Regjeringens internasjonale arbeid for å fremme demokrati og rettsstat
Artikkel | Sist oppdatert: 23.04.2025 | Utenriksdepartementet
Regjeringen er overbevist om at respekt for individets grunnleggende rettigheter og demokratiske spilleregler er forutsetninger for varig fred og stabilitet. Mangel på medbestemmelse og rettssikkerhet, diskriminering og brudd på grunnleggende rettigheter og friheter er bakenforliggende årsaker til mange konflikter og kriser. Norges internasjonale innsats for demokrati og rettsstat er tett knyttet opp mot vår innsats for menneskerettigheter og bærekraftig utvikling.
Flere mennesker enn noen gang lever i dag i demokratier basert på allmenn stemmerett og periodiske og reelle valg. Samtidig svekkes demokratiers kvalitet og bærekraft i land over hele verden, også i Europa og blant flere av våre samarbeidspartnere.
Frie og rettferdige valg, frie politiske partier, allmenn stemmerett og mulighet til å bruke stemmeretten er nødvendig for å sikre representativitet. Hvert år sendes norske langtids- og kortidsobservatører ut i regi av OSSE (i egne deltakerland) og EU (i resten av verden) for å overvåke oppkjøring til og gjennomføring av valg i en rekke land. UD støtter også International IDEA, en interstatlig organisasjon som måler og støtter demokratiutvikling i hele verden.
Det som skjer mellom valgene, er like viktig. Regjeringen jobber også for å styrke sivilt samfunn og forsamlings- og foreningsfrihet, styrke ytringsfrihet og frie medier, styrke rettsstat og respekt for sårbare gruppers og minoriteters rettigheter, fremme godt styresett, bekjempe korrupsjon og bidra til utdanning og kunnskap om demokratisk medborgerskap. Du kan lese om dette arbeidet på Utenriksdepartementets andre nettsider.
Vi kan ikke ta stabile demokratier for gitt. Tilbakeslag kan skje veldig raskt. Vi må forebygge og bekjempe disse. Et lite land som Norge kan ikke gjøre alt. Samarbeid med og støtte til multilaterale aktører som FN og Europarådet og gjennom sivilt samfunn er viktig. Det Norge gjør, inngår i en større helhet.
Regjeringens innsatsområder
- Fremme demokrati basert på rettsstatens prinsipper, herunder et uavhengig rettsvesen.
- Bidra til å fremme rettferdige og effektive rettssystemer basert på respekt for menneskerettighetene.
- Tilrettelegge for rettsikkerhet og mer åpenhet i domstolene i enkeltland, særlig gjennom rettssaksobservasjon og støtte til domstolsadministrasjon.
- Bidra til utvikling av nasjonale tilsyns- og kontrollorganer.
- Støtte fra eksperter på rettsstat, demokrati og menneskerettigheter til internasjonale organisasjoner (sekondering). Herunder bl.a korttids- og langtidsobservatører av valg i regi av OSSE og EU og eksperter til FNs demokratistøtte regionalt og på landnivå.
- Arbeide for at nasjonale myndigheter fremmer og respekterer forsamlings- og foreningsfriheten både ved lov og i praksis.
- Fremme respekt for forsamlings- og foreningsfriheten gjennom FN, andre internasjonale organisasjoner og samarbeidspartnere i det sivile samfunn.
- Støtte utforming av lovgivning og institusjoner som sikrer medienes uavhengighet, motvirker sensur og fremmer offentlighetens mulighet til innsyn.
- Bidra til å verne om og styrke rammebetingelser og handlingsrom for sivilt samfunn
- Arbeide for at kvinner får likeverdig rett til politisk og økonomisk medbestemmelse, herunder likeverdig rett til å inngå avtaler, eie jord og arve.
- Bekjempe og forebygge korrupsjon blant folkevalgte, rettsvesenet, og i offentlig administrasjon.
- Spre kunnskap om menneskerettigheter; særlig støtte til at lærere og sentrale aktører innen justissektoren, sivilsamfunn og mediene får lære mer om menneskerettigheter.