, Fylkesmannen i Vestfold og Bergen kommune mener imidlertid at den foreslåtte innfasingsordningen kan ha uheldige konsekvenser for enkelte i målgruppen.

Sosial- og helsedirektoratet uttaler at ettårsregelen er hensiktsmessig ved samtidig etablering av NAV- kontor, men det bør være rom for å gjøre unntak etter en individuell vurdering.

Justisdepartementet viser til at det bør gjøres unntak for domfelte/innsatte som gjennomfører straff i en annen kommune.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet viser til at kravet om ett års opphold kan slå særs uheldig ut for innvandrerfamilier som kanskje må flytte til arbeidsforhold som av ulike grunner ikke vil være av permanent karakter.

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener at kravet om ett års opphold indirekte vil føre til en begrensning på muligheten til fritt å bosette seg innen landets grenser.

Fylkesmannen i Vestfold viser til at det kan oppstå uklarhet om en deltaker i kvalifiseringsprogram som flytter til en kommunen som ikke har tilbud om kvalifiseringsprogram mister retten til å prøve på nytt når denne kommunen oppretter tilbud om program. Det stilles også spørsmål ved om det er hensiktsmessig å innføre en krevende ny ordning som kvalifiseringsprogrammet samtidig med en krevende prosess rundt å etablere NAV-kontor.

10.3 Departementets vurdering og ­forslag

Kvalifiseringsprogram med stønad vil være en felles arbeidsoppgave for arbeids- og velferdsforvaltningen fra det tidspunkt et felles NAV-kontor er etablert. Kontoret vil ha en utfordring med hensyn å samordne seg i forhold til programutforming. Vedtaksmyndighet og koordineringsansvar ligger hos kommunen og det legges til grunn at saksbehandling og iverksetting av det enkelte program er regulert slik at forslaget til innfasing vil være realistisk.

En del høringsinstanser har vært kritiske til overgangsregelen med krav til ett års opphold i kommunen før søknad. Av hensyn til særlig utsatte grupper har departementet valgt å fjerne kravet til oppholdstid.

Departementet vil ikke gjøre endringer i forslaget til innfasing av programmet.

Departementet foreslår at nytt kapittel 5A trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer. Kapitlet gjelder for den enkelte kommune fra det tidspunkt det er inngått avtale mellom Arbeids- og velferdsetaten og kommunen etter arbeids- og velferdsforvaltningsloven §§ 13 og 14 og felles lokalt kontor er etablert.

Til forsiden