Ot.prp. nr. 78 (2008-2009)

Om lov om endringer i revisorloven og enkelte andre lover (gjennomføring av revisjonsdirektivet)

Til innholdsfortegnelse

4 Revisorregisteret

4.1 Gjeldende rett

Kredittilsynet fører i dag register over alle godkjente revisorer, også de som ikke oppfyller kravene til å kunne foreta revisjon av årsregnskap for revisjonspliktige. Deler av registeret har vært elektronisk søkbart for allmennheten gjennom Kredittilsynets konsesjonsregister.

Det norske revisorregisteret er regulert i revisorloven kapittel 10. Dagens revisorregister skal inneholde følgende informasjon:

Om godkjente revisorer, jf. revisorloven § 10-1 annet ledd;

  • Navn/foretaksnavn

  • Adresse

  • Fødsels-/ organisasjonsnummer eller D-nummer

  • Dato for godkjennelse som revisor

  • Sikkerhetsstillelse (om det er stilt)

  • Status for revisors godkjennelse (tilbakekalt/ suspendert)

Om revisjonsselskap, jf. revisorloven § 10-1 tredje og fjerde ledd;

  • Foretaksnavn

  • Adresse

  • Organisasjonsnummer

  • Dato for godkjennelse som revisjonsselskap

  • Navn på oppdragsansvarlige revisorer

  • Status for selskapets godkjennelse (tilbakekalt/suspendert)

  • Opplysninger om selskapets styremedlemmer, daglig leder og aksjonærer:

    1. Navn

    2. Bostedsadresse

    3. Fødsels/D-nummer

Med unntak av bestemmelsen i § 10-1 annet ledd nr. 6 (om revisor har stilt sikkerhet) og tredje ledd nr. 4 (navnene til de oppdragsansvarlige revisorene i revisjonsselskapet), skal opplysningene gis av samtlige revisorer som er godkjent av Kredittilsynet.

§ 10-2 inneholder regler om meldeplikt for godkjente revisorer og revisjonsselskaper, samt nærmere bestemmelser om hvem som skal innsende opplysningene og hvordan de kan meldes. § 10-3 gir enhver rett til å få opplysninger fra registeret. Opplysninger om fødsels- eller personnummer for revisor og styremedlemmer, daglig leder og aksjeeiere i revisjonsselskap omfattes likevel ikke av retten til opplysninger etter denne bestemmelsen. § 10-4 gir bestemmelser om sletting av opplysninger ved revisors død, oppløsning av selskapet eller dersom godkjenningen er kalt tilbake. § 10-5 gir Finansdepartementet hjemmel til å fastsette forskrift med nærmere bestemmelser om registerets innhold, samt føring og vedlikehold av registeret.

4.2 EØS-rett

Revisjonsdirektivet kapittel 3 oppstiller krav om at hvert medlemsland skal ha et offentlig tilgjengelig elektronisk register over revisorer og revisjonsselskaper som er godkjent av revisortilsynsmyndigheten, og som utfører lovpliktig revisjon av årsregnskap eller konsernregnskap. Revisjonsdirektivets krav til registeropplysninger gjelder i motsetning til gjeldende revisorlov kun oppdragsansvarlige revisorer.

Det fremgår av direktivets fortale punkt 8 at kravene som stilles er begrunnet i hensynet til beskyttelse av tredjeparter. Det var også tidligere krav om at informasjon om godkjente revisorer og revisjonsselskap skulle være offentlig tilgjengelig.

Direktivet artiklene 15 til 17 oppstiller detaljerte krav til innholdet i revisorregisteret, herunder hvordan opplysninger skal gjøres tilgjengelig. Det oppstilles dessuten krav til oppdatering av registeret. Etter direktivet er det et krav at revisorer og revisjonsselskaper skal identifiseres ved at de tildeles revisorregisternummer som skal være offentlig. Kravet om at informasjonen skal legges inn i et offentlig elektronisk register som skal være søkbart er nytt.

I henhold til direktivet artikkel 45, skal revisorer og revisjonsselskaper som foretar årsregnskapsrevisjon for et selskap registrert i et land utenfor EØS, og som har utstedt omsettelige verdipapirer som er opptatt til notering på et regulert marked i en EØS-stat, registreres i det aktuelle landets revisorregister og være underlagt tilsyn der.

4.3 Kredittilsynets forslag

Kredittilsynet har foreslått at direktivkravene gjennomføres ved endringer i kapittel 10 i revisorloven. Det er foreslått å skille mellom opplysninger som skal stå i Revisorregisteret og opplysninger som Kredittilsynet registrerer som ledd i utførelsen av oppgavene som revisortilsyn, herunder tildeling av godkjenning som revisor. Forslaget innebærer at bestemmelsen i revisorloven § 10-2 om at opplysninger som skal stå i registeret skal sendes til Kredittilsynet, er flyttet til bestemmelsene om godkjenning i revisorloven § 3-1 nytt fjerde ledd som gjelder både for personer og for revisjonsselskaper, jf. omtalen i kapittel 5.

Det er videre foreslått en ny, mer generell bestemmelse i § 10-1 til erstatning for gjeldende § 10-1, hvor det blant annet foreslås inntatt en plikt til føre register over utenlandske revisorer og revisjonsselskaper. Kravene til hvilke opplysninger som skal registreres for revisorer er foreslått inntatt i en ny § 10-2, og kravene til registerets innhold for revisjonsselskaper er foreslått inntatt i ny § 10-3.

Kredittilsynet foreslo at kravet om meldeplikt i revisorloven § 10-2 erstattes med en oppdateringsplikt i ny § 10-4. Bestemmelsen i gjeldende § 10-3 om at visse opplysninger skal være tilgjengelig for allmennheten, ble forslått flyttet til § 10-1, men med visse endringer i forhold til dagens bestemmelse. Bestemmelsen i nåværende § 10-4 er foreslått opprettholdt i forslag til ny § 10-5.

4.4 Høringsinstansenes merknader

Brønnøysundregistrene støtter forslaget om at organisasjonsnummeret til revisjonsselskap og revisorer som driver egen virksomhet benyttes som revisorregisternummer i Revisorregisteret. Brønnøysundregistrene foreslår imidlertid at også utenlandske revisorer og revisjonsselskaper identifiseres med organisasjonsnummer. Det pekes på at dette for fremtiden vil gjøre det mulig å motta statusopplysninger fra det utenlandske foretaksregisteret hvor enheten er registrert.

4.5 Departementets vurdering

Departementet slutter seg i hovedsak til Kredittilsynets forslag til gjennomføring av direktivets krav til revisorregister.

Når det gjelder høringsinnspillet fra Brønnøysundregistrene, er departementet enig i at det vil være en fordel allerede nå å innta en bestemmelse som tar høyde for de muligheter som det kommende EBR-systemet (European Business Register) vil kunne gi. Etter departementets vurdering åpner de foreslåtte bestemmelsene imidlertid for en slik løsning ved forslaget om at det inntas bestemmelse i § 10-3 første ledd som krever at Revisorregisteret skal inneholde foretakets organisasjonsnummer. Departementet legger i utgangspunktet til grunn at den foreslåtte ordlyden vil omfatte utenlandske organisasjonsnummer. Etter departementets vurdering vil det imidlertid være hensiktsmessig om dette fremgår direkte av lovteksten. Det foreslås derfor at dette presiseres i § 10-3 første ledd nr. 11.

Utenlandske revisorer som ønsker å etablere revisjonsvirksomhet i Norge må være godkjent etter revisorloven. De vil da omfattes av ordlyden etter gjeldende § 10-1 første ledd, og departementet har derfor vurdert at forslaget til endring av § 10-1 første ledd første punktum ikke vil være nødvendig. I samsvar med Kredittilsynets forslag, foreslår departementet imidlertid at det i bestemmelsens første ledd annet punktum presiseres at registeret skal være offentlig tilgjengelig i elektronisk form.

Departementet støtter Kredittilsynets forslag om en hjemmel til å gi nærmere regler om føring og vedlikehold av registeret i forskrift.

Etter at Kredittilsynets forslag ble fremlagt, har EU-kommisjonen ved beslutning 29. juli 2008 vedtatt en overgangsordning for revisorer og revisjonsselskap fra en gruppe stater utenfor EØS-området («beslutningen»). Beslutningen innebærer i korte trekk at revisorer og revisjonsselskap fra en liste over tredjeland, skal kunne fylle ut og sende inn et standardskjema til aktuelle EØS-stater og bli registrert der uten å oppfylle ytterligere registreringskrav mv. Denne gruppen revisorer og revisjonsselskaper vil imidlertid ikke være godkjent etter revisorloven, og vil falle utenfor gjeldende ordlyd i § 10-1. På enkelte punkter gjenstår det imidlertid behov for avklaringer når det gjelder gjennomføring av registrering og tilsyn med tredjelandsrevisorer. Departementet foreslår derfor at det i ny § 10-6 annet ledd inntas en forskriftshjemmel om registrering og tilsyn med revisorer fra tredjeland som foretar lovpliktig revisjon av årsregnskap for selskap registrert utenfor EØS-området og som utsteder omsettelige verdipapirer på regulert marked i Norge.

Til forsiden