Spesialutsending for justis- og innenrikspolitikk

Spesialutsending Erik Markussen foran Europakommisjonen
Foto: Norges delegasjon til EU

Erik Rustad Markussen er spesialutsending for justis-, migrasjon- og innenrikssaker ved EU-delegasjonen og er utsendt fra Justis- og beredskapsdepartementet. Markussen arbeider med saker som berører norsk politi- og påtalemyndighet, først og fremst gjennom Norges tilknytningsavtale til Schengen-samarbeidet, men også andre avtaler mellom Norge og EU.

Schengen-avtalen fra 1985 fyller 40 år i juni i år, noe som skal markeres under justis- og innenriksrådet i Luxembourg.

– Norges tilknytningsavtale til Schengen gir oss en unik mulighet til å komme tett på EUs politikkutvikling på justis- og innenriksfeltet. Norge blir invitert til å delta under behandlingen av alle Schengen-relevante saker i Rådet for den europeiske union, og spesialutsendingene fra Justis- og beredskapsdepartementet deltar ukentlig i slike møter, sier Markussen.

Avtalen fra 1985 la grunnlaget for Schengen-samarbeidet slik vi kjenner det i dag; åpne indre grenser, felles yttergrense og effektiv informasjonsutveksling og samarbeid mellom politimyndigheter i medlemslandene.

– Vi forhandler direkte med medlemslandene om en rekke saker som berører den norske justissektoren. Schengen-samarbeidet er mye mer enn bare grensekontroll. Politisamarbeid og informasjonsutveksling anses som nødvendig for å kompensere for fraværet av indre grensekontroll i Schengen, og Norge deltar derfor i politikkutviklingen på disse områdene. Norge har ikke stemmerett, men deltar i diskusjoner på linje med medlemslandene.

Norges tilknytningsavtale til Schengen-samarbeidet ble undertegnet i 1999, og Norge ble en del av Schengen-området uten indre grenser i 2001, sammen med Sverige, Danmark, Finland og Island. Fire land er i dag tilknyttet til Schengen-samarbeidet uten å være medlem av EU; Norge, Island, Sveits og Liechtenstein.

– Schengen-samarbeidet er viktig for Norge, men mye av EUs justis- og innenrikspolitikk anses ikke som Schengen-relevant, og dekkes heller ikke av andre avtaler, noe som innebærer at Norge i utgangspunktet ikke deltar. Dette er kontinuerlig en utfordring for Norge.

Spesialutsendingene ved EU-delegasjonen arbeider derfor med å kartlegge mulighetene for samarbeid med EU utenfor gjeldende avtaler. Utsendingene bistår også i forhandlinger om nye avtaler, der dette er ønskelig for både Norge og EU, forklarer Markussen videre.

Kommisjonen la nylig frem en ny strategi for indre sikkerhet i EU. Ifølge kommissæren for innenrikssaker og migrasjon har det aldri før i EUs historie blitt tatt så mange initiativer på sikkerhetsfeltet.

– EU arbeider på spreng for å ivareta indre sikkerhet i hele Schengen. De neste årene vil det komme massevis av initiativer som direkte og indirekte vil påvirke Norge som del av Schengen-området uten indre grenser. På EU-delegasjonen står vi klare til å følge opp initiativene og til å samarbeide med den norske justissektoren for å ivareta norske interesser.

Markussen er utdannet jurist fra Universitetet i Oslo og har tidligere jobbet i Justis- og beredskapsdepartementet.